amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Czy można stosować fonoforezę na rękę po stronie operowanej https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4739/rak-piersi/czy-mozna-stosowac-fonoforeze-na-reke-po-stronie-operowanej-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4739/rak-piersi/czy-mozna-stosowac-fonoforeze-na-reke-po-stronie-operowanej-Rak piersi : W V 2017 r miałam operację oszczędzającą piersi lewej i wycięte wszystkie węzły pT2N1a. Zastosowano 4 AC, brachyterapię, radioterapię (28 lamp), atrozol. Obecnie choruję na chorobę Querviana i ortopeda zalecił mi fonoforezę z traumonem, ręka też lewa. Czy można poddać się temu leczeniu?   Sat, 27 Oct 2018 14:07:31 +0200Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4738/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4738/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Kobieta, wiek 61 lat, bez istotnych chorób towarzyszących. Informacja z BACC: Guzek 7 x 9 x 6 mm w piersi lewej. Informacja z badania histopatologicznego: Rak naciekający NST G2. C50.9 M-8500/3, Wg Elstona-Ellisa (3+2+1). Receptory estrogenowe dodatnie w 60% komórek, nasilenie reakcji 3+, dodatnie w 30% komórek, nasilenie reakcji 2+. Receptory progesteronowe dodatnie w 30% komórek, nasilenie reakcji 3+, dodatnie w 50% komórek, nasilenie reakcji 2+. Status receptora HER2 ujemy - brak reakcji. E-cadheryna dodatnia. Ki-67 30% cT1N0M0. Operacja oszczędzająca i wynik jak niżej: ROZPOZNANIE: I. Trzy węzły chłonne z niespecyficznym odczynem zapalnym, bez przerzutów nowotworowych (0/3), pN0s. II. Rak naciekający NST G2 piersi lewej. C50.9 M-8500/3, pT1c. Wg Elstona-Ellisa (3+2+1). Naciekanie tkanki tłuszczowej i włóknistej. Rozrost fibroblastów zrębu. Przewlekły, ogniskowy naciek zapalny. Zatory w naczyniach chłonnych. Guz usunięty w całości. Marginesy chirurgiczne: od przodu co najmniej 2 cm, dolny co najmniej 1,5 cm, górny co najmniej 1,5 cm, głęboki 0,9 cm, przyśrodkowy co najmniej 1,5 cm, boczny 0,2 cm. OPIS MAKROSKOPOWY: Do badania otrzymano: I. Trzy węzły chłonne. Materiał pobrano w całości. II. Fragment gruczołu piersiowego 6,5 x 4,5 x 3 cm z osełką skóry 3 x 1 cm. W tkance tłuszczowej guz 1,2 x 0,7 x 1,2 cm. Margines głęboki 0,9 cm, od przodu 1 cm, dolny 1,3 cm, górny 1,5 cm, przyśrodkowy 3 cm, boczny 2 cm. Pytania: 1. Jakie leczenie uzupełniające powinno zostać zastosowane? (wstępnie zapadła decyzja o tamoksyfenie na 5 lat - lek. chemioterapii zdecydowała o nie stosowaniu chemii, w trakcie oczekiwania na wizytę u radioterapeuty). 2. Czy nie byłoby wskazane wykonanie immunohistochemii z całości pobranego materiału? (była wykonana tylko po biopsji gruboigłowej). Podczas wizyty u lek. chemioterapii padło stwierdzenie, że Ki-67% się zmienia więc w doborze leczenia nie można się nim do końca sugerować. Zatem tym bardziej czy nie byłoby zasadne ponowne oznaczenie celem weryfikacji pierwszego wyniku. 3. Zgodnie z aktualnym konsensusem w podtypie luminalnym B sugeruje się hormonoterapię i chemioterapię + w związku z BCT oczywiście naświetlanie, czy jeżeli nie ma istotnych przeciwwskazań do takiego leczenia można znaleźć uzasadnienie dla ogólnoustrojowego leczenia wyłącznie tamoksyfenem (ew. IA)? Zdaję sobie sprawę, że ocena potencjalnej predykcji w konkretnym przypadku jest trudna pomimo licznych badań naukowych opartych o statystykę, ale jednak konsensus wynika z danych empirycznych. 4. Czy w związku z wątpliwościami przy wyborze leczenia uzupełniającego warto byłoby komercyjnie wykonać i dostarczyć lekarzom wyniki testu wielogenowego, np. Oncotype DX? (jeden z onkologów wyraził opinię, że w ocenie klinicznej i wyborze postępowania wyniki tego testu mogą czasem wręcz rodzić wątpliwości i stanowić dodatkowe potencjalne obciążenie psychiczne dla pacjenta). 