amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Tamoxifen czy IAhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5191/rak-piersi/tamoxifen-czy-iahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5191/rak-piersi/tamoxifen-czy-iaRak piersi : Mam 37lat, jestem po leczeniu raka piersi, rak był miejscowo zaawansowany (powyżej 5 cm T3N1M0, G2) z przerzutami do węzłów chłonnych. Przeszłam chemioterapię 4 AC i 12 taxoli, herceptynę, perjetę. Operacja - mastektomia plus limfadenektomia pachowa. Potem radioterapia. Obecnie hormonoterapia (tamoksifen) bez reseligo ani zoladexu, miesiączki brak od roku odkąd biorę tamoksifen, plamień tez żadnych nie mam. Wizyta u ginekologa i przeprowadzone usg nie pokazuje żadnych przerostów endometrium. Chciałam zapytać czy miesiączka może jeszcze wrócić? Jeśli tak do do jakiego czasu po leczeniu chemioterapią? Pytałam onkologa o zmianę tamoksifenu na inhibitor ale lekarz twierdzi, że za wcześnie, bo jestem "miesiączkująca". Choć nie mam miesiączki to lekarz jest przekonany, że ta wróci i i mówi że na razie muszę brać Tamoxifen. Czy w moim przypadku lepszy tamoksifen czy inhibitor?  Tue, 03 Aug 2021 10:06:52 +0200Czy leczenie jest wystarczające? https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5190/rak-piersi/czy-leczenie-jest-wystarczajace-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5190/rak-piersi/czy-leczenie-jest-wystarczajace-Rak piersi : Poproszę o poradę odnośnie dalszego leczenia po operacji. Mam 46 lat, miesiączkuję regularnie. Mam mutację NOD2. W czerwcu miałam mastektomię lewej piersi, wynik: NHG2 (3+2+1), pT1c (1,1x0,8x0,7), pN1a(sn), przerzut w jednym węźle (1/6), obecna inwazja naczyń torebki węzła, ER+ >95%, PR+ >95%, Her2 odczyn negatywny score 1+, Ki67 - 20% Po konsylium otrzymałam informację, że mam się zgłosić tylko do poradni hormonoterapii. Czy to leczenie jest wystarczające?  Thu, 29 Jul 2021 09:10:59 +0200Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5189/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5189/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Rak piersi prawej T2, N0M0, NST, ER 5/8, PR 5/8, HER2 0 odczyn ujemny, Ki67 60%. Jestem po trzeciej chemii czerwonej, została jeszcze jedna a po niej cykl kolejnych 12 chemii cotygodniowych. Guz dosłownie nieznacznie się zmniejszył. Mammografia kontrolna będzie po czwartej chemii czerwonej. Zdaniem dr guz jest mniej zwarty, mniej zbity. Czy to, że guz jest nadal duży oznacza, że chemia nie działa? Czy powinnam mieć wdrożone inne leczenie, jeśli tak to jakie? A może mastektomia? Guz umiejscowiony jest na godzinie 9. Jakie są rokowania?  Mon, 19 Jul 2021 12:27:50 +0200Tamoxifen a Dutilox - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5188/rak-piersi/tamoxifen-a-dutilox---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5188/rak-piersi/tamoxifen-a-dutilox---cdRak piersi :   Kontynuacja pytania "Tamoxifen a Dutilox - cd. " z 27 czerwca 2021 r.   Lek Trittico został odrzucony, psychiatra przepisał Faxolet ER oraz Propranolol WZF. Kilkutygodniowe zażywanie nie przynosi jednak prawie żadnych efektów. Pojawił się problem z doborem innego środka. Stąd pytanie, których leków stosowanych w psychiatrii, poza opisanymi w CHPL nie można/można stosować z tamoksyfenem. Na forum znalazłam taką listę, jednak sprzed lat. Będę wdzięczna za aktualną informację. Mój stan psychiczny się pogarsza, nie sposób dobrać skutecznego i bezpiecznego preparatu. Onkolog obecnie nie zamierza zmieniać tamoksyfenu na np. letrozol.    