amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Dla kogo jest Kisqalihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4874/rak-piersi/dla-kogo-jest-kisqalihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4874/rak-piersi/dla-kogo-jest-kisqaliRak piersi : Mam 41 lat. Rak piersi lewej Luminalny A. G1, Her2 ujemny (0), Ki67 - 19,5%, E - 80%, P-60%. W kwietniu operacja oszczędzająca oraz radioterapia. Obecnie tamoksifen i Reselligo. Pytania: obecnie dużo się mówi o leku na hormonozależnego raka piersi Kisqali. Dla kogo jest ten lek? Co oznacza pierwsza, druga itd. linia leczenia? Czy u mnie mógłby zostać zastosowany taki lek? Thu, 12 Sep 2019 10:08:18 +0200Stopień złośliwości raka piersi a wskaźnik Ki67 https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4873/rak-piersi/stopien-zlosliwosci-raka-piersi-a-wskaznik-ki67-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4873/rak-piersi/stopien-zlosliwosci-raka-piersi-a-wskaznik-ki67-Rak piersi : Mama ma 77 lat. Półtora miesiąca temu przeszła operację. Jest po udarze, zatorze płuc, ma migotanie przedsionków, w związku z tym lekarze postanowili tylko wdrożyć ścisłą kontrolę, bez dodatkowego leczenia. Wyniki mojej mamy z badania pooperacyjnego (mastektomia): Carcicoma ductale invasium mammmae, Elston-Elis, G3, praecipue carcicoma intraductale G3 pT1b. W kwadrancie górnym wewnętrznym leżący na powięzi, nieostro odgraniczony guz średnicy 2,5 cm. Komponenta inwazyjna obecna na przestrzeni średnicy 0,8 cm. Brodawka wolna od utkania nowotworowego. Poza guzem znaleziono mikroskopowo utkanie raka wewnątrzprzewodowego, atypowe rozrosty zrazikowe oraz mikrozwapnienia. Węzły czyste. Wyniki z biopsji gruboigłowej (miesiąc wcześniej): Carcinoma intraductale G3 cum microinvasioni. E-cadherin (+) , ER (-), ER2 (1+), Ki-67 +15% ogniskowo, PR (-). Czy możliwe jest ki67 tylko 15% przy G3? Ten wynik nie daje mi spokoju, mimo że żaden z lekarzy nie zwrócił na niego uwagi. Czy to raczej pomyłka, czy tak się zdarza? Fri, 06 Sep 2019 10:35:59 +0200Masaż po chorobie nowotworowejhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4869/rak-piersi/masaz-po-chorobie-nowotworowejhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4869/rak-piersi/masaz-po-chorobie-nowotworowejRak piersi : Jestem 5 tygodni po BCT oraz limfadenektomii. Lekarz rehabilitacji zlecił mi m. innymi masaż obręczy karkowo-barkowej. Spotkałam się z opiniami, że masaży nie należy wykonywać. Czy to prawda? Sun, 28 Jul 2019 11:21:59 +0200Europosłowie PO chcą, żeby w PE powstała specjalna komisja ds. walki z rakiemhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4871/rak-piersi/europoslowie-po-chca-zeby-w-pe-powstala-specjalna-komisja-ds-walki-z-rakiemhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4871/rak-piersi/europoslowie-po-chca-zeby-w-pe-powstala-specjalna-komisja-ds-walki-z-rakiemRak piersi : Europosłowie PO chcą powołania w Parlamencie Europejskim specjalnej komisji, która zajmie się walką z rakiem i profilaktyką zachorowań na nowotwory. - Rak jest największym zabójca XXI wieku i dlatego trzeba skonsolidować siły - oświadczyła b. premier, europosłanka Ewa Kopacz (PO).   