5. "Między wierszami" padło stwierdzenie, że będzie naświetlanie także dołu pachowego. Czy jest wskazanie do rozszerzenia o takie leczenie? Czy wynika to z naciekania tkanki tłuszczowej, włóknistej i zatorów w świetle naczyń chłonnych? Czy może to z grubsza mówiąc pomyłka? (wizyty u radioterapeuty jeszcze nie było). 6. Czy zapis "Receptory progesteronowe dodatnie w 30% komórek, nasilenie reakcji 3+, dodatnie w 50% komórek, nasilenie reakcji 2+" oznacza w przybliżeniu to samo co receptory progestoronowe dodatnie w 80% komórek ze średnim ważonym nasileniem reakcji gdzieś powyżej 2? Dodatkowo, czy istotne dla odpowiedzi na leczenie tamoksyfenem i ew. rokowania jest % komórek i nasilenie reakcji, czy nie ma istotnego znaczenia czy będzie to 3+ w 100% komórek, czy 3+ w 30% komórek? 7. W jednym z opracowań stwierdzono, że dla kobiet w wieku pomenopauzalnym (nie wnikając w przyczyny) korzystniejsze może być leczenie inhibitorami aromatazy zamiast np. proponowanego tu tamoksyfenu. Czy rzeczywiście byłoby to w tym przypadku zasadne, czy raczej potencjalna odpowiedź na leczenie jest podobna, a różnice polegają na możliwych skutkach ubocznych obu grup leków? 8. Pytanie uszczegółowiające cytowane wyniki - w rozpoznaniu jest margines boczny 0,2 cm, w opisie makroskopowym 2 cm - czy to błąd w opisie? 9. Czy E-cadheryna poza różnicowaniem pomiędzy typem przewodowym i zrazikowym posiada jakieś znaczenie prognostyczne? 10. Mammografia 2 lata temu wskazała jakąś zmianę, która po USG okazała się niewymagająca dalszej diagnostyki. Nie wiem czy była to ta sama zmiana. Czy możliwe jest, że guz w tak krótkim czasie urósł do takich rozmiarów (w licznych opracowaniach pojawiają się informacje, że guz o objętości 1 cm3 rośnie zazwyczaj nawet 5-8 lat.) 11. Jak wyglądają w tym przypadku teoretyczne szanse na całkowite wyleczenie (10 lat bez nawrotu?) przy wybranym leczeniu uzupełniającym? 12. W niektórych opracowaniach przewijały się ostatnio informacje, że odcięcie pomiędzy niskim i wysokim Ki-67 (a tym samym umowne rozróżnienie pomiędzy Luminalnym A i B ) lokalizuje się obecnie gdzieś w przedziale 20-29%. Czy to prawda, czy aktualna jest wartość 20%?   Sat, 27 Oct 2018 14:03:25 +0200Interpretacja wyniku mammografiihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4736/rak-piersi/interpretacja-wyniku-mammografiihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4736/rak-piersi/interpretacja-wyniku-mammografiiRak piersi : Trzy miesiące temu robiłam mammografię, w której wykryto 2,5 mm skupisko mikrozwapnień w ogonie spence'a w piersi lewej z poleceniem aby za trzy miesiące wykonać jeszcze raz mammografię piersi lewej. Dzisiaj odebrałam wynik, a w nim brak patologicznych zagęszczeń. Badanie pierwsze było na innym sprzęcie, lekarz opisujący nie widział poprzedniego wyniku. Powtórna mammografia piersi lewej była w zachodniopomorskim centrum onkologii, po pierwszym badaniu zgłosiłam się tam do onkologa, który dał mi skierowanie na powtórną mammografię tej piersi ze skupiskiem mikrozwapnień i tylko onkolog widział wynik pierwszego badania. Czy to możliwe żeby to skupisko mikrozwapnień nagle zniknęło? Sat, 27 Oct 2018 13:41:47 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4735/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4735/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : W czerwcu u mamy zdiagnozowano raka piersi. Badanie histo-pat po pierwszej operacji oszczędzającej: guz 38 mm - rak