amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Problem z wykonaniem biopsjihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4911/rak-piersi/problem-z-wykonaniem-biopsjihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4911/rak-piersi/problem-z-wykonaniem-biopsjiRak piersi : Mojej mamie na usg wyszedł nowotwór zakwalifikowany jako BIRADS 4 określony jako nieregularne zagęszczenie. Skierowano na biopsję gruboigłową, ale wyniku brak, ponieważ okazało się, że lekarz nie trafił w guza. Guz jest twardy, umiejscowiony w prawej piersi, na dole. Mama odwiedziła kilku onkologów, z czego dwóch kazało powtórzyć biopsję, trzeci skierował na za 2 tygodnie na biopsję mammotomiczną, a czwarty stwierdził, że to zmiana podejrzana i on by już operował bez biopsji. Mama dziś chciała zrobić biopsję gruboigłową drugi raz, ale podczas badania doktor powiedziała, że nie da rady jej pobrać ze względu na umiejscowienie i lokalizacje guza i nie przystąpiła do badania. Nie wiemy co robić. Nie wiemy czy możemy spokojnie czekać dwa tygodnie na biopsję mammotomiczną a potem jeszcze na wyniki. Skąd tez pewność, że skoro dwa razy nie dało rady pobrać guza to uda się przez biopsję mammotomiczną? Biopsja węzłów chłonnych za tydzień. Wielkość guza 19 x 20 mm. Co dziwne każdy z trzech onkologów po badaniu palpacyjnym stwierdził coś innego. Jeden, że węzły powiększone po jednej stronie, drugi, że o 1,5 cm powiększone po obu stronach, a trzeci, że w ogóle niepowiększone.. Co powinnyśmy zrobić w tej sytuacji? Sat, 18 Jan 2020 11:25:09 +0100Refundacja Rybocyklibuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4910/rak-piersi/refundacja-rybocyklibuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4910/rak-piersi/refundacja-rybocyklibuRak piersi : Rak zrazikowy, ER 100%, PR brak, Her ujemny, Ki67 10%, Luminalny B, węzły czyste, wątroba też, guz duży 4 cm i naciek w stronę klatki piersiowej około 4 cm. Pytanie dotyczy rybocyklibu, kiedy można go zastosować tak aby był refundowany. Mama ma 64 lata, jest po pierwszej chemii i bierze Etruzil. Nie wiem też co oznacza pierwsza i druga linia leczenia a ponoć tylko w tym przypadku jest refundowany. Proszę o informację, czy mojej mamy to dotyczy i czy warto w tym przypadku porozmawiać o tym z doktorem. Ma zrazikowy typ a wiem, że jest dosyć oporny na chemię. Nie chcę żeby nam przepadła jakaś możliwość leczenia.   Wed, 15 Jan 2020 12:05:24 +0100Podniesienie poziomu neutrofili https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4908/rak-piersi/podniesienie-poziomu-neutrofili-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4908/rak-piersi/podniesienie-poziomu-neutrofili-Rak piersi : Chciałam się zapytać, czy w przypadku spadku neutrofili po pierwszej chemioterapii do poziomu 0,8 i przełożeniu chemii na tydzień później, jest realna szansa na zwiększenie ich do poziomu 1800 aby drugi cykl chemii się odbył? Moja mama ma raka Her2 ujemnego, hormonozależnego, typ Luminalny B, tylko ER 100%, Ki67 10%, do tego duży bo zmiana pierwotna 3,8 cm plus naciek na klatkę około 4 cm. Nie zdiagnozowano przerzutów i węzły w MR czyste. Bardzo zależy nam na tym, aby guza zmniejszyć i boję się, że opóźnienia w cyklach, źle robią. Słyszałam coś o dodatkowych zastrzykach. Dostała pierwszą chemię czerwoną i do tego bierze hormony w tej chwili. Fri, 10 Jan 2020 12:31:31 +0100Jaka hormonoterapia powinna być zastosowana