Wed, 24 Jul 2019 19:00:00 +0200Czy po radioterapii są przeciwwskazania do kąpieli w morzu https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4868/rak-piersi/czy-po-radioterapii-sa-przeciwwskazania-do-kapieli-w-morzu-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4868/rak-piersi/czy-po-radioterapii-sa-przeciwwskazania-do-kapieli-w-morzu-Rak piersi : Czy po radioterapii piersi (zakończyłam w styczniu 2019) mogę pływać w morzu, oceanie itp.? Chodzi o temperaturę wody, czy będąc np. na wakacjach gdy temp. wody wynosi około 15 stopni nie ma przeciwwskazań do pływania w takiej wodzie. Nie ukrywam, że pływanie zawsze było moją pasją a pływanie w morzu, oceanie to byłaby świetna terapia na moją psychikę po całej tej chorobie. Mon, 22 Jul 2019 11:21:50 +0200Czy powinien być zastosowany Zoladexhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4867/rak-piersi/czy-powinien-byc-zastosowany-zoladexhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4867/rak-piersi/czy-powinien-byc-zastosowany-zoladexRak piersi : Mam 41 lat. W kwietniu 2019 r. operacja oszczędzająca lewej piersi oraz węzeł wartowniczy - czysty. W czerwcu docinka marginesów. Rak piersi lewej, guz o wymiarach 1,5 x 1,5 x 1,7 cm, rak inwazyjny bez specjalnego typu, rak o naciekającym typie wzrostu, stwierdzono cechy inwazji naczyń w obrębie guza. Maksymalna średnica raka naciekającego 17 mm, stwierdzono cechy kanceryzacji zrazików. E - 80%, P - 60%, Her 2 ujemny (0), Ki67 - 19,5%, Luminalny A, Grade 1. Obecnie radioterapia i od tygodnia tomoxifen. Pytanie: Na wizycie u onkologa był rozważany dodatkowo Zoladex. Pani doktor poszła skonsultować z przełożonymi, została podjęta decyzja że nie. Sam Tamoxifen. Czy to dobra decyzja? Interesują mnie długie lata spokoju. Nie wiem czy ma to znaczenie, regularnie miesiączkuję. Czy Zoladex jest podawany ze względu na wiek czy są jeszcze inne wskazania? Nie daje mi to spokoju, iż myślano o tym i odstąpiono. Jaka suplementacja przy Tamoxifenie? Mon, 22 Jul 2019 11:17:37 +0200Operacja halluksów w trakcie przyjmowania Tamoxifenuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4866/rak-piersi/operacja-halluksow-w-trakcie-przyjmowania-tamoxifenuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4866/rak-piersi/operacja-halluksow-w-trakcie-przyjmowania-tamoxifenuRak piersi : Jestem rok po leczeniu onkologicznym i 2 lata w trakcie leczenia tamoxifenem (marzec 2017 wycięcie raka piersi). Czeka mnie operacja halluksów. Mam do Pana Doktora pytanie, czy leczenie tamoxifenem nie jest przeciwwskazaniem do takiej operacji (noga 4 tygodnie na wyciągu)? Tue, 09 Jul 2019 10:37:23 +0200 Czy kwas zoledronowy i tamoksyfen obniżają WBChttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4865/rak-piersi/-czy-kwas-zoledronowy-i-tamoksyfen-obnizaja-wbchttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4865/rak-piersi/-czy-kwas-zoledronowy-i-tamoksyfen-obnizaja-wbcRak piersi : Jestem ponad 2 lata po leczeniu raka piersi, mam 40 lat, obecnie zażywam tamoksyfen oraz raz na 6 miesięcy mam wlew kwasu zoledronowego z uwagi na osteoporozę (w styczniu miałam 1 kroplówkę, będę je brała przez 3 lata). Kilka tygodni po wlewie osporilu zrobiłam badanie krwi i niestety obniżył mi się poziom białych krwinek do 2.9 tys/ul. Teraz znowu powtórzyłam badanie i poziom ten wciąż się utrzymuje. Pozostałe wyniki krwi są w