śluzowy i rak inwazyjny bez specjalnego typu oraz w sąsiedztwie - 18 mm rak wewnątrzprzewodowy G2. Pobrano 3 węzły wartowniki - czyste. Rak pT2N0. Ze względu na minimalne marginesy - kolejna operacja - 2 guzy lite G2 (1 i 5 mm) - rak wewnątrzprzewodowy. Ze względu na brak bezpiecznych marginesów podjęto decyzję o mastektomii. Oznaczenia receptorów: silna i umiarkowana ekspresja ER - w 90%, umiarkowana ekspresja PR - w 30%, Ki67 - 15,2%, HER2 - niejednoznaczny (2+), w metodzie FISH HER2 dodatni. Czekamy na wizytę u onkologa, ale chciałabym jakoś przygotować psychicznie mamę na dalsze leczenie. Jakiego dalszego leczenia możemy się przy takich wynikach spodziewać? Sat, 27 Oct 2018 13:30:37 +0200Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4734/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4734/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Pani Doktor, bardzo proszę o odpowiedź na nurtujące mnie pytania. Mam 32 lata. Diagnoza - styczeń 2018 (po odstawieniu córki od piersi - karmiłam 5 mies.), guz piersi prawej. NST G2, 15/10HPF, her 3+, er 25%, pr 20%, ki67 80%. Guz na usg 11 x 18 mm, na TK (2 tygodnie po usg) średnica 23 mm. Leczenie 4AC + 4DXL z herceptyną. Jestem po mastektomii piersi, w opisie CAŁKOWITA ODPOWIEDŹ NA LECZENIE. Wartowniki czyste (przed chemią również nie podejrzane). W związku z powyższym mam pytania: 1. Jaki był stopień zaawansowania Klinicznego mojej choroby? 2. Co Pani Doktor sądzi o kwasie zoledronowym, czy powinnam go przyjmować? 3. Jakie są moje rokowania? Fri, 26 Oct 2018 14:51:37 +0200Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4733/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4733/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Ostatnie badanie USG piersi robiłam 6 lat temu, natomiast we wcześniejszych pojawiały się torbiele ale bardzo małe do 7 mm i były pojedyncze czyli jedna torbiel w jednej piersi. Od 6 lat biorę tabletki antykoncepcyjne. Trochę zaniedbałam z powodu innych spraw zdrowotnych. Wynik badania jest następujący: Sutki o budowie gruczołowo-tłuszczowej. W sutku lewym i w sutku prawym - liczne drobne średnicy najczęściej 5-10 mm torbiele - w sutku prawym - kilkadziesiąt, w lewym kilkanaście. Największe cysty - w sutku prawym 8-10 godzina, w odległości ok 10-40 mm - cysta 12 x 35 x 37 mm, sutek lewy - godzina 2-4, odległość ok 10-15 mm - cysta 12 x 8 x 12 mm. Doły pachowe i nadobojczykowe - nie stwierdzono patologicznych węzłów chłonnych BIRADS 2. Zalecenia: Kontrola badania za 12 miesięcy. Widoczna niejednorodna tarczyca. Mam również torbiel na wątrobie 13 mm, której nigdy nie miałam oraz rok temu zaczęła się historia z powiększonymi węzłami chłonnymi obwodowymi, które miałam powiększone a nie byłam od dłuższego czasu chora ani przeziębiona. W 2002 roku miałam usuwanego z lewej piersi włókniaka 2 cm. Proszę mi powiedzieć czy mam się martwić obecnym badaniem USG? Chciałam zaznaczyć tylko, że prawa pierś podczas badania była bardzo bolesna jak również cały czas jest bolesna, mam kłucia i jest bardzo wrażliwy sutek w niej. Bardzo proszę o zdanie eksperta Fri, 26 Oct 2018 14:47:51 +0200Interpretacja wyniku USG piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4732/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4732/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersiRak piersi : Mam 52 lata, półtora roku temu miałam ostatnią miesiączkę. Ponad miesiąc temu wyczułam guza w lewej piersi. Zrobiłam mammografię i usg. Badanie mammograficzne nie wykazało zmian podejrzanych. Opis badania usg: Utkanie piersi gruczołowo-tłuszczowe. Pierś prawa, przewody wyprowadzające