amazonki.nethttp://amazonki.net/amazonki.net - portal dla rodziców.Czy leczenie jest prawidłowehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5097/rak-piersi/czy-leczenie-jest-prawidlowehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5097/rak-piersi/czy-leczenie-jest-prawidloweRak piersi : Mastektomia w 2015 r. Obecny wiek 50 lat. Stopień złośliwości G1, stopień zawansowania pT1cpN(sn)0R0, ki67 >10%. Od czasu operacji leczenie tamoxifenem egis 0,02. Na ostatniej wizycie lekarz powiedział, że kończymy z tamoxifenem - mam tylko wybrać pozostałe mi 2 opakowania leku. Chciałam się dopytać czy jest to prawidłowe postępowanie, gdyż po operacji lekarz informował mnie, że będę brała tamoxifen przez 10 lat, a teraz inny lekarz każe mi go odstawić. Dobrze znoszę ten lek tzn. nie odczuwam żadnych uciążliwości związanych z przyjmowaniem tamoxifenu, lekarz nie zalecił mi również żadnych badań (poza kontrolną mammografią), które sugerowałyby odstawienie leku. Proszę Panią doktor o opinię w mojej sprawie.  Fri, 07 May 2021 12:56:40 +0200Czy leczenie jest prawidłowehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5096/rak-piersi/czy-leczenie-jest-prawidlowehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5096/rak-piersi/czy-leczenie-jest-prawidloweRak piersi : Proszę o analizę wyników i ewentualnie informację czy jest dobrze dobrane leczenie, czy można coś dodać? Lat 38, badanie genetyczne będzie w maju będzie. 1. styczeń 2021 - usunięcie guza łagodnego po jego wcześniejszej biopsji. Wynik histop. - rak przewodowo-zrazikowy g2, her ujemny, ki 2%, pr i er 90%. Marginesy dochodziły do linii cięcia. 2. marzec - docinka i badanie węzłów. Węzły czyste ale w marginesach komórki raka węwnątrzzrazikowego i naciekającego. 3. maj - będzie mastektomia z rekonstrukcją. Od kilku dni tamoxifen i po operacji zastrzyki. Czy jednak tyle operacji nie spowodowało jakiegoś pogorszenia i większych szans na wznowę czy przerzuty? Może warto dołożyć radioterapię?  Tue, 04 May 2021 12:36:43 +0200Powrót miesiączki - cd.https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5095/rak-piersi/powrot-miesiaczki---cdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5095/rak-piersi/powrot-miesiaczki---cdRak piersi : Kontynuacja pytania "Powrót miesiączki" z 30 kwietnia 2012 r.   Pytałam swojego onkologa prowadzącego i powiedział, że powrót miesiączki nie ma znaczenia i że mam zacząć brać lek lametta. Wiem, że ten lek jest tylko dla kobiet po menopauzie, wiec dlaczego onkolog nie zlecił mi badania hormonów tylko zadecydował o rozpoczęciu hormonoterapii mimo powrotu po tak długim czasie okresu? Czy w takiej sytuacji rozpocząć terapię lekiem lametta? Czy inny lekarz może mi zlecić badanie FSH I E2 skoro onkolog tego nie zlecił? Dodam, że mam niedoczynność tarczycy i biorę hormony tarczycy. Mam 51 lat.    uzupełnienie: Dodam, że po operacji piersi dostałam potworne zapalenie żyły (po wenflonie). Dostałam lek przeciwzakrzepowy xarelto, który biorę do dziś. Czy lek xarelto może mieć wpływ na powrót miesiączki ?  Tue, 04 May 2021 12:33:22 +0200Działanie przeciwnowotworowe olejku CBDhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5094/rak-piersi/dzialanie-przeciwnowotworowe-olejku-cbdhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5094/rak-piersi/dzialanie-przeciwnowotworowe-olejku-cbdRak piersi : Czy zalecane jest przyjmowanie olejku CBD? Czy wykazuje działanie przeciwnowotworowe?  