normie. Czy kwas zoledronowy i tamoksyfen obniżają WBC? Wprawdzie nigdy nie miałam zbyt wysokich parametrów jeśli chodzi o białe krwinki, ale teraz trochę się martwię. Nadmienię , że czuję się dobrze, nie zapadam na żadne infekcje, staram się zdrowo odżywiać, uprawiam sport. W sierpniu czeka mnie kolejny wlew osporilu, obawiam się, że może on spowodować dalszy spadek białych krwinek. Co zrobić? Sun, 30 Jun 2019 10:59:17 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4864/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4864/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Mama lat 61, rak piersi wykryty IV. 2017 w stadium IV z meta do kości i wątroby. ER 80% , zależność 8/8, PR (-), Ki67 30%, HER 2 (-). Mama zrealizowała dotychczas 2 linie chemioterapii paliatywnej (4 kursy FAC, 21 pxl - w okresie 05.2017 - 02.2018). Potem były tamoksifen i letrozol (02.2018 -09.2018). Każdy po 3-4 miesiące, bez skutku, po 3 miesiącach progresja. Ostatnim leczeniem była chemioterapia III rzutu 11 kursów NF (5 FU 840 mg.iv – Navelbina 100 mg p.o) 09 – 05.2019 i obecnie stwierdzona progresja choroby. Mama dostaje Zomikos. Dodatkowo w ciągu tych 2 lat przeszła 3 razy radioterapię (jest po złamaniu patologicznym L1 i po stabilizacji – luty 2017 – początek diagnostyki). Nie ma portu. Jest w dobrej ogólnej kondycji bez większych dolegliwości bólowych mimo, że zmiany na wątrobie w płacie prawym zlewające się na obszarze 11, 6 na 7 cm, w płacie lewym 2 zmiany do 0,9 - usg z dnia 07.06. Próby wątrobowe lekko podwyższone alat 40, aspat 58.5, kreatynina 1. Reszta badań dobra. Marker 182 (w lutym 82). Lekarka chce obecnie wdrożyć leczenie Kapecytabiną w cyklu 14 + 7. Moje pytania: 1) Pani doktor – skoro kapecytabina jest prolekiem 5 FU a mama miała ten lek w schemacie NF, który przestał być skuteczny i nastąpiła progresja jest w ogóle realna szansa, że to zaproponowane leczenie będzie skuteczne teraz w monoterapii? Bardzo się tym martwię. Nie chciałabym mieć wątpliwości co do wdrożonego leczenia. 2) Czy rozsądnym w tej sytuacji byłoby spróbowanie Faslodexu? U mamy hormonoterapia dotychczas nie odniosła rezultatów stąd pytanie czy warto próbować, czy po prawie rocznej przerwie jest szansa, że hormonoterapia może zadziałać ? Lekarka twierdzi, że skoro mama jest w dobrej kondycji to teraz kolejna chemia a Faslodex to już na koniec (jakkolwiek to brzmi). Thu, 13 Jun 2019 09:43:16 +0200Tamoxifen a Sylimarolhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4863/rak-piersi/tamoxifen-a-sylimarolhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4863/rak-piersi/tamoxifen-a-sylimarolRak piersi : Jestem wysoce hormonozależna, obecnie na tamoksyfenie (od pół roku). W celu łagodzenia ewentualnego negatywnego wpływu tamoksyfenu na wątrobę, lekarz polecił mi zażywać Sylimarol (2 razy dziennie). Ostatnio dowiedziałam się jednak, że lek ten zawiera flawonolignany, które podobno należą do fitoestrogenów. Martwię się, że w związku z wysoką hormonozależnością raka mogłam sobie zaszkodzić, biorąc Sylimarol tak długi czas. Czy mam powód do zmartwień? Thu, 13 Jun 2019 09:40:11 +0200Czy konieczna jest chemioterapiahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4862/rak-piersi/czy-konieczna-jest-chemioterapiahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4862/rak-piersi/czy-konieczna-jest-chemioterapiaRak