amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Szczepienie przeciw COVID - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5066/rak-piersi/szczepienie-przeciw-covid---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5066/rak-piersi/szczepienie-przeciw-covid---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Szczepienie przeciw COVID " z 8 lutego 2012 r.   Czy 16 dnia po mastektomii można się zaszczepić przeciw Covid pierwszy raz?   Mon, 15 Feb 2021 11:34:20 +0100Jakie powinnam zrobić badaniahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5065/rak-piersi/jakie-powinnam-zrobic-badaniahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5065/rak-piersi/jakie-powinnam-zrobic-badaniaRak piersi : Obszar lito - torbielowaty o zatartych rysach z mikrozwapnieniami. Birads 4B, guz ma 7 cm. Po mammografii i USG zlecono mi biopsję gruboigłową. Mam ją za tydzień. Wszyscy mi tu piszą, że powinnam przed biopsją obligatoryjnie wykonać rezonans piersi inaczej to nie ma sensu. Żaden lekarz mnie o tym nie poinformował. Jestem załamana, co mam robić?   Fri, 12 Feb 2021 12:34:07 +0100Interpretacja wyniku RMhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5064/rak-piersi/interpretacja-wyniku-rmhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5064/rak-piersi/interpretacja-wyniku-rmRak piersi : Moja mama ma 50 lat (w trakcie menopauzy) Wyniki biopsji: rak inwazyjny, NOS z przerzutami do węzłów chłonnych, G2, kategoria B5, brak inwazji naczyniowej, perinaralnej, brak ogniska DCIS, receptor estrogenowy 100% (TS8), receptor progesterenowy 1% (TS3), HER2 0, Ki67 <14% Podtyp: Luminalny A, odczynowy węzeł chłonny (kategoria c2) Wyniki RM są można powiedzieć powalające. Na wstępie powiem, że właśnie jesteśmy po usg i lekarz nie zgadza się z wynikami rezonansu. Według rezonansu lewa pierś: 1 ognisko silnego linijnego wzmocnienia kontrastowego o wymiarze 24x7 mm w lewej piersi na ścianie klatki piersiowej w obrębie mięśnia piersiowego nieostro ograniczone ognisko wzmocnienia kontrastowego o wym. 23x37x69 mm. 2. głęboko przy ścianie klatki piersiowej obszar segmentarnego wzmocnienia kontrastowego o wymiarze 25x7 mm. Również na godz.10.00 niejednorodne ognisko wzmocnienia kontrastowego o średnicy 14 mm. Opisane zmiany łączą się ze sobą linijnym słabym wzmocnieniem kontrastowym. 3. podejrzenie przechodzenia nacieku na opłucną. Do oceny tej okolicy wskazane wykonanie TK. Opisane zmiany w obu piersiach częściowo ograniczają dyfuzję. W dołach pachowych powiększone węzły chłonne, największy w prawym dole pachowym o wymiarach 39x27 mm. Skóra nad węzłem zgrubiała do około 6-7mm. W lewym dole pachowym największy węzeł ma wymiary 21x13mm. Wnioski: zweryfikowany rak w prawej piersi. Dodatkowe liczne ognisko wzmocnień kontrastowych w obu piersi o charakterze podejrzanym. Ognisko wzmocnienia kontrastowego w obrębie mięśnia piersiowego po stronie lewej przechodzące na opłucną. Powiększone węzły chłonne w dołach pachowych. Torbiele piersi BI RADS V. Podczas USG lekarz zgodził się co do zmian w prawej piersi, natomiast nie widzi nic w lewej piersi (nie widzi tego co dzieje przy opłucnej) lekarz uważa, że w węzłach po lewej stronie nic nie ma (oprócz torbieli ) i obraz stanowczo różni się od tego co się dzieje w prawej piersi. Czy istnieje szansa, że rezonans się myli? Mam na myśli naciek na opłucną i zajęcie drugiej piersi. Przerzuty do węzłów chłonnych są pewne? W biopsji były węzły odczynowe z kategoria C2 (2 mies. temu była robiona biopsja)     Fri, 12 Feb 2021 12:31:04 +0100Zabiegi dla pacjentów onkologicznych https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5063/rak-piersi/zabiegi-dla-pacjentow-onkologicznych-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5063/rak-piersi/zabiegi-dla-pacjentow-onkologicznych-Rak