amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Czy zastosowane leczenie jest wystarczającehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4973/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-wystarczajacehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4973/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-wystarczajaceRak piersi : Mam 36 lat. W 2019 roku zdiagnozowano u mnie nowotwór piersi. Wynik po biopsji: rozpoznanie Carcinoma Invasivum NST G2 mammae. Podtyp luminal B, Her 2+ wątpliwy, zlecono badanie fish wynik dodatni. Ki67 70% komórek. Receptory: Er3 + 90%komórek, Pgr -. Wykonano biopsję węzła wartowniczego,który wykazał przerzut raka. Guz urósł duży bo 8 cm. Oznaczony został jako T3N1M0. Była chemioterapia przedoperacyjna, 4 czerwone i 12 bialych. Doksorubicyna i cyklofosfamid plus paklitaxel kabi, oraz perjeta neoadiuwantowo i herceptyna. Operacja mastektomia podskórna z zaoszczędzeniem skóry, z usunięciem brodawki, wstawiony ekspander. Wykonano limfadenektomię pachową. Usunięto doszczętnie węzły. Zmiana w piersi była dwuogniskowa o tych samych parametrach. Czekam na rekonstrukcje. Otrzymałam wynik histopatologiczny po operacji. Cechy mikroskopowe: komponenta in situ (%/mm): 5% /10mm, typ histologiczny nst. Stopień złośliwości G2. Zróżnicowanie gruczołowe cewkowe 2. Polimorfizm jąder 2, Indeks mitotyczny 2, odpowiedź na leczenie: częściowa. Marginesy wolne od utkania raka inwazyjnego, szer. marginesu w mm.: górny 45, dolny 60,przyśrodkowy 65, boczny 60, tylny 20, przedni 17. Z dołu pachowego wypreparowano 13 węzłów chłonnych bez przerzutu raka 0/13. Węzły wartownicze czyste po chemii. Brodawka sutkowa bez nacieku raka. Stwierdzono zatory w światłach cienkościennych naczyń wokół guza. Maksymalny wymiar raka wraz z komponentem in situ typu dcis ng-2 typ solid wynosi 60 mm. Miąższ piersi spoza guza: w wycinkach z kwadrantu dolnego wewnętrznego stwierdzono ognisko carcinoma invasivum NST G2. średnica 9 mm. Nie stwierdzono cech angioinwazji, w wycinkach z kwadrantu dolnego zewnętrznego stwierdzono rozrost dcis ng2 typ solid. Guz się zmniejszył bo takie było założenie i cofnęło się z węzłów całkowicie tak stwierdził lekarz. Kontynuuję herceptynę po operacji i tamoksyfen dostałam na 5 lat. Czy taka kontynuacja leczenia wystarcza? Thu, 02 Jul 2020 12:30:06 +0200Stosowanie Tamoxyfenu w leczeniu raka piersi DCIShttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4972/rak-piersi/stosowanie-tamoxyfenu-w-leczeniu-raka-piersi-dcishttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4972/rak-piersi/stosowanie-tamoxyfenu-w-leczeniu-raka-piersi-dcisRak piersi : Wewnątrznoprzewodowy rak in situ - DCIS /low grade/, nieliczne rozsiane ogniska raka wewątrzprzewodowego DCIS low grade. Fibroadenoma. Marginesy bez zmian patologicznych. Okolica zatoczkowa z rozrostem wewnątrzprzewodowym z atypią. Węzeł chłonny z przewlekłym zapaleniem. Klasyfikacja pTis N0MX. Receptory estrogenowe: silna reakcja dodatnia w ok. 80% komórek. Receptory progesteronowe: słaba reakcja dodatnia w ok. 5% komórek. Mam przepisaną hormonoterapię przez 5 lat, Tamoxifen. Czy ja muszę brać ten lek, skoro stwierdzono, że jest to rak in situ DCIS? Tue, 30 Jun 2020 17:36:25 +0200Leczenie raka piersi komórkami macierzystymihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4971/rak-piersi/leczenie-raka-piersi-komorkami-macierzystymihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4971/rak-piersi/leczenie-raka-piersi-komorkami-macierzystymiRak