Thu, 15 Jul 2021 13:23:14 +0200Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5187/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5187/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Chciałabym prosić uprzejmie o interpretację wyniku histpat. Mam 32 lata, w ubiegłym roku po diagnozie - DCIS przeszłam mastektomię podskórną. Po 3 miesiącach nastąpiła wznowa. Usunięto guz wraz z kompleksem brodawka-otoczka. W opisie badania po 2. operacji mam znów stwierdzony DCIS, ale pomiędzy przewodami z DCIS obecne są w naczyniach limfatycznych nieliczne zatory z komórek raka. Chciałabym zapytać skąd przy nieinwazyjnym raku obecność jego komórek w naczyniach limfatycznych? Czy możliwe, że w badaniu nie uchwycono mikroinwazji? Moja onkolog twierdzi, że komórki z naczyń limfatycznych nie mają zdolności zasiedlania i nadal klasyfikuje nowotwór jako nieinwazyjny.  Wed, 14 Jul 2021 12:31:28 +0200Czy powinna być zastosowana chemioterapiahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5185/rak-piersi/czy-powinna-byc-zastosowana-chemioterapiahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5185/rak-piersi/czy-powinna-byc-zastosowana-chemioterapiaRak piersi :  Jestem po mastektomii i limfadenektomii. W 2 węzłach na 24 usunięte były przerzuty w tym 1 z naciekiem na tkankę okołowezłową. Mój rak był wieloogniskowy NOS G2 luminal A. W węzłach receptory trochę się zmieniły spadł PR na 5%, a ki pozostało na poziomie 10%. Po operacji w piersi poza 2 ogniskami raka inwazyjnego NG3 G2 kilka ognisk DCIS G3 oraz LCIS. Obecna angio i neuroinwazja. Zalecono mi 25 naświetlań i hormonoterapię - tamoxifen i reseligo. Mam 36 lat. Czy ze względu na angioinwazję, wieloogniskowość, zajęte 2 węzły z przekroczeniem torebki i młody wiek leczenie nie powinno być agresywniejsze? Mam obawy, że to co mi zaproponowano nie wystarczy.   Sat, 10 Jul 2021 12:33:21 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5184/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5184/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Mam 45 lat, jestem po operacji oszczędzającej. W wyniku histopatologicznym pooperacyjnym stwierdzono obecność 3 guzów, największy 2,3 w nim utkany 1,6 i obok 2 mm. Rak inwazyjny bez specjalnego typu i rak zrazikowy inwazyjny. Biopsja ER 95%, Pgr 75%, Fish ujemny. Obecnie jestem w trakcie radioterapii i leczenia hormonalnego. Niestety źle znosiłam Tamoksyfen i po 3 tygodniach lekarz zmienił lek na Egistrozol. Niestety po tygodniu zażywania od nowa nasiliły się drętwienie języka i pieczenie całych ust (jak poprzednio) i zdrętwiały cały kark, ramiona i głowa, do tego nerwowość ogromna! Lekarz znowu kazał odłożyć lek i zobaczyć czy to ustąpi. Boje się, że zostanę bez leczenia i że nie będzie leku, który nie da mi takich dolegliwości. Czy jest jeszcze jakiś lek, który mój organizm zaakceptuje? Dodam jeszcze, że te wszystkie dolegliwości po stosowaniu 3 tygodnie Tamoksyfenu skończyły się wysokim ciśnieniem. Drugie moje pytanie to czy po operacji oszczędzającej gdzie wynik pokazuje obecność 3 guzów nie powinno się odjąć tej piersi?  Tue, 06 Jul 2021 16:57:33 +0200Obrzęk limfatyczny rękihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5183/rak-piersi/obrzek-limfatyczny-rekihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5183/rak-piersi/obrzek-limfatyczny-rekiRak piersi : Jestem 2,5 roku po operacji oszczędzającej piersi i wycięciu węzła wartowniczego i drugiej operacji usunięcia pozostałych węzłów chłonnych (13 węzłów). Miesiąc temu pojawił się u mnie obrzęk limfatyczny (jest głównie od dłoni do łokcia). Jestem wstępnie zarejestrowana do poradni leczenia obrzęku na ul. Fatimskiej w Krakowie. Czy czekając na termin warto skorzystać z prywatnych zabiegów? Na co dzień pracuję w szklarni tropikalnej, czy praca w takim miejscu będzie pogarszała stan mojej ręki? Czy powinnam pomyśleć o zmianie pracy, żeby nie zaprzepaścić efektów rehabilitacji/leczenia?   Mon, 05 Jul 2021 20:21:42 +0200Czy leczenie jest najlepsze https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5181/rak-piersi/czy-leczenie-jest-najlepsze-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5181/rak-piersi/czy-leczenie-jest-najlepsze-Rak piersi : W 2012 r. zdiagnozowano u mnie raka inwazyjnego NST piersi lewej (NHG2, luminalny, HER2 ujemny, Ki67-20%). 