piersi : Mama lat 64 ze stwierdzonym rakiem złośliwym: zrazikowy naciekający i jednocześnie rak inwazyjny bez określonego typu o wielkości 1.5 x 1.5 x 1.5 cm. Jest po prawostronnej mastektomii z biopsją wartownika. Biopsja wykazała makroprzerzut o wielkości 9 mm przekraczający torebkę węzła. Kolejna operacja w planach. Wynik hist. z raka naciekającego: Luminalny A, HER2 ujemny (0), estr. i prog. 80%, Ki67 16%, Nh gande 2. Moje pytanie to jakie są rokowania w przypadku mamy i czy przy przerzucie do węzłów chłonnych chemioterapia będzie konieczna? Ponadto chciałam zapytać o wynik histop. Dlaczego opis dotyczy tylko raka naciekającego, a nie ma analizy drugiego, stwierdzonego czyli raka inwazyjnego bez określonego typu? Thu, 13 Jun 2019 09:36:45 +0200Operacja u osoby starszejhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4861/rak-piersi/operacja-u-osoby-starszejhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4861/rak-piersi/operacja-u-osoby-starszejRak piersi : Jesteśmy z mamą w trakcie diagnostyki. Mama ma w wyniku USG BIRADS-5, w mammografii nic nie wyszło, nie ma zmian wg tego badania. Radiolog, która wykonywała USG, nastawiła nas raczej na najgorsze. Mama miała wykonywaną biopsje cienkoigłową "podejrzanego" węzła podobojczykowego biopsję gruboigłową zmiany w piersi. Czekamy na wyniki. Bardzo proszę o dwie odpowiedzi: czy często zdarza się "przeszacowanie" zmiany w USG? A przede wszystkim: z jak dużym ryzykiem wiąże się operacja mastektomii u 77-letniej osoby z migotaniem przedsionków, po udarze niedokrwiennym mózgu (9 lat temu) i zatorze płuc.? Mama jest obecnie w pełni sprawna fizycznie i psychicznie, przyjmuje leki na serce (Nebilet i przy objawach AF Metocard), Xarelto 15 mg i lek na cholesterol. Mon, 10 Jun 2019 16:25:41 +0200Interpretacja wyniku USG piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4860/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4860/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersiRak piersi : Uprzejmie proszę o interpretację wyniku usg. Lekarz prawie nic nie powiedział. Kobieta wiek 38 lat. Sutki o budowie gruczołowo-tłuszczowej. W piersi prawej ma godz 3. cień hyperechogenny o wymiarach 8 mm o nieprawidłowym echu. Doły pachowe wolne od podejrzeń. Proszę o informację czy zmiana hyperechogenna, która na obrazie usg nie jest ciemna jak w przypadku guzków hypoechogennych może być rakiem? Co najczęściej przemawia za takim wynikiem usg tj hyperechogenny cień? Zlecono biopsję mammotomiczną i określono na Birads 3. Mon, 10 Jun 2019 16:20:44 +0200Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4859/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4859/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : U mojej mamy w styczniu 2019 roku wykryto nowotwór piersi: Rak naciekający NST G2 M-8500/3. Receptory estrogenowe (-), Receptory progesteronowe (-), HER-2 (+) - silna reakcja błonowa 3+ w 100% komórek, E-cadheryna (+), Ki-67 60%. Mama rozpoczęła leczenia od 4 serii chemii czerwonej. Miała właśnie rozpocząć kolejny cykl chemii - planowany jest/był zabieg usunięcia piersi - lecz niestety wczoraj po TK okazało się: "W tylnej części trzonu kręgu