piersi : Czy istnieje w Polsce forma leczenia nowotworów piersi komórkami macierzystymi (molekularna)? Czy po operacji piersi (rak hormonozależny) i zastąpieniu jej protezą piersi bez narażania się na chemię i radioterapię mam możliwość zapobiegania dalszym przerzutom w inny sposób jak tylko podawanie leku obniżającego estrogeny? Lek TAMOKSYFEN refundowany, z wieloma skutkami ubocznymi, nie dającymi gwarancji wyleczenia. P. Minister zdrowia w ubiegłym roku stwierdził, że Polska osiąga europejski poziom w leczeniu raka. Czy tak jest naprawdę, czy chorzy muszą nadal sami szukać innego alternatywnego leczenia? Brak holistycznego leczenia oraz podejścia i informacji dla pacjenta. Przepraszam, próbuję przebić się przez pychę wielu lekarzy onkologów, którzy mnie tresują a nie leczą. Jestem załamana sposobem podejścia do mojej choroby oraz braku współpracy i informacji. Tue, 30 Jun 2020 17:31:25 +0200Martwica po rekonstrukcji piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4970/rak-piersi/martwica-po-rekonstrukcji-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4970/rak-piersi/martwica-po-rekonstrukcji-piersiRak piersi : Jestem 2 miesiące po mastektomii i rekonstrukcji piersi. Miałam niedużą martwicę. W tej chwili strup odpada i powoli się goi. Martwi mnie, że w jednym miejscu jest taki niewielki obszar gdzie coś widać spod skóry. Doktor mówi, że to widać wstawioną protezkę i żeby się nie przejmować , bo będzie się ziarninować i zarośnie skórą. Czy mam się nie martwić? Thu, 25 Jun 2020 20:48:44 +0200Przedłużenie leczenia letrozolemhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4969/rak-piersi/przedluzenie-leczenia-letrozolemhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4969/rak-piersi/przedluzenie-leczenia-letrozolemRak piersi : Mam obecnie 65 lat. 24.10.2016 r. miałam mastektomię radykalną. Wynik histopatologiczny: rak zrazikowy G2, hormonozależny, receptory ER i PR 91-100%, Her2 - ujemny, Ki 67 - 5%, wielkość guza: 3,6 x 2,5 cm. Wszystkie węzły czyste. Z racji licznych drobnych ognisk raka naciekającego poza guzem oraz marginesu powięziowego zajętego rakiem naciekającym 0 mm (pozostałe marginesy wolne) zastosowano radioterapię na bliznę (20 naświetlań). Chemioterapii nie miałam. Od 1.12.2016 r. biorę Clarzole 2,5 mg, Wit. D3 4000j. i calperos 1000. Densytometria kontrolowana 1 raz w roku jest w normie. Czytałam, że niektórzy lekarze zalecają brać IA przez 10 lat. Czy ja będę mogła brać Clarzole dłużej niż 5 lat? Thu, 25 Jun 2020 20:43:04 +0200Problem z zamrożonym barkiemhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4968/rak-piersi/problem-z-zamrozonym-barkiemhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4968/rak-piersi/problem-z-zamrozonym-barkiemRak piersi : Mam pytanie odnośnie zabiegów po mastektomii a konkretnie chodzi mi o terapię polem elektromagnetycznym. Jestem po mastektomii 6 rok (raczek 5 milimetrów) biorę Tamoksifen i będę brała jeszcze 4 lata tylko dlatego, bo lekarz mój prowadzący nie wykonał dwóch najważniejszych badań ale to inna bajka tak czy siak Tamoksifen mogę nawet do końca życia przyjmować bo tak dobrze go toleruję. I teraz najważniejsze - mam problem z zamrożonym barkiem i mój fizjoterapeuta zaproponował mi terapię polem elektromagnetycznym a wiem, że ponoć do 5 lat nie powinnam poddawać się żadnym tego typu zabiegom i nie poddawałam się przez prawie 6 lat ale czy teraz