2020-02-12 przerzuty do kości czaszki, kręgosłupa, miednicy, ud, mostka, łopatek (w trakcie terapii). Od 03.2020 dostaję Faslodex, Reseligo co miesiąc - Zoledronic acid co 3 miesiące Od 04.2020 Palbocyklib Ibrance 125mg. Od 09.2020 Palbocyklib Ibrance 100mg. W listopadzie 2020 r. PET-CT pokazał, że przerzuty do kości są bez patologicznej aktywności metabolicznej, a w marcu 2021 r. scyntygrafia, że ogniska wzmożonego wychwytu izotopu w kościach są mniej liczne. W piątek zadzwoniła do mnie moja onkolog i powiedziała, że pojawiła się aktywność metaboliczna w 4 miejscach kości (starych), bez przerzutów do tkanek miękkich. Stwierdziła, że chce wycofać mnie z programu lekowego i odstawić Palbocyklib a zamiast tego już w ten piątek podać mi Taxotere (Docetaksel). Proszę o ocenę czy nowe leczenie jest najlepszą dostępną terapią?  Sat, 03 Jul 2021 12:20:45 +0200Nolvadex a antydepresantyhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5180/rak-piersi/nolvadex-a-antydepresantyhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5180/rak-piersi/nolvadex-a-antydepresantyRak piersi : Od 3 lat leczę się novaldexem i jednocześnie przyjmuje miansec i asertin na depresję. Czy te leki można przyjmować jednocześnie, czy nie osłabiają one działania novaldexu?  Sun, 27 Jun 2021 13:30:53 +0200Tamoxifen a Dutilox - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5179/rak-piersi/tamoxifen-a-dutilox---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5179/rak-piersi/tamoxifen-a-dutilox---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Tamoxifen a Dutilox " z 1 czerwca 2021 r.   Pojawiła się propozycja zmiany leku Dutilox na Trittico CR. Ma on być bezpieczny podczas jednoczesnego stosowania z tamoksyfenem. Proszę o opinię.   Sun, 27 Jun 2021 13:28:04 +0200Podwyższony marker CEAhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5178/rak-piersi/podwyzszony-marker-ceahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5178/rak-piersi/podwyzszony-marker-ceaRak piersi : Kontynuacja pytania "Podwyższony marker CEA " z 17 czerwca 2021 r.   Marker CEA został zrobiony razem z Ca15-3, celem kontroli. W związku z tym, że CEA wyszedł podwyższony, od stycznia co 3 miesiące go powtarzamy i niestety rośnie, tak jak pisałam w tej chwili wyniósł 7,5. Czy w związku z tym nie należałoby powtórzyć badań obrazowych, które w większości robione były w lutym 2021? Martwi nas, że coś się dzieje, dlatego marker rośnie.    Fri, 25 Jun 2021 10:15:34 +0200Jaki lek w hormonoterapii powinien być zastosowanyhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5177/rak-piersi/jaki-lek-w-hormonoterapii-powinien-byc-zastosowanyhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5177/rak-piersi/jaki-lek-w-hormonoterapii-powinien-byc-zastosowanyRak piersi : Mam 45 lat i regularnie miesiączkuję. Przez trzy lata po BCT raka piersi brałam Tamoksifen, ale z powodu przerostu endometrium zamieniono mi teraz na Letrozol. Czy powinnam brać ten lek skoro jestem przed menopauzą, a w przeciwwskazaniach do stosowania tego leku jest napisane, żeby nie stosować u kobiet miesiączkujących? Czy nie lepiej byłoby przerwać na jakiś czas Tamoksifen i wrócić do niego po histeroskopii? Dlaczego jest napisane, żeby nie stosować tego leku u osób przed menopauzą?  Thu, 17 Jun 2021 12:57:30 +0200Podwyższony marker CEAhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5176/rak-piersi/podwyzszony-marker-ceahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5176/rak-piersi/podwyzszony-marker-ceaRak piersi : Rak wykryty w 2019 r., potrójnie ujemny, 4 zajęte węzły. Chemioterapia: czerwone, białe, karboplatyna - niepełna odpowiedź na leczenie, kapecytabina, radioterapia. Marker CEA, który został wykonany w styczniu 2021, a więc już po leczeniu wynosił 5,4, po trzech miesiącach w kwietniu również 5,4, natomiast dzisiaj wynosi już 7,5. Badania obrazowe w postaci tomografii klatki piersiowej, brzucha i miednicy były wykonane w lutym 2021, dodatkowo niedawno prywatnie rezonans głowy. Żadne z nich, jeszcze wtedy, nie wskazywało przerzutów. Co proponowałaby Pani Doktor teraz? Nie chcielibyśmy czekać bezczynnie skoro marker rośnie, a lekarz każe czekać kolejne 3 miesiące i wtedy zleci kolejny raz markery.   