https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4907/rak-piersi/jaka-hormonoterapia-powinna-byc-zastosowana-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4907/rak-piersi/jaka-hormonoterapia-powinna-byc-zastosowana-Rak piersi : Jestem po operacji jednoczasowej z implantem pod mięsień. Mój rak to NST G1/G2, ER 30%, PR 10%, HER 2 dodatni, Ki67 na poziomie 30%. Chemioterapia przedoperacyjna: 4 x AC + 4 x Docetaxel, Herceptyna i Perjeta. Po 5 wlewie rezonans magnetyczny z kontrastem pokazał całkowitą remisję. Wielkość guza z czasu diagnozy 8-9 mm plus mikrozwapnienia wokół podejrzane. Wszystko oszacowano jako obszar zmian łącznie 3 x 5 cm. Mam 38 lat i nowotwór powstał 10 miesięcy po porodzie. Zbadałam również (z bloczków guza z biopsji gruboiglowej) receptor androgenowy AR i wyszedł 100%. Moje pytanie: Jaka antyhormonoterapia powinna być zastosowana w dalszym leczeniu? Czy Tamoksifen czy inna? Fri, 10 Jan 2020 12:28:07 +0100Czy można korzystać z tzw. "ruskiej bani". https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4906/rak-piersi/czy-mozna-korzystac-z-tzw-ruskiej-bani-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4906/rak-piersi/czy-mozna-korzystac-z-tzw-ruskiej-bani-Rak piersi : W październiku 2019 roku miałam operację - mastektomia z jednoczesną rekonstrukcją (wszczepienie od razu implantu). Rak DCIS, bez żadnych inwazji, nie miałam chemii, radioterapii, żadnych hormonów. Mastektomia była leczeniem kończącym. Miałam badanie węzła wartowniczego, które wykazało, że jest ok. Wszystkie inne węzły są zachowane, nie odczuwam żadnych dolegliwości po operacji, ręka w 100 procentach taka jak była przed operacją, żadnych komplikacji. Moje pytanie jest: czy mogę korzystać z tzw "ruskiej bani", nie jest to typowa sauna, piec ogrzewany jest drzewem, nagrzewają się kamienie i skrapla się para, temperatura nie przekracza 60 stopni Celsjusza, korzysta się z tego parę razy w ciągu popołudnia, każda sesja nie przekracza 30 minut. Dodam jeszcze, że przed operacją korzystałam z bani raz na 3, 4 miesiące, bardzo dobrze się po niej czułam i chciałabym teraz również móc z niej korzystać, rozmawiałam z rehabilitantem jeszcze będąc w szpitalu, nie miał przeciwwskazań, ale chcę się jeszcze upewnić Thu, 09 Jan 2020 18:51:29 +0100Czy można zmodyfikować leczenie - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4905/rak-piersi/czy-mozna-zmodyfikowac-leczenie---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4905/rak-piersi/czy-mozna-zmodyfikowac-leczenie---cdRak piersi :   Kontynuacja pytania "Czy można zmodyfikować leczenie" z 23 grudnia 2019 r.   Lekarze dotychczasowi są raczej pewni, że endometriozy nie mam. Taką tezę stawiają, ponieważ mam dziesiątki usg TV oraz już 2 x histeroskopię w trakcie brania Tamoksyfenu. Być może mam pecha i nie trafiam na kogoś kto potrafi to dobrze zdiagnozować. Oprócz wspominanych bóli brzucha i obfitych miesiączek, nie mam innych charakterystycznych objawów dla endometriozy. Przedłużona hormonoterapia jest dla mnie oczywista, moje wątpliwości dotyczą tylko poprawności schematów leczenia. Po wymuszeniu wizyty u swojego chemioterapeuty, usłyszałam w odpowiedzi, że mogę sobie też usunąć jajniki albo wziąć właśnie Zoladex...mogę sobie zatem wybrać...Dostałam zatem Xanderlę + jednak tamoksyfen (?). Natomiast ginekolog-onkolog zaproponowała, podobnie jak inny lekarz wcześniej, na 3 