Th12 po stronie lewej ognisko zagęszczonej struktury kostnej ok. 5 mm o niejednoznacznym charakterze - wyspa kostna? W trzonach Th1 i Th3 drobne ogniska rozrzedzonej struktury kostnej śr. do 5 mm - charakter zmian niejednoznaczny". Podawanie chemii zostało wstrzymane, termin operacji odroczony i zostałyśmy skierowane na scyntygrafię kości. Psychicznie obie bardzo źle to przyjęłyśmy. Lekarz prowadzący nic nam nie wyjaśnił, stwierdził, że nie może podjąć dalszego leczenia póki się nie wyjaśni. Proszę bardzo o jakąkolwiek informację, czy jest możliwe że w obrazie scyntygrafii z lutego nic niepokojącego nie było, a w trakcie trwania chemioterapii mogło dojść do przerzutu? Jak wygląda wówczas leczenie? Co z operacją piersi...? Tyle jest informacji i dezinformacji w internecie. Czuje się taka zagubiona, potrzebuje jakiejś informacji, by być wsparciem dla mamy, bo sama już czuje się taka bezradna.... Mon, 10 Jun 2019 16:16:50 +0200Jaka powinna być zastosowana chemioterapiahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4858/rak-piersi/jaka-powinna-byc-zastosowana-chemioterapiahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4858/rak-piersi/jaka-powinna-byc-zastosowana-chemioterapiaRak piersi : Mam pytanie odnośnie wykrytego u mnie raka piersi ok. miesiąca temu. Leczenie zaczęto od operacji guzka 2,4 cm. Za niecały tydzień czeka docinka bocznego marginesu, bo jeszcze coś zostało. Po tym czeka mnie jednak chemioterapia (o czym dowiedziałam się po otrzymaniu wyników hist. pat tydzień temu), radioterapia. Po wycięciu 3 węzłów, okazało się, że w pierwszym wartowniczym znaleziono mikroprzerzut (0,4 cm), w kolejnych czysto, doktor mówił, że nie będą ruszać. Typ nowotworu to luminalny B, her2 ujemny, Er + (90%), Pr + (10%), Ki-67 =50%. NST. G2, pT2n1a(sn). Wykonano również badania: morfologia krwi - dobra, USG jamy brzusznej - czysto, RTG klatki piersiowej, nie było przeciwwskazań do operacji. Chciałam dowiedzieć się jakie mogą być rokowania, ryzyko nawrotu, ile cykli chemii wystarczyłoby? Sat, 01 Jun 2019 11:53:13 +0200Nieprawidłowe wyniki morfologii krwihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4857/rak-piersi/nieprawidlowe-wyniki-morfologii-krwihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4857/rak-piersi/nieprawidlowe-wyniki-morfologii-krwiRak piersi : Mama jest w trakcie leczenia chemioterapią schematem AC na raka piersi. Wczoraj przyjęła drugą chemię. Przy wypisie były wyniki badań i okazało się, że mama ma podwyższone znacznie płytki krwi - 549 (norma to 150-400), podwyższone PCT - 0,416 (norma to 0,15-0,4), obniżone MPV - 7,600 (norma to 8-11). Poza tym wszystkie wyniki są w normie. Pomimo tych wyników onkolog podał kolejną drugą chemię. Po każdym wlewie po 24 h mama otrzymuje zastrzyki ZARZIO 48 mln j przez 5 dni. Co może być odpowiedzialne za podwyższenie płytek i PCT oraz obniżone MPV? Zaznaczę, że nie ma mama żadnej infekcji. Czy to zagraża mamy zdrowiu? Co zrobić w takiej sytuacji jak onkolog na to nie zwrócił uwagi? Sat, 01 Jun 2019 11:48:38 +0200Interpretacja przypadku - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4856/rak-piersi/interpretacja-przypadku---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4856/rak-piersi/interpretacja-przypadku---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Interpretacja przypadku" z 14 maja 2019 r.   