Thu, 17 Jun 2021 12:53:22 +0200Przerost endometrium w trakcie leczenia Tamoxifenemhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5106/rak-piersi/przerost-endometrium-w-trakcie-leczenia-tamoxifenemhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5106/rak-piersi/przerost-endometrium-w-trakcie-leczenia-tamoxifenemRak piersi : Mam 51 lat, 6 msc temu miałam przeprowadzoną mastektomię z powodu raka przewodowego /NST/ G-1 Richardson-Bloom. Nie byłam poddawana chemioterapii oraz radioterapii. Od stycznia 2021 przyjmuję Tamoxifen. Przed zabiegiem miesiączkowałam regularnie. Jednak odkąd zaczęłam przyjmować Tamoxifen miesiączki stawały się coraz mniej obfite, zdecydowanie skąpe. Z kolei w kwietniu nie miesiączkowałam w ogóle, a w maju miałam jedynie kilkudniowe brunatne plamienie. Po wizycie u ginekologa stwierdzono endometrium niejednorodne, o szerokości 14 mm i torbiele na jajnikach o wymiarach 56x44 mm i 74x34 mm. Ginekolog przepisał mi luteinę - w celu wywołania miesiączki, która z kolei miałaby spowodować złuszczenie endometrium. Swój przypadek oraz zalecenia ginekologa skonsultowałam następnie z prowadzącym mnie onkologiem. Doktor wyraźnie zaznaczyła, że według niej nie jest to najlepsze rozwiązanie. Zastanawiam się więc, co powinnam zrobić. Chciałabym zapytać jakie byłoby - według Pani Doktor - najlepsze rozwiązanie w mojej sytuacji. Czy powinnam postępować tak, jak zalecił ginekolog, a może mogę zastąpić Tamoxifen innym środkiem? Może powinnam rozważyć - profilaktycznie - usunięcie macicy oraz jajników. Proszę o pomoc i dziękuję za radę.  Wed, 02 Jun 2021 14:28:24 +0200Przerwanie hormonoterapii w celu zajścia w ciążę - badania https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5105/rak-piersi/przerwanie-hormonoterapii-w-celu-zajscia-w-ciaze---badania-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5105/rak-piersi/przerwanie-hormonoterapii-w-celu-zajscia-w-ciaze---badania-Rak piersi : W komentarzu sprzed kilku lat czytałam, że były wówczas prowadzone badania kliniczne na temat przerwania leczenia hormonalnego tamoksyfenem w celu zajścia w ciążę. Czy znane są już może wyniki takich badań? Jestem po 40-tce, leczenie Zoladexem skończyłam w grudniu i hormony przyjmuję już 2.5 roku. Właśnie wróciła mi miesiączka i jest to dla mnie ostatni dzwonek na dziecko, więc rozważam taką możliwość.  Tue, 01 Jun 2021 12:42:05 +0200Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5104/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5104/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Mam 40 lat, mam her 2 +++ ki 67 - 5%, P i E po 80%, G3. Za parę dni mam mastektomię z jednoczesną rekonstrukcją. Na początku okazało się, że jest jeden węzeł pod pachą podejrzany, ale nie było biopsji, natomiast szybko była chemioterapia. Guz zmniejszył się z zajętych dwóch kwadrantów, miesiąc temu było 12x6 mm. Po operacji ma być podjęte leczenie hormonalne i dowiedziałam się, że dostanę tylko tamoxifen. Czy nie potrzeba blokady jajników? Ewentualnie jeszcze czegoś by mnie "osłonić". I na jakiej podstawie będzie podjęta decyzja o radioterapii?   Tue, 01 Jun 2021 12:39:12 +0200Tamoxifen a Dutiloxhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5103/rak-piersi/tamoxifen-a-dutiloxhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5103/rak-piersi/tamoxifen-a-dutiloxRak piersi : Jestem w trakcie hormonoterapii - tamoksyfen i reseligo (4 lata). Ze względu na stan psychiczny, rozpoznany epizod depresyjny psychiatra przepisał mi dutilox. Czy mogę go bezpiecznie zażywać biorąc pod uwagę leczenie onkologiczne? Wg psychiatry tak, ale proszę bardzo o potwierdzenie.  