Fri, 30 Apr 2021 13:42:03 +0200Powrót miesiączkihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5093/rak-piersi/powrot-miesiaczkihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5093/rak-piersi/powrot-miesiaczkiRak piersi : Jestem po operacji oszczędzającej, przed radioterapią i hormonoterapią. Dostałam lek o nazwie LAMETTA ale wiem, że to lek hormonalny dla kobiet po menopauzie, nie miałam miesiączki od ponad 6 m-cy a nagle dwa dni temu dostałam miesiączkę. Chciałam zapytać czy mam wykupić lamettę i mam zacząć brać ten lek w przypadku powrotu miesiączki? Co zrobić w takim wypadku?  Fri, 30 Apr 2021 13:38:31 +0200Aparat do drenażu pneumatycznegohttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5092/rak-piersi/aparat-do-drenazu-pneumatycznegohttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5092/rak-piersi/aparat-do-drenazu-pneumatycznegoRak piersi : W 2011 r. zdiagnozowano u mnie raka lewej piersi carcinoma infiltrans mammae, w wycinkach rak ma charakter comedo-carcinoma. Całkowita mastektomia, wyciete węzły chłonne. Chemioterapia, naświetlania, herceptyna, tamoxifen, anastrozol do 2019 r. Od kilku lat miałam delikatny obrzęk limfatyczny, noszę rękaw firmy medi, miałam drenaże manualne, rehabilitację. W obecnej chwili z powodu nasilającego się obrzęku chciałabym kupić aparat do drenażu pneumatycznego. Niestety nie mam z kim skonsultować tego problemu. Bardzo proszę o pomoc w wyborze takiego urządzenia do użytku domowego, nie wiem na jakie parametry mam zwrócić uwagę oraz czy będę umiała dobrze ustawić parametry takiego urządzenia, aby mi ten masaż nie zaszkodził. Obrzęk ponad 9%. Stosowałam również kompresjoterapię. Sat, 24 Apr 2021 11:57:58 +0200Wydzielina z piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5091/rak-piersi/wydzielina-z-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5091/rak-piersi/wydzielina-z-piersiRak piersi : Jestem po mastektomii piersi prawej z powodu raka Pageta w brodawce; rak przewodowy naciekający-NOS oraz Carcinoma ductale in situ (DCIS nG3 - comedo et microcalcificiatones) mammae. Kategoria B5a. W okolicy zabrodawkowej widoczne pojedyncze ogniska DCIS. Ocena receptorów (w ognisku inwazji): ER: 0% PGR: 0% HER2: 3+ KI67: 20-30% p63: (+/-), SMMS-1 (-). Proszę o interpretację oceny receptorów. Po ok 5-ciu miesiącach od operacji zauważyłam przy nacisku sutka lewej piersi wydzielinę koloru czerwono-brązowego o lepkiej konsystencji. Została zrobiona wówczas mammografia i USG piersi lewej. Badania oba nie wykazały zmian ogniskowych litych i torbielowych podejrzanych. Natomiast w/w wydzielina pojawia się nadal. Co może być tego przyczyną? Czy są konieczne badania dodatkowe - jakie? Nie było badania markerów; czy one mogą więcej wyjaśnić ten problem?  Sat, 24 Apr 2021 11:51:17 +0200Interpretacja wyniku mammografii https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5089/rak-piersi/interpretacja-wyniku-mammografii-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5089/rak-piersi/interpretacja-wyniku-mammografii-Rak piersi : Czy zaciąganie skóry piersi w kilku miejscach widoczne zarówno gołym okiem (mam małe piersi) jak i w mammografii (skóra piersi w kwadrancie dolnym przyśrodkowym pogrubiała, odcinkowo, wielomiejscowo wciągnięta) świadczy o nacieku skóry czy nie ma to znaczenia? Mam w piersi dwa guzki, prawdopodobnie rak wieloogniskowy (w trakcie diagnostyki drugiego z guzków). Z biopsji pierwszego guzka (około 12 mm) rak naciekający NST ER 100% PR 100% HER - , Ki67 10%, e-cadherin +. Czy dwa tak niewielkich rozmiarów guzki o dobrych rokowniczo parametrach, mogą dawać przerzuty? Przede mną biopsja węzła pachowego (1 cm o pogrubiałej korze) oraz węzłów nadobojczykowych (7mm hypoechogenicznych).  