miesiące Zoladex potem wkładkę Mirena. Czy przy raku piersi wkładka jest bezpieczna? Jestem już porządnie wystraszona, każdy pomysł na zmianę leczenia jest już tak inny, tak sprzeczny z wcześniejszym zdaniem tych samych osób, że z całą pewnością czuję się jak natręt, bo pytam i chcę wiedzieć jak powinnam być leczona. Thu, 09 Jan 2020 18:44:24 +0100Interpretacja wyniku scyntygrafii kościhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4904/rak-piersi/interpretacja-wyniku-scyntygrafii-koscihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4904/rak-piersi/interpretacja-wyniku-scyntygrafii-kosciRak piersi : Poproszę o interpretacje wyniku scyntygrafii kości: Badaniem WBS AP+PA nie uwidoczniono ewidentnych zmian typowych dla meta o charakterze osteoblastycznym. Wychwyt radiofarmaceutyku w obrębie kości ciemieniowych oraz żeber jest niejednorodny. Zwiększony wychwyt znacznika w odcinku piersiowym i lędźwiowym kręgosłupa, w stawach mostkowo-obojczykowych, barkowych, w stawach biodrowych i kolanowych wynika w pierwszej kolejności ze zmian zwyrodnieniowych. Mam 42 lata, rak piersi lewej, Ki67 - 19,5, grade 1, E 95, P 75. Operacja oszczędzająca z węzłem wartowniczym (czysty), radioterapia, obecnie tomoxifen i reseligo, Proszę szczególnie o interpretację odnośnie drugiego punktu dotyczącego kości ciemieniowych i żeber, co to znaczy? Jak mam dalej postępować? Nie mam żadnych dolegliwości. Poprosiłam o skierowanie na badanie, ponieważ boli mnie prawa noga. Wed, 01 Jan 2020 12:05:53 +0100Czy należy kontynuować hormonoterapięhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4903/rak-piersi/czy-nalezy-kontynuowac-hormonoterapiehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4903/rak-piersi/czy-nalezy-kontynuowac-hormonoterapieRak piersi : Obecnie mam 57 lat (za 3 miesiące). W wieku 50 lat rozpoznano raka piersi prawej typ zrazikowy G2, Ki67 około 20%, p63-/+aktyna -/+, ER +++ w 100% raka, PR +++ w 100% raka, Her 2 ujemny. Wykonano prawą mastektomię z biopsją węzła wartowniczego (bez zmian w węzłach) a następnie lewą profilaktyczną mastektomię z biopsją węzła (również b/z. Wielkość zmiany nowotworowej naciekającej określono na podstawie wyniku przedoperacyjnego NM 8 x 6 mm gdyż w badaniu hist-pat po mastektomii prawej nie stwierdzono raka naciekającego tylko ogniska LCIS,również ocena immunologicznych badań nowotworu była jedynie na podstawie wyniku biopsji gruboigłowej po tumorektomii przed mastektomią (czyli należy domniemywać, że cała wielkość guza inwazyjnego była zabrana w biopsji gruboigłowej. Czyli wielkość guza 8 mm, zrazikowy, bez zmian w węzłach wartowniczych z immunohistologia opisaną jak wyżej. Od 6 i pól roku stosuję Tamoksyfen,dość dobrze do tej pory go tolerowałam. Z powodu osteopenii na granicy z osteoporozą (cały czas suplementacją D3 i Calperos1000) po rozmowie z onkologiem odstąpiono od zamiany po 5 latach na inhibitory aromatazy. Również z powodu wielu prac stomatologicznych (liczne implanty, leczenia kanałowe zębów) odstąpiono od ewentualnego stosowania bifosfanianów. Ostatnio pojawiły się bardzo mocne skurcze łydek i palców nóg w nocy i nad ranem, są bardzo bolesne. Poziomy wapnia, magnezu i potasu są prawidłowe (ciągła suplementacja). Moje pytanie jest takie: Czy Pani Doktor uważa, że przy dość niskim ryzyku nawrotu wystarczy 6,5 roku leczenia Tamoksyfenem czy jednak zaryzykować podawanie inhibitorów