nieposzerzone. Nie wykazano zmian ogniskowych. Pierś lewa, przewody wyprowadzające nieposzerzone. Na godzinie 12. oraz 2 cienkościenne przestrzenie płynowe odpowiednio 8 x 8 mm i 20 x 13 mm, przy czym mniejsza zmiana z układającą się w poziom gęstą treścią, poza tym bezechowa, a większa jednorodna bezechowa, dobrze napięta. Obie bezprzepływowe w PDI - torbiele. Nie wykazano innych zmian ogniskowych w lewej piersi. W dołach pachowych nie wykazano patologicznie zmienionych, podejrzanych o obecność zmian przerzutowych węzłów chłonnych. Wnioski: BIRADS 2. Mastopahia cystica. Badania kontrolne za rok. Dodam, że w rodzinie nikt nie chorował na raka, natomiast moja mama miała dużą torbiel na wardze sromowej oraz w głowie w móżdżku. Po badaniach histopatologicznych, cysty,torbiele. Moje pytanie, czy mam udać się do onkologa na dodatkowe badania? Fri, 26 Oct 2018 14:38:19 +0200Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4731/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4731/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Jestem w trakcie hormonoterapii sam Tamoksyfen, wcześniej był też Lucrin Depot. Obecnie czekam na wynik histopatologiczny po usunięciu jajników i jajowodów (mutacja brca1). Mastektomia z powodu raka w lutym br. i profilaktyczna w maju. 5 września w USG jamy brzusznej wszystko dobrze, w tomografie prawdopodobnie naczyniak 5 x 6 mm. Obecnie wyszłam ze szpitala, byłam w celu zdiagnozowania podwyższonego poziomu DHEAS (607,528, obecnie 460uq/dl.), nadnercza bez zmian, przyczyna nie znana. W USG w szpitalu znaleziono w wątrobie 2 hiperechogeniczne zmiany (12, 13 mm) nieco niejednorodne z hypoechogennym centrum. Wątroba prawidłowa, niepowiększona, obraz sugeruje zmiany meta. W TK zmiany charakterystyczne dla naczyniaka. Dodatkowo niewielka ilość płynu w miednicy. Pani Doktor, czy jeśli to są rzeczywiście naczyniaki czy one w tak krótkim czasie mogą się szybko powiększać? Dodam, że wykryto również w płucu zmiany guzkowe 5 i 2 mm. Poza tym od lipca tachykardia i płyn w osierdziu do 12 mm. Czy wskazana by była jakaś szersza diagnostyka, np. rezonans? Proszę również o wypowiedz co do tych ewentualnych naczyniaków. Uprzejmie proszę o wskazówki. Fri, 26 Oct 2018 14:34:39 +0200Czy można odłożyć hormonoterapię na czas ciążyhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4727/rak-piersi/czy-mozna-odlozyc-hormonoterapie-na-czas-ciazyhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4727/rak-piersi/czy-mozna-odlozyc-hormonoterapie-na-czas-ciazyRak piersi : Mam 46 lat. W sierpniu 2018 r. zdiagnozowano u mnie raka piersi. 24.08.18 r. przeszłam amputację prostą piersi z procedurą węzła wartowniczego. Wyniki badania histopatologicznego: carcinomia invasium NST G1 MBR 5 (2+2+1); max. tumoris diam.: I - 1,2 cm, II - 0,6 cm. W węzłach chłonnych nie stwierdzono przerzutów nowotworowych. Guz I: ER (+) PS5 IS3 w ok. 70% komórek guza; PR (+) PS3 IS2 w ok. 30% komórek guza; HER-2 (-); Ki-67 (+) w <5% komórek guza. Guz II: ER (+) PS5 IS3 w prawie 100% komórek guza; PR (+) PS4 IS2 w ok. 50% komórek guza; HER-2 (-); Ki-67 (+) w <5% komórek guza. W tym miesiącu przepisano mi Tamoxifen 0,02 g ale jeszcze nie zaczęłam go przyjmować. Przed diagnozą planowałam drugą ciążę. Jestem przed menopauzą i normalnie owuluję. Bardzo chciałabym urodzić drugie dziecko ale z racji wieku nie mogę raczej czekać na zakończenie hormonoterapii. Czy mogę odłożyć terapię hormonalną i spróbować zajść w ciążę? Jakie byłoby w mojej sytuacji ryzyko takiej decyzji?   