amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Szczepienie przeciw żółtaczce https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4889/rak-piersi/szczepienie-przeciw-zoltaczce-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4889/rak-piersi/szczepienie-przeciw-zoltaczce-Rak piersi : Czy na operację mastektomii powinnam zaszczepić się przeciw żółtaczce? Termin mam za dwa tygodnie. Thu, 14 Nov 2019 10:47:53 +0100Uszkodzenie protezy silikonowej piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4888/rak-piersi/uszkodzenie-protezy-silikonowej-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4888/rak-piersi/uszkodzenie-protezy-silikonowej-piersiRak piersi : Badanie USG wykazało zmiany sugerujące uszkodzenie protezy silikonowej piersi ( rekonstrukcja po obustronnej mastektomii) lewej. Udało mi się zarejestrować do Poradni Chirurgicznej w Policach na 3.12. tego roku. Uraz ujawnił się 31 października. Boję się czy to długie czekanie nie zagraża mojemu zdrowiu, bo życiu podobno nie.... Proszę o radę. Thu, 14 Nov 2019 10:44:24 +0100Wyjazd do Dubaju i Boliwii https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4887/rak-piersi/wyjazd-do-dubaju-i-boliwii-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4887/rak-piersi/wyjazd-do-dubaju-i-boliwii-Rak piersi : Mam pytanie czy rok po operacji mastektomii i kilka miesięcy po zakończeniu chemii (schemat AC x4), obecnie biorę Nolvadeks, można wyjechać na wakacje np. do Dubaju i Boliwii? Chodzi mi o to, że Boliwia jest położona na dużej wysokości. Tue, 12 Nov 2019 10:58:00 +0100Jakie powinno być dalsze leczenie - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4886/rak-piersi/jakie-powinno-byc-dalsze-leczenie---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4886/rak-piersi/jakie-powinno-byc-dalsze-leczenie---cdRak piersi :   Kontynuacja pytania "Jakie powinno być dalsze leczenie" z 3.11.2019 r.   Taki mam wynik, to nie jest moja pomyłka. Receptory estrogenowy i progesterenowy 0%. TS8 obydwa i wynik pozytywny. Poza tym proszę mi powiedzieć co znaczy zalecenie barwienia IHC w celu charakterystyki nowotworu. I czy to możliwe, że podtyp biologiczny może być luminalny trójujemny, przewodowy, bo to całkiem inne podtypy? Guz ma 2.5 x 1,8 x 2,4. Thu, 07 Nov 2019 11:13:50 +0100Jakie powinno być dalsze leczenie https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4884/rak-piersi/jakie-powinno-byc-dalsze-leczenie-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4884/rak-piersi/jakie-powinno-byc-dalsze-leczenie-Rak piersi : Mam 41 lat. Rak inwazyjny gruczołu piersiowego, typ NST. Stopień złośliwości (3+2+1=6) G2. Ogniska DCIS nieobecne. Inwazja perineuralna i naczyniowa oraz martwica - nie. Utkanie raka we wszystkich wałeczkach. Zlecono barwienie IHC w celu charakterystyki nowotworu. Kategoryzacja B5. Receptor estrogenowy i progesterenowy 0% - PS5+IS3=TS8 wynik pozytywny. HER2 1+ wynik negatywny. Ki67 ok. 50% wynik pozytywny, niski. Podtyp biologiczny raka luminalny, trójujemny, przewodowy. Węzły chłonne (dwukrotne badanie USG) czyste. Bardzo proszę o interpretację wyniku biopsji i plan dalszego leczenia. Sun, 03 Nov 2019 10:18:19 +0100Czy możliwe jest dalsze leczenie https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4883/rak-piersi/czy-mozliwe-jest-dalsze-leczenie-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4883/rak-piersi/czy-mozliwe-jest-dalsze-leczenie-Rak piersi : Na raka piersi zachorowałam w 2008 r. Rak trójujemny (miałam wtedy 36 l.). Przeszłam chemioterapię przedoperacyjną, mastektomię, chemioterapię pooperacyjną, naświetlania. Po dwóch latach przerzuty do śródpiersia i węzłów chłonnych. Chemia Taxol 43 wlewy, po rocznym leczeniu wypisana z całkowitą trzykrotną remisją potwierdzoną PET (2011-2012). W 2018 r. PET - przerzut do prawego płuca, chemioterapia (Capecytabina) - roczne leczenie, progresja. Cisplatyna trzy wlewy po trzy dni - progresja. Navelbina - remisja guz zmniejszył się z 5,2 na 2,9. Kontynuacja leczenia - guz zwiększył się po trzech miesiącach o 4 mm. W dalszym ciągu Navalbina. Nadmienię, że Capecytabina spowodowała zatorowość płuc, pojawił się płyn, obecnie 7 cm. Czy mam szansę na dalsze leczenie, czy w moim przypadku leczenie dobiega końca? Czy można usunąć guza chirurgicznie jeżeli jest płyn i guz w płucu jest przerzutem? Sun, 03 Nov 2019 10:15:15 +0100Interpretacja wyniku TKhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4882/rak-piersi/interpretacja-wyniku-tkhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4882/rak-piersi/interpretacja-wyniku-tkRak piersi : Jesteśmy na początku drogi, kobieta lat 54, rak piersi trójujemny G3, 1,5 x 1,8 mm potwierdzony tydzień temu, tomografia i w tej chwili mamy wyniki. Wszystko jest w porządku, martwi nas tylko jedna rzecz: drobne bliznowate zgrubienie szczeliny międzypłatowej skośnej lewej przywnękowo 8 x 4 mm. Poza tym żadnych zmian się nie stwierdza. Czy możliwe, aby był to przerzut? Wed, 30 Oct 2019 11:15:38 +0100Mezoterapia igłowa głowy https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4881/rak-piersi/mezoterapia-iglowa-glowy-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4881/rak-piersi/mezoterapia-iglowa-glowy-Rak piersi : Jestem 7 lat po operacji piersi, była chemioterapia 4AC i hormonoterapia. 5 lat nolvadex, aktualnie od 2 lat aromek. Niestety powoduje on u mnie sporo skutków ubocznych m.in. wypadanie włosów. Ponad 3 lata temu miałam usuwanego także oponiaka, niezłośliwy. Czy mogę zastosować mezoterapię igłową głowy z użyciem preparatu Dermaheal HL? Mon, 21 Oct 2019 10:48:39 +0200Ból w pachwinachhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4880/rak-piersi/bol-w-pachwinachhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4880/rak-piersi/bol-w-pachwinachRak piersi : Od roku przyjmuję ZOLADEX i NOLVADEX-D. Do tej pory nie odczuwałam żadnych dolegliwości. Obecnie od ok. dwóch tygodni odczuwam piekący ból w pachwinach, który ciągnie się w kierunku kolan. Czy to może być spowodowane moim leczeniem? Mon, 21 Oct 2019 10:45:53 +0200Czy zastosowane leczenie jest wystarczające https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4879/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-wystarczajace-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4879/rak-piersi/czy-zastosowane-leczenie-jest-wystarczajace-Rak piersi : Kobieta lat 58. Wynik: cadherin (+), ER (-), HER -2 protein (1+), ki67(+) 20% Rozpoznanie patomorfologiczne: Carcinoma invasivum mammae (NST), pT1a, g2 (by elston and ellis), typ potrójnieujemny cT2N0M0 - stan po kwadrantektomii pT1a pTis (2019). Guz o wymiarach: 2,5 x 2,5 x 1,7 został usunięty w całości w specimenie tkankowym 9 x 7 x 3 w tym skóra 3,5 x 0,5 zorientowanym (nitki chirurgiczne) z minimalnym środkowym i górnym marginesem tkanek zdrowych szerokości odpowiednio 0,2 i 0,3, pozostałe marginesy wolne od utkania nowotworowego szerokości co najmniej 1. W obrazie mikroskopowym w obrębie guza obecne jest ognisko raka inwazyjnego 0,4 PT1a. Około 90% guza stanowi komponenta raka przewodowego mikropapilarnego in situ (DCIS).W wycinkach z poza guza obecne są liczne ogniskowe rozrosty DCIS. Usunięto węzeł wartowniczy z 3 pomocniczymi (węzły czyste). Po operacji: chemioterapia 4ac co 3 tygodnie, radioterapia 20 naświetlań z boostem. Czy takie leczenie jest wystarczające, może warto byłoby dodać jakąś np. "białą chemię"? Jakie badania lekarz powinien zalecić po zastosowanym leczeniu, jesteśmy 3 tyg po radioterapii? Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za chaotyczność (ciężko pozbierać myśli). Sat, 12 Oct 2019 10:54:33 +0200Rezygnacja z Zoladexuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4878/rak-piersi/rezygnacja-z-zoladexuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4878/rak-piersi/rezygnacja-z-zoladexuRak piersi : Mam 36 lat, w roku 2018 przeszłam leczenie: chemioterapię, radioterapię, leczenie uzupełniające: Xeloda. Dodatkowo mam brać Tamoxifen oraz od lutego 2019 zostały włączone zastrzyki Zoladexu. Biorę go do dnia dzisiejszego, jednak ze względu na zły stan psychiczny chcę odstawić Zoladex. Naciekajacy rak przewodowy, NST, II st., estrogen: 20%, progesteron: ujemny, HER2: ujemne, Ki67: 80% Bardzo proszę o opinię w tej kwestii, czy dużo sobie zaszkodzę odstawiając Zoladex? Tue, 08 Oct 2019 13:42:19 +0200Lametta a Citalhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4877/rak-piersi/lametta-a-citalhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4877/rak-piersi/lametta-a-citalRak piersi : Moje pytanie dotyczy interakcji pomiędzy lekami antydepresyjnymi (konkretnie Cital 10 mg) a Tamoxyfenem, który brałam i tym, który teraz biorę czyli Lametta. Był czas kiedy brałam oba leki tzn Cital i Tamoxyfen zanim się doczytałam o ich interakcji i boję się, że mogłam tym osłabić działanie Tamoxyfenu. Teraz przyjmuję Lamettę i mam to samo pytanie w stosunku do tego leku ponieważ Cital bardzo dobrze się u mnie sprawdza. Jeżeli nie powinnam brać Citalu to proszę o informację o co mogę poprosić psychiatrę aby tej interakcji nie było. Mon, 07 Oct 2019 11:34:37 +0200Dla kogo jest Kisqalihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4874/rak-piersi/dla-kogo-jest-kisqalihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4874/rak-piersi/dla-kogo-jest-kisqaliRak piersi : Mam 41 lat. Rak piersi lewej Luminalny A. G1, Her2 ujemny (0), Ki67 - 19,5%, E - 80%, P-60%. W kwietniu operacja oszczędzająca oraz radioterapia. Obecnie tamoksifen i Reselligo. Pytania: obecnie dużo się mówi o leku na hormonozależnego raka piersi Kisqali. Dla kogo jest ten lek? Co oznacza pierwsza, druga itd. linia leczenia? Czy u mnie mógłby zostać zastosowany taki lek? Thu, 12 Sep 2019 10:08:18 +0200Stopień złośliwości raka piersi a wskaźnik Ki67 https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4873/rak-piersi/stopien-zlosliwosci-raka-piersi-a-wskaznik-ki67-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4873/rak-piersi/stopien-zlosliwosci-raka-piersi-a-wskaznik-ki67-Rak piersi : Mama ma 77 lat. Półtora miesiąca temu przeszła operację. Jest po udarze, zatorze płuc, ma migotanie przedsionków, w związku z tym lekarze postanowili tylko wdrożyć ścisłą kontrolę, bez dodatkowego leczenia. Wyniki mojej mamy z badania pooperacyjnego (mastektomia): Carcicoma ductale invasium mammmae, Elston-Elis, G3, praecipue carcicoma intraductale G3 pT1b. W kwadrancie górnym wewnętrznym leżący na powięzi, nieostro odgraniczony guz średnicy 2,5 cm. Komponenta inwazyjna obecna na przestrzeni średnicy 0,8 cm. Brodawka wolna od utkania nowotworowego. Poza guzem znaleziono mikroskopowo utkanie raka wewnątrzprzewodowego, atypowe rozrosty zrazikowe oraz mikrozwapnienia. Węzły czyste. Wyniki z biopsji gruboigłowej (miesiąc wcześniej): Carcinoma intraductale G3 cum microinvasioni. E-cadherin (+) , ER (-), ER2 (1+), Ki-67 +15% ogniskowo, PR (-). Czy możliwe jest ki67 tylko 15% przy G3? Ten wynik nie daje mi spokoju, mimo że żaden z lekarzy nie zwrócił na niego uwagi. Czy to raczej pomyłka, czy tak się zdarza? Fri, 06 Sep 2019 10:35:59 +0200Masaż po chorobie nowotworowejhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4869/rak-piersi/masaz-po-chorobie-nowotworowejhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4869/rak-piersi/masaz-po-chorobie-nowotworowejRak piersi : Jestem 5 tygodni po BCT oraz limfadenektomii. Lekarz rehabilitacji zlecił mi m. innymi masaż obręczy karkowo-barkowej. Spotkałam się z opiniami, że masaży nie należy wykonywać. Czy to prawda? Sun, 28 Jul 2019 11:21:59 +0200Europosłowie PO chcą, żeby w PE powstała specjalna komisja ds. walki z rakiemhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4871/rak-piersi/europoslowie-po-chca-zeby-w-pe-powstala-specjalna-komisja-ds-walki-z-rakiemhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4871/rak-piersi/europoslowie-po-chca-zeby-w-pe-powstala-specjalna-komisja-ds-walki-z-rakiemRak piersi : Europosłowie PO chcą powołania w Parlamencie Europejskim specjalnej komisji, która zajmie się walką z rakiem i profilaktyką zachorowań na nowotwory. - Rak jest największym zabójca XXI wieku i dlatego trzeba skonsolidować siły - oświadczyła b. premier, europosłanka Ewa Kopacz (PO).   