Wed, 21 Apr 2021 12:02:05 +0200Obrzęk kończyn dolnych https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5088/rak-piersi/obrzek-konczyn-dolnych-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5088/rak-piersi/obrzek-konczyn-dolnych-Rak piersi : Moja mama (73 lata) zmaga się z nowotworem piersi i odbytu. Jest na leczeniu hormonalnym raka piersi (Lametta) i po radioterapii odbytu. Od jakiegoś czasu mocno puchną jej nogi. Pije 2 nutridrinki dziennie . Straciła też sporo wagi. Co może być przyczyną opuchlizny i jak sobie z tym poradzić? Dodam, że leczenie z uwagi na zaawansowaną postać choroby, nastawione było na zahamowanie progresji. Czy w ogóle jest szansa na leczenie bardziej efektywne?   Mon, 12 Apr 2021 14:19:34 +0200Nawracający ropień w piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5087/rak-piersi/nawracajacy-ropien-w-piersihttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5087/rak-piersi/nawracajacy-ropien-w-piersiRak piersi : Od listopada zeszłego roku, co 2-3 tygodnie tworzy się u mnie stan zapalny piersi z ropniem. Wcześniej wykonywane były biopsje, z których wyszły jedynie przewlekłe zmiany zapalne piersi z ziarniną oraz adenoza. Byłam leczona antybiotykami (6 różnych antybiotyków), jednak dolegliwość nadal powraca. W piersi utworzyła się głęboka rana, którą wycieka ropa, jednak zaraz po jej zagojeniu ropień tworzy się na nowo, co powoduje straszny ból, uniemożliwiający normalne funkcjonowanie. Po kilku takich bolesnych dniach ropień pęka, ropa wypływa a ból ustępuje na tydzień lub dwa, następnie cały cykl się odnawia. Czy istnieje jakaś skuteczna metoda wyleczenia takiej dolegliwości, skoro po żadnym z antybiotyków problem nie minął? Niestety ból przy tworzeniu się ropnia jest na tyle silny, że prowadzi do omdleń a środki przeciwbólowe niewiele dają.   Wed, 07 Apr 2021 14:55:21 +0200Jakie powinno być zastosowane leczenie https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5086/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie-https://amazonki.net/artykuly/czytaj/5086/rak-piersi/jakie-powinno-byc-zastosowane-leczenie-Rak piersi : W 2018 r. miałam stwierdzonego raka piersi prawej ER i PgR po 75%, Ki67 - 50%, węzły czyste, Her-2 ujemny. Mastektomia i 4xAC, tamoksifen. W 2020 r. (wrzesień) rak piersi lewej, ER i PgR po 75%, ki67 - 5%, Her-2 ujemny, zajęty węzeł. Przez 4 miesiące brałam Lamettę (zmiana z Tamoksifenu) i 24 marca była mastektomia. W częściowych wynikach pooperacyjnych jest napisane, że guz i węzeł nie odpowiedziały na hormonoterapię. Czy jest jeszcze jakiś sposób leczenia?  Wed, 07 Apr 2021 14:51:51 +0200Czy wystarczy Tamoxifenhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5085/rak-piersi/czy-wystarczy-tamoxifenhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5085/rak-piersi/czy-wystarczy-tamoxifenRak piersi : Mam 34 lat, jestem po leczeniu raka piersi, rak był miejscowo zaawansowany (powyżej 5 cm T3N1M0, G2) z przerzutami do węzłów chłonnych. Przeszłam chemioterapię 4 AC i 12 taxoli, herceptynę perjetę. Operacja - mastektomia plus limfadenektomia pachowa. Potem radioterapia. Obecnie hormonoterapia (tamoksifen), miesiączki brak od 10 miesięcy odkąd biorę tamoksifen. Zastanawiam się czy nie powinnam dostawać silniejszej hormonoterapii np. glandex lub symex razem z supresją jajników ze względu na mój wiek. Ostatnio słyszę o tym, że coraz więcej kobiet w młodym wieku ma przepisywane właśnie te leki a uzasadnienie jest takie, że są młode i jest większe ryzyko nawrotu. Czy rzeczywiście tak jest? Czy tamoksifen zupełnie wystarczy przy T3N0M0 (już po chemioterapii)?   