amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Graviolahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5248/rak-piersi/graviolahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5248/rak-piersi/graviolaRak piersi : Mam pytanie odnośnie suplementu diety Graviola. Czy można i warto stosować (w jakiej formie najlepiej)? Czy nie wchodzi w interakcje z Aromkiem, który stosuję jako leczenie uzupełniające (nie miałam ani chemioterapii, ani radioterapii, jedynie mastektomię - rak luminalny A). Z ulotki i badań in-vitro i in-vivo na zwierzętach wynika, że jest to preparat o wielu dobroczynnych działaniach. Sama boję się go zastosować, stąd moje pytanie do Pani Doktor. Fri, 20 May 2022 09:53:19 +0200Tamoxifen a kozieradkahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5247/rak-piersi/tamoxifen-a-kozieradkahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5247/rak-piersi/tamoxifen-a-kozieradkaRak piersi : Cztery lata temu miałam operację usunięcia raka piersi. Był to rak hormonozależny. Aktualnie biorę Tamoxifen. Mam problem z wypadaniem włosów. Przeczytałam o dobroczynnych właściwościach kozieradki, ale również, że wpływa ona na gospodarkę hormonalną. Proszę zatem o odpowiedź czy mogę pić napar z kozieradki oraz stosować napar jako wcierkę na skórę głowy? Fri, 22 Apr 2022 09:55:22 +0200Aromek a Proursanhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5246/rak-piersi/aromek-a-proursanhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5246/rak-piersi/aromek-a-proursanRak piersi : Jestem w czasie hormonalnego leczenia uzupełniającego raka piersi. Mam pytanie dotyczące jednoczesnego stosowania leku Aromek (Letrozol) wraz z Proursanem (kwas ursodeoksycholowy) zapisanym przez gastroenterologa. Proursan mam brać przed snem. Jeżeli te dwa leki nie kolidują ze sobą, to jak rozłożyć w ciągu dnia branie tych leków, aby było najkorzystniej przede wszystkim dla mojego leczenia onkologicznego? Sun, 10 Apr 2022 11:48:00 +0200Zabiegi po leczeniu raka piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5245/rak-piersi/zabiegi-po-leczeniu-raka-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5245/rak-piersi/zabiegi-po-leczeniu-raka-piersiRak piersi : Jestem rok po operacji oszczędzającej i usunięciu 3 węzłów chłonnych. Po leczeniu neoadiuwantowym stwierdzona całkowita remisja guza i brak komórek nowotworowych w wyciętych węzłach chłonnych. Czy po nowotworze piersi można korzystać z zabiegu drenażu limfatycznego manualnego lub boa kończyn dolnych lub zabiegów typu Icoone, ze względu na zespół ciężkich nóg i cellulit? Wed, 30 Mar 2022 17:31:07 +0200Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5244/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5244/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Kobieta, 34 l. Rak piersi NST, G1, pT1a(3mm), N0,(0/2SN), MX, Er + 90%, PgR + 80%, Ki67: 24%, PD 01/22. Leczę się w Norwegii. Posiadam mutację genową BRCA2, w związku z czym skierowano mnie na zabieg obustronnej mastektomii. Zalecono mi również usuniecie jajników z przydatkami, lecz z racji tego, iż nie posiadam jeszcze dzieci, odroczono decyzję o adneksetomii do czasu pojawienia się dziecka. W jakim wieku zalecane jest wykonanie zabiegu usunięcia jajników przy mutacji BRCA2? Lekarz określił na 35 lat, jednakże w literaturze spotkałam się z preferencją wykonania operacji w 40-45 roku życia. Czy istnieje korelacja stwierdzonego u mnie nowotworu złośliwego piersi z szybszym rozwojem nowotworu jajnika, a tym samym z bezwzględnym wskazaniem do natychmiastowej adneksetomii? Dodam, iż lekarz prowadzący zdecydował o rezygnacji z uzupełniającego leczenia onkologicznego. Hormony zostaną wprowadzone dopiero po usunięciu jajników. Cały czas przebywam w Norwegii, tym samym mam utrudnioną możliwość konsultacji z innymi specjalistami z Polski. Wed, 30 Mar 2022 17:27:55 +0200Interpretacja wyniku PEThttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5243/rak-piersi/interpretacja-wyniku-pethttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5243/rak-piersi/interpretacja-wyniku-petRak piersi : Zrobiłam prywatnie badanie PET, aby sprawdzić ciało po zabiegu usunięcia guzka (zabieg pod koniec stycznia). Wynik: W kwadrancie dolnym zewnętrznym piersi lewej miernie aktywny metabolicznie obszar zagęszczeń tkankowych o wymiarach poprzecznych do 9 x 5 mm SUV max lbm 1,4 To miejsce to loża po guzie. Są wyczuwalne zrosty. Na usg nic podejrzanego nie ma. Jest się czym martwić? Sat, 19 Mar 2022 10:21:10 +0100Czy powinna być zastosowana hormonoterapiahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5242/rak-piersi/czy-powinna-byc-zastosowana-hormonoterapiahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5242/rak-piersi/czy-powinna-byc-zastosowana-hormonoterapiaRak piersi : Całe moje leczenie było prowadzone w uznaniu mnie za przypadek potrójnie ujemny (ER<5% uznano za znikome). Teraz padła sugestia, żebym rozważyła przeprowadzenie dodatkowej hormonoterapii Tamoxifenem. Jestem ,bo wcześniej nie było o tym mowy i jeden lekarz mówi, że by to odpuścił a drugi, że można to robić już od 1%. Czy ta terapia może przynieść więcej korzyści niż skutków ubocznych? Czy warto skoro nie ma konkretnego. polecenia? Co robić? Dodam, że mam 35 lat i jeszcze nie rodziłam, ale przed chemią udało mi się zamrozić zarodki - co z ciążą w takim wypadku? Czy można odstawić terapię na czas in vitro i jeśli tak to po jakim czasie? Czy przy odstawieniu hormonoterapii to jest w ogóle możliwe i jeśli tak to po jakim czasie? Lub czy nie podjęcie się leczenia i ewentualna ciąża pogarsza sytuację? Rak piersi prawej cT3N1, ycT2N0M0 (NST G3, ER <5%, PR 0%, HER2/+1/, Ki67 - 90%). Genetyka rozszerzona - brak mutacji. Stan po chemioterapii indukcyjnej ACdd 4x, PXL i Carbo 12x - remisja częściowa. Podskórna amputacja piersi prawej z jednoczasową retropektoralną rekonstrukcją za pomocą implantu. Biopsja 3 węzłów wartowniczych - zajętych 0. Planowana radioterapia uzupełniająca rozszerzona techniką 3D/IMRT. Dawka: konwencjonalne 44-50Gy w 20-25 frakcjach. Sat, 12 Mar 2022 10:33:18 +0100Komplikacje po rekonstrukcji piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5241/rak-piersi/komplikacje-po-rekonstrukcji-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5241/rak-piersi/komplikacje-po-rekonstrukcji-piersiRak piersi : Po mastektomii miałam od razu włożony implant, wszystko przebiegło świetnie, po 2 latach pierś zrobiła się czerwona i bardzo swędzi. Onkolog stwierdził, że robi się przykurcz torebki włóknistej (pierś mnie nie boli), powiedział że NFZ nie refunduje poprawki i że mam dwa wyjścia: pierwsze to ostrzyknąć tłuszczem co kosztuje 5 tys., a drugie usunięcie i włożenie nowego. Już nawet nie pytałam jaki to koszt, poczułam że zostałam sama z tym problemem bo nie stać mnie na takie kwoty. Mam pytanie jak szybko to będzie się zaciskać na implancie i czy jeśli dojdzie do tego ból piersi to czy wtedy w poliklinice onkolog będzie musiał zrobić mi operację na NFZ, czy też mnie zostawią z tym problemem bo to nie będzie refundowane. Czy wtedy zostawią mnie już bez piersi czy włożą nową? Onkolog powiedział, że gdyby implant pękł to wtedy podlega to na NFZ. Zostałam z tym sama, czy NFZ nie refunduje powikłań? Na razie pierś jest twarda czerwona i swędzi. Zastanawiam się czy z czasem dojdzie ból i też nic z tym nie zrobią, bo nie jest refundowane, po prostu nie rozumiem tego. Mon, 07 Mar 2022 10:10:40 +0100Jakie powinno być zastosowane leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5240/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5240/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Rak naciekający NST NHG 2, ER 100%, PR 100%, HER2 reakcja negatywna. Ki67 10% Typ biologiczny luminalny A. Operacja oszczędzająca z badaniem wartownika. Wycięto dwa węzły z czego jeden w całości wypełniony przerzutami z przekroczeniem torebki plus naciek raka w marginesie H (margines głęboki). Onkolog sugeruje docinkę i usunięcie węzłów. Chirurg prowadzący operację oszczędzającą, nie skomentował marginesów