amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Jakie powinno być zastosowane leczenie - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5001/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5001/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Jakie powinno być zastosowane leczenie " z 29 lipca 2020 r.   Mam już wynik pooperacyjny. Proszę o interpretację i jakie będzie optymalne leczenie? Rak inwazyjny bez specjalnego typu G2 (3+2+1) - w guzie obecne przewody DCIS NG2 do 10% obecności. Rak inwazyjny posiada maxymalny wymiar 9 mm. W guzie poza rakiem są obecne fragmenty loży po biopsji mammotomicznej. Poza guzem są obecne drobne ogniska LN pod postacią ALH. Wokół guza brak jest cech limfoangioinwazji i cech naciekania okołonerwowego. Granica podbrodawkowa bez zmian nowotworowych. Proces nie perforuje powięzi. Granice są bez zmian nowotworowych z minimalnym marginesem górno-przednim zdrowych tkanek szerokości: - mierzony od raka inwazyjnego 1,5 mm - mierzony od przewodów DCIS 3 mm Przebadano 3 węzły chłonne bez zmian nowotworowych. pT1b p N(0) (i-)(sn) p Mx R0 Immunohistochemia: CKAE1/AE3(+) e-cadherin (+), p63(-), CD(56-), synaptophysin (_), Chromagranin A(_) badanie immunohistochemiczne węzłów :CK 10 (-) x4   Wed, 16 Sep 2020 08:12:27 +0200EMG po chorobie nowotworowejhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5000/rak-piersi/emg-po-chorobie-nowotworowejhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5000/rak-piersi/emg-po-chorobie-nowotworowejRak piersi : Jestem po operacji oszczędzającej piersi 3,5 roku. Obecnie złamałam rękę z przemieszczeniem i zachodzi konieczność zrobienia badania EMG (elektromiografia) nerwu pośrodkowego - metoda krótkich segmentów. Ponieważ wiem, że na rehabilitacji nie wolno mi stosować żadnych zabiegów prądowych, punktowych, elektrycznych, dopuszczalną mam tylko wirówkę i ćwiczenia, to dlatego mam pytanie, czy wolno mi zastosować takie badanie, czy tylko ograniczyć się do USG?  Sun, 13 Sep 2020 12:34:58 +0200Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4999/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4999/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Mam 36 lat. MMG - piersi o bud. gruczołowej, gęste. Nie uwidoczniono patologicznych zagęszczeń, zwapnień, ani zaburzeń architektoniki. Węzły chłonne pachowe nie powiększone. Ze względu na budowę piersi wskazane USG, BIRADS0. USG - piersi o utkaniu gruczołowym z cechami dysplazji. W piersi lewej na godz. 10-11 ponad powięzią hypoechogenny obszar lity (10,0 x 3,9 mm) o nieco nieregularnych zarysach - poszerzony odcinkowo przewód mleczny? zmiana mastopatyczna - BIRADS3. Nie wykazano innych zmian litych i torbieli. W dołach pachowych nie wykazano patologicznych cech. Wskazane badanie za 3-6 mscy. Piersi ze względu na budowę zawsze były bolesne, wykrytej zmiany nie jestem w stanie wyczuć samobadaniem, ponieważ w odczuciu składają się z "grudek". W rodzinie nie ma przypadków raka piersi. Proszę o podpowiedź, ponieważ nie wiem jak powinnam postąpić. Czy słuszne jest odczekanie tych kilku miesięcy przed wykonaniem kolejnego usg? Czy jest to konieczne, aby zaobserwować jak zachowuje się zmiana? Badanie usg wykonuję regularnie (poprzednie wyniki BIRADS2, cechy dysplazji), radiolog za każdym razem zwracał mi uwagę na "trudną budowę piersi".  