Tragedia w Smoleńsku
Szpaku (offline) |
Post #1 10-04-2010 - 10:22:13 |
Poznań |
Samolot Lecha Kaczyńskiego Tu 154 rozbił się na lotnisku w Smoleńsku. Nikt nie przeżył katastrofy prezydenckiego samolotu - powiedział gubernator obwodu smoleńskiego- podało rosyjskie ministerstwo ds. sytuacji nadzwyczajnych.
...szanuj ADMINA swego...zawsze możesz mieć INNEGO... zapraszamy fotografia dziecięca poznań |
Al_la (offline) |
Post #8 10-04-2010 - 12:43:34 |
k/Warszawy |
Ja też próbuję zająć myśli czytając forum, ale jestem jakaś "nieobecna"...
Straszna tragedia, dramat dla wielu ludzi... W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Sara (offline) |
Post #17 12-04-2010 - 20:26:14 |
|
Staram się funkcjonować. Trzeba wstać, zrobić zakupy, ugotować, sprzątnąć - ot zwyczajne domowe czynności. Z uporem godnym masochisty wsłuchuję się ciągle w relacje, komentarze po sobotniej tragedii.
Jestem katoliczką. Wierzę w Boga. Słucham wypowiedzi księży, zakonników, którzy twierdzą, że Bóg dopuszczając do tego zdarzenia miał swój zamiar. I bardzo trudno mi się z tym pogodzić. Wolałabym , aby przyczyna był błąd, przypadek... Tragedia ma zaowocować przemianami duchowymi ludzi, pozwolić im się zatrzymać, stanowić coś w rodzaju narodowych rekolekcji. Tylko dlaczego takim kosztem??? Mówi się o wielu wymiarach katastrofy. Mnie interesuje tylko jeden - ludzki. Dramat i tragedia przerwanego życia a przede wszystkim tych , którzy pozostali , Rodzin. Kiedy patrzyłam wczoraj na córkę Państwa Kaczyńskich, serce pękało z bólu. Czy ona i rodziny ofiar też powiedzą, że ta tragedia ich uduchowiła, sprawiła, ze czują się lepszymi. A co z pomordowanymi w Katyniu, niemieckich obozach koncentracyjnych - czy to też z woli Boga? I kiedy słyszę :" Bóg miał jakiś zamiar", "Boga nie wolno pytać - dlaczego? " buntuję się całą swoją duszą, sercem i ciałem. Nie pierwszy raz wadzę się z Bogiem i wciąż pytam - dlaczego??? Tak trudno zgodzić się z tym wszystkim, zrozumieć, zaakceptować.. Chyba pozostaje mi tylko powtarzać słowa Karla Paula Reinhold Niebuhra : " Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego" ( wiem , iż przypisuje się to Markowi Aureliuszowi, a także św. Franciszkowi). Modlę się za Ofiary, za ich Rodziny... i za siebie... żeby dobry Bóg pozwolił mi pogodzić sie z tym , czego zmienić nie mogę. |
amor (offline) |
Post #18 12-04-2010 - 20:52:43 |
Siemianowice Sl. |
Przyczyna tragedii był błąd, przypadek......
A jezeli ktos mowi że trzeba szukac w tym sensu, to chyba nie chce żle tylko pragnie na swoj sposob pocieszyc zdruzgotanych , co oczywiscie jest bardzo trudne ..Strasznie żal cierpiących rodzin, tyle bolu , tyle rozpaczy... Tylko czas może podleczyc rany... Tez jestem wierząca ale staram sie odrzucac mysli że to co złe moze byc z woli Boga. Ja wierze w Boga dobrego, milosiernego, kochajacego swoje dzieci. Nie jest odpowiedzialny za ludzkie zlo. W Katyniu pomordowali ludzi ludzie !W hitlerowskich obozach mordowali hitlerowcy .itd Wypadki czesto sa z winy czlowieka...BOg daje nam wolna wole. Otrzymalismy pierwiastek zła i dobra. I to my mamy w zyciu walczyc by dobrem zlo zwycięzac! Chyba jest łatwiej obciązac winą , jak juz nie ma kogo to Boga ale .....po co szukac winnego? A dlaczego Bog dopusil do tego ? Umysl ludzki nie potrafi wszystkiego zrozumiec.....""Bo mysli moje nie sa myslami waszymi ani wasze drogi moimi drogami" Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 12-04-2010 - 20:53:16 przez amor. |
amor (offline) |
Post #20 13-04-2010 - 21:47:51 |
Siemianowice Sl. |
[the614thcs.com]
Katastrofa pod Smolenskiem a Bog Zmieniany 4 raz(y). Ostatnia zmiana 13-04-2010 - 21:53:16 przez amor. |
maryla (offline) |
Post #24 14-04-2010 - 19:48:06 |
gdzieś w górach... |
[wiadomosci.gazeta.pl]
nie wiem czy we właściwym miejscu to wklejam, ale dotyczy to tragedii... mnie to zszokowało... myślę, że nie można mówić w ten sposób. Co Wy o tym sądzicie?? Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-04-2010 - 19:50:39 przez maryla. |
amor (offline) |
Post #28 14-04-2010 - 21:28:13 |
Siemianowice Sl. |
No tak teraz rozumiem bo przeczytalam....( nie zauwazylam ze wkleilas linka do artykułu) ...
No coz niektorzy to sie nie nadaja do wykonywania swoich powinnosci....,zenujące, nie ma tam nic dobrego , a to zakonczenie....okropne..mylse ze JP bylby zalamany... |