amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Jakie powinno być zastosowane dalsze leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5210/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-dalsze-leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5210/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-dalsze-leczenieRak piersi : W lutym br zdiagnozowano u mnie potrójnie ujemnego raka piersi z zajętym wartownikiem T4N1 G2 Ki 60-70%. Guz był duży, początkowo diagnozowano mnie w kierunku torbieli. Od lutego do końca sierpnia standardowe leczenie: 4xAC, 12xPaklitaxel. Po czerwonej chemii guz bardzo zmalał (wcześniej zajmował prawie całą pierś), pod koniec białej zaczął rosnąć, uodpornił się. 28 września przeprowadzono mastektomię radykalną. Oto opis mikroskopowy: Rak gruczołowy naciekający NOS. Stopień złośliwości: Gx. Guz wieloogniskowy. Maks wymiar cz. naciekającej: 5,8 cm. Obecność komórek raka w tuszu: nie. Zatory w naczyniach: tak, rozsiane. Naciekanie skóry: nie. Marginesy bez utkania raka. 1, 2, 3, piętro węzłów (łącznie 42 węzły) zajęte z naciekaniem tkanki tłuszczowej pozawęzłowej. Zajęty również węzeł obojczykowy i w okolicy pęczka. Zaawansowanie po operacji pT3(m)pN3 Stage 3C. Jakie powinno być dalsze leczenie wg Pani? Czy są dostępne jakieś nowe leki? Ps. Póki co przerzutów odległych nie ma Wed, 13 Oct 2021 18:38:38 +0200Regeneracja nerwu kulszowegohttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5209/rak-piersi/regeneracja-nerwu-kulszowegohttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5209/rak-piersi/regeneracja-nerwu-kulszowegoRak piersi : Mama, mając 72 lata przeszła mastektomię (grudzień 2016 rok), od początku lutego 2017 roku jest leczona hormonoterapią do dnia dzisiejszego, (Tamoksifen przez pierwsze 6 tygodni, Etruzil do dnia dzisiejszego). Na dzień dzisiejszy hormonoterapia przynosi oczekiwany efekt. Teraz pojawił się inny problem zdrowotny, tym problemem jest kręgozmyk, którego nie można było leczyć zachowawczo ze względu na osłabienie mięśnie prawej nogi i dolegliwości bólowe. Przeszła operację w połowie lipca tego roku (2021). Od 22 lipca przechodzi rehabilitację na oddziale rehabilitacji, prawdopodobnie rehabilitacja szpitalna ma trwać do połowy października. Moje pytanie dotyczy, czy u mamy można zastosować jakieś środki na regenerację nerwu kulszowego, ewentualnie prądy TENS lub inne, aby przyspieszyć proces powrotu do samodzielnego poruszania się?   Sun, 03 Oct 2021 10:14:33 +0200Czy powinnam przyjmować preparat wapniowyhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5208/rak-piersi/czy-powinnam-przyjmowac-preparat-wapniowyhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5208/rak-piersi/czy-powinnam-przyjmowac-preparat-wapniowyRak piersi : Po zakończeniu radioterapii dostałam od radiologa (z DCO Wrocław) takie zalecenia: - kontynuacja hormonoterapii (tamoxifen+ reseligo) - suplementacja wit. D3 i wapnia. Przez pół roku zamiast wapna łykam magnez i się trochę zdenerwowałam, że omyliłam leki. Czy w takim razie powinnam brać to wapno? Jeśli tak, to jakie najlepiej? W październiku będę miała podany kwas zoledronowy (1 dawka) Fri, 24 Sep 2021 11:39:12 +0200Czy leczenie jest prawidłowehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5207/rak-piersi/czy-leczenie-jest-prawidlowehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5207/rak-piersi/czy-leczenie-jest-prawidloweRak piersi : W marcu zdiagnozowano u mnie: Rak zrazikowy inwazyjny typ klasyczny G1 (3+1+1), brak przewodów DCIS i cech LN, brak cech limfoangioinwazji i cech naciekania okołonerwowego, obecne mikrozwapnienia. ER w raku inwazyjnym 90% reakcja średnia, PgR w raku inwazyjnym 100% reakcja