piersi : Pani Doktor, jestem 2,5 roku po mastektomii radykalnej z usunięciem części węzłów. Rak inwazyjny NST G2, 7/16 węzłów z przerzutami raka. Przed operacją chemia 4 x AC i 12 x Paclitaxel. Kolejnym leczeniem było napromieniowanie uzupełniające, dawka 45Gy/t w dawkach po 2,25Gy/t 20 naświetlań, biorę Etruzil 2,5g. Miałam 2 razy różę, mam obrzęk ręki/ obrzęk limfatyczny, jest podejrzenie cukrzycy (cukier powyżej 150 badany kilka razy), kłopoty z jelitami, stłuszczenie wątroby, TSH pow. 12 000 (przy Hashimoto). Dolegliwości namnażają się w błyskawicznym tempie, że trudno nad tym zapanować\n i prawidłowo leczyć zwłaszcza w czasie pandemii. Obecnie najbardziej dokuczają mi ostrogi piętowe potwierdzone na zdjęciu RTG i stąd moje pytanie. Czy i z jakich zabiegów mogę skorzystać? Lekarz ortopeda nie chce nic przepisać bez zgody onkologa, teleporadę mam w czerwcu i nie mam szans na wcześniejsze spotkanie czy rozmowę. Mój ortopeda twierdzi, że przez 5 lat nie mogę skorzystać z żadnych zabiegów, nawet lasera, ultradźwięków, fali uderzeniowej jonoforezy. Czy zostaje mi tylko operacja?  Thu, 11 Feb 2021 16:22:08 +0100Szczepienie przeciw COVIDhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5062/rak-piersi/szczepienie-przeciw-covidhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5062/rak-piersi/szczepienie-przeciw-covidRak piersi : Jestem pacjentką onkologiczną. Od grudnia 2019 r. do marca 2020 r. przeszłam chemioterapię. W maju 2020 r. przeszłam operację piersi, radioterapię. Wynik pooperacyjny - 100% odpowiedź. Od tamtej pory przyjmuję Etruzil. W grudniu 2020 r. przyjęłam ostatnią z 18 dawek herceptyny. Jestem nauczycielką, mogę zaszczepić się szczepionką AstraZeneca. Przeciwwskazaniem do podania szczepionki jest przyjmowanie leków przeciwnowotworowych. Czy mam rozumieć, że ta szczepionka jest nie dla mnie?  Thu, 11 Feb 2021 16:17:52 +0100Szczepienie przeciw COVIDhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5061/rak-piersi/szczepienie-przeciw-covidhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5061/rak-piersi/szczepienie-przeciw-covidRak piersi : Mam 70 lat. Jestem 24 dni po kwadratektomii i 7 dni przed mastektomią. Czy szczepienie przeciw COVID jest teraz możliwe? Domyślam się, że nie. Kiedy ewentualnie będzie bezpieczne?  Mon, 08 Feb 2021 12:26:53 +0100Jakie powinno być zastosowane leczenie https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5060/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5060/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie-Rak piersi : Rak inwazyjny piersi, G3 z pakietem węzłowym pachy lewej początkowo nieoperacyjny. Obecne receptory hormonalne, Her2 dodatni (bez TZB z uwagi na niewydolność nerek). Grudzień 2018 biopsja chirurgiczna otwarta, wycięto kwadrant z guzem piersi. Leczenie guza węzłów letrozolem. Po 6 miesiącach progresja. Maj 2019 rozpoczęcie chemioterapii paklitakselem 12 wlewów co 3 tyg., a następnie 4 cotygodniowe wlewy AC. Po zastosowaniu chemioterapii 95 procent remisji. Grudzień 2019 limfadenektomia pachowa. Luty marzec 2020 radioterapia. Obecnie na symexie.   Proszę o interpretację USG węzłów: W miejscu macalnego guzka na szyi po str. lewej w trójkącie bocznym szyi uwidoczniono patologiczną strukturę najpewniej węzeł chłonny o wymiarach 15 x8 mm. Jest hipoechogenna, nieostro konturowania z wypustkami w otoczenie i infiltracja tkanek wokół. Tuż obok kolejna podobna struktura średnicy ok. 5 mm. Unaczynienie zmiany patologicznej. Poza tym na szyi nie wykazano patologicznych węzłów chłonnych, jedynie drobne odczynowe. W dołach nad i podobojczykowych nie wykazano powiększonych węzłów chłonnych.   Jakie prawdopodobnie leczenie czeka mnie teraz? Rozumiem, że chore węzły trzeba wyciąć, a co dalej? Czy konieczna chemioterapia czy wystarczy uzupełniająca radioterapia miejscowa?  