Wed, 31 Mar 2021 12:51:31 +0200Czy powinnam przyjmować Herceptynęhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5084/rak-piersi/czy-powinnam-przyjmowac-herceptynehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5084/rak-piersi/czy-powinnam-przyjmowac-herceptyneRak piersi : Mam 36 lat. Rozpozanie po amputacji piersi z procedurą węzła wartowniczego: Guz I-III - rak przewodowy in situ DCIS, typ czopiasty i nieczopiasty, wariant lity NG3. Ogniska raka in situ rozproszone w obrębie gruczolakowłókniaka wewnątrz i zewnątrzkanalikowego o największym wymiarze 6,5 cm. Ponadto ogniska inwazji raka NST typu G3, największe ognisko o wymiarze 0,7 cm. Inwazja naczyń i okołonerwowa - nieobecna. IV-V - Zmiana - Na przekroju utkanie gruczołowe sutka. 02 - Brodawka sutkowa, 03 - kwadrat górno-zewnetrzny, 04 - kwadrat dolno-zewnętrzny, 05 - kwadrat dolno-wewnetrzny, 06 - kwadrat górno-wewnętrzny-przekroje brodawki sutkowej oraz gruczołu piersiowego. Utkanie nowotworowe nieobecne. Pobrano łącznie 5 węzłów chłonnych wartowniczych. Utkanie nowotworowe nieobecne. Margines głęboki z m. piersiowego większego - przekroje tkanki tłuszczowej, tkanki łącznej włóknistej oraz fragment mięśnia poprzecznie prążkowanego. Utkanie nowotworowe nieobecne. pT1bN0(sn-) (i-). Opis makroskopowy: Gruczoł piersiowy ze skórą. Na przekroju na obszarze o wymiarach 6,5x5x2,8 cm dość wyraźnie odgraniczony guz barwy beżowej, ziarnisty, położony w odległości 4 cm od granicy wewnętrznej, 4 cm od granicy zewnętrznej, 0,7 od granicy górnej, 3 cm od granicy dolnej, 0,3 cm od granicy głębokiej, 1 cm od skóry. W odległości 1 cm od guza obecna zmiana zlokalizowana na granicy kwadratów wewnętrznych. Zmiana o wymiarach 1,5x1x0,5 cm. Guz l-lll - guz, IV-V - zmiana. Receptory ER, PGR ujemne, Her2 3+, Kib67 MIB-1 (+), 70%. Zaproponowano 4x AC co 2 tygodnie i 12 Pakitaksel co tydzień. Rozważam wykupienie prywatnie herceptyny. Proszę powiedzieć czy warto przyjmować w moim wypadku herceptynę i ile dawek? Czy zaproponowana chemia jest odpowiednia? Jakie rokowanie?  Wed, 31 Mar 2021 12:48:30 +0200Czy odstawić antykoncepcjęhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5083/rak-piersi/czy-odstawic-antykoncepcjehttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5083/rak-piersi/czy-odstawic-antykoncepcjeRak piersi : W zeszłym tygodniu robiłam usg piersi w zwykłym gabinecie usg. Na ostatnim usg z sierpnia 2019 r wszystko było ok. Teraz zgłosiłam się na usg z powodu ponad tygodniowego bólu w lewej piersi. Wcześniej czasem mnie tam nieznacznie pobolewało. Guza nie wyczuwałam. Okazało się, że jest zmiana około 7 mm w PL na 4-5 h 2 cm od brodawki o nieco pozaciąganym zarysie. Lekarz nadał skalę birads 4a. Powiedział, że najlepiej zgłosić się do ZCO w Szczecinie celem wyjaśnień i dokładnego badania zmiany. Udałam się wczoraj do Centrum, lekarka zleciła mammografię i usg piersi i węzłów chłonnych. Na zleceniu badań jest zapis usg piersi + BAG, jamy pachowe + BAC. Czy powinnam odstawić antykoncepcję hormonalną przed badaniami, które są w środę za tydzień? Czy plastry EVRA, które stosuję mogą wpłynąć na proces diagnostyczny?  