silna, Her-2 w raku inwazyjnym (1+), Ki67(+) w raku inwazyjnym do 15% komórek. Badanie immunohistochemiczne w raku inwazyjnym CKAE1/AE3(+), E-cadherin(-), p63(-). Stopień zaawansowania cT4N1MO guz 4 cm zrazikowy luminalny A Badanie MRI z kontrastem: W piersi prawej w kwadrancie DZ uwidoczniono nieregularną rozległą nieostro odgraniczoną masę wielkości 6,5x3,5x4,5 cm. Birads6. Zmiana zajmuje także kwadrant DW oraz w mniejszym zakresie kwadranty górne piersi. Guz od przodu przylega i zaciąga brodawkę sutkową, nie wykazano cech naciekania powięzi mięśnia piersiowego większego chociaż zmiana położona w odległości kilku mm od zarysu mięśnia. Zarys skóry piersi prawej pogrubiały do 4-5 mm. W prawym dole pachowym co najmniej dwa podejrzane węzły chłonne, z których największy 1,8 cm. Pierś lewa bez zmian. Zastosowano u mnie chemioterapię przedoperacyjną.Przyjęłam 4xAC i wykonano usg kontrolne, które wykazało, że guz zmniejszył się 5x2,5cm i w prawym dole pachowym nie wykazano podejrzanych węzłów chłonnych. Teraz przyjmuję schemat DXL, jestem po drugim kursie, pierś wygląda już tak samo jak lewa a była mocno zniekształcona choć wciąż jest zaciągniecie skóry. 1. Czy leczenie jest prawidłowe? 2. Czy nie powinna być jak najszybciej wykonana operacja (jeszcze nie zostało powiedziane, że po 4 DXL ona będzie, wszystko się okaże po kontrolnym USG po trzeciej DXL)?. 3. A co jeśli guz już niewiele się zmniejszy? 4. Jakie są rokowania? Fri, 24 Sep 2021 11:35:09 +0200Interpretacja przypadku - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5206/rak-piersi/interpretacja-przypadku---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5206/rak-piersi/interpretacja-przypadku---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Interpretacja przypadku - cd." z 17 maja 2012 r.   Po dłuższej przerwie po raz kolejny potrzebuję informacji i porady ze strony p. Doktor w odniesieniu do tego samego nowotworu. Jestem już 3 miesiące po operacji oszczędzającej prawej piersi z pobraniem węzła wartowniczego oraz 3 tygodnie po radioterapii (15 naświetlań). Wynik patomorfologii materiału pooperacyjnego jest następujący: rak jednoogniskowy, wielkość guza naciekający 6 mm, całość 6 mm; komponenta DCIS nieobecna, inwazyjny z cechami raka przewodowego i zrazikowego, złośliwość G2; zróżnicowanie gruczołowe/cewkowe: 3 (mniej niż 10% cewek); polimorfizm jąder: 2; indeks mitotyczny: 1; zatory z komórek raka w nacz. limfat. i żylnych w sąsiedztwie guza: nie. Węzeł pobrany :1 /WW/; bez mikro- i makroprzerzutów i bez komórek raka. Staging: pT 1b pN0 M0-st. IA; ER 100%, PgR 90%, Her-2 0, Ki67 20% (st. I); e-cadheryna (+/-), p 120 (+/-); zwapnienia w hist.-pat. nie występują. W marginesach wyciętego miąższu komórek nowotworowych nie ma. Poradnia Onkogenetyczna: Nie stwierdzono obecności mutacji w genach BRCA 1, PALB 2, CHEK 2. Operacja i efekt kosmetyczny bardzo zadowalające, radioterapia w przebiegu i w czasie krótkim po, także bez problemów (chociaż w odniesieniu do czegoś mogę poczuć ulgę). Kłopot w moim odczuciu (może zupełnie niesłusznie) to hormonoterapia - mianowicie w pierwszym rzucie przepisano mi letrozol z Osagrandem, po czym w związku z osteoporozą oraz nietolerancją kwasu ibandronowego (o czym pisałam wcześniej) zmieniono go na Tamoxifen (od 2 miesięcy). O wspomnianym przez p. Doktor kwasie zolendronowym czy innych lekach na osteoporozę nie było mowy. Mnie natomiast zaniepokoiło rozważanie na temat mojego niewielkiego zagrożenia zakrzepicą oraz nawrotem raka przy tej zamianie, co ja odebrałam w podtekście jako sygnał, że to zagrożenie jest większe niż przy letrozolu. Poza tym był to lek pierwszego wyboru i też uważny za korzystniejszy (chyba że się mylę). A ponieważ mam w domu Osagrand, to może miałoby sens wykonanie próby jego zastosowania, np. w porozumieniu z leczącym osteoporozę reumatologiem, nawet przy nastawieniu, że nietolerancja jednak się pojawi (choć zewsząd słyszę, że nikomu się to nie przydarza). Na ile, zdaniem p. Doktor, takie próby dojścia do zmiany tego Tamoxifenu na pierwotną opcję leczenia z jakimś innym zapobieganiem osteoporozie mają uzasadnienie? Może się okazać, że napad bólowy 3 lata temu to był incydent, który się nie powtórzy, a ja chciałabym mieć przekonanie, że zrobiłam wszystko, co trzeba, aby chronić się i przed wznową/nawrotem, i przed rakiem w drugiej piersi (Birads 3 piersi lewej nade mną przecież wisi, MRI już za miesiąc). Jestem nawet gotowa jakoś znosić napady bólu pleców - zaopatrzywszy się wcześniej w stosowne leki przeciwbólowe. Bardzo proszę o radę na tle całokształtu mojej sytuacji, za którą to radę z góry ogromnie dziękuję.   Fri, 24 Sep 2021 11:31:27 +0200Interpretacja TK jamy brzusznejhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5205/rak-piersi/interpretacja-tk-jamy-brzusznejhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5205/rak-piersi/interpretacja-tk-jamy-brzusznejRak piersi : Guzek 9,6 mm, rak inwazyjny: NST, G2, DCIS nie występuje, ER 100% - intensywność barwienia silna, PR 90% - intensywność barwienia silna, HER2 - 0, Ki67: 15%, IHC: e-cadheryna (+). To jest wynik biopsji mammotomicznej, w której nie udało się wessać całej zmiany - guz pozostał, wynik odebrałam w poniedziałek. W TK z końca marca robionego w związku z inną chorobą jest napisane: na obwodzie wątroby widoczne są hipodensyjne ogniska do 1,4 cm o niejasnym charakterze, jedno z nich wzmacnia się punktowo centralnie w fazie tętniczej. TK było robione w związku z objawami zapalenia pęcherzyka i przewodu żółciowego (z gorączką i lekką żółtaczką) bez widocznych na USG kamieni - uwidoczniono je dopiero w tym TK (próby wątrobowe wówczas były obydwa powyżej 400 ALAT i ASPAT oraz GGTP powyżej 500). Wykonano markery: CEA, CA125, AFP, CA15-3, CA72-4, Cyfra21-1, CA19-9, wszystkie w marcu były w normie. W poprzednich USG przez lata opisywany był tylko jeden naczyniak. Miałam w kwietniu zakładaną protezę PŻW i usuwane balonikiem złogi do 8 mm i przy jej wyjęciu 03.09 zwężenie Brodawki Vatera - pobrano wycinki - wynik dopiero pod koniec września. Czy to się wiąże? Czy mogę mieć dwa nowotwory? Pęcherzyk usunięto - wynik hist.pat wykazał przewlekłe zapalenie. W zeszłym roku miałam MR jedynie miednicy mniejszej ze względu na złożoną torbiel jajnika, a wyszło m.in: na otrzewnej trzonu pasmowane oraz guzowate wszczepy włókniste, które mogą odpowiadać zmianom endometrialnym. W DCO na podstawie TK zlecono MR jamy brzusznej. W RTG płuc nie stwierdzono META. W USG piersi węzły wyglądały ok. Moje pytanie brzmi, czy raczej są to META na wątrobie czy coś innego? Co mogłoby to być? Proszę o odpowiedź, bo wszystko mi się razem nałożyło, a do czasu MR żyję w strachu, czego się mogę spodziewać. Thu, 09 Sep 2021 17:54:11 +0200Laser i krioterapia po leczeniu raka piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5204/rak-piersi/laser-i-krioterapia-po-leczeniu-raka-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5204/rak-piersi/laser-i-krioterapia-po-leczeniu-raka-piersiRak piersi : Mam 50 lat i jestem 8 lat po lewostronnej mastektomii i usunięciu trzech węzłów wartowników (bez przerzutów), zastosowano leczenie hormonalne (2 lata Zoladeks i 5 lat Tamoxifen), obecnie bez leków. W chwili obecnej leczę zamrożony bark, ortopeda zalecił ćwiczenia, krioterapię i laseroterapię lewego barku (po tej stronie miałam mastektomię). Proszę o poradę czy mogę skorzystać z tych zabiegów (laser i krioterapia), które będą wykonywane na lewym barku - bardzo blisko miejsca operowanego.   