Tue, 01 Jun 2021 12:36:20 +0200Czy wskazane jest dalsze leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5102/rak-piersi/czy-wskazane-jest-dalsze-leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5102/rak-piersi/czy-wskazane-jest-dalsze-leczenieRak piersi : W 2013 roku w wieku 50 lat z powodu raka zrazikowego i raka zrazikowego in situ piersi prawej przebyłam mastektomię prawostronną z biopsją węzła wartowniczego z jednoczesną rekonstrukcją.T1bN0M0 Immunohistochemia - Carcinoma lobulare invasivum G2 et ELCIS E-caterin /-/ Ki67 około 20% p63(-/+}) Aktyna (-/+) ER-pozytywny (+++) w 100% raka naciekającego PR-pozytywny (+++) w 100% raka naciekającego HER2 odczyn negatywny SCORE=0 W tym samym roku profilaktyczna mastektomia lewostronna z biopsją węzła i rekonstrukcją /w badaniach hist-pat bez zmian patologicznych/. Przez 6,5 roku Tamoksyfen 20 mg. Z powodu uporczywych skurczów łydek, które wystąpiły po 6,5 latach /najprawdopodobniej z powodu tego leku/ postanowiono odstawić Tamoksyfen. Od 2013 roku z powodu osteopenii na granicy osteoporozy suplementacja: Vit.D3, wapnia i magnezu. Ostatni wynik badania densytometrycznego sprzed roku T-score -2,0. Moje pytania: 1.Czy po półtora rocznej przerwie hormonoterapii wskazana jest dalsze leczenie hormonalne, np. Letrozolem? 2.Czy z uwagi na osteopenię zasadne byłoby włączenie bifosfonianów, czy w połączeniem z Letrozolem czy w monoterapii? Jestem trochę zestresowana zakończoną terapią, ale też wiem, że dalsze leczenie inhibitorami aromatazy przy osteopenii ma swoje skutki uboczne. Znalazłam też informacje, że same stosowanie bifosfanianów również zapobiega przerzutom raka do kości.  Tue, 01 Jun 2021 12:33:25 +0200Czy wykonać dodatkowe badaniahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5101/rak-piersi/czy-wykonac-dodatkowe-badaniahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5101/rak-piersi/czy-wykonac-dodatkowe-badaniaRak piersi : Mam 42 lata, dwa miesiące temu urodziłam swoje pierwsze dziecko, które od początku karmię piersią. W zeszłym roku we wrześniu miałam robione USG piersi i żadnych zmian nie stwierdzono. W czasie ciąży od początku do końca brałam luteinę, wcześniej nigdy nie brałam leków hormonalnych. Na początku laktacji zatykały mi się kanaliki w prawej piersi, okłady, częste przystawianie maluszka i delikatny masaż pomagał mi. Jakiś miesiąc temu wyczułam w prawej piersi guzek. Początkowo wiązałam to z problemami z laktacją. Pierś przy karmieniu boli (kłujący ból i tylko prawej piersi), przez około tydzień też bardzo swędziała, nie miałam gorączki ani zaczerwienienia. Zrobiłam USG i otrzymałam taki opis: pierś o budowie laktacyjnej (wcześniej o budowie gruczołowo-tłuszczowej). W piersi prawej na godzinie 3. (miejsce wyczuwalne w badaniu palpacyjnym) widoczna jest powikłana torbiel o wymiarach 10x9x10 mm. W jej obrębie zagęszczona treść oraz przegrody. Innych zmian ogniskowych nie stwierdzono. Przewody mlekowe nieposzerzone. Węzły chłonne pachowe i podobojczykowe niepowiększone. USG Birads 3. Moja babcia zmarła na inwazyjnego raka piersi (niestety nie wiem dokładnie jakiego był typu). Moje pytanie brzmi: czy powinnam rozszerzyć diagnostykę i jeśli tak to o jakie badania? Boję się (pewnie jak każdy), zadręczam się, nie chciałabym podzielić losu mojej babci. Dostałam skierowanie na powtórne USG dopiero za 6 miesięcy a ja chciałabym wiedzieć najwcześniej jak tylko to możliwe czy to coś groźnego czy nie. Lekarz ginekolog stwierdził, że zmiana łagodna i tyle, nic nie robić, że nie ma się czym martwić. Mam pełno obaw i wątpliwości. Czy może zrobić BAC? Czy jakieś inne badania? Czy to może być mimo wszystko rak? Nie robiłam testów genetycznych ani markerów nowotworowych jeszcze.  Tue, 01 Jun 2021 12:29:40 +0200