Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

forum

|

2010-10-01 11:15:00

New Scientist: Viagra w walce z rakiem

Oprócz zwalczania impotencji, sildenafil, czyli Viagra może wzmacniać lecznicze działanie chemioterapii i ograniczać jej efekty uboczne - informuje New Scientist.

 

Duża część nowotworów leczona jest doksorubicyną - antybiotykiem zabijającym komórki. Nawet stosowany w odpowiedniej dawce, lek ten jest stosunkowo toksyczny - działa nie tylko na komórki nowotworowe. Pacjentom grożą nudności, wymioty, infekcje jamy ustnej i uszkodzenie mięśnia sercowego.

Natomiast sildenafil (Viagra) działa blokując enzym PDE-5, który kontroluje przepływ krwi w penisie. Zablokowanie działania enzymu rozluźnia ścianki naczyń krwionośnych, pozwalając na lepszy dopływ krwi.

W wielu nowotworach, między innymi raku piersi, jelita grubego, pęcherza i płuca, wykryto podwyższony poziom enzymu PDE-5. Naukowcy wykazali także, że inny inhibitor tego enzymu – exisulinid – hamuje wzrost guza w przypadku raka jelita grubego.

Rakesh Kukreja i jego koledzy z Virginia Commonwealth University badali wpływ sildenafilu na leczniczy efekt doksorubicyny w raku prostaty. Okazało się, że przeciwnowotworowe działanie doksorubicyny w stosunku do żywych komórek ludzkiego nowotworu przeszczepionych myszom wzrosło, a efekty uboczne zmalały - Viagra ochroniła nawet serca myszy przed uszkodzeniem.

poleć znajomemu drukuj skomentuj rss
Oceń artykuł:

Autor

Poczytaj również

  • Avatar

    2021-02-27 13:16:37

    Interpretacja wyniku USG piersi

    Proszę o interpretację wyniku badania usg.: "W badaniu usg piersi w trakcie laktacji o budowie gruczołowej. Przewody...
  • Avatar

    2021-02-15 11:34:20

    Szczepienie przeciw COVID - cd.

    Kontynuacja pytania "Szczepienie przeciw COVID " z 8 lutego 2012 r.   Czy 16 dnia po mastektomii...
  • Avatar

    2021-02-12 12:34:07

    Jakie powinnam zrobić badania

    Obszar lito - torbielowaty o zatartych rysach z mikrozwapnieniami. Birads 4B, guz ma 7 cm. Po mammografii i USG zlecono...