Thu, 09 Sep 2021 09:54:18 +0200Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5203/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5203/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : W styczniu tego roku biopsja gruboigłowa prawej piersi wykazała: Rak przewodowy inwazyjny G3 (3+3+2), Kategoria B5b, Ocena receptorów: ER - odczyn średni (++) w 100% komórek, IS2 PS5 TS7, PGR - odczyn silny (+++) w 100% komórek, IS3 PS5 TS8, HER2 1+, Ki67 - 25%. Przeszłam chemioterapię neoadjuwantową od 08 marca (4 czerwone: Doksorubicyna i Cyklofosfamid; 12 białych: Paklitaksel). Guz z 25x25x20 mm zmniejszył się ostatecznie do 16x11 mm w czerwcu. W sierpniu mastektomia z zaoszczędzeniem skóry i jednoczasową rekonstrukcją. Biopsja węzła wartowniczego. Wynik badania histopatologicznego: guz barwy kremowej o największym wymiarze 1,7 cm. Typ histologiczny: rak naciekający przewodu NOS. Stopień złośliwości G2, różnicowanie gruczołowe: 2, pleomorfizm jądrowy: 2, indeks mitotyczny: 2. Ocena czynników predykcyjnych: ER: 0%, HER2 1+, Ki67: 2%. I teraz proszę o odpowiedź na 2 pytania: 1) czy po chemioterapii mógł zmienić się rodzaj nowotworu? W pierwszym wyniku histop. jest rak hormonozależny, a po operacji ER jest 0%; (zmalał też stopień złośliwości); 2) w czerwcu wielkość guza to było 16 mm, podczas operacji usunięto guza o wielkości 17 mm - czy to oznacza, że od czerwca guz już nie reagował na chemię? Thu, 09 Sep 2021 09:50:11 +0200Wypadanie włosów po Tamoxifeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5202/rak-piersi/wypadanie-wlosow-po-tamoxifeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5202/rak-piersi/wypadanie-wlosow-po-tamoxifenieRak piersi : Mam 42 lata. W wieku 17 lat zachorowałam na białaczkę - limfoblastyczna (w czasie leczenia zarażono mnie wzw typu B.). Po roku leczenia - przeszczep szpiku (auto). Po przeszczepie z uwagi na złe dopasowanie leku i ryzyko nawrotu, włączono interferon (przyjmowany ok 2 lata). Następnie zaczęto leczyć pod kątem wzw. Najpierw laminudyna, następnie z uwagi na mega wysoki wzrost wirusa - zmiana na interferon (6 m-cy), następnie entekacir, potem tenofovir, który znacznie obciążył nerki, z powrotem entekavir (od maja 2021). Od wielu lat borykam się wypadaniem włosów. Ktoś mi powiedział, że może być to powiązane właśnie z interferonem ... Pod koniec 2019 r. zrobiłam sobie kurację dr CYJ, po którym wypadło mi bardzo dużo włosów (można powiedzieć, że wyłysiałam). Sytuację uratowała mezoterapia (tu dokładnie HAIRZON). Do tego wszystkiego w styczniu 2021 zdiagnozowano raka piersi: nowotwór złośliwy; rak inwazyjny cT1cN0M0 (NST G2, ER 70%, PR 60%, Her2 +1, Ki67: 5%. Brak przerzutów do węzłów (biopsja węzłów wartowniczych). BCT (oszczędzająca). Jestem po radioterapii. Obecnie hormonoterapia: tamoxifen-EGIS 20mg + reseligo. Wprowadzenie w menopauzę przeszłam dobrze (o dziwo), mam tylko napady duszności. Niestety zaczęły znowu bardzo wypadać włosy. I tu jest mój problem. Czy mogę w tym stanie ponowić mezoterapię ww. preparatem? Czy tamoxifen może wpływać na wypadanie? Może zmniejszyć dawkę? Sun, 05 Sep 2021 11:52:45 +0200Kontrolny rezonans przy BIRADS3https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5201/rak-piersi/kontrolny-rezonans-przy-birads3https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5201/rak-piersi/kontrolny-rezonans-przy-birads3Rak piersi : Czy zalecenie rezonansu dopiero za pół roku jest adekwatne do moich wyników badań? Czy powinny być inne zalecenia i wcześniej zrobione? Chodzi mi głównie o pierś prawą, gdyż piersi lewej miałam biopsję i wykazało PASH. USG w piersi prawej nie pokazuje żadnych zmian ogniskowych, a mammografia ze względu na budowę obszary przyklatkowe piersi prawej nie są w całości uwidocznione, BIRADS 0. Rezonans - Pierś prawa - w 1/3 przedniej, środkowej i tylnej w obrębie kw. górno-zewn i na granicy kw. górnych widoczny jest obszar wieloregionalnego, niejednorodnego wzmocnienia kontrastowego (NME) i krzywej typu I (szybki napływ w początkowej fazie ok 180%) - co może wskazywać na podłoże hormonalne. W 1/3 środkowej w kw. górno-wewn (godz 1. 