Wed, 31 Mar 2021 12:44:09 +0200Operacja oszczędzająca czy mastektomiahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5082/rak-piersi/operacja-oszczedzajaca-czy-mastektomiahttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5082/rak-piersi/operacja-oszczedzajaca-czy-mastektomiaRak piersi : Rak dwuogniskowy: 1. Rak luminalny B, HER 2 ujemny, KATEGORIA B5. Inflitrating duct carcioma NOS (inwazyjny niesklasyfikowany), G1 (5 PKT), ICD-0. Polimorfizm jądrowy NG2 2 pkt. IM 1/10 HPF 1 pkt. Architektura utkania 2 pkt. KI 67 – 5%, HER 2 WYNIK +, status ujemny. PR silna ekspresja 15%, ER +++ silna ekspresja w 100% komórek. Guz 13 mm. 2. Drugi guz to rak luminalny A, NOS, NG2,G1, HER 2 ujemny, KI 67 – 10%. PR silna ekspresja 100%, ER +++ silna ekspresja w 100%. Guz 13x7 mm. Moje pytania: Czy zgadzać się na operację oszczędzającą z radioterapią, jeśli takowa zostanie zaproponowana, czy jednak lepsza radyklana mastektomia? Dalsze leczenie pewnie hormonalne (5 lat)? Wiek 67 lat, piersi duże.  Thu, 25 Mar 2021 11:55:39 +0100Obrzęk węzłów po szczepieniu przeciw COVIDhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5081/rak-piersi/obrzek-wezlow-po-szczepieniu-przeciw-covidhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5081/rak-piersi/obrzek-wezlow-po-szczepieniu-przeciw-covidRak piersi : Zostałam zaszczepiona szczepionką AstraZeneca (jestem nauczycielem) ponad 2 tygodnie temu. Szczepionkę podano w ramię po przeciwnej stronie niż operowana z powodu raka piersi 3 lata temu. Wieczorem po szczepieniu miałam gorączkę do 39 stopni, odczuwałam ból pod pachą po szczepionej stronie i miałam powiększone węzły chłonne. Gorączka szybko minęła, ból pod pachą minął po kilku dniach, ale nadal czasami mnie poboli i mam wrażenie, że węzły chłonne wciąż są trochę powiększone. Czy powinnam iść na USG, czy poczekać i obserwować się? Ile czasu mogą być powiększone węzły z powodu szczepienia (czytałam, że to rzadki objaw występujący u mniej niż 1% zaszczepionych)? Po jakim czasie mogę zrobić coroczne badanie rezonansem, aby wynik był wiarygodny?  Wed, 24 Mar 2021 19:15:51 +0100Szczepienie przeciw COVIDhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5080/rak-piersi/szczepienie-przeciw-covidhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5080/rak-piersi/szczepienie-przeciw-covidRak piersi : W 2017 r. byłam operowana, przeszłam radioterapię (II stopień poparzenia). Bolesność odczuwam cały czas. Obecnie przyjmuję tamoxifen. Za kilka dni po badaniu densytometrycznym zacznę przyjmować Etruzil. Kilka miesięcy temu miałam podejrzenie zakrzepicy nóg. USG Dopplera oraz badania krwi niczego niepokojącego nie wykazały. Obecnie Rząd podjął decyzję, że zaczyna zapisywać na szczepienia przeciw COVID -19 mój rocznik 61 szczepionką Astrazeneca i na tę szczepionkę mam wystawione w systemie skierowanie. Na ulotce szczepionki tej firmy jest ostrzeżenie dla pacjentów onkologicznych przyjmujących leki przeciwnowotworowe. Bardzo proszę o informację, czy w mojej sytuacji nie ma przeciwwskazań do zaszczepienia się szczepionką firmy AstraZeneca. A jeśli są, to co robić? Zależy mi bardzo, aby być zaszczepioną.  Wed, 24 Mar 2021 19:12:44 +0100Interpretacja przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5079/rak-piersi/interpretacja-przypadkuhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5079/rak-piersi/interpretacja-przypadkuRak piersi : Około 6 lat temu zdiagnozowano u mnie na usg niedużego gruczolakowłókniaka, birads 2. Ginekolog, do której chodzę powiedziała, żeby z tym nic nie robić, nie usuwać, ponieważ z tego nic złego się nie zrobi, więc mam się tym w ogóle nie przejmować. No i tak zrobiłam, niestety nie przejmowałam się tym przez 