aromatazy? A może jeszcze inny sposób dalszego leczenia? Tue, 31 Dec 2019 15:06:44 +0100Czy można zmodyfikować leczenie https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4902/rak-piersi/czy-mozna-zmodyfikowac-leczenie-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4902/rak-piersi/czy-mozna-zmodyfikowac-leczenie-Rak piersi : Mastektomia 4,4 lata temu + radioterapia + Tamoksifen. G1, ER 98%, PGR 100%, Her ujemny, Ki67 20%, mikroprzerzut do węzła. pT1c pN(sn) 1mi. Obecnie mam 43 lata. Od początku leczenia komplikacje ginekologiczne: torbiele (z czasem ustąpiły) oraz przerost endometrium (do 4 cm!) - cały czas pod obserwacją ginekologa oraz 2 histeroskopie: histpaty w miarę prawidłowe, mięśniaki. Ostania w październiku, kolejna zaplanowana na marzec. Od początku 2019 r. zaczęły się bardzo silne bóle brzucha przy miesiączce, bardzo obfite, krwotoczne miesiączki oraz bardzo silne bóle owulacyjne (nie mam pewności czy to one, ale wszystkie inne ew. schorzenia wykluczone). Ból pojawia się od 10-15 dnia od pierwszego dnia cyklu i trwa prawie tydzień. Wyklucza mnie to z życia zupełnie. Mam pytanie, czy jest zasadność modyfikacji leczenia? Jeżeli tak, to jak mogłoby teraz wyglądać? Pojawiają się bardzo spolaryzowane sugestie od lekarzy, począwszy od absolutnego zakończenia leczenia Tamoksyfenem z argumentem, że przy takim raku już bardziej szkodzi niż leczy, po próby dokładania Zoladexu + I.A (?), oraz włączenia wkładki Mirella, albo luteiny przy samej owulacji. Niestety nie mam kontaktu z lek. prowadzącym, bo przyjmuje tylko przypadki bardzo poważne, a przypadkowy kolejny lekarz dyżurny nie chce w ogóle podejmować tematu. Odsyła do ginekologa, ginekolog do onkologa. Szukam pomocy już rok. Zarówno bóle miesiączkowe i te owulacyjne są dla mnie dramatem. Jestem co miesiąc w szpitalu na kroplówce p-bólowej. Czy któreś z powyższych propozycji leczenia są sensowne i powinnam brać pod uwagę? Czy zastosowanie wkładki domacicznej albo luteiny jest rozsądne?Mon, 23 Dec 2019 12:59:49 +0100Interpretacja wyniku biopsji gruboigłowejhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4900/rak-piersi/interpretacja-wyniku-biopsji-gruboiglowejhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4900/rak-piersi/interpretacja-wyniku-biopsji-gruboiglowejRak piersi : Odebrałam dziś wyniki biopsji gruboigłowej. Rozpoznanie mikroskopowe: Microtubular Adenosis. Czy mogłabym prosić o informację co to oznacza. Wizytę mam dopiero w piątek. Wed, 18 Dec 2019 11:31:43 +0100Jakie są rokowaniahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4899/rak-piersi/jakie-sa-rokowaniahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4899/rak-piersi/jakie-sa-rokowaniaRak piersi : Mam 32 lata, zachorowałam na potrójnie ujemnego raka piersi, guz wielkości 2.5 cm, mam mutację BRCA1. Rezonans wykazał powiększony 1 węzeł, w badaniu USG jest określony na 16 mm, palpacyjnie nie ma wyczuwalnych powiększonych węzłów. Planowane leczenie: 4 x AC, 12 x paklitaksel + karboplatyna, później obustronna mastektomia z rekonstrukcją, radioterapia i chemia uzupełniająca w przypadku braku remisji choroby (miałam wszczepiony znacznik w guz). Jestem po 3 wlewach czerwonej chemii i przestałam wyczuwać guz. Miałam robioną biopsję węzła i są obecne komórki nowotworowe. Biopsja guza wykazuje Ki-67 - 40%. Być może zbyt wcześnie na takie pytanie, ale jakie są rokowania 3-letniego