6,2 cm od brodawki) widoczny obszar linijnego, jednorodnego wzmocnienia kontrastowego (NME) o dł. 0,9 cm i krzywej typu II (szybki napływ w początkowej fazie 165%). Obszar wykazuje ograniczenie dyfuzji, wartość ADC - 1,1x10-3mm2/s. Innych zmian ogniskowych i ognisk patologicznego wzmocnienia nie wykazano. Pierś lewa - w 1/3 przedniej, środkowej i tylnej, niemal we wszystkich kw. piersi (miedzy godz 9 a 6) widoczny jest obszar rozlanego, obrączkowo-grudkowego wzmocnienia kontrastowego (NME) o przybliżonych wym 7,5x7,3 cm i krzywej typu I (szybki napływ w początkowej fazie >100%). W obrębie opisanego obszaru widoczne są liczne drobne torbiele wlk do 0,5 cm oraz przewody mlekowe z wysokosygnałową zawartością - stan po weryfikacji w TRUCUT (PASH). Innych zmian ogniskowych i ognisk patologicznego wzmocnienia nie wykazano. W obu dołach pachowych (piętro I,II,III) nie wykazano patologicznych węzłów chłonnych. Pierś prawa i lewa - BIRADS 3. Kontrolny MRI za 6 miesięcy. Tue, 31 Aug 2021 12:46:55 +0200Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5200/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5200/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Moja mama jest ok 2 lata po zakończonym leczeniu raka piersi (operacja oszczędzająca, radioterapia, Egistrozol), był to rak luminalny B, ok 2,5 cm, G3, ki 67- 35%. W wyniku diagnostyki skupisk mikrozwapnień w tej samej piersi otrzymała ponowną diagnozę, tym razem to rak luminalny A, HER 2: 1+, ki 67 - 5%, ER- w 30% komórek z przewagą intensywności 10%, PR w 10% komórek raka z przewagą intensywności 10%, największy wymiar raka 0,8 cm. Zaproponowane leczenie to mastektomia i wycięcie węzłów. Moje pytania są następujące: 1. Czy fakt, że to nowy rak w tej samej piersi jakoś zmienia rokowanie w porównaniu do sytuacji wznowy lub rozwoju nowego raka w drugiej piersi? 2. Czy jest szansa, że węzły mimo powiększenia będą czyste? Czy jeśli będą zajęte w tej sytuacji wskazana byłaby w tym przypadku chemioterapia? Czy fakt, iż jest to kolejny nowotwór jest czynnikiem przemawiającym za takim rozwiązaniem, mimo stosunkowo małego rozmiaru zmian i lepszych parametrów nowotworu? 3. Czy wskazana będzie zmiana leczenia Egistrozolem na inny lek, z uwagi na rozwój nowego nowotworu? 4. Czy aktualnie na rynku dostępne są protezy piersi dla kobiet z dużym rozmiarem piersi (95 D/E), których noszenie nie obniża znacząco komfortu życia? 5. Ostatnie pytanie - mama przeszła jesienią zeszłego roku Covid, choroba miała przebieg bez hospitalizacji i problemów z oddychaniem, jednak mama do tej pory ma zaburzenia smaku oraz mówi, że znacznie pogorszyła się od tego czasu jej forma. Czy osłabienie organizmu mogło wpłynąć na rozwój choroby nowotworowej? Jeśli tak - jak można ten organizm teraz wzmocnić przed i w trakcie leczenia? Thu, 26 Aug 2021 12:06:59 +0200Tamoxyfen a tyrozynahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5199/rak-piersi/tamoxyfen-a-tyrozynahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5199/rak-piersi/tamoxyfen-a-tyrozynaRak piersi : Jestem po jednostronnej mastektomii i na Tamoxyfenie od kilku tygodni. Mam pytanie dotyczące jednego z kosmetyków, który zawiera tyrozynę - czy mogę go stosować na skórę ciała? Sat, 