Wed, 09 Sep 2020 10:17:29 +0200Interpretacja wyniku USG piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4998/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4998/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersiRak piersi : Panie Doktorze, oto wynik mojego badania usg. Wiek 42 lata. W badaniu usg piersi o prawidłowej budowie mieszanej ACR 3. W piersi prawej pojedyncze torbielki. Patologicznych zmian ogniskowych podejrzanych o nieprawidłowy rozrost nie widać. W dołach pachowych powiększonych węzłów chłonnych nie uwidoczniono. Birads - 2. Zalecenia - badanie kontrolne za 12 m-cy. Czy to niepokojący wynik? Robię regularnie usg i na poprzednim nie było torbieli. Czy faktycznie czekać rok czy też może zrobić szybciej usg lub może wykonać biopsję mammotomiczną? Przepraszam, że panikuję ale taką mam psychikę.  Wed, 09 Sep 2020 10:12:23 +0200Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4997/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4997/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Mama ma 65 lat i na początku tego roku zdiagnozowano u niej raka piersi prawej. Guz mierzył około 2 cm, po biopsji okazało się, że jest to rak potrójnie ujemny z Ki67 70%, bardzo szybko wdrożono chemioterapię neoadjuwantową 4AC + 12PXL, którą mama zniosła dobrze. Kontrolne USG pokazywało znaczne zmniejszenie guza. Operacja oszczędzająca była pod koniec sierpnia, i właśnie otrzymaliśmy wynik badania histopatologicznego. Jest on bardzo różny od wyniku biopsji, którą mama miała na początku leczenia: Carcinoma NST G-2 Infiltrans Mammae podtyp luminalA. Maksymalny wymiar raka naciekającego wynosi 25 mm. Obecne naciekanie nerwów i zatory z komórek raka w pojedynczych cienkościennych naczyniach. W masie guza utkanie DCIS NG-2. Ponadto w sąsiedztwie guza skupisko ziarniniaków typu około ciała obcego. pT2No(Sn) (i-). Receptory: ER 3+ w 95% komórek raka TS 8/8 positive, Pr 3+ w 95% komórek raka TS 8/8 positive, HER-2 (1+) ujemn, indeks proliferacyjny Ki67 w ok 5% komórek raka. Pytania: 1. Jak to możliwe, że wynik pooperacyjny rożni się tak bardzo od wyniku biopsji? 2. Czy jest zasadne skonsultowanie tego wyniku z innym laboratorium lub powtórnego przebadania? 3. Czy dobrze rozumiem, że opis mówi o dwóch różnych typach raka, czy jest to ten sam rak i dwie różne klasyfikacje? 4. Jeśli był to od początku rak jak z wyniku pooperacyjnego, czy prawidłowe było leczenie chemioterapią neoadjuwantową? Nie było pełnej odpowiedzi na chemioterapie, wydaje mi się że wręcz była ona słaba jeśli dobrze rozumiem opis wyniku? 5. Zaproponowane leczenie w oparciu o pooperacyjny wynik to radioterapia i prawdopodobnie hormony, mama nie wypytała dokładnie - czy to najlepsza opcja w tym wypadku? 6. Jakie postepowanie byłoby według Pani Doktor najlepsze jeśli chodzi o leczenie i ewentualne ponowne przebadanie usuniętego guza?  Fri, 04 Sep 2020 10:56:41 +0200Usunięcie węzłów chłonnych wartowniczych https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4996/rak-piersi/usuniecie-wezlow-chlonnych-wartowniczych-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4996/rak-piersi/usuniecie-wezlow-chlonnych-wartowniczych-Rak piersi : 1 - żona miała operację oszczędzającą guza piersi. Przed operacją przyjęła izotopy, bo miały być usunięte węzły wartownicze z rejonu pachy. Po badaniu his-pat okazało się, że zamiast węzłów wartowniczych wycięto dwa kawałki tkanki, które "nie noszą cech struktury węzłów chłonnych". Chirurg twierdzi, że izotop zaznaczył inny fragment tkanki, a nie węzły wartownicze. Konieczna jest ponowna operacja ich oznaczenia i wycięcia. Czy takie rzeczy się zdarzają? Skąd mamy wiedzieć, że teraz "uda się" właściwie oznaczyć węzły wartownicze do wycięcia? 