już mogę czy nadal nie, bo co pójdę do lekarza to każdy mi mówi coś innego więc co ja mam myśleć? Chcę wreszcie się dowiedzieć jak to jest dlatego bardzo proszę o odpowiedź. Fri, 19 Jun 2020 10:31:22 +0200Jakie badanie wykonaćhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4967/rak-piersi/jakie-badanie-wykonachttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4967/rak-piersi/jakie-badanie-wykonacRak piersi : Mam 35 lat. Nie rodziłam. Wynik USG piersi: W prawej piersi 5 cm od brodawki hypoechogeniczna zmiana ogniskowa owalna śr. 4.7 mm (proponowana kontrola za 6 miesięcy) . Na godzinie 6 i 7 na brzegu i pod otoczką uwidoczniono rozproszone mikrozwapnienia (proponuję weryfikację mammograficzną). Lewa pierś - zmiana owalna hypoechogeniczna 1 cm od brodawki 7 mm (wykonywano bacc -  nie rośnie)  i 3 cm od brodawki na godz 12. zmiana też hypoechogeniczna owalna śr. 5.6 mm .  Doły pachowe bez patologicznych zmian węzłowych. Proponuję weryfikację RM ze względu na mnogość zmian. BIRADS4. Niepokoję się tymi mikrozwapnieniami bo trochę naczytałam się o tym. Mam pytanie - czy zrobić rezonans magnetyczny (odpłatnie już się umówiłam) czy lepiej mammografię (aczkolwiek mam budowę piersi gruczołowo- tłuszczową z przewagą gruczołowej, wiec czy zwapnienia będą widoczne?)  Czy od razu zrobić biopsję? Fri, 19 Jun 2020 10:26:51 +0200Zabiegi stomatologiczne a leczenie Zometąhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4966/rak-piersi/zabiegi-stomatologiczne-a-leczenie-zometahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4966/rak-piersi/zabiegi-stomatologiczne-a-leczenie-zometaRak piersi : Po jakim czasie po podaniu Zomety można leczyć kanałowo zęba, ewentualnie (kiedy leczenie nie da rezultatu) usunąć go? Wed, 17 Jun 2020 11:48:19 +0200Kiedy wykonać badanie kontrolne piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4965/rak-piersi/kiedy-wykonac-badanie-kontrolne-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4965/rak-piersi/kiedy-wykonac-badanie-kontrolne-piersiRak piersi : Mam 39 lat, w sierpniu 2018 r. przeszłam mastektomię piersi lewej z jednoczesną rekonstrukcją. W październiku 2019 r. miałam wykonane badanie PET (nie wykazało zmian nowotworowych), następnie w grudniu 2019 r. TK klatki piersiowej oraz w marcu 2020 r. TK klatki piersiowej (weryfikowano pewną zmianę na płucu). Dodatkowo w marcu 2020 r. wykonałam usg piersi i usg jamy brzusznej. Moje pytanie brzmi - biorąc pod uwagę wykonane badania od października 2019 r. - kiedy powinnam wykonać badanie piersi i jakie powinno być to badanie? Czy z uwagi na implant usytuowany podmięśniowo samo badanie usg jest wystarczające? Czy powinien być wykonany rezonans magnetyczny? Jeśli tak to kiedy - zważywszy na badanie PET wykonane w październiku 2019 r. Wed, 17 Jun 2020 11:45:09 +0200Zmiany podczas hormonoterapii Tamoxifenemhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4964/rak-piersi/zmiany-podczas-hormonoterapii-tamoxifenemhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4964/rak-piersi/zmiany-podczas-hormonoterapii-tamoxifenemRak piersi : W grudniu 2019 miałam zdiagnozowanego raka piersi prawej DCIS, mastektomia, bez radioterapii i chemioterapii. Od marca tamoxyfen. W marcu badanie ginekologiczne i usg - żadnych zmian. Estradiol 66. Po 2 m-cach zażywania tamoxyfenu estradiol 1300 i torbiel jajnika 5 cm. Podejrzenie ziarniszczaka. Odstawiony tamoxyfen na miesiąc, czekam na kontrolne badanie. W międzyczasie