przeżycia? Wiem, że zajęte węzły obniżają drastycznie rokowania  i bardzo się boję. Wed, 18 Dec 2019 11:28:28 +0100Biopsja pod kontrolą MMGhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4898/rak-piersi/biopsja-pod-kontrola-mmghttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4898/rak-piersi/biopsja-pod-kontrola-mmgRak piersi : Proszę o informację gdzie w Warszawie można wykonać biopsję piersi pod kontrolą MMG? W związku ze zmianami widocznymi na mammografii (mikrozwapnienia) dostałam skierowanie na biopsje pod MMG. Dzwoniłam po szpitalach i wszędzie jest biopsja pod USG. Sun, 15 Dec 2019 11:21:01 +0100Biostymina po chorobie nowotworowej - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4897/rak-piersi/biostymina-po-chorobie-nowotworowej---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4897/rak-piersi/biostymina-po-chorobie-nowotworowej---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Biostymina po chorobie nowotworowej" z 12 grudnia 2012 r.   A czym w takim razie mogę poprawić odporność? Czy są jakieś preparaty?Thu, 12 Dec 2019 20:54:48 +0100Biostymina po chorobie nowotworowejhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4896/rak-piersi/biostymina-po-chorobie-nowotworowejhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4896/rak-piersi/biostymina-po-chorobie-nowotworowejRak piersi : Jestem 6 lat po mastektomii. Obecnie w trakcie brania Nolvadex D już 6 rok. Ostatnio często łapią mnie infekcje. Chciałabym zażywać jakieś suplementy na odporność np. Biostymina. Czy są jakieś przeciwwskazania?   Thu, 12 Dec 2019 11:04:37 +0100Czy konieczne jest leczenie Tamoxifenemhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4895/rak-piersi/czy-konieczne-jest-leczenie-tamoxifenemhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4895/rak-piersi/czy-konieczne-jest-leczenie-tamoxifenemRak piersi : Mam 33 lata. Jestem po chemioterapii i obustronnej amputacji piersi ze względu na raka inwazyjnego w piersi prawej (nisko zróżnicowany, G3, 9 pkt w skali Nottingham, ER + ok. 3%, PR + 50%, Her-ujemny, Ki <80%) i cewkowego w piersi lewej. Od marca biorę Tamoxifen, w czerwcu dołączył Osporil i Reseligo. Ze względu na coraz bardziej dokuczliwe skutki uboczne zastanawiam się, czy w moim przypadku konieczne jest branie Tamoxifenu? Cierpię na bardzo silne bóle głowy, uderzenia gorąca, które nie pozwalają mi praktycznie spać w nocy, okropne bóle stawów plus wg ortopedy rozkruszanie się chrząstki w kolanach co powoduje "wypadanie" rzepki oraz siniaki na nogach - chyba pękanie żylaków... Wiem, że Tamoxifen ma chronić przed pojawieniem się raka w drugiej piersi, ale czy w moim przypadku braku obu piersi i przy tak niskim poziomie estrogenu jest to konieczne? Wed, 11 Dec 2019 11:45:38 +0100Fizjoterapia po leczeniu raka piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4893/rak-piersi/fizjoterapia-po-leczeniu-raka-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4893/rak-piersi/fizjoterapia-po-leczeniu-raka-piersiRak piersi : W kwietniu 2017 miałam mastektomię prawostronną z powodu raka hormonozależnego (T1cN0M0, ER 90%, PR 75%, Her 2 -, Ki-67- 75%), potem 4 chemie AC i 12 PXL. Od grudnia 2017 biorę tamoxifen i reseligo. Cierpię na bóle kości i stawów. Miałam takie dolegliwości już wcześniej, właściwie od dzieciństwa, ale mam wrażenie, że po 2 latach brania leków coraz bardziej się nasilają. Bóle kręgosłupa w odcinku lędźwiowym prawie znikły po schudnięciu. Miałam też robione prześwietlenie kręgosłupa, które nie wykazało nic poza skoliozą i lordozą. Natomiast miesiąc temu pojawił się ból prawej stopy w pięcie i śródstopiu. Promieniuje to na łydkę i powoduje jej napięcie oraz ból uda aż do biodra. Mam spuchnięte ścięgno Achillesa. Ortopeda stwierdził entezopatię i przepisał 10 zabiegów krioterapii i 10 zabiegów laserowych na stopę. Pytania: 1. Czy mogę bezpiecznie z nich skorzystać? 