przy kolejnej operacji, usunął tylko węzły. Na 18 wyciętych jeden zajęty z przekroczeniem torebki. Powrót do onkologa. Onkolog zdziwiony dlaczego nie było docinki ma się konsultować w tej sprawie z chirurgiem. Dostajemy skierowanie na oddział w celu podania chemioterapii, o której wcześniej nie było mowy. Co w takim wypadku robić? Zostać i poddać się leczeniu, czy zmienić lekarzy i prosić jednak o docinkę? Bardzo proszę o poradę. Sun, 06 Mar 2022 10:24:46 +0100Wyciek z piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5239/rak-piersi/wyciek-z-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5239/rak-piersi/wyciek-z-piersiRak piersi : Mam 25 lat, w rodzinie nikt nie chorował na raka, jedynie babcia zmarła na raka trzonu macicy. Od kilku lat borykałam się z bolącymi torbielami w prawej piersi. W listopadzie 2021 r. wykonałam USG, na którym wyszły poszerzone przewody mlekowe i zmiany torbielowate - BIRADS 2. Problem pojawił się w połowie stycznia 2022 r, po ucisku brodawki w trakcie samobadania zauważyłam małą kroplę żółtego płynu. Na następny dzień pobiegłam na USG do innego specjalisty, zapewnił mnie że to nic złego, widział to samo co poprzedni lekarz - również BIRADS2. Wykonałam MRI piersi z kontrastem, opis brzmiał: ,,W 1/3 przedniej na g.9:00 w odl. 2cm o/b pasmowaty obszar wzmocnienia kontrastowego o śr. 11 mm, szybko narasta, krzywa kinetyczna typu wash-out, ogranicza dyfuzję - BIRADS4. W otoczeniu w/w zmiany konglomerat licznych torbieli/poszerzonych przewodów mlecznych na obszarze o śr. 27 mm. Węzły chłonne bez cech limfadenopatii". Dwa dni po otrzymaniu wyniku miałam wykonaną biopsję mammotoniczną, podczas której została usunięta zmiana opisana w rezonansie wraz z otaczającymi torbielami, dodatkowo został usunięty przewód mlekowy. Lekarz który wykonywał biopsję, od razu po przyłożeniu głowicy powiedział, że to nie wygląda groźnie i wynik na pewno będzie dobry. Nie mylił się, po kilku dniach otrzymałam wynik histpat. "Zmiany włókniste i torbielowate, metaplazja apokrynowa, rozrost walcowatokomórkowy, rozrost przewodowy zwykły, kategoria diagnostyczna B2 - zmiana łagodna. Liczne fragmenty krwisto-wloknisto-tluszczowe" Wymaz z brodawki "Zawiera treść białkowo-krwistą, materiał nie zawiera komórek nabłonkowych-materiał niediagnostyczny". Minęły 2 tyg. od biopsji, jest jeszcze niewielki siniak pod brodawką, martwi mnie w dalszym ciągu wyciek, który z koloru żółtego stał się brązowy. Po roztarciu go na papierze jest ciemno-brazowy, nie krwisty. Pojawia się on tylko przy ucisku brodawki. Prolaktyna w normie. Błagam o pomoc Sat, 05 Mar 2022 10:53:00 +0100Zabiegi kosmetyczne po leczeniu raka piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5238/rak-piersi/zabiegi-kosmetyczne-po-leczeniu-raka-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5238/rak-piersi/zabiegi-kosmetyczne-po-leczeniu-raka-piersiRak piersi : Jestem po mastektomii z powodu raka piersi. Operacja odbyła się 30.07.2020 r. Rak nst inwazyjny, her -, hormonozależny. Wartowniki czyste. Mam pytanie, czy w związku z chorobą nowotworową mogę korzystać z zabiegów kosmetycznych a w szczególności z laserowej depilacji np. nóg i bikini. Wed, 02 Mar 2022 10:13:58 +0100Interpretacja wyniku USG piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5237/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5237/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersiRak piersi : 9.01 u córki lat 13 zauważyłam zaczerwienienie na piersi. Od lekarza dostaliśmy skierowanie do szpitala, niestety nikt nie chciał nas skonsultować. Zrobiono usg piersi: w piersi prawej zmiana torbiel?? /poszerzenie przewodu mlekowego?? Zmiana 11x6 mm oraz obok 7x5 mm. Dziś kontrolne usg: w piersi nadal widoczne zmiany torbiele?? poszerzenie przewodu mlekowego?? Największa 15x8 mm, pojedyncze graniczne węzły 14x5 mm o pogrubiałej korze, przepływ dyskretnie wzmożony. Co to oznacza??   