Receptory: Ki 67 - 19,5%, ER - 80%, PR - 60%, HER 2 UJEMNY (0). Docinka jest planowana w związku z małymi marginesami. Na terenie i w sąsiedztwie raka naciekającego widoczne są ogniska raka wewnątrzprzewodowego G3 i G2 typ sitowaty, lity i śluzakowy, średnicy 24 mm, w najmniejszej odległości 0,1 mm od marginesu od strony powięzi, 0,35 mm od strony godz. 3, pozostałe marginesy powyżej 2 m   Jakie leczenie? Chemia nie jest planowana. Czy już teraz mogę brać antyhormony, czy dopiero po docince? Sat, 01 Jun 2019 11:43:42 +0200Rezygnacja z operacjihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4854/rak-piersi/rezygnacja-z-operacjihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4854/rak-piersi/rezygnacja-z-operacjiRak piersi : Mama ma 78 lat. Wynik biopsji gruboigłowej: carcinoma invasium NST – G2; NG II; IM 8/10 HPF (kat B5) ER (+++); PR (+++); HER 2 (+) status (-); Ki67 10%. Wg mammografii nieregularne zagęszczenie o śr. 13 mm o wyglądzie rozrostu złośliwego. Wciągnięcie brodawki. Niepodejrzane węzły chłonne w dołach pachowych. BIRADS 5. Wykonano tomografię jamy brzusznej i klatki piersiowej i nie stwierdzono przerzutów, jedynie naczyniak w wątrobie, torbiel w nerce oraz guzki w prawym płucu o wyglądzie ziarniaków pozapalnych. Wykonano biopsję cienkoigłową węzłów chłonnych ale brak komórek węzła w badanym materiale. Na dzień dzisiejszy onkolog zapisał jedynie tamoxifen 20 mg uznając, że operacja nie jest konieczna. Mama bardzo źle znosi tamoxifen, ma okropne bóle głowy, bóle stawowo-mięśniowe, bóle w dole brzucha. Pytanie czy hormonoterapia jest wystarczająca? Skoro to jest nowotwór złośliwy to czy nie powinna być operacja, a potem hormonoterapia? Mama leczy się na nadciśnienie, przyjmuje też leki uspokajające. Wed, 22 May 2019 20:16:15 +0200Lot samolotem po leczeniu raka piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4853/rak-piersi/lot-samolotem-po-leczeniu-raka-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4853/rak-piersi/lot-samolotem-po-leczeniu-raka-piersiRak piersi : Mam pytanie odnośnie możliwości podróży samolotem prawie 4 lata po mastektomii (rak piersi przewodowy trójujemny pT1bN0M0 ki67 39%), mam 32 lata. Czy nie ma przeciwwskazań do lotu oraz w jakim czasie po locie można wykonać kontrolny rezonans w poradni genetycznej (termin kontroli zbiega się z urlopem)? Wed, 22 May 2019 20:12:48 +0200Rezygnacja z Zoladexuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4852/rak-piersi/rezygnacja-z-zoladexuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4852/rak-piersi/rezygnacja-z-zoladexuRak piersi : Mam 27 lat i w zeszłym roku zdiagnozowano u mnie inwazyjnego raka piersi, bez specjalnego typu (invasive carcinoma of no special type); PR: 60%, ER: 95%, ki67: 25%, HER2: niejednoznaczny, FISH ujemny, Nottingham histologic grade 3, rak o naciekającym typie wzrostu. W listopadzie 2018 r. zostałam poddana operacji oszczędzającej wycięcia guza. Stan po operacji to: Procedura: Szerokie wycięcie zmiany piersi lewej, wycięcie węzła chłonnego wartowniczego. Do badania otrzymano materiały opisane jako: 1. 