usg piersi lewej, wykryto zmianę ogniskową litą o nieregularnym kształcie. Czekam na biopsję. W grudniu w lewej piersi nic nie było. Wszystkie badania krwi poprawne, pozostałe hormony w normie, markery w normie, żadnych nieprawidłowości. Czy tamoxyfen mógł zrobić takie zamieszanie w moim organizmie? W ciągu 2 m-cy brania leku tak drastyczne zmiany? Czy to jest możliwe? Wed, 17 Jun 2020 11:41:52 +0200Czy będzie zastosowana hormonoterapiahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4963/rak-piersi/czy-bedzie-zastosowana-hormonoterapiahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4963/rak-piersi/czy-bedzie-zastosowana-hormonoterapiaRak piersi : Mam 39 lat. Właśnie dowiedziałam się o raku piersi. Wyniki biopsji są następujące: Rak sutka NST G2, poziom receptorów er 5%, pr 0%, her2 negatywny, ki67-50%. Wiem, że na początku leczenia będzie zastosowana chemioterapia, następnie mastektomia i radioterapia. Czy to jest guz trójujemny? Czy będzie można zastosować w późniejszym leczeniu hormonoterapię? Mon, 08 Jun 2020 11:43:54 +0200Ból piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4962/rak-piersi/bol-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4962/rak-piersi/bol-piersiRak piersi : Mam 23 lata. Od około dwóch miesięcy borykam się z parzącym bólem piersi lewej. Przez większość czasu uczucie pieczenia utrzymuje się, dochodzi do tego dyskomfort od strony bocznej (jakby pierś nie mieściła się przy klatce piersiowej i uciskała na ramię co było już obserwowane przeze mnie wcześniej, jak również asymetria względem mniejszej piersi prawej). Ból promieniuje (ciągnie się) po mięśniu piersiowym aż do dołu pachowego i mięśni ramienia. W dole pachowym nie wyczuwam zmian. Od kilku dni jest jednak lekka bolesność nad lewym obojczykiem równo w połowie oraz na szyi, ok 5 cm pod uchem, na mięśniu poprzecznym szyi. Na piersi bolesnej, lewej, dobrze widoczne żyły (mam jednak jasną karnację), na obu piersiach łuszczenie się skóry wokół brodawek sutkowych. Kiedy na pewien czas ból ustąpił, pojawiło się swędzenie skóry przez ok 3 dni. Początkowo wiązałam "pieczenie" z zaburzeniami hormonalnymi - od stycznia wydłużenie cyklu do 48 dni, następnie do 60 z plamieniem równo w 30. dniu. W wynikach krwi sprzed 5ciu dni: morfologia w normie, rozmaz, hormony tarczycy i TSH, PRL i testosteron również. Jedynie OB 18 (norma <20) przy CRP 0,64. Z dnia wczorajszego USG: BIRADS1. budowa gruczołowo-sutkowa, bez zmian ogniskowych, bez patologicznych węzłów nad-, podobojczykowych i pachowych. Palpacyjnie bez zmian. Stąd moje pytania: Czy dolegliwości mogą być związane z przybraniem na wadze (ok.5kg w trakcie epidemii od marca) i zaburzeniami hormonalnymi? Czy powinnam dalej szukać specjalisty w kierunku diagnostyki raka zapalnego sutka? Czy możliwe jest, że jest to nerwoból? Sat, 06 Jun 2020 11:48:01 +0200Ból w piersi w czasie ciążyhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4961/rak-piersi/bol-w-piersi-w-czasie-ciazyhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4961/rak-piersi/bol-w-piersi-w-czasie-ciazyRak piersi : Mam 37 lat i jestem w 13 tygodniu ciąży. Dotychczas nie rodziłam. Na początku ciąży obustronny ból piersi, który teraz przekształcił się w ból przede wszystkim L piersi. Miałam już takie sytuacje krótko przed miesiączką, ból lewej piersi był wtedy większy. Lewa pierś wtedy nie tylko pobolewała ale i swędziała w rejonie sutka. Czasami wtedy miałam też wrażenie, jakby