Tekst konkursowy: Maly

Wysłane przez mgiełka 

mgiełka (offline)

Post #1

23-02-2019 - 16:22:17

Radom 

1974r.... mundurek 151 Harcerskiej Drużyny Wodnej. Mam 8 lat...Pierwsze pływanie, pierwsza łódka - nic więcej się nie liczy!! Woda, której się boję, ale i szanuję. Jak potem kilkakrotnie topiąc się. Ona mnie szanuje.
Jest 6,40 rano. Jadę do pracy. Właśnie zaczęli remont zewnętrznych ścian domu.
Do tego wymiana okien od ogrodu. Wczoraj była biopsja u znajomej - coś tam wyczułem swego czasu obok lewego sutka. Dziś jest 8 marca, Dzień Kobiet. – Telefon w samochodzie - wracaj do domu, zabierz ciuchy i do szpitala - masz raka piersi...
....
Ktoś wyłączył zasilanie mojego organizmu. Działałem, byłem, żyłem… bez żadnych emocji. W domu żona i trójka dzieci, rozpoczęty remont. I facet na którego nie ma co liczyć. Po operacji szybka naprawa tego co spartolili pozostawieni bez nadzoru budowlańcy.
Potem chemia... fajne odczucia… Szukanie lekarza. Miałem... mam farta - znalazłem niesamowitą lekarkę, dzięki koleżance.
Żyję... - nie żyję…, egzystuję... . 3 lata... Na szczęście pracuję.

2015r. Przez przypadek spotykam trzy wspaniale kobiety (w sumie więcej), które płyną na rejsie onkologicznym.
Wracam do pływania!!! Wracam do regat!! Wracam na morze! Czuję, że jestem potrzebny!
Biorę udział jako sternik w rejsach na Mazurach dla dzieci onkologicznych i z Domu Dziecka. Bierzemy udział w międzynarodowych regatach. MY! - osoby niepełnosprawne, zajmujemy 14 pozycję na 107 jachtów! Można!! Dzięki dziewczynom, kobietom które poznałem, niezależnie od jakiego kancera, dziękuję.
Wróciłem do swego mundurka...
To było tylko krótkie odejście na inny świat.
To tylko inny rodzaj grypy.

Maly

Z amazonki.net od 2006 roku.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-02-2019 - 16:26:34 przez mgiełka.

goja66 (offline)

Post #2

23-02-2019 - 18:13:25

Ozorków 

Szacun...brawo

NST Gx po chemioterapii ypT3N3
Er- 30% ,Pr-0 , HER2-0 , Ki67-18-20%

dziubas (offline)

Post #3

23-02-2019 - 18:48:39

Gdańsk 

łał!!brawo! jak ładnie napisałeś mały!!! serce

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

lulu (offline)

Post #4

23-02-2019 - 18:57:57

k/Kwidzyna 

Brawo dla mundurowego.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Al_la (offline)

Post #5

23-02-2019 - 19:15:06

k/Warszawy 

Krótko i treściwie brawo

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

dziubas (offline)

Post #6

24-02-2019 - 12:22:37

Gdańsk 

a mały był mundurowym???!!! pyta

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

aga66 (offline)

Post #7

26-02-2019 - 22:06:53

Warszawa 

Dużo wiatru w żagle żeglarzu ????

"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska
Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali...

mariannanna (offline)

Post #8

30-03-2022 - 07:52:49

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 511
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022