2. Czy jak będę brać sam Tamoxifen, już bez reseligo (podobno po 2,3 latach można je odstawić) to te dolegliwości znikną? 3. Przy bólach kręgosłupa miałam przepisywane Milgammę i Diclac w zastrzykach. Czy mogę brać te leki? 4. Czy w moim przypadku wskazane byłyby jakieś dodatkowe badania kości lub stawów? (Planuję ciążę i nie chciałabym niepotrzebnie obciążać organizmu promieniowaniem lub kontrastami do badań) Fri, 06 Dec 2019 16:13:10 +0100Czy powinien być zastosowany Tamoxifenhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4892/rak-piersi/czy-powinien-byc-zastosowany-tamoxifenhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4892/rak-piersi/czy-powinien-byc-zastosowany-tamoxifenRak piersi : Mam 47 lat, jestem po operacji (mastektomia piersi lewej z jednoczasową rekonstrukcją - implant), rak przewodowy DCIS, nie było żadnych ognisk mikroinwazji, węzeł wartowniczy czysty, mastektomia ze względu na mały biust. Nie mam ani radioterapii ani tym bardziej chemioterapii, natomiast dzisiaj otrzymałam zalecenia lekarzy o braniu tamoksyfenu. ER (+), PR (-). Jestem kompletnie zdezorientowana, mam wątpliwości co do brania przez 5 lat tamoksifenu w przypadku "mojego" raka, Czy skutki uboczne nie przewyższają tych korzyści? Czytałam, że w przypadku raka DCIS bez żadnych ognisk inwazji i w dodatku mastektomii jest to leczenie wystarczające, nie jestem obciążona genetycznie, nikt w rodzinie nie chorował na raka piersi. Thu, 28 Nov 2019 11:17:44 +0100Witamina D3 podczas chemioterapiihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4891/rak-piersi/witamina-d3-podczas-chemioterapiihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4891/rak-piersi/witamina-d3-podczas-chemioterapiiRak piersi : Czy suplementacja witaminy D3 (Preventic D3) podczas chemioterapii (schemat AC) może zaszkodzić, czy można spokojnie suplementować? Wed, 20 Nov 2019 10:52:05 +0100Szczepienie przeciw żółtaczce https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4889/rak-piersi/szczepienie-przeciw-zoltaczce-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4889/rak-piersi/szczepienie-przeciw-zoltaczce-Rak piersi : Czy na operację mastektomii powinnam zaszczepić się przeciw żółtaczce? Termin mam za dwa tygodnie. Thu, 14 Nov 2019 10:47:53 +0100Uszkodzenie protezy silikonowej piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4888/rak-piersi/uszkodzenie-protezy-silikonowej-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4888/rak-piersi/uszkodzenie-protezy-silikonowej-piersiRak piersi : Badanie USG wykazało zmiany sugerujące uszkodzenie protezy silikonowej piersi ( rekonstrukcja po obustronnej mastektomii) lewej. Udało mi się zarejestrować do Poradni Chirurgicznej w Policach na 3.12. tego roku. Uraz ujawnił się 31 października. Boję się czy to długie czekanie nie zagraża mojemu zdrowiu, bo życiu podobno nie.... Proszę o radę. Thu, 14 Nov 2019 10:44:24 +0100