2 - z piersi usunięto dwa fragmenty tkanki, w tym miejsce po guzie (była bardzo dobra odpowiedź na chemioterapię). Wg opinii his-pat badana tkanka po guzie jest bez morfologicznych wykładników po stosowanej chemioterapii (przed operacja byłą chemia 4 x czerwona + 4 x biała i herceptyna+perjeta). Wg patomorfologa obraz materiału nie jest typowy/charakterystyczny dla zmian po chemioterapii. Chirurg wytłumaczył, że ta wycięta tkanka po chemioterapii powinna mieć strukturę włóknisto-szklistą, a ta usunięta u żony prawie takiej struktury nie ma. Czy to jest możliwe? Czy to może być kwestia indywidualnego uwarunkowania organizmu? Czy to jest jakiś powód do niepokoju? Czy istnieje ryzyko, że w czasie operacji wycięto nie ten fragment miąższu piersi, który powinien być usunięty?   Tue, 01 Sep 2020 12:52:29 +0200Czy konieczna jest zmiana leczenia https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4995/rak-piersi/czy-konieczna-jest-zmiana-leczenia-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4995/rak-piersi/czy-konieczna-jest-zmiana-leczenia-Rak piersi : Mam 36 lat, jestem po leczeniu onkologicznym: chemioterapia 4 czerwone,12 białych taxol, perjeta przedoperacyjna+herceptyna. Skończyłam radioterapię. Kontynuuję herceptynę. Jestem hormonozależna erstogen 90%, progesteron 0, her 2 2+, z amplifikacją. G2, guz powyżej 5 cm, węzły chłonne po operacji były czyste, w piersi guz się zmniejszył. Operacja mastektomia z limfadenektomią pachową. Moje pytanie jest odnośnie tamoksifenu, który przyjmuję już 3 miesiące. Miesiączki nie mam (była tylko jedna po operacji, ale wzięłam tamoksifen i zniknęła). Czy mimo braku miesiączki powinnam dostać zoladex czy reseligo z racji mojego wieku? Czy raczej nie jest to konieczne? Lekarz nic nie mówi na ten temat. Ponadto słyszałam o możliwości podania inhibitorów aromatazy u młodych kobiet, że są skuteczniejsze od tamoksifenu. Czy to prawda?  Wed, 26 Aug 2020 19:14:56 +0200Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4994/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4994/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Mama ma 60 lat. 6 lat temu przeszła mastektomię lewej piersi. W 2014 roku wynik z biopsji gruboigłowej: Rak cewkowy inwazyjny piersi lewej częściowo zrazikowaty. - co najmniej pT2NxMx - podtyp biologiczny - hormonozależny. ER (++) w 80% PR (++) w 80% HER2 - ekspresja ujemna Ki-67 - 15% Zastosowano chemioterapię przedoperacyjną 6 cykli ADR 95 mg, DCT 150 mg Stan po chemioterapii: Kompletna odpowiedź guza na przedoperacyjną chemioterapię - guz zmniejszył swoje rozmiary, a "żywych" komórek rakowych w obrębie guza nie stwierdzono, na terenie guza występuje włóknienie. Częściowa odpowiedź jednego przerzutowego węzła chłonnego na przedoperacyjną chemioterapię - przerzut występuje pod postacią resztkowej tkanki rakowej, a w miejscu przerzutu obecne jest włóknienie. Rak cewkowy inwazyjny piersi lewej częściowo rak zrazikowy. Przerzut raka do jednego węzła chłonnego (1/12) -yp T2(cr) N1a(PR) Mx -wg AJCC stopień IIA -podtyp hormonozależny Potwierdzona Immunohistochemia z biopsji. Zabieg operacyjny radykalny - resekcja R0 najmniejszy - tylny margines wynosi 2 cm, guz o wymiarach 2,5 x 2 x 1,3 cm, pierwotnie rak zbudowany był z małych cewek gruczołowych