węzeł chłonny był powiększony, ale w poprzednich USG nic takiego nie wyszło. Mam USG piersi co pół roku, zawsze z diagnozą torbieli (rzekomo łagodnych) do maks. niecałego cm, bez dalszych wskazań. Teraz w ciąży ból nie dawał mi spokoju, wiec udałam się na USG, tym bardziej iż miałam wrażenie, że pierś ciągnie, a ręka trochę jakby drętwieje. Czyli czułam jakby pacha była lekko napuchnięta. USG wykazało coś takiego: Sutki o budowie tluszczowo-gruczolowej, przewody mlekowe nie powiększone. Obustronnie zwłaszcza w sutku L, pojedyncze, rozsiane torbiele, do 8 x 5 mm na godz. 6. W KGZ konglomerat drobnych torbieli 2-4 mm, całość 10 x 8 mm. W sutku P, największa torbiel 5,5 mm na godz. 12, podotoczkowo. Obustronnie zmian ogniskowych nie uwidoczniono. Więzadła Coopera niezmienione, skóra i tkanka podskórna prawidłowe. Pachowe węzły chłonne niezmienione, po stronie L większe, do wymiaru 22 x 8 mm, prawidłowe morfologicznie z wydatnymi zatokami tłuszczowymi. Birads - usg 3. Dotychczas 2. Lekarz stwierdził, iż biopsja nie jest wskazana, a następne USG za pół roku jeszcze przed porodem. Dodam, iż w poprzednich latach zażywałam dużo hormonów ze względu na prokreację. Jednak od końca 2018 r. już hormonów nie brałam. Teraz ciąża naturalna, ale od początku zażywam Duphaston i Lutinsua. Badania na kiłę, toksoplazmozę, itd wyszły ujemne. Jedynie przechodziłam lekki ból gardła tydzień temu. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie wiem co robić, czy to coś złego, do kogo powinnam się udać, o co prosić. Bardzo martwię się o siebie i o dziecko. Czy faktycznie zaufać lekarzowi i udać się na kontrolne USG przed porodem? Tue, 02 Jun 2020 11:58:46 +0200Interpretacja wyniku USG piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4960/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4960/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersiRak piersi : Proszę o interpretację wyniku USG. Gruczoły piersiowe o budowie gruczołowo-tłuszczowej. Architektura tkanki gruczołowej prawidłowa. Brak zmian w obrazie USG zabrodawkowo. Przewody mlekowe nieposzerzone. W piersi prawej zmian ogniskowych ani torbielowatych nie zobrazowano. W piersi lewej uwieczniono: 1) h12/1 na głębokości 8,9 mm torbiel prosta śr. 8,7 mm x 3,0 mm. 2) palpacyjnie badany obszar - w badaniu usg - ognisko tłuszczowe o nieco obniżonej echogenności śr. 13,1 mm x 6,7 mm. W obu dołach pachowych widoczne pojedyncze drobne węzły chłonne. Skóra w ich okolicy niezmieniona. Nie uwidoczniono węzłów nadobojczykowych oraz węzłów podobojczykowych. Lekarz wykonująca usg zaleciła kontrolę za 1-2 miesiące. Na badanie usg zgłosiłam się, ponieważ wyczułam zgrubienie w lewej piersi.Tue, 02 Jun 2020 11:55:16 +0200Dolegliwości w obrębie przełyku po radioterapiihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4959/rak-piersi/dolegliwosci-w-obrebie-przelyku-po-radioterapiihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4959/rak-piersi/dolegliwosci-w-obrebie-przelyku-po-radioterapiiRak piersi : Jestem po radioterapii piersi lewej (20 frakcji po 225cGy/g i 270cGy/g na obszar loży). Po 7 tygodniach od zakończenia leczenia pojawił się problem z przełykiem (ból przy przełykaniu, zgaga). Czy może to być skutek uboczny radioterapii? Czy jest konieczność wykonania gastroskopii? Jeżeli zapalenie przełyku jest skutkiem radioterapii, jakie powinno być zastosowane leczenie?   