Mon, 08 Feb 2021 12:24:04 +0100Jakie powinno być zastosowane leczenie https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5059/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5059/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie-Rak piersi : Mam 69 lat. W 2014 r. kwadrantektomia piersi prawej. Podtyp luminalny B (HER2 ujemny); ER 100%, PR <10%, Ki67 powyżej 20%. Wartownik czysty. Radioterapia i brachyterapia, hormonoterapia (tamoxifen). W 2015 r. bikwadratektomia piersi lewej. DCIS high grade, carcinoma partim ductale infiltrans NOS partim papillare solidum ivasive mammae. 2 węzły czyste. (HER2 ujemny); (ER, PR brak), Ki67 <14%. Radioterapia i hormonoterapia (tamoxifen po 2 latach zamieniony na clarzole). Obecnie po kwadrantektomii piersi prawej: 3 ogniska naciekającego raka gruczołowego (3 mm, 2 mm, 1 mm) oraz liczne ogniska raka wewnątrzprzewodowego (DCIS High Grade 1). Nie wycinano węzłów. Badania USG węzłów nie wykazują zmian. Czy mastektomia piersi prawej jest dobrym rozwiązaniem? Co z węzłami? Jakie są dalsze możliwości leczenia? Dlaczego nie bada się ponownie receptorów, mimo upływu 7 lat?  Thu, 04 Feb 2021 14:29:21 +0100Czy powinnam stosować Rybocyklibhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5058/rak-piersi/czy-powinnam-stosowac-rybocyklibhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5058/rak-piersi/czy-powinnam-stosowac-rybocyklibRak piersi : Od 5 lat przyjmowałam Tamoksyfen (G1, ER 98%, PGR 100%, ki67 20% z mikroprzerzutem do węzła, mastektomia + radioterapia). W ostatnim roku dostałam również Zoladex, z uwagi na duże kłopoty z przerostem endometrium. Ostatecznie obecnie zmieniono mi schemat leczenia na Etruzil + Zoladex. Ostatnio pojawił się, chociaż nieśmiało, wątek dodania Rybocklibu. Czy powinnam ew. zdecydować się na takie uzupełnienie schematu?    Tue, 02 Feb 2021 09:45:17 +0100Jakie powinno być zastosowane leczenie - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5057/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5057/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Jakie powinno być zastosowane leczenie " z 3 stycznia 2021 r.   Proszę o wskazówkę jakie mam opcje leczenia celem skutecznego wyleczenia. Martwi mnie najwęższy margines w wyniku histopatu pooperacyjnego, a mianowicie 0,5 mm (margines od powięzi). Operacja oszczędzająca 8 stycznia 2020. Mam 45 lat. Na ten moment jestem po wizycie u Chirurga, który mnie operował i wizycie u Lekarza onkologa (przepisał tamoxifen). W kolejnym tygodniu jestem umówiona po raz pierwszy do radioterapeuty. Wszędzie (we wszystkich dostępnych źródłach) czytam na temat właściwych i wystarczających marginesów po usunięciu zmiany i mój jest wyjątkowo mały co spędza mi sen z powiek. Wynik biopsja gruboigłowa przed operacją - NOS G2 (2+3+1), 11 mm, ER100%, PR 100%, Ki67 do 20%, HER2 - (1+). Szczegóły badania patomorfologa po operacji: Wynik makroskopowy: Fragment miąższu piersi o wymiarach 5x3,5x1,5 cm oznaczony nitkami i kotwicą. Na przekroju guz o wymiarach około 1,2x0,9x1 cm, nieostro odgraniczony, barwy kremowo żółtej, palpacyjnie spoisty. Marginesy guza: - od jednej nitki - tusz żółty - powyżej 1 cm - przeciwległy do jednej nitki - tusz pomarańczowy - 0,5 cm - od dwóch nitek - tusz czerwony - 0,5 cm - przeciwległy do dwóch nitek - tusz niebieski - powyżej 1 cm - od trzech nitek - tusz zielony -0,1 cm - przeciwległy do trzech nitek - tusz czarny -0,4 cm W/war pachy prawej - jeden węzeł wartowniczy dł. 3,3 cm. Na przekrojach częściowo stłuszczały. Wynik mikroskopowy: Rak naciekający bez specjalnego typu (dawny przewodowy), G2 (2+2+2), Max wymiar raka naciekającego 1 cm. Ograniczony do miąższu piersi. Wieloogniskowość :NIE. Marginesy wolne od nacieku nowotworowego - szerokość najwęższego marginesu: 0,05 cm od strony tuszu zielonego (powięź). Liczba węzłów chłonnych wartowniczych 1, z makroprzerzutami 0, z mikroprzerzutami 0, z ITC 0. Stopień pT1b pN(sn)R0. Jeden węzeł chłonny wartowniczy bez przerzutu raka. Węzeł chłonny wartowniczy stłuszczały.    