utworzonych przez jedną warstwę komórek rakowych oraz komórek pozbawionych kohezji, układających się w szeregi, pierwotny indeks mitotyczny wynosił 4 mitozy/10HPF=1 mitoza/1 mm kwadratowy, - brak zatorów nowotworowych w świetle naczyń chłonnych i krwionośnych biegnących wokół guza, - w jednym węźle chłonnym, spośród dwudziestu węzłów pobranych z lewego dołu pachowego przerzut raka (1/20), stosunek tkanki rakowej do objętości przerzutu uległ zmniejszeniu, a na terenie ognisk przerzutowych obecne jest włóknienie, największa średnica przerzutu wynosi 0,4 cm, przerzut nie jest obecny na terenie torebki i nie wychodzi poza jej obręb. Mama przez 6 lat zażywała Tamoksyfen. W trakcie hormonoterapii wykryto meta w wątrobie. Biopsja wątroby potwierdziła: CK[AE1/AE3] (+), CK7 (+), CK 19 (-), CK 20 (-) ER (++) w ok.90%, PR (++) w ok. 30-40%, HER2 ujemny, Ki-67 15% Dodatkowo po wykonaniu scyntygrafii kości: Badanie wykonano po podaniu Tc-99m-MDP o aktywności 721MBq Badaniem uwidoczniono obecność licznych ognisk zwiększonego gromadzenia znacznika w zakresie kości czołowej czaszki, odcinka piersiowego kręgosłupa, żeber dwustronnie (dość liczne drobne zmiany ogniskowe oraz niejednorodne gromadzenie znacznika w zakresie żeber), w rzucie prawego stawu krzyżowo-biodrowego oraz prawego talerza biodrowego - obraz odpowiada obecności rozsiewu npl. Obecnie mama ma podawaną cotygodniowo PXL mono 130 mg. Będzie również kwas zoledronowy.  Dziś dostałam wyniki rezonansu jamy brzusznej z kontrastem. Wynik: Wątroba powiększona w zakresie prawego płata, silnie stłuszczona. W obu płatach widoczne liczne, różnej wielkości zmiany ogniskowe, okrężnie wzmacniające po podaniu kontrastu wlk. do 48 mm w prawym i 17 w lewym płacie - zmiany odpowiadają licznym ogniskom meta do wątroby. Segmentarne zaburzenia perfuzji wątroby w otoczeniu niektórych zlewających się meta. Pęcherzyk żółciowy prawidłowej wielkości, cienkościenny, bez patologicznych ubytków sygnału. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone o prawidłowym przebiegu i sygnale, bez obecności ubytków sygnału, które mogłyby odpowiadać złogom. Trzustka niepowiększona, o jednorodnym sygnale miąższu, bez zmian ogniskowych. Przewód Wirsunga prawidłowy. Przewody trzustkowe I-rzędowe niewidoczne. Śledziona niepowiększona, prawidłowego kształtu, jednorodna. W górnym biegunie lewej nerki torbiel wlk. 42 mm. Nerki prawidłowej wielkości, o gładkich obrysach. Grubość i sygnał miąższu obu nerek prawidłowe. UKM-y obustronnie nieposzerzone. Nadnercza o prawidłowej grubości odnóg, bez widocznych guzków. Węzły chłonne zaotrzewnowe niepowiększone. Mama od dwóch lat ma torbiel na nerce, bez zmian. Czy mama będzie poddana operacji? Czy możliwa jest remisja w wątrobie? Czy zastosowane leczenie jest optymalne? Co można jeszcze zrobić?    Wed, 26 Aug 2020 19:09:24 +0200Tamoxifen a Asentrahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4993/rak-piersi/tamoxifen-a-asentrahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4993/rak-piersi/tamoxifen-a-asentraRak piersi : Mam 56 lat. Przez całą terapię onkologiczną (operacja, chemioterapia, radioterapia) przeszłam zwycięsko. Postawa była waleczna, nastrój nie najgorszy. Od momentu leczenia uzupełniającego Tamoxifenem mam stany depresyjne, jestem nadpobudliwa, niecierpliwa, nerwowa, wręcz agresywna. Myślę o wspomaganiu farmakologicznym. Kilka lat temu przeżywałam ciężki okres i leczyłam się biorąc Asentrę. Po 3 latach