Thu, 11 Oct 2018 11:36:11 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4726/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4726/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : Tydzień temu dowiedziałam się, że moja mama (61 lat) ma raka. Badanie mammografii pokazało niepokojącą "zmianę". Pojechaliśmy na USG i dalej już biopsja. Wyniki biopsji: ROZPOZNANIE MIKROSKOPOWE: Naciekający rak gruczołowy, (G1) sutka, (struktury tobularne i sitowate). Typ NST. Pojedyncze ogniska: "DCIS", papilarne. Nacieka tłuszcz. Obecny jest odczyn limfoidalny. Wyniki badania receptorów: Ekspresję receptora estrogenowego, /ER/ wykazuje ok 100% komórek nowotworowych, (5+3=8 pkt. w skali Allreda), a receptora progesteronowego, /PR/ ok. 90% komórek raka, (5+3=8 pkt. w skali Allreda). Odczyn na HER Score 1+, ujemny. Ki67 8%. Podtyp luminalny A. Lekarz zlecił jeszcze badania: USG brzucha (tam wszystko wyszło ok) i Rentgen płuc (czekamy na wyniki). Węzły chłonne - w USG mamy napisane "węzły czyste". Proszę o interpretację wyników, jakie są rokowania oraz jakie leczenie zastosować?   Thu, 11 Oct 2018 11:33:15 +0200Interpretacja wyniku USG piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4725/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4725/rak-piersi/interpretacja-wyniku-usg-piersiRak piersi : USG piersi wykazało w piersi prawej torbiel o średnicy 6 mm, poza tym nie uwidoczniono struktur heterogennych. W dołach pachowych bez patologicznych węzłów chłonnych, lecz w pasze prawej w dolnym piętrze węzeł w osi długiej 1,5 cm z korą 8 mm. BIRADS2. Kontrola za 3 m-ce. Niestety bardzo się boje, ponieważ brat miał chłoniaka. Czy ten nowotwór może być "rodzinny"? Co Pani Doktor myśli o tym wyniku? Mon, 08 Oct 2018 12:10:41 +0200Jakie powinno być zastosowane leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4724/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczeniehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4724/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenieRak piersi : U mojej mamy w maju tego roku zdiagnozowano raka piersi. Dodatni odczyn immunohistochemiczny na receptor estrogenowy w ok 1% komórek. Intensywność odczynu (++). Ujemny odczyn immunohistochemiczny na receptor progestronowy. Nadekspresja receptora HER2. Odczyn imunohistochemiczny na receptor HER2 3+. Indeks proliferacyjny Ki67 (MINI) ok. 30%. Guzek o wielkości 1.5 cm usunięto tydzień po wyniku biopsji. Marginesy i węzły chłonne były czyste. Mimo tego tomografia komputerowa i rezonans stwierdziły przerzut na nadnercze, w związku z czym zaczęto podawać mamie leczenie perjetą+herceptyną+chemią (nie pamiętam nazwy). We wrześniu powtórzono tomografię, na której okazało się, że guzek na nadnerczu nie zmienił rozmiaru pomimo 5 wlewów. Na tej podstawie lekarz prowadzący stwierdził, że nie jest to przerzut i uprzedził mamę, że dotychczasowe leczenie zostanie wstrzymane i zastąpione innym. Chciałam zapytać czy lekarz może przerwać perjetę+herceptynę+chemię, mimo wysokiego stopnia złośliwości i możliwości nawrotu tego typu raka. Wyczytałam że rekomendowana długości leczenia tego złośliwego nowotworu to rok. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź albo wskazówki, gdzie mogłabym zdobyć informacje na ten temat. Mon, 08 Oct 2018 12:07:16 +0200Interpretacja wyniku histopatologicznegohttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4723/rak-piersi/interpretacja-wyniku-histopatologicznegohttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4723/rak-piersi/interpretacja-wyniku-histopatologicznegoRak piersi : Bardzo proszę o wyjaśnienie co oznacza fragment wyniku histopatologii po operacji oszczędzającej napisany DRUKOWANYMI LITERAMI - czy to oznacza ze