Wed, 24 Jul 2019 19:00:00 +0200Czy po radioterapii są przeciwwskazania do kąpieli w morzu https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4868/rak-piersi/czy-po-radioterapii-sa-przeciwwskazania-do-kapieli-w-morzu-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4868/rak-piersi/czy-po-radioterapii-sa-przeciwwskazania-do-kapieli-w-morzu-Rak piersi : Czy po radioterapii piersi (zakończyłam w styczniu 2019) mogę pływać w morzu, oceanie itp.? Chodzi o temperaturę wody, czy będąc np. na wakacjach gdy temp. wody wynosi około 15 stopni nie ma przeciwwskazań do pływania w takiej wodzie. Nie ukrywam, że pływanie zawsze było moją pasją a pływanie w morzu, oceanie to byłaby świetna terapia na moją psychikę po całej tej chorobie. Mon, 22 Jul 2019 11:21:50 +0200Czy powinien być zastosowany Zoladexhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4867/rak-piersi/czy-powinien-byc-zastosowany-zoladexhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4867/rak-piersi/czy-powinien-byc-zastosowany-zoladexRak piersi : Mam 41 lat. W kwietniu 2019 r. operacja oszczędzająca lewej piersi oraz węzeł wartowniczy - czysty. W czerwcu docinka marginesów. Rak piersi lewej, guz o wymiarach 1,5 x 1,5 x 1,7 cm, rak inwazyjny bez specjalnego typu, rak o naciekającym typie wzrostu, stwierdzono cechy inwazji naczyń w obrębie guza. Maksymalna średnica raka naciekającego 17 mm, stwierdzono cechy kanceryzacji zrazików. E - 80%, P - 60%, Her 2 ujemny (0), Ki67 - 19,5%, Luminalny A, Grade 1. Obecnie radioterapia i od tygodnia tomoxifen. Pytanie: Na wizycie u onkologa był rozważany dodatkowo Zoladex. Pani doktor poszła skonsultować z przełożonymi, została podjęta decyzja że nie. Sam Tamoxifen. Czy to dobra decyzja? Interesują mnie długie lata spokoju. Nie wiem czy ma to znaczenie, regularnie miesiączkuję. Czy Zoladex jest podawany ze względu na wiek czy są jeszcze inne wskazania? Nie daje mi to spokoju, iż myślano o tym i odstąpiono. Jaka suplementacja przy Tamoxifenie? Mon, 22 Jul 2019 11:17:37 +0200Operacja halluksów w trakcie przyjmowania Tamoxifenuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4866/rak-piersi/operacja-halluksow-w-trakcie-przyjmowania-tamoxifenuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4866/rak-piersi/operacja-halluksow-w-trakcie-przyjmowania-tamoxifenuRak piersi : Jestem rok po leczeniu onkologicznym i 2 lata w trakcie leczenia tamoxifenem (marzec 2017 wycięcie raka piersi). Czeka mnie operacja halluksów. Mam do Pana Doktora pytanie, czy leczenie tamoxifenem nie jest przeciwwskazaniem do takiej operacji (noga 4 tygodnie na wyciągu)? Tue, 09 Jul 2019 10:37:23 +0200 Czy kwas zoledronowy i tamoksyfen obniżają WBChttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4865/rak-piersi/-czy-kwas-zoledronowy-i-tamoksyfen-obnizaja-wbchttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4865/rak-piersi/-czy-kwas-zoledronowy-i-tamoksyfen-obnizaja-wbcRak piersi : Jestem ponad 2 lata po leczeniu raka piersi, mam 40 lat, obecnie zażywam tamoksyfen oraz raz na 6 miesięcy mam wlew kwasu zoledronowego z uwagi na osteoporozę (w styczniu miałam 1 kroplówkę, będę je brała przez 3 lata). Kilka tygodni po wlewie osporilu zrobiłam badanie krwi i niestety obniżył mi się poziom białych krwinek do 2.9 tys/ul. Teraz znowu powtórzyłam badanie i poziom ten wciąż się utrzymuje. Pozostałe wyniki krwi są w normie. Czy kwas zoledronowy i tamoksyfen obniżają WBC? Wprawdzie nigdy nie miałam zbyt wysokich parametrów jeśli chodzi o białe krwinki, ale teraz trochę się martwię. Nadmienię , że czuję się dobrze, nie zapadam na żadne infekcje, staram się zdrowo odżywiać, uprawiam sport. W sierpniu czeka mnie kolejny wlew osporilu, obawiam się, że może on spowodować dalszy spadek białych krwinek. Co zrobić? Sun, 30 Jun 2019 10:59:17 +0200