Sun, 31 May 2020 16:13:44 +0200Przerwa w przyjmowaniu Tamoxifenuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4958/rak-piersi/przerwa-w-przyjmowaniu-tamoxifenuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4958/rak-piersi/przerwa-w-przyjmowaniu-tamoxifenuRak piersi : Chodzi mi po głowie odstawienie Tamoxifenu w celu próby zajścia w ciążę. W grudniu minie mi 6 lat brania leku, który po 5 latach przedłużono do 7. Mam 37 lat. Ile czasu po ewentualnym odstawieniu należałoby czekać do podjęcia próby? Czy w moim przypadku odstawienie Tamoxifenu zwiększa ryzyko nawrotu? Czy gdyby udało się szczęśliwie urodzić należy po wrócić do tabletek? Onkolog cały czas mówił, że kończymy na 5 latach, ale po konsylium podjęto decyzje o przedłużeniu ze względu na fakt, że w wieku 13 lat przechodziłam ziarnicę. ER - 100%, PGR - 100%, HER2: 1+, Ki67 - 10% rak naciekający bez specjalnego typu, G1 (1+2+1), największy wym. komponentu naciekającego 0,7 cm, wieloogniskowość - nie. Odsetek utkania raka in situ: CDIS 1%, CLIS 2%. Obecność zatorów naczyniowych/naciekanie L/V 0. Radykalność zabiegu R1. To wyniki po operacji oszczędzającej, po której zdecydowałam się na mastektomię obu piersi. Sun, 31 May 2020 16:10:38 +0200Silny ból kręgosłupahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4957/rak-piersi/silny-bol-kregoslupahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4957/rak-piersi/silny-bol-kregoslupaRak piersi : Jestem po pierwszej chemii TC (docetaxel + cyklofosfamid). Oprócz tradycyjnych skutków ubocznych odczuwam bardzo silny ból w odcinku lędźwiowym kręgosłupa w miejscu uszkodzenia dysku po upadku. Dlaczego chemia tak działa na uszkodzony dysk i czy jest jakaś rada na to? Proszę również o informację czy można stosować przy tej chemii ostropest plamisty oraz sok ze świeżej pokrzywy i inne zioła? Bardzo proszę również o interpretację podanych poniżej wyników i jakie są rokowania. Nowotwór złośliwy sutka - ćwiartka górna zewnętrzna sutka. Rak piersi lewej NST typ luminalny B HER2 ujemny z wysokim Ki 67% (90%) cT2N0M0 (2020). Na wyniku biopsji gruboigłowej: Rozpoznanie patomorfologiczne: rak inwazyjny piersi typ NST, NHG3 1. E-cadherin (+) 2. ER (+) ekspresję receptora stwierdzono w 75% komórek raka (3 punkty) w tym z przewagą intensywności 1 (60%) 3. HER2 (1+) 4. Ki-67 (+) do 90% komórek 5. PR (-) 6. HER-2 (1+) A w wyniku pooperacyjnym z wyciętego guza i dwóch węzłów wartownika i powartownika taki opis: I Wypreparowano 1 odczynowy wezeł chłonny 1,5 x 1,0 x 1,0 II Wypreparowano 1 odczynowy wezeł chłonny 1,8 x 1,0 x 1,0 III - Rak inwazyjny piersi typ NST NHG 3 pT2N0 nieostro odgraniczony guz średnicy 2,7 cm. Granice cięcia wolne od utkania raka. Sun, 31 May 2020 16:06:20 +0200Leczenie raka piersi w czasie ciążyhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4956/rak-piersi/leczenie-raka-piersi-w-czasie-ciazyhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4956/rak-piersi/leczenie-raka-piersi-w-czasie-ciazyRak piersi : Proszę o pomoc w planowaniu leczenia. USG sutka: "w SP w okolicy przyotoczkowej na godz. 11.30 hypoechogeniczny, słabo odgraniczony obszar o wym. 15 × 8 ×10.5 mm z obecnością nasilonych stożków cienia w tej okolicy - obszar zmian dysplastycznych? Tu? BIRADS 4a. Nie stwierdzam zmian torbielowatych ani litych. Przewody mlekowe obwodowe nieposzerzone, zabrodawkowe w SP szer. do 1,6 mm, w SL szer. do 2,4 mm. Węzły chłonne pachowe o zachowanej typowej budowie zatokowej." BG: " Rak inwazyjny gruczołu piersiowego, typ NST, stopień