Tue, 02 Feb 2021 09:41:09 +0100Czy konieczne jest stosowanie Tamoxifenuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5056/rak-piersi/czy-konieczne-jest-stosowanie-tamoxifenuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5056/rak-piersi/czy-konieczne-jest-stosowanie-tamoxifenuRak piersi : Od marca 2020 r. jestem na tamoxifenie, po mastektomii. Rak DCIS G3, typ czopiasty comedo, margines 1 mm od powięzi. Bez biopsji węzła wartowniczego. Bez radio i chemioterapii. Rak hormonozależny ER 100%, PR 80%. Od maja 2020r. do września odstawiono tamoxifen, bo miałam torbiel 5 cm, estradiol 1300. Po odstawieniu tamoxifenu wszystko wróciło do normy. We wrześniu ponowienie próby, tym razem Nolvadex. W październiku wstrzymało mi miesiączkę, a w grudniu znów pojawiła się torbiel, tym razem dwukomorowa 5,5 cm na drugim jajniku, estradiol 670. W styczniu miesiączka wróciła, endometrium 14 mm. Ginekolog wspominał o dołożeniu przez onkologa leku blokującego pracę jajników i kontynuowaniu tamoxifenu. Onkolog natomiast jest kategorycznie przeciwna, uważa że tamoxifen w dcis jest tylko profilaktyczny i nie musi być podawany, a skutki uboczne jego w moim przypadku przewyższają efekt profilaktyczny. Gdy zapytałam onkolog czy to rozwiązanie jest dla mnie bezpieczne pod kątem ochrony drugiej piersi, którą daje tamoxifen, odpowiedziała że takie samo ryzyko z rakiem drugiej piersi bez zażywania, jak z rakiem endometrium przy zażywaniu. Nie wiem co o tym myśleć. Trochę się boję zostać bez leku, że coś przegapię. Niewiele jest przypadków czystego dcis i trudno coś konkretnego znaleźć w temacie. Czy mogę prosić o opinie?  Tue, 02 Feb 2021 09:35:18 +0100Czy niezbędna jest radioterapiahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5055/rak-piersi/czy-niezbedna-jest-radioterapiahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5055/rak-piersi/czy-niezbedna-jest-radioterapiaRak piersi : Mam pytanie odnośnie radioterapii. Jestem po mastektomii prostej z jednoczesną rekonstrukcją tj. wszczepieniem ekspandera, który jest napełniany. W późniejszym czasie będzie kolejna operacja wymiany na implant. Gdyby była zlecona radioterapia: 1. Czy wpłynie ona niekorzystnie na ekspander? Jakie jest ryzyko? 2. Czy przy czystym DCIS - węzły wolne od przerzutów, marginsesy zachowane od 0,8 do 9,5 cm, tylko jeden powyżej 1 mm (ale z tego co się dowiedziałam tutaj to wystarczy) i mastektomii stosuje się radioterapię? Guz był bardzo duży.  Tue, 02 Feb 2021 09:31:48 +0100Badania kontrolne po leczeniu raka piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5054/rak-piersi/badania-kontrolne-po-leczeniu-raka-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5054/rak-piersi/badania-kontrolne-po-leczeniu-raka-piersiRak piersi : W kwietniu diagnoza raka piersi, trójujemny, G3. Tomografia przed rozpoczęciem leczenia wyszła dobrze z jednym tylko opisem "meta do węzłów chłonnych - widocznych kilka wzmacniających się węzłów po ok. 12 mm" - dot. węzłów po stronie operowanej. Potem leczenie: chemioterapia, BCT z wycięciem wartownika i radioterapia z brachyterapią. Wynik histpat po operacji BCT: węzeł wartowniczy wolny od raka, a w wyciętym fragmencie piersi: całkowita regresja guza. Czy oprócz kontrolnego USG piersi i mammografii powinnam wykonywać jeszcze inne badania jak np. scyntygrafię kości, PET, USG jamy brzusznej? Czy jest taka potrzeba?  