Wed, 02 Feb 2022 19:31:58 +0100Wyciekająca chłonka po rekonstrukcji piersi - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5236/rak-piersi/wyciekajaca-chlonka-po-rekonstrukcji-piersi---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5236/rak-piersi/wyciekajaca-chlonka-po-rekonstrukcji-piersi---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Wyciekająca chłonka po rekonstrukcji piersi" z 31 stycznia 2022 r.   Czy jeśli mam zakażoną tę tkankę to po wyciągnięciu ekspandera wszystko powróci do normy i chłonka się uspokoi? A jeśli bym wymieniła na podmięśniowy ekspander to będzie tylko gorzej i dalej będzie ciekło? Wed, 02 Feb 2022 19:28:20 +0100Wyciekająca chłonka po rekonstrukcji piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5235/rak-piersi/wyciekajaca-chlonka-po-rekonstrukcji-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5235/rak-piersi/wyciekajaca-chlonka-po-rekonstrukcji-piersiRak piersi : Mój problem polega na wyciekającej chłonce przez co nie może zagoić się rana po podskórnej amputacji piersi, zaczyna się goić i rozchodzi się. Pół roku temu założono implant, wdała się martwica, po tygodniu wycięto martwą tkankę i zaszyto, to nic nie dało. W październiku implant wymieniono na expander podskórny, to tez nic nie dało. Dodam, że co 3 tygodnie dostaję zastrzyk w nogę - trastuzumab jako kontynuację chemioterapii. Teraz lekarz zaproponował wymianę expandera i wszczepienie nowego pod mięsień i nie wiem czy to coś da czy się uspokoi ciągle cieknący płyn. Dodam, że nic mnie nie boli ani stanów zapalnych nie ma. Proszę o rade czy dać szansę ostatni raz czy wyrzucić expander i zakończyć, bo może moje ciało nie chce zaakceptować expandera? Mon, 31 Jan 2022 18:18:18 +0100Chemioterapia przed operacjąhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5234/rak-piersi/chemioterapia-przed-operacjahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5234/rak-piersi/chemioterapia-przed-operacjaRak piersi : Otrzymałam wynik biopsji gruboigłowej guza piersi. Rak przewodowy naciekający NOS sutka, grade 2, ER: 80%, PR: 70%, HER2: ujemny (+1), Ki67: powyżej 14% (średnio 20-30%, ogniskowo 40% . Guz 20x24 mm oraz przylegająca do niego owalna zmiana 14x6 mm - metastatyczny węzeł chłonny? Lekarz, do którego chodzę, chirurg onkolog jest za chemioterapią przed operacją. Czy przy takim raku podaje się chemię przed operacją? Mon, 31 Jan 2022 11:58:38 +0100Czy powinna być przedłużona hormonoterapiahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5233/rak-piersi/czy-powinna-byc-przedluzona-hormonoterapiahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5233/rak-piersi/czy-powinna-byc-przedluzona-hormonoterapiaRak piersi : Jestem po operacji oszczędzającej z biopsją wartownika. Wynik po operacji: rak przewodowy inwazyjny G1, pT2N0(sn). Receptor ER 80%, PR 100%, HER2 ujemny 1+, Ki ok. 30%. Leczenie to radioterapia i hormonoterapia. Za kilka miesięcy minie 5 lat odkąd przyjmuję tamoksyfen oraz reseligo. Na jednej z wizyt onkolog wspomniał o zakończeniu leczenia po upływie tego czasu, zarówno zastrzyki jak i tamoksyfen. Czy istotnie jest to słuszna decyzja? Mam 42 lata, zastanawiam się, co stanie się po zakończeniu leczenia, jak zareaguje mój organizm, czy wróci miesiączka i najważniejsze czy nie będzie to "zaproszenie", by ponownie zachorować. Usłyszałam, że 5 lat było wystarczające. Sat, 29 Jan 2022 11:29:07 +0100Jakie powinno być zastosowane leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5232/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5232/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Od 3,5 roku jestem leczona TDM-1 z powodu rozsianego raka HER-2 dodatniego. W ostatniej tomografii z października 2021 pojawiły się podejrzane zmiany w węzłach chłonnych przyaortalnych (9-10 mm, "rozmyte", w opisie radiologa "podejrzane" ). Czy powinna w związku z tym nastąpić zmiana leczenia na Enhertu? Czy lek ten jest już refundowany? Sat, 29 Jan 2022 11:25:47 +0100Jakie powinno być zastosowane leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5230/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5230/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Rak, jak