6 lat do momentu, aż zaczęłam czuć dyskomfort w piersi, czułam, że guzek urósł, a poza tym ogólnie zaczęły mi się pojawiać podskórne guzki (na palcach dłoni, na udzie), więc postanowiłam się przebadać. Na aktualnym usg piersi opis wygląda tak: sutki o budowie tłuszczowo-gruczołowej. Sutek lewy w normie. W sutku prawym na godzinie 2 około 4 cm od brodawki widoczny hypoechogeniczny, lity guzek o wymiarach 9x6 mm, w sutku prawym na godzinie 7 około 2 cm od brodawki widoczny hypoechogeniczny, lity guz, o nierównym obrysie zewnętrznym o wymiarach 21x9 mm. Nie uwidoczniono zaburzeń unaczynienia, ani zwapnień. Doły pachowe bez patologicznych struktur węzłowych. Birads 4, proponuję biopsję, do rozważenia biopsja mammotomiczna. Pan wykonujący biopsję dodał, że zmiana jest policykliczna (nie wiem co to znaczy). Mniejszy guzek jest zmianą nową, której nie wyczułam palpacyjnie. Jestem już po biopsji gruboigłowej. Wiem, że birads 4 oznacza prawdopodobieństwo raka w przedziale od 2-95%, ale czy z tego opisu można określić co jest bardziej prawdopodobne (rak czy zmiana łagodna)? Jestem bardzo zaniepokojona, najbardziej tym, że nie wiem na co się przygotować. Dodam, że kilka dni po biopsji z piersi, w której są zmiany pojawił się przezroczysty wyciek z sutka, czy może być to efekt przeprowadzanej wcześniej biopsji? Nie mam żadnych zaburzeń hormonalnych, a wyciek jest jednostronny. Jeszcze jedno pytanie czy jeśli okazałaby się to zmiana łagodna to powinnam naciskać na jej usunięcie?  Tue, 23 Mar 2021 18:15:58 +0100Palbociclib w leczeniu raka piersi u mężczyznhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5078/rak-piersi/palbociclib-w-leczeniu-raka-piersi-u-mezczyznhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5078/rak-piersi/palbociclib-w-leczeniu-raka-piersi-u-mezczyznRak piersi : Czy lek Palbociclib jest refundowany w przypadku mężczyzny chorego na raka piersi? Mój tato choruje, jest po chemioterapii, oraz hormonoterapii, choroba postępuje. Będąc na konsultacji rok temu u innego lekarza, dostaliśmy taką wskazówkę, że jesli nastąpi progresja choroby zastosować lek Palbociclib, jednak lekarz prowadzący nie wie czy jest refundacja tego leku, gdy choroba dotyczy mężczyzny. Niestety z powodu panującej obecnie sytuacji nie możemy się dostać, do lekarza, u którego odbyła się konsultacja. Szukamy pomocy, ponieważ tato jest obecnie bez leczenia.  Tue, 16 Mar 2021 11:08:43 +0100Przerwanie leczenia Tamoxifenemhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5077/rak-piersi/przerwanie-leczenia-tamoxifenemhttps://amazonki.net/artykuly/czytaj/5077/rak-piersi/przerwanie-leczenia-tamoxifenemRak piersi : Rak przewodowy in situ pTis, pN0 (0/14 węzłów), ER 100%, PR 90%, HER2 negatywny (1+), Ki67 10%, e-cadheryna + 05.2020 operacja oszczędzająca, 06.2020 mastektomia + implant podskórny, od 08.2020 tamoxifen. Nie stwierdzono zmian w genach BRCA1, BRCA2, CHEK2, PALB2 Onkolog prowadzący po zgłaszanych problemach żylnych (popękane naczynka, pojawiające się żylaki, nieostre widzenie po zmroku) odstawił tamoxifen i zalecił ścisłą kontrolę. Dostałam skierowanie na rezonans piersi. Konsultowałam się u innego onkologa i potwierdził odstawienie tamoxifenu ze względu na raka przedinwazyjnego i brak mutacji w genach. Zalecił wykonanie scyntygrafii kości. Czy przy tak dużej hormonozależności powinnam przerywać leczenie tamoxifenem? Czy po takim krótkim braniu tamoxifenu (7 miesięcy) szybkość ujawniania się wznowy czy przerzutów jest większa?  Tue, 16 Mar 2021 11:04:29 +0100