złośliwości: 3+2+1=6: G2. ogniska DCIS nieobecne. Inwazja naczyniowa - nie. Inwazja perineuralna - nie. Martwica - nie. Kategoryzacja rozpoznań: B5. IHC: Receptor estrogenowy - 100% PS5 + 1S3 = TS8. Receptor progesteronowy - 100% PS5 + 1S3 = TS8. HER2 0%. Ki67< 14%. Podtyp biologiczny : Luminalny A". USG jamy brzusznej w normie. Jestem w 21 tygodniu ciąży i bardzo zależy mi na zdrowiu maluszka. Czy w moim przypadku możliwe jest leczenie operacyjne teraz, a jeśli zajdzie konieczność leczenie dalsze po porodzie? Czy aby taki schemat mógł się ziścić konieczna jest mastektomia? Czy w grę wchodzi operacja oszczędzająca? Co z węzłami? Czy jest szansa, że na leczeniu operacyjnym się skończy? Sun, 31 May 2020 16:02:37 +0200Czy konieczne było usunięcie dziewięciu węzłów chłonnychhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4955/rak-piersi/czy-konieczne-bylo-usuniecie-dziewieciu-wezlow-chlonnychhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4955/rak-piersi/czy-konieczne-bylo-usuniecie-dziewieciu-wezlow-chlonnychRak piersi : Jestem po lewostronnej mastektomii z powodu raka inwazyjnego nst-nhg2 (3+2+1:5mitoz/10hfp) średnica 0,55 mm. Luminalny A, oraz raka przewodowe in situ, dostaję hormonoterapię. Na wypisie oraz informacji ze szpitala mam napisane, że zrobiono mi biopsję węzła wartowniczego a w opisie patologa z materiału po operacji że węzły bez zmian (9 węzłów). Czy usunięcie 9 węzłów to nie jest zbyt dużo jak na biopsje węzła wartowniczego? Możliwe jest abym miała 9 wartowników? Jak duże ryzyko jest przy usunięcie tylu węzłów w związku z ryzykiem obrzęku limfatycznego? Na karcie informacyjnej szpitala: "Leczenie : Mastektomia podskórna lewostronna z redukcją skóry. Rekonstrukcja jednoczasowa piersi lewej z założeniem protezy" (rodzaj) . "Przeszczep kompleksu otoczka - brodawka. Biopsja węzła wartowniczego pachy lewej." Epikryza: ... "Jamy pachowe bez powiększonych, atypowych węzłów chłonnych" ... "Pacjentkę zakwalifikowano do SRM+SNB+implant. Po przygotowaniu wykonano operacje. Wypisano w dobrym stanie ogólnym z powyższymi zaleceniami" Na wyniku badania tkanki Rozpoznanie patomorfologiczne: "(NHG2, pT2, pN0(sn)) (węzłów ogółem 0/9)." Opis makroskopowy "Fragment tkanki tłuszczowej o wymiarach 3,5x 3,5x1,7 cm z węzłami chłonnymi o długości do 4,1 cm." Opis mikroskopowy "Węzły chłonne bez zmian nowotworowych (9 węzłów). Tue, 26 May 2020 14:27:46 +0200Dyskomfort po rekonstrukcji piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4954/rak-piersi/dyskomfort-po-rekonstrukcji-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4954/rak-piersi/dyskomfort-po-rekonstrukcji-piersiRak piersi : Mam 42 lata. Trzy miesiące temu wykonano mi mastektomię podskórną z użyciem implantu silikonowego. Jestem szczupła ale piersi miałam duże - miseczka E. Po operacji mam jedną pierś twardą, nieruchomą, niżej niż normalnie noszę stanik, a przez to że nie mam tkanki tłuszczowej to jest ona nieprzyjemna w dotyku ze względu na pomarszczenia implantu co też jest widoczne. Druga pierś mocno się różni od operowanej i jest duża asymetria. Powiedziano mi, że to już koniec leczenia chirurgicznego i teraz tylko hormonoterapia (chemii i radioterapii nie miałam). Czuję się jak dziwadło. Czy można na NFZ jakoś poprawić wygląd mojego biustu? Nikt nic mi nie proponował. Zoperowana pierś jest twarda i nieruchoma tak, że mam wrażenie jakbym miała miskę z plastiku przyklejoną do kości.   Tue, 26 May 2020 14:22:00 +0200