problemy ustały, mogłam odstawić lek. Teraz coraz bardziej widzę potrzebę powrotu do leczenia farmakologicznego. Czy te 2 leki nie kolidują ze sobą (Asentra i Tamoxifen)? Dodam jeszcze, że Tamoxifen biorę 4-ty miesiąc (od kwietnia), endometrim przerosło natychmiastowo. W listopadzie grubość endometrium była 2 mm, w marcu 2 mm, a w lipcu 9 mm. Jestem już po łyżeczkowaniu. Przeraża mnie to. Tue, 25 Aug 2020 12:42:21 +0200Opuchlizna pod pachąhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4992/rak-piersi/opuchlizna-pod-pachahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4992/rak-piersi/opuchlizna-pod-pachaRak piersi : Jestem po zabiegu oszczędzającym, zabieg był 20 lipca 2020. Do tej pory rany goiły się wspaniale. W sobotę wieczorem dostałam gorączkę i tak przez następne kilka dni temperatura do 38,8. W niedzielę zauważyłam, że rana pod pachą zaczyna puchnąć. Nic nie wycieka nie jest zaczerwieniona tylko pobolewa. Zadzwoniłam do lekarza SOR, otrzymałam antybiotyk Zinnat 500 x 2 dziennie. Gorączka przeszła ale opuchlizna nie, a kolejną wizytę u chirurga onkologa mam za 2 tyg. Co mogę sama zrobić lub o co mogę poprosić lekarza pierwszego kontaktu? Wed, 19 Aug 2020 13:33:17 +0200Interpretacja wyniku mammografii spektralnejhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4991/rak-piersi/interpretacja-wyniku-mammografii-spektralnejhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4991/rak-piersi/interpretacja-wyniku-mammografii-spektralnejRak piersi : Mam prośbę o wyjaśnienie mi opisu mammografii spektralnej, którą miałam w lipcu. Wynik: piersi o utkaniu gruczołowo-tłuszczowym. W piersi prawej widoczne cztery znaczniki po BG - dwa znaczniki zlokalizowane w kwadrancie górnym zewnętrznym, blisko centralnej części piersi około 2,5 cm od brodawki. Widoczne są one na tle owalnych cieni (hp FA) słabo wysyconych, porównywalnej wielkości jak w badaniu poprzednim. W obrazach substrakcyjnych w lokalizacji tej niewielkie wzmocnienie. Kolejny znacznik widoczny w kwadrancie górnym - zewnętrznym obwodowo na tle słabo wyodrębniającego się cienia (hpFA) wielkości do 12 mm jak w badaniu poprzednim. W obrazach substrakcyjnych w lokalizacji tej obszar wzmocnienia o wym. 13 mm, do tyłu od niego widoczne również mocniejsze wzmocnienie, łącznie wzmocnienie wyodrębnia się na obszarze 19 mm do wcześniejszej kontroli w mammografii spektralnej. Birads3. Czwarty znacznik widoczny jest na granicy kwadrantów dolnych około 5 cm od brodawki hp:fa. Obraz jak w badaniu poprzednim. W obrazach substrakcyjnych w projekcji MLO w lokalizacji tej dyskretne mocniejsze pasmowate wzmocnienie. W piersi lewej widoczne są słabo wysycone cienie w obrazach substrakcyjnych w zakresie niektórych z nich obszary dyskretnie mocniejszego wzmocnienia pokontrastowego. Ponadto w porównaniu do badania poprzedniego w kwadrancie górnym zewn. w odległości 5 cm od brodawki w zakresie jednego z cieni pojawił się znacznik po BG (hp kat b2), skóra i brodawki sutkowe prawidłowe. W lewym dole pachowym częściowo uwapniony węzeł chłonny, który w badaniu poprzednim objęty fragmentarycznie. W prawym dole pachowym widoczne fragmentaryczne cienie węzłów chłonnych o pogrubiałej warstwie korowej. Wnioski Birads3, kontrola w mammografii spektralnej acr: c. Co oznaczają te wzmocnienia i ta pogrubiała warstwa korowa węzła chłonnego? Dodam, że termin kolejnej mammografii spektralnej mam na 23.11.2020. Mam 45 lat. Wed, 19 Aug 2020 13:29:35 +0200Hormonoterapia a ciążahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4990/rak-piersi/hormonoterapia-a-ciazahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4990/rak-piersi/hormonoterapia-a-ciazaRak piersi : Zdiagnozowano u mnie raka pT1bN0M0, NST G1, DCIS, G2, hormonozależny. Mój lekarz proponuje naświetlania i hormonoterapię. Problem w tym, że przed diagnozą planowałam ciąże, mam 37 lat i już rok temu ginekolog ostrzegał mnie, że to dla mnie ostatni moment (ze względu na stan macicy). 