1-fragment miąższu piersi z guzem: piersi lewej o wymiarach 5 x 3,5 x 3 cm z fragmentem skóry 3 x 1 cm, igłą lokalizacyjną i oznaczonymi marginesami. na przekrojach widoczny jest promienisty guz o wymiarach 1,2 x 1,0 x 0,8 cm usunięty z marginesem otaczających tkanek szerokości: - od strony skóry - poniżej 1 mm, - od strony godz. 6 - 4 mm, - od strony godz. 3 - 12 mm, - od strony godz. 12 - 12 mm, - margines głęboki - 14 mm, - od strony godz. 9 - 14 mm. Histologicznie: Rak inwazyjny, bez specjalnego typu (invasive carcinoma of no special type). Nottingham histologic grade 3 (tworzenie cewek - 3 pkt, polimorfizm jąder- 2 pkt, aktywność mitotyczna wynosi 25 mitoz/10HPF- 3 pkt, łacznie 8 pkt). Nie stwierdzono cech inwazji naczyń w sąsiedztwie guza. Rak o naciekającym typie wzrostu. Max średnica raka naciekającego w badaniu mikroskopowym wynosi 12 mm. Ponadto w sąsiedztwie guza widoczne jest drugie ognisko raka inwazyjnego o analogicznej morfologii średnicy 0,55 mm. Ogniska raka naciekającego usunięte z marginesem otaczających tkanek: - od strony skóry - 0,5 mm, - od strony godz. 6 - 4 mm, - od strony godz. 3 - 12 mm, - od strony godz. 12 - 12 mm, - margines głęboki - 14 mm, - od strony godz. 9 - 14 mm. W sąsiedztwie raka naciekającego widoczne jest utkanie raka wewnątrzprzewodowego, G1, typ sitowaty, średnicy 0,5 mm, w najmniejszej odległości 3,5 mm od marginesu od strony skóry. Pozostały miąższ piersi z obrazem: Zmiany włókniste i torbielowate. Rozrost przewodowy zwykły (usual ductal hyperplasia). 2. Węzły wartownicze. Materiał pobrano w całości do badania histologicznego. Histologicznie: Trzy węzły chłonne bez przerzutów raka 0/3. W preparatach skrojonych na kilku poziomach, jak również immunohistochemicznie (CK) nie stwierdzono obecności komórek raka na terenie węzłów chłonnych. pT1c(m) N0(sn,i-). Od grudnia 2018 r. przeszłam chemioterapię 4 x TC, a w kwietniu 2019 r. przeszłam przez radioterapię - napromieniowanie dawką 42,56 Gy w 16 frakcjach. Od października 2018 r. przyjmuję Zoladex 3,6 mg, a od końca kwietnia 2019 r. Tamoksifen-EGIS 20 mg. Ze względu na fatalne samopoczucie rozważam odstawienie Zoladexu (próbowałam zmienić na Xanderlę, niestety nic to nie dało), ponieważ z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej... Przez cały kwiecień nie przespałam ani jednej nocy, aktualnie onkolog zlitowała się i przepisała mi Zolpidem 10 mg, gdzie zażywam dawkę 0,5 tabletki. Niestety, od kilku dni zauważam, że działanie leku maleje, przez co zaczynam się coraz częściej przebudzać, a dodatkowo martwię się, iż w ciągu 5 lat uzależnię się od leków nasennych. W ciągu dnia nie jest lepiej - średnio raz 1 h całe ciało nagle zaczyna się robić czerwone, czuję przyspieszoną akcję serca i w ciągu minuty zalewa mnie pot na całym ciele... Dodam, iż onkolog kategorycznie zabroniła mi przyjmowania fitoestrogenów. Staram się jakoś funkcjonować (jestem pod opieką psychologa), ale szczerze przyznam, że moje zdrowie psychiczne z każdym kolejnym dniem zaczyna podupadać. Jakie mogą być konsekwencje odstawienia Zoladexu? Czy można przyjmować sam Tamoksifen bez Zoladexu? Oczywiście, wiem, że zrezygnowanie z Zoladexu nie jest polecane, niemniej jednak wizja 5 lat przyjmowania leku oraz wyjścia z choroby jak wrak człowieka zaczyna mnie coraz bardziej przerażać... Wed, 22 May 2019 20:09:30 +0200