komórki nowotworowe z limfą rozprzestrzeniły się: A. B. Invasive carcinoma of no special type. (G1) (pT1 cN0) (R1). Guz piersi lewej, w największym wymiarze 1,8 cm. o "żywym" utkaniu. W utkaniu nowotworowym obecny zarówno inwazyjny jak i przedinwazyjny komponent raka sitowatego. Ponadto, na obwodzie guza, obecny komponent DCIS typu czopiastego. W zrębie guza, widoczna miernie zaznaczona reakcja desmoplastyczna, bez odczynu zapalnego. OBECNA INWAZJA NOWOTWOROWA NACZYŃ LIMFATYCZNYCH. Inwazji nowotworowej włókien nerwowych nie stwierdzono. W miąższu piersi, poza guzem, obrazy ogniskowej atypowej hyperplazji nabłonka przewodowego. Utkanie nowotworowe zajmuje linie cięcia chirurgicznego - przeciwległą do jednej nitki. Pozostałe marginesy chirurgiczne wolne od utkania nowotworowego o szerokości zgodnej z opisem makroskopowym. WĘZEŁ CHŁONNY WARTOWNICZY MIKROSKOPOWO, O OBRAZIE NIEŻYTU.   Thu, 04 Oct 2018 09:33:47 +0200Czy konieczna jest hormonoterapia po usunięciu jajnikówhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4722/rak-piersi/czy-konieczna-jest-hormonoterapia-po-usunieciu-jajnikowhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4722/rak-piersi/czy-konieczna-jest-hormonoterapia-po-usunieciu-jajnikowRak piersi : Mam 42 lata. Jestem po operacji oszczędzającej i radioterapii (zakończona 14 sierpnia tego roku) a także w trakcie leczenia Tamoxifenem i Zoladexem. G2, pT1cN0M0, ER i PR 90%, Ki67 5% Po pierwsze mam pytanie czym najlepiej zabezpieczać wątrobę przed tamoxifenem, a po drugie czy jeśli usunęłabym profilaktycznie jajniki to czy mogłabym odstawić tamoxifen i zoladex? Thu, 04 Oct 2018 09:28:11 +0200Refundacja rekonstrukcji zdrowej piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4719/rak-piersi/refundacja-rekonstrukcji-zdrowej-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4719/rak-piersi/refundacja-rekonstrukcji-zdrowej-piersiRak piersi : Czy NFZ już wprowadził w życie refundację do korekty drugiej piersi zdrowej? Nadmienię, że jestem po mastektomii z usunięciem "wartownika" i z jednoczesną rekonstrukcją chorej piersi. Nie jestem obciążona genetycznie. Tue, 02 Oct 2018 09:50:24 +0200Interpretacja przypadku - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4718/rak-piersi/interpretacja-przypadku---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4718/rak-piersi/interpretacja-przypadku---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Interpretacja przypadku" z 29 września 2018 r.   Zastanawiam się na tym czy dokonałam właściwego wyboru. Inny z onkologów zaproponował mi schemat CMF. Czy stosuje się jeszcze ten schemat i czy zastępuje on schemat AC, jeśli pacjent nie decyduje się na Paklitaksen? Jaka jest różnica pomiędzy AC bez PXL a CMF i AC z PXL a CMF? Tue, 02 Oct 2018 09:47:01 +0200Interpretacja wyniku mammografii - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/4717/rak-piersi/interpretacja-wyniku-mammografii---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4717/rak-piersi/interpretacja-wyniku-mammografii---cdRak piersi :   Kontynuacja pytania "Interpretacja wyniku mammografii" z 29 września 2018 r.   