1) Co powinnam zrobić? Zrezygnować z marzeń o dziecku, stosować hormonoterapię przez jakiś krótszy czas, czy ogóle z niej zrezygnować? 2) W jakim stopniu rezygnacja z hormonoterapii pogarsza rokowania w takim przypadku jak mój? 3) Po jakim czasie bezpiecznie zajść w ciążę po wykryciu i wyleczeniu raka? 4) Czy są ośrodki które specjalizują się w takich problemach? Mon, 17 Aug 2020 12:15:28 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4989/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4989/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Moja kochana mama ma zdiagnozowanego raka dwuogniskowego G2. Fragmenty raka w części o morfologii przewodowego /NST/, w części sitowatego, p63/-/, ER - PS-5 IS-3 TS-8, PR - PS-5 IS-3 TS-8, Her 2 /2+/ - FISH wynik - brak amplifikacji genu ERBB2 (HER2), Ki67 - 18% Guzy są niestety dwa w jednej piersi i to duże (a mama badała się często i to dla nas wielki szok). Jeden ma wymiary 3 x 4 cm, drugi 1,5 x 2 cm. Pozwoliłam sobie napisać, ponieważ ze względu na wielkość guzów mimo hormonozależności zaproponowano chemię przedoperacyjną 4 x AC i 12 x paklitaksel. USG węzłów chłonnych pachowych, tomografia klatki piersiowej i scyntygrafia kości pokazały brak przerzutów. Zastanawiam się czy to standardowe leczenie przy raku dwuogniskowym i czy skoro rak hormonozależny to czy oprócz chemii już w tej chwili nie można by też jednocześnie podać hormonów? Po jakim czasie można zaobserwować, że chemia działa? Mon, 17 Aug 2020 12:12:08 +0200Operacja radykalna czy oszczędzającahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4988/rak-piersi/operacja-radykalna-czy-oszczedzajacahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4988/rak-piersi/operacja-radykalna-czy-oszczedzajacaRak piersi : Panie Doktorze, w marcu br. zdiagnozowano u mnie raka piersi o wymiarach 33 x 18 x 27 mm (rak inwazyjny sutka G3; NST, Ki67 -90%; potrójnie ujemny.  Bez przerzutów do węzłów czy innych narządów. Jestem w trakcie leczenia chemioterapią; po 4xAC, obecnie w trakcie leczenia 12x Paklitaxel. Guz się zmniejszył, w opisie z końca czerwca br. z rezonansu "W sutku prawym na g. 8 ok. 60 mm od brodawki znacznik tkankowy - wokół na obszarze ok. 35 mm pasmowate obszary nieistotnego wzmocnienia kontrastowego /krzywa typ I/II/bez separującej się zmiany ogniskowej". Mam zaplanowaną operację oszczędzającą z wycięciem węzła wartowniczego. Nie mam mutacji genu BRCA, w rodzinie nie było przypadków nowotworów. Czy operacja oszczędzająca będzie wystarczająca, czy powinnam jednak usunąć tę pierś żeby maksymalnie wykluczyć ryzyko nawrotu? Thu, 13 Aug 2020 11:17:16 +0200Hormonoterapia a ciąża - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4987/rak-piersi/hormonoterapia-a-ciaza---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4987/rak-piersi/hormonoterapia-a-ciaza---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Hormonoterapia a ciąża" z 7 sierpnia 2020 r.   