21 Aug 2021 11:04:23 +0200Ból mięśni podczas przyjmowania Lamettyhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5198/rak-piersi/bol-miesni-podczas-przyjmowania-lamettyhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5198/rak-piersi/bol-miesni-podczas-przyjmowania-lamettyRak piersi : Mój przypadek to G1 rak naciekający (przewodowy) sutka. Marginesy bez utkania raka. Brak komórek raka w tuszu. ER 100% komórek /3 TS 8/8 pozytywny, PR 50% komórek /2 TS 6/8 pozytywny, Her 2 1 + negatywny, Ki67 ok 5% Otrzymałam lek Lametta, używam go od jakiegoś czasu. Obecnie bardzo źle się czuje - ból mięśni. Czy jest możliwość przerwania leczenia? Wizytę mam dopiero za tydzień a ból jest bardzo duży, czy może być spowodowany tym właśnie lekiem? Czytałam o skutkach ubocznych. Sat, 21 Aug 2021 11:00:43 +0200Jakie powinno być zastosowane dalsze leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5197/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-dalsze-leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5197/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-dalsze-leczenieRak piersi : Mam 47 lat i nadal mam miesiączkę. Rak piersi prawej, HER2+, inwazyjny NST, NHG2 (3+2+1: 6MF/10HPF), e-cadheryna pozytywna, ER pozytywna 60%, PGR pozytywny 40%, Ki67- 80%. USG: na godz. 12 spikularny hipoechogenny guz 16x10 mm (przekroju 20 mm). Przerzuty do węzłów chłonnych - piętrze dolnym 17x7 mm i środkowym 13x7 mm. Jestem w trakcie 4xAC co 2 tygodnie. Operacji nie miałam. Jaką Pani Doktor zdaniem powinnam mieć dalszą chemię (od mojej lekarki nie mam planu leczenia i bardzo się martwię) oraz czy już powinnam mieć wdrożone leczenie wchodzenia w menopauzę? Jeżeli tak to jakie są sposoby, leki? Sat, 21 Aug 2021 10:55:58 +0200Operacja oszczędzająca czy mastektomia z rekonstrukcjąhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5196/rak-piersi/operacja-oszczedzajaca-czy-mastektomia-z-rekonstrukcjahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5196/rak-piersi/operacja-oszczedzajaca-czy-mastektomia-z-rekonstrukcjaRak piersi : Mam 47 lat. Rozpoznano u mnie raka wewnątrzprzewodowego in situ G3, na mammografii zmiana ok 28 mm z licznymi mikrozwapnieniami. Zaproponowano dwie formy leczenia, pierwsza to operacja oszczędzająca wycięcie guza oraz radioterapia (mam małe piersi miseczka A). Druga opcja to mastektomia podskórna z zastosowaniem implantu silikonowego, i brak radioterapii. Która z tych metod byłaby w tej sytuacji najlepsza? Każda ma swoje minusy - poważne powikłania po radioterapii w tym nowotwory wtórne, ale i problemy z implantami (chłoniaki, odrzucenie implantu). Fri, 20 Aug 2021 09:45:07 +0200Badania genetycznehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5195/rak-piersi/badania-genetycznehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5195/rak-piersi/badania-genetyczneRak piersi : Mam 47 lat, jestem po mastektomii jednostronnej oszczędzającej skórę i sutek, węzły chłonne czyste, bez radioterapii, od 5 tygodni Tamoxyfen. Staram się ustalić jakie badania powinnam wykonać, żeby mieć pewność, że zrobiłam wszystko co trzeba, aby nie dopuścić do kolejnych problemów. Otrzymałam informacje, że powinnam zrobić badania genetyczne, mam skierowanie na cito - czy mogę prosić o poradę, gdzie powinnam zrobić te badania w Warszawie? Czy jest różnica czy robi się te badania w Polsce czy w Niemczech? Jakie jeszcze badania kontrolne powinnam mieć zaplanowane, poza USG co 3 m-ce i mammografią 1 x rok, TV USG co 6 m-cy? Czytałam że przy Tamoxyfenie powinnam robić regularnie badania krwi, czy tak? Czy powinnam robić scyntygrafie kości, USG jamy brzusznej? Sat, 14 Aug 2021 10:39:57 +0200Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5194/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5194/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Mam 42 lata, jestem 5,5 roku po diagnozie raka piersi (her-dodatni, zależny w 10% od er i 10% od pgR, 3 węzły zajęte). Miałam operację oszczędzającą (guz był mały), przyjmowałam chemię, herceptynę oraz tamoksyfen przez 5 lat. Ponadto jestem 3 lata po profilaktycznej mastektomii z rekonstrukcją oraz usunięciu jajników z uwagi na mutację BRCA1. Po leczeniu okazało się, że mam zaawansowaną osteoporozę, w związku z tym od 2 lat przyjmuję kwas zoledronowy raz na 6 mies. (został mi on zalecony na w sumie 3 lata). Niestety wyniki densytometryczne wykazują niewielką tylko poprawę. Czy wskazane byłoby w związku z tym dłuższe przyjmowanie tego kwasu? Niedawno byłam u ginekologa, który stwierdził atrofię błony śluzowej pochwy i zalecił poza środkami nawilżającymi przyjmowanie preparatu z koniczyną czerwoną. Stwierdził, że nie zwiększa ona w odróżnieniu od soi ryzyka raka piersi, a ponadto pozytywnie wpłynie na tę atrofię oraz moje kości, a także inne dolegliwości związane z menopauzą. Nie wiem co o tym myśleć, informacje mam sprzeczne, także od lekarzy.   Thu, 12 Aug 2021 11:08:54 +0200Hormonoterapia przedoperacyjnahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5193/rak-piersi/hormonoterapia-przedoperacyjnahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5193/rak-piersi/hormonoterapia-przedoperacyjnaRak piersi : Czy w niżej opisanym przypadku wskazane byłoby leczenie inhibitorami/ lub tamoksifenem przed wykonaniem operacji amputacji piersi. Rak piersi 1, 6 cm, przewodowy inwazyjny luminalny typu A: G2 (2+2+2), ER w 100% komórek, PGR w 60 % komórek, HER2 -1+, ki67-20%. Planowana operacja za miesiąc - z uwagi na konieczne wyrównanie hormonów tarczycy  Fri, 06 Aug 2021 11:19:46 +0200Tamoxifen czy IAhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5191/rak-piersi/tamoxifen-czy-iahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5191/rak-piersi/tamoxifen-czy-iaRak piersi : Mam 37lat, jestem po leczeniu raka piersi, rak był miejscowo zaawansowany (powyżej 5 cm T3N1M0, G2) z przerzutami do węzłów chłonnych. Przeszłam chemioterapię 4 AC i 12 taxoli, herceptynę, perjetę. Operacja - mastektomia plus limfadenektomia pachowa. Potem radioterapia. Obecnie hormonoterapia (tamoksifen) bez reseligo ani zoladexu, miesiączki brak od roku odkąd biorę tamoksifen, plamień tez żadnych nie mam. Wizyta u ginekologa i przeprowadzone usg nie pokazuje żadnych przerostów endometrium. Chciałam zapytać czy miesiączka może jeszcze wrócić? Jeśli tak do do jakiego czasu po leczeniu chemioterapią? Pytałam onkologa o zmianę tamoksifenu na inhibitor ale lekarz twierdzi, że za wcześnie, bo jestem "miesiączkująca". Choć nie mam miesiączki to lekarz jest przekonany, że ta wróci i i mówi że na razie muszę brać Tamoxifen. Czy w moim przypadku lepszy tamoksifen czy inhibitor?  Tue, 03 Aug 2021 10:06:52 +0200Czy leczenie jest wystarczające? https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5190/rak-piersi/czy-leczenie-jest-wystarczajace-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5190/rak-piersi/czy-leczenie-jest-wystarczajace-Rak piersi : Poproszę o poradę odnośnie dalszego leczenia po operacji. Mam 46 lat, miesiączkuję regularnie. Mam mutację NOD2. W czerwcu miałam mastektomię lewej piersi, wynik: NHG2 (3+2+1), pT1c (1,1x0,8x0,7), pN1a(sn), przerzut w jednym węźle (1/6), obecna inwazja naczyń torebki węzła, ER+ >95%, PR+ >95%, Her2 odczyn negatywny score 1+, Ki67 - 20% Po konsylium otrzymałam informację, że mam się zgłosić tylko do poradni hormonoterapii. Czy to leczenie jest wystarczające?  Thu, 29 Jul 2021 09:10:59 +0200