Tue, 26 Jan 2021 11:46:52 +0100Czy powinnam przerwać przyjmowanie Glandexuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5053/rak-piersi/czy-powinnam-przerwac-przyjmowanie-glandexuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5053/rak-piersi/czy-powinnam-przerwac-przyjmowanie-glandexuRak piersi : Przyjmuję glandex od 1,5 ms-ca. jako uzupełniające leczenie hormonalne. Od paru dni cierpię na potworny świąd skóry, nie do wytrzymania. Wyskoczyła wysypka, ponadto mam okropne bóle mięśni, jak podczas grypy. Mam wizytę u onkologa w środę, ale nie wiem czy przyjmować lek do tego czasu - mam wrażenie, że mam mocną reakcje alergiczną. Przypomnę, że po chemioterapii i radioterapii zaczęłam leczenie - 1x w miesiącu zastrzyk zoladex i codziennie glandex. Na ulotce piszą, że najpierw powinien być tamoxifen przez 2 lata, a dopiero glandex. Czy możliwe, że to dlatego występują takie skutki uboczne? Czy leczenie powinno zostać zmienione? Czy mogę przerwać przyjmowanie tabletek do czasu konsultacji lekarskiej? Proszę o poradę.  Mon, 25 Jan 2021 09:20:46 +0100Jakie powinno być zastosowane leczenie - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5052/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5052/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Jakie powinno być zastosowane leczenie " z 21 stycznia 2021 r.   Co oznacza margines większy od 0,1 cm przy DCIS w sensie czy jest wystarczający? Czy z czymś się to wiąże? Jakie są standardy?  Sun, 24 Jan 2021 15:36:56 +0100Interpretacja wyniku USG węzłów chłonnych - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5051/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-wezlow-chlonnych---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5051/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-wezlow-chlonnych---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Interpretacja wyniku USG węzłów chłonnych " z 11 stycznia 2021 r.   odp 1. - jestem po operacji oszczędzającej z procedurą wartownika. Pisałam, że węzły powiększone są po obydwu stronach. Czy w tej sytuacji badanie wartownika (węzeł po stronie piersi z usuniętą zmianą) będzie wystarczające do oceny, czy dalej drążyć temat? odp 2. w odniesieniu do długości węzłów. Czy możliwe i spotykane jest, że długość węzłów określana w badaniu USG miarą 21 do 29 mm jest moją cechą? Tak jak pisałam, każdy lekarz to nie tyle bagatelizuje co nie przywiązuje do tego wagi i nie zleca mi biopsji (jestem pod opieką COI). W opisie USG jest informacja (wobec wyrażanej przeze mnie wątpliwości), że węzły chłonne pachowe podłużne o zachowanej typowej budowie zatokowej (z szeroką hyperechogeniczną zatoką) - najpewniej pozapalne. Nie wskazana jest szerokość węzłów jedynie długość - czy ma to jakieś znaczenie? Dodatkowo obydwa sprawiają wrażenie jakby były jakimś ścięgnem z łagodnym owalnym zgrubieniem pod pachą. Są przesuwne. odp 3. Czy wykluczeniem przerzutów do węzłów byłby (negujący) wynik pobranego wartownika ze strony zmiany? Czy dalej naciskać na biopsję pod obydwiema pachami żeby to wykluczyć?    Thu, 21 Jan 2021 12:50:06 +0100Jakie powinno być zastosowane leczenie https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5050/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5050/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie-Rak piersi : Odebrałam wynik po mastektomii prostej z biopsją węzła. Wyszło rak wewnątrzprzewodowy DCIS, typ comedo (high grade). Nie zrobiono immunohistochemii pewnie dodatkowo będzie robiona. W biopsji przedoperacyjnej opisano jako G2 PR 100%, ER50%, ER 70% cribriform type, with focal comedo necrosis. Wynik histop: średnica zmiany 7 cm (w rezonansie było ok. 4 cm. bez kontrastu, uczulenie). Marginesy: głęboki 0,8 cm, przedni 1 cm, górny 2 cm, dolny 3 cm, boczny 2,5 cm, przyśrodkowy 9,5 cm bez zmian nowotworowych. Kwadrant dolny wewnętrzny i górny wewnętrzny ognisk nowotworowych nie znaleziono. Okolica zabrodawkowa: ognisko DCIS o średnicy 0,2 cm. Margines cięcia chirurgicznego wycinka >0,1 cm bez zmian nowotworowych. Brodawka sutka ognisko DCIS o średnicy 1 cm. Marginesy cięcia chirurgicznego >0,2 cm bez zmian nowotworowych. Węzeł 2 cm i 1 cm bez przerzutów. Ognisk nowotworowych nie znaleziono. Pytania: 1. Czy jest możliwe, by guz urósł w kilka miesięcy? W grudniu 2019 usg nic nie wykazało, a w kwietniu 2020 był wyczuwalny duży guz. 2. Czy marginesy są zachowane i czy powinien być zbadany tylny margines? 