Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

poleć

|

drukuj

|

2010-11-28 21:35:54

Hiperplazja - obserwować czy wyciąć?

Witam serdecznie! Piszę w imieniu mojej koleżanki, która prosi o opinię i poradę. Sytuacja wygląda tak:
W 1994r.miała usuwaną zmianę z piersi określaną jako epitelioplazja wewnątrz przewodowa. Półtora roku temu w tej samej piersi kolejna zmiana poddana badaniu BAC wykazała tylko komórki tłuszczowe, a wielkość tej zmiany miała ok. 10mm. W lutym tego roku robiona była mammografia i USG oraz pod kontrolą USG biopsja. Wynik brzmiał tak:
obraz cytologiczny może odpowiadać zmianie mastopatycznej z oznakami hiperplazji wewnatrzprzewodowej (C2) 16mm - gęsta torbiel lub włokniakogruczolak. Poza tym zabrodawkowo w piersi prawej torbiel gęsta 10mm, w lewej dwie torbiele proste 5mm każda. Skupisk złośliwych mikrozwapnień nie stwierdza się.
W październiku USG wykazało, że zmiana nadal ma 16mm. I lekarz wykonujący USG i chirurg onkolog zalecają obserwację i kontrolną mammografię w lutym stwierdzając, że skoro nie rośnie to nie ma co jej ruszać.
Czy nie lepiej jednak wyciąć tę zmianę? Przecież poprzednio powiększyła się o 6mm.
 

MOIM ZDANIEM BEZPIECZNIEJ JEST USUNĄĆ TAKĄ ZMIANĘ, KTÓRA ULEGA ZMIANIE (CO DO WIELKOŚCI, KSZTAŁTU, OBRAZU W USG LUB MAMMOGRAFII, WYGLĄDU KLINICZNEGO W BADANIU PALPACYJNYM) NIŻ ZOSTAWIAĆ PACJENTKĘ Z JEJ NIEPOKOJEM.

poleć znajomemu drukuj
Oceń artykuł:

Poczytaj również