Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

2010-08-24 20:51:10

Ekspert radzi

Szanowny Panie Doktorze, chciałabym dowiedzieć się czegoś bliższego na temat zażywania równocześnie tamoksyfenu i sertraliny - biorę 100 rano i 5 bisoheksalu na wyrównanie ciśnienia - ciśnienie mam niskie oraz bardzo niskie, a ten lek zapobiega nagłym skokom. Po menopauzie miałam objawy chorób psychosomatyczne i metodą prób i błędów najlepszy się okazał ten właśnie zestaw leków.(Plus sedam 3 -1,1,1/2).Już wiem, że nie powinnam ich łączyć, ale co w zamian? Tamoksyfen zażywam juz od 10 dni i nic się nie dzieje, myślałam, że tak będzie przez całe 5 lat, a tu taki problem! Moja lek. psych. już zaczęła myśleć, co by mi nowego zaordynować - bez antydepresantów wracają objawy psychosom., typu skoki ciśn., lub tachycardia nie do opanowania, czy arytmia dla odmiany. Poza tym przy innych lekach tyłam - a właśnie zrzuciłam 20 kg, przy zachowaniu żywieniowej dyscypliny, oczywiście. (Z 90kg na 70). Myślę w dodatku, że nie bardzo wypada mi zwrócić uwagę dr. onk. na ten temat. Czuję się w tym wszystkim mocno pogubiona. Czy znajdzie Pan dla mnie radę?

SEDAM JEST LEKIEM POCHODNYM BENZODIAZEPIN I JAKO TAKI MOŻE BYĆ ŁĄCZONY Z TAMOKSYFENEM. JEŻELI CHODZI O ANTYDEPRESANTY TO LEKI Z GRUPY SSRI SĄ PRZECIWSKAZANE. MOŻNA ROZWAŻYĆ STOSOWANIE WENLAFLAKSYNY I POCHODNYCH ORAZ BUPROPIONU

I jeszcze drugie pytanie: jestem po mastektomii 3 tygodnie, chłonkę ściągano mi tylko raz, drugi raz pani dr onk. wysłała mnie z powrotem do chirurgów, aby ściągnięto ją pod usg, a od tego czasu, przy zmianie opatrunku, pani dr chirurg kłując mnie na oślep twierdzi, ze żadnej chłonki nie ma.(Dobrze, że to nie boli). Tymczasem ja czuję, że "coś" tam jest, tym bardziej, że w okolicach pachy mam ogromną "gulę". Czy powinnam sobie zrobić w końcu prywatnie usg? Nie umiem sobie z tą sytuacją poradzić... a we wtorek mam wizytę u nowej pani onk. (poprzednia ma urlop), więc może ta sprawa sama się rozwiąże? Niemniej jednak chciałabym uzyskać radę od Eksperta. Dziękuję. (Aha - rak był GI,10mm, bez węzłów, w 100% hormonozależny).

USG POWINNO ZLOKALIZOWAĆ ZBIORNIK CHŁONKI (O ILE TAKI JEST OBECNY) I UMOŻLIWIĆ CELOWANĄ EWAKUACJĘ CHŁONKI

poleć znajomemu drukuj
Oceń artykuł:

Poczytaj również