Escitalopram biorę już od pół roku. Pisze Pani, że daje to interakcje z Tamoxifenem. Jakie? Czego powinnam się obawiać? Skutków ubocznych czy zahamowania działania Tamoxifenu? Mam wizytę u psychiatry 12.08.2020, więc chciałabym mieć argumenty za zmianą leku na wenlafaksynę. Chciałabym też bardzo gorąco podziękować Pani Dr Górnaś oraz całej ekipie tworzącej amazonki.net, gdyż tutaj dostawałam i znajdowałam informacje od początku diagnozy. Jest to bezcenne wsparcie, gdyż pozwala się nieco uspokoić w oczekiwaniu na wizyty lekarskie. Tue, 11 Aug 2020 17:14:06 +0200Usunięcie przewodów mlekowych - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4986/rak-piersi/usuniecie-przewodow-mlekowych---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4986/rak-piersi/usuniecie-przewodow-mlekowych---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Usunięcie przewodów mlekowych - cd." z 7 sierpnia 2020 r.   Nie mogę nigdzie znaleźć co to jest „echoductografia”. Czy jest to jakieś specjalistyczne badanie czy normalne usg wykonywane w każdym gabinecie ginekologicznym?   Z tego co mi mówią to nic nie widać na mammogramie. Czy jeśli na usg (zrobię prywatnie) także nie widać żadnego brodawczaka ale cytologia wciąż jest z komórkami  atypowymi, to wtedy następny krok to operacja? Czy raczej jakieś inne badanie albo powtórzenie cytologii?   Diagnostyka wyglądała tak - cytologia (komórki atypowe), druga cytologia (znów komórki atypowe), mammogram i teraz chcą mnie kierować na operację, bo nic nie widać a nie wiedzą dlaczego komórki są atypowe. Myślą, że może się rozwijać coś bardzo małego czego nie widać na mammogramie (i prawdopodobnie nie będzie widać na usg - dlatego nie zostało zrobione).Tue, 11 Aug 2020 17:06:21 +0200Hormonoterapia a ciąża https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4985/rak-piersi/hormonoterapia-a-ciaza-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4985/rak-piersi/hormonoterapia-a-ciaza-Rak piersi : W kwietniu 2017 r. miałam mastektomię piersi prawej z odtworzeniem – rak hormonozależny T1c N0 M0, PR 75%, ER 90%, HER -, ki 67 – 75%, chemia 4 AC, 12 PXL w okresie czerwiec – listopad 2017 r. Od grudnia 2017 r. do chwili obecnej przyjmuję Reseligo i Tamoxifen. Ostatnia miesiączka była po 4. chemii AC we wrześniu 2017. Biorę również od lutego 2020 r. leki antydepresyjne i uspokajające Escitalopram i od lipca Pragiolę. W maju 2017 r., przed chemioterapią poddałam się operacji protekcyjnego usunięcia jajnika prawego, aby go ewentualnie wszczepić w razie chęci starania się o dziecko, jednak poinformowano mnie, że jest to terapia eksperymentalna, raczej o niewielkiej skuteczności. Wynik rezerwy jajnikowej wykonany w marcu 2020 r. wyszedł na najniższym możliwym poziomie – brak pęcherzyków do rozrodu. Nadmieniam, że mam 39 lat, mój partner ma 50 lat. Mam mutację w genach ATM i PALB 2. Obecnie badania piersi i USG brzucha mam dobre. 1. Jak duże jest ryzyko nawrotu raka przy odstawieniu leków? (skuteczność hormonoterapii oceniano u mnie na 3- 4 %) 2. Jakie są moje szanse na posiadanie dziecka? 3. Czy jest jakiś sposób na uchronienie dziecka przed odziedziczeniem mutacji genetycznych? 4. Czy po odstawieniu leków wynik rezerwy jajnikowej dla pozostałego jajnika lewego wzrośnie? 5. Lub czy wzrośnie on po wszczepieniu jajnika prawego? 6. Czy nie popełniłam błędu badając ten poziom w czasie brania leków? 7. Czy Escitalopram i Pragiola mogą wpływać na płodność lub uszkodzenie płodu? 