Dziękuję Pani Doktor, pytam bo niepokoję się, gdyż w rodzinie dziadka ciocia zmarła z powodu jakiegoś guza piersi, a w sierpniu pochowałam mamę (rak jajnika). Wykonam usg dla świętego spokoju Radiolog miał poprzednie wyniki sprzed roku, gdzie napisano: "w lewej piersi widoczne drobne węzły śródsutkowe jak w badaniu w 2016 r." Czy możliwe jest, że chodzi o węzeł 6 mm, taki węzeł można określić drobnym? Dlaczego w takim razie padło określenie "guzek"? Czy normalnym stanem jest, że w jednej piersi węzły są widoczne, a w drugiej nie, i co może być przyczyną takiego stanu? Tue, 02 Oct 2018 09:43:18 +0200Interpretacja wyniku histopatologicznegohttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4716/rak-piersi/interpretacja-wyniku-histopatologicznegohttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4716/rak-piersi/interpretacja-wyniku-histopatologicznegoRak piersi : Jestem po prewencyjnej mastektomii i dzisiaj odebrałam wynik z histopatologii. Jest w nim napisane: Utkanie gruczołu piersiowego o budowie tłuszczowo-włóknistej z ogniskiem rozrostów wewnatrzprzewodowych typowych (UDH) i atypowych (ADH). Ponadto torbiele z metaplazją apokrynową. Co to właściwie oznacza? Pytam dlatego, że wizytę kontrolną mam dopiero za miesiąc i nie wiem, czy powinnam może wcześniej zgłosić się do lekarza. Sat, 29 Sep 2018 10:57:59 +0200Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4715/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4715/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Mam 44 lata. Stan po BCT + SLNB . Mutacja BRCA1 - C61G +/- (heterozygota). Wynik biopsji: nacieki raka NST G2. Guz z demoplazją podścieliska. Nie znaleziono angioinwazji nowotworowej. Nie znaleziono naciekania nowotworowego wzdłuż pasm nerwowych. Nie stwierdzono martwicy tkanki guza. Nie znaleziono obrazów raka wewnątrzoprzewodowego. Kategoria B5. W badaniach IHC: Er, PR i HER2 - wszystkie reakcje ujemne w komórkach raka, Ki 67- dodatnia reakcja w ponad 30% komórek nacieku raka. Guz trójujemny. Badanie histopatologiczne: Na przekrojach kremowy guz o wymiarach 2 x 1,5 x 1 cm. W wycinkach obejmujących ww guz piersi widoczne utkania naciekającego raka przewodowego o średniej dojrzałości (G2 Elston, Ellis 3+2+2=7). Guz przez ciągłość zajmuje sąsiadujący z nim wewnątrzpiersiowy węzeł chłonny, nie znaleziono angioinwazji nowotworowej. Węzeł chłonny wartowniczy bez zmian nowotworowych. Podsumowanie: Guz o zaawansowaniu pT1cN0(sn) - ale wewnątrzpiersiowy węzeł chłonny z naciekiem raka przez ciągłość. Proponowane leczenie: 4xAC co 2 tygodnie, 12x PXL + karboplatyna AUC co 7 dni, radioterapia. Po leczeniu mam zamiar poddać się zabiegowi operacji przydatków. Jestem po 3 AC i zastanawiam się nad zasadnością 12PXL+AUC. Na stronach internetowych znalazłam doniesienia o tym, że Paklitaksel może pomagać rakowi rozprzestrzenić się z piersi do płuc. Poważnie rozważam zakończenie chemioterapii po 4 AC. Proszę o interpretację wyników, ocenę proponowanego leczenia, oraz opinię odnoście moich wątpliwości. Sat, 29 Sep 2018 10:54:36 +0200Interpretacja wyniku mammografiihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4714/rak-piersi/interpretacja-wyniku-mammografiihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/4714/rak-piersi/interpretacja-wyniku-mammografiiRak piersi : W badaniu mammografii: "Piersi o budowie tłuszczowej, w lewej piersi zauważono widoczne węzły chłonne, w częsci centralno - bocznej guzek 6 mm, wezeł chłonny? cieni ograniczonych ani wtórnych procesu naciekowego nie widzę. Kolejna mammografia za 2 lata. Birads 2 " Mam pytanie, badanie wykonuję co roku i zawsze zalecano mi powtarzać co roku, a tu przy obecności guzka zalecają za 2 lata. Mam czekać, nic z tym nie robić? Proszę o radę co teraz wykonać i dlaczego tylko w piersi lewej widoczne są węzły? Badanie wykonuję z powodu samoistnych wycieków, prolaktyna w normie ale przyjmuję Bisocard i Pramolan ze względu na objawy menopauzy. Może te leki wywołują wycieki. Mam 53 lata, w poprzednich dwóch latach w obrazie mammografii widoczne były węzły chłonne ale tylko w lewej piersi. Sat, 29 Sep 2018 10:51:46 +0200