opisałam poniżej, różnił się nieco w wyniku biopsji i wyniku pooperacyjnym. Biopsja mammotomiczna (25.08.2021): guzek 9,6 mm, rak inwazyjny NST, G2, DCIS nie występuje, ER 100% intens. barw. silna, PR 90% intens. barw. silna, HER2-0, Ki-67 15%, IHC e-cadheryna (+), DCIS nie występuje. Mastektomia sposobem Maddena (12.10.2021) wraz z usunięciem pachowych węzłów chłonnych. Oto wynik: NST G2 zmiana o średnicy 10 mm. w obrębie zmiany obecne drobne ogniska raka DCIS (kilkanaście) stanowiące ok.10% masy guza, bez angioinwazji i nacieków naczyń limfatycznych i struktur nerwowych, skóra bez zmian nowotworowych, marginesy oznaczone tuszem - bez zmian nowotworowych, ER:80%, PR:80%, Her-2 (+2) - FISH dał wynik negatywny, ki67:2%, węzły chłonne II i III piętra 0/12. Po operacji od 19.11.2021 Reseliego i Tamoksyfen PYTANIE: Mam 49 lat. Na przełomie stycznia/lutego będę miała usuniętą macicę wraz z przydatkami (endometrioza, adenomioza, mięśniak, częste torbiele jajników) i mam pytanie, czy Pani zdaniem po operacji (nie będzie już jajników) powinnam mieć kontynuowane leczenie Tamoksyfenem - jak długo?(5?10? lat), czy powinnam być leczona inhibitorem aromatazy (którym?) i jak długo (5?10? lat)? Która z tych opcji dla mnie byłaby lepsza? A może jeszcze coś innego? Sat, 22 Jan 2022 12:20:10 +0100Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5229/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5229/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Jestem po mastektomii prawej piersi w 2020 r. bez biopsji węzła wartowniczego (węzły chłonne bez zmian, wynik po operacji: pierś - mikrozwapnienia 3,5 cm ciągnące się pasmowo do pachy, rak przedinwazyjny DCiS, G3, typ czopiasty z martwicą comedo, ER 100%, PR 80%). Bez radioterapii, chemioterapii. Tamoxyfen odstawiony po 3 próbach zażywania - ciągłe problemy z jajnikami. Uzasadnienie, że przy dcis to lek profilaktyczny, a profilaktyka tutaj wyrządza więcej krzywdy niż pożytku. W 2021 roku w usg niecharakterystyczny węzeł chłonny pachy prawej o wielkości 7 mm z poszerzoną korą 4 mm. Kilkakrotnie powtarzane usg przez innych radiologów, którzy zaprzeczają, że są to zmiany podejrzane onkologicznie. Mammografia prawidłowa. PET-CT: węzły chłonne pachy prawej do 6 mm bez cech patologicznych, w tym przerzutowych raka piersi. Biopsja 1: niediagnostyczna, widoczne pojedyncze komórki atypowe. Biopsja 2 : diagnostyczna, skupiska komórek atypowych. Do dalszej diagnostyki. Grudzień 2021 usunięcie węzła wartowniczego pachy prawej. Wynik: komórki raka gruczołowego. Zaplanowane wycięcie wszystkich węzłów. Bardzo proszę o opinie jak mogło do tego dojść, skoro w 2020 r. był stan przedinwazyjny? Czy w 2020 r. powinna była być wykonana biopsja węzła wartowniczego przy mastektomii? Jakiego dalszego leczenia się można spodziewać? Czy upływ 2 lat bez leczenia wpływa krytycznie na dalszy jego przebieg? Będę wdzięczna za ocenę przypadku. Wed, 12 Jan 2022 15:26:13 +0100Interpretacja wyniku USG piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5228/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5228/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersiRak piersi : Dzisiaj byłam na USG piersi. Niestety, ale nie uzyskałam żadnej wskazówki od lekarza, co zrobić dalej i chciałabym prosić o poradę. Mianowicie, w piersi prawej: - na godz. 10. 2 cm od brodawki widoczna zmiana o wejrzeniu torbieli z przegrodami/ konglomeratu torbieli o łącznym wymiarze 11x6 mm - poza tym rozproszone torbiele proste o śr. do 2 mm. Pierś lewa: - na godz. 10. ok. 2 cm od brodawki widoczna zmiana o wejrzeniu torbieli z przegrodami/ konglomeratu torbieli o łącznym wymiarze 8x5 mm - poza tym rozproszone torbiele proste o śr. do 4 mm Wnioski: BIRADS 3 Dodam, iż od ponad tygodnia odczuwam silny ból w prawej piersi i to on mnie skłonił do badania. Ponadto, siostra mojej babci chorowała na raka piersi. Czy powinnam się martwić? Gdzie się udać w celu dalszej diagnostyki? Wed, 12 Jan 2022 15:22:42 +0100