8. Ile czasu przed staraniem się o dziecko należy odstawić powyższe leki oraz Tamoxifen i Reseligo? 9. Jak wygląda staranie się o dziecko w moim wypadku? , Fri, 07 Aug 2020 18:51:26 +0200Usunięcie przewodów mlekowych - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4984/rak-piersi/usuniecie-przewodow-mlekowych---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4984/rak-piersi/usuniecie-przewodow-mlekowych---cdRak piersi :   Kontynuacja pytania "Usunięcie przewodów mlekowych" z 1 sierpnia 2020 r.   Okazało się, że usg było zlecone na druga pierś, gdyż w mammogramie coś wyszło ale okazało się  że to węzeł wiec ok. Powiedziano mi, że w prawej stronie nie było widać guza na mammogramie  ale dlatego że komórki nie są do końca normalne (w wykazie), dlatego lekarz sugeruje operację wycięcia przewodów. Jest to na zasadzie - nie możemy wykluczyć, że nie ma minimalnej zmiany nie widocznej na mammogramie a także nie możemy wykluczyć, że coś może się rozwinąć dlatego najlepiej wyciąć. Z tego co rozumiem lekarz twierdzi, że wyciek jest przy naciśnięciu z kilku przewodów. Czy taka operacja „na przyszłość” to normalna praktyka? Czy warto jeszcze może zrobić prywatnie usg prawej piersi? Proszę o sugestięFri, 07 Aug 2020 18:40:39 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4983/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4983/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Pod koniec maja zdiagnozowano u mojej żony (30 l.) trójujemnego raka piersi. IDC NST G3 (3+3+3) z cechami rdzeniastymi. Poziom hormonów: ER - 1,5%, PgR - <1%, HER2 - 1. W międzyczasie badania genetyczne w prywatnym laboratorium wykazały obecność mutacji BRCA1 (delecja w obrębie jednego z alleli). Wskazaniem do badań w kierunku mutacji była choroba i śmierć siostry żony (czas trwania choroby 2008-2012). Guz wielkości 1,7 cm usunięty został w całości z zachowaniem marginesów. Węzły chłonne wolne od zmian nowotworowych. Brak cech limfoangioinwazji. T1N0M0, KI-67 - 85% (!), CK5/6 (+), CK7 (+), CK19 (+), P63(-). Obecnie małżonka jest po obustronnej mastektomii piersi z rekonstrukcją i czeka na leczenie uzupełniające. Zaproponowany schemat: 4AC + ewentualnie tamoxifen. Słyszałem, że w przypadku pacjentek z mutacją BRCA1/2 skuteczny może być schemat łączony - zawierający cyklofosfamid, np. 4xAC/EC 12xPXL/4xDXL. Dlatego też jestem teraz zdezorientowany i chciałem dowiedzieć się więcej o najlepszym schemacie leczenia dla żony :) Z jednej strony guz jest niewielki i szybko wykryty, z drugiej strony jego najwyższa złośliwość, wysoki indeks proliferacyjny oraz obecność cytokeratynin odpowiedzialnych za podtyp bazalny nie napawają mnie optymizmem. Będę więc wdzięczny za rokowania w sytuacji żony. Thu, 06 Aug 2020 11:02:37 +0200Mammografia po radioterapiihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4982/rak-piersi/mammografia-po-radioterapiihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4982/rak-piersi/mammografia-po-radioterapiiRak piersi : Jestem 4 miesiące po radioterapii piersi oraz 6 miesięcy po operacji oszczędzającej. Na pierwszym kontrolnym badaniu USG uwidoczniona zmiana 7 mm w operowanej piersi, zalecana mammografia. Pytanie: 1. Czy można bezpiecznie wykonać mammografię po krótkim czasie od zakończenia radioterapii (4 mies.) 2. Czy wynik badania USG można uważać za wiarygodny, czy na skutek radioterapii obraz może być zmieniony? Thu, 06 Aug 2020 10:59:57 +0200