3. Jakie czeka mnie dalsze leczenie, czy konieczna będzie radioterapia? 4. Czy konieczne będzie stosowanie leków, których z uwagi na wiele skutków ubocznych boję się.  Thu, 21 Jan 2021 12:44:30 +0100Interpretacja wyniku USG węzłów chłonnychhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5049/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-wezlow-chlonnychhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5049/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-wezlow-chlonnychRak piersi : Od 1,5 roku wyczuwałam pod pachami kuliste/owalne pojedyncze i ruchome zgrubienia położone centralnie pod pachami obydwu ramion. Trzykrotnie w przeciągu tego czasu co 6 m-cy robiłam usg węzłów, gdzie: I wykazało - nie stwierdzam powiększonych węzłów chłonnych obustronnie. II - w dołach pachowych nie uwidoczniono patologicznych węzłów chłonnych. III- na moje zwrócenie uwagi i wskazanie umiejscowienia - po wykonaniu USG wpisane w opis: węzły chłonne pachowe podłużne o zachowanej typowej budowie zatokowej (z szeroką hyperechogeniczną zatoką) - najpewniej pozapalne. Obustronnie długość 21-29 mm. W grudniu 2020 wykryłam w prawej piersi guzek, po biopsji gruboigłowej okazał się rakiem inwazyjnym (G2 10 mm) - czekam na operację. Ani w USG podczas biopsji gruboigłowej ani w wyniku mammografii nie ma wzmianki o patologii i powiększeniu węzłów chłonnych, chociaż nic się nie zmieniło i nadal są w tym samym wymiarze dla mnie wyczuwalne. Pytania: 1. Czy wobec powyższego długość tych węzłów jest niepokojąca? 2. Czy wielkość węzłów określona w USG 21-29 mm może być po prostu moją cechą? 3. Czy ten stan i opisy jeśli chodzi o węzły chłonne pod pachą może świadczyć o przerzutach?   Mon, 11 Jan 2021 12:00:42 +0100Środek przeciwbólowy przed zastrzykiem Accofilhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5048/rak-piersi/srodek-przeciwbolowy-przed-zastrzykiem-accofilhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5048/rak-piersi/srodek-przeciwbolowy-przed-zastrzykiem-accofilRak piersi : Mam zapisane zastrzyki accofil i w wypisie zalecone tabletki apap przed podaniem zastrzyku. Jestem uczulona na paracetamol a w tym dniu biorę jeszcze dexamethasone karkai, tam jest informacja, że niesterydowe leki przeciw zapalne mogą nasilać skutki uboczne. Czy konieczny jest środek przeciwbólowy i czy może to być ibuprom?  Fri, 08 Jan 2021 13:08:41 +0100Jakie powinno być zastosowane leczenie https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5047/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5047/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie-Rak piersi : UICC-Rezidiv-Klassifikatio: DCIS - pT1c (1,4cm), pNx, L0. Stadium: IA (MO- oraz NO-Status), G3, Carcinoma in situ: high-grade, HER-2, Score 1+ Ki67 42% na hormony negatywna. Prognoza na pierwszym spotkaniu 01.2021: operacja, następnie chemia: Pachitaxel-Ebewe oraz Carbopltin. Jaka może być prognoza leczenia oraz operacji przy czym to nie jest wznowa ale raczej mutacja starego raka. Lewa pierś. Pierwszy rak - rozpoznanie 08.2017 od 01.09.17- 4 razy EC później Taxol+Herceptin+Pejeta do końca stycznia 2018. Następnie operacja oszczędzająca, od 08.05.18 36 razy radio. Stary rak: Gata 3, CK/6 DCIS, HER-2, Score 3+, Ki67 20%-30%, CD34: (pV1) (cu/sp).  Fri, 08 Jan 2021 13:04:28 +0100