Wklejanie artykułów na forum
Szpaku (offline) |
Post #1 04-05-2010 - 22:01:12 |
Poznań |
Chciałbym przypomnieć o zakazie wklejania artykułów na forum.
Jeżeli macie jakieś ciekawe artykuły prosimy o zgłoszenie ich do redakcji strony. Wszystkie artykuły które można umieścić i są zgodne z naszym serwisem będą umieszczane na naszych stronach, a komentowane na forum. ...szanuj ADMINA swego...zawsze możesz mieć INNEGO... zapraszamy fotografia dziecięca poznań |
strawberry1 (offline) |
Post #2 17-05-2010 - 18:51:09 |
|
Proszę o uzasadnienie tego zakazu.
Rozumiem, że intencją Admina jest przejrzystość forum. Jednak to ograniczenie może spowodować, że dyskusję w określonych wątkach sprowadzi się tylko do sformułowań bardzo ogólnych. To troszeczkę wygląda na cenzurę. Znajdę artykuł i muszę zgłosić go Administratorom i dopiero po zatwierdzeniu pojawi się. Albo i się nie pojawi. W poście nie mogę podać linku , nie mogę zacytować większego fragmentu dopóki nie dostane zgody Administratorów. Przykład teoretyczny- dyskutujemy sobie np o raku potrójnie ujemnym i ja np mam link do ciekawego artykułu , ale nie mogę go podać w swojej wypowiedzi, nie mogę zacytować tylko muszę - zgłosić i jak zostanie zatwierdzony to mogę dyskutować po danym artykułem, który zamieścił już Admin. Tylko , że ja chcę go zacytować w konkretnej dyskusji, np w jakimś wątku, właśnie teraz i tu. Bo tak uważam, bo to ma sens w mojej ocenie. Okazuje się, że nie mogę.Musze zgłosić do Admina, czekać aż się pojawi i pod artykułem prowadzić dyskusję. A ja mam w danej chwili wenę twórczą, myśl, chęć, potrzebę. Za godzinę mogę już leżeć na kanapie i sączyć soczek i gapić się w telewizor. I mam jeszcze dziury po chemii, więc jak nie napiszę od razu to istnieje duże prawdopodobieństwo , że zapomnę. To jest jednak ograniczenie wolności wypowiedzi na forum. I jeszcze się okazuje, że coś napiszę, to zjawia się nadgorliwa koleżanka co mi palcem wytknie- tak nie wolno pisać. Myślę, że do takiego zachowania upoważnione są wyłącznie Administratorki a nie inne koleżanki Amazonki.A może się mylę?? I to też powinno być wyraźnie wyartykułowane- kto ma prawo zwracać uwagę? Czy Administratorki czy wszyscy wszystkim? To jakie posty wolno pisać?? Proszę o jasną wykładnię pisania postów. Bo ciągle strzelam jakieś faux pas. pozdrawiam |
b_angel (offline) |
Post #3 17-05-2010 - 19:04:29 |
radom |
strawbery nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi przecież wyraźnie w poprzednim swoim poście napisałam, że można cytować fragmenty artykułów i dawać linki do nich jeżeli związane są z dyskusją w danym wątku ... jaka cenzura ??? jak napisałam poprzednio chodzi o to, żeby nikt NAS do sądu nie podał za wklejanie cudzych artykułów bez zgody portalu, który je opublikował ... jeżeli nasz portal taką zgodę dostał to wklejamy te artykuły na stronie - gdzie tu widzisz cenzurę ??? ps. administratorzy nie zawsze są obecni na forum i jeżeli ktoś komuśprzypomni zasady bądź regulamin nie widzę w tym nic złego . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-05-2010 - 19:06:28 przez b_angel. |
Al_la (offline) |
Post #4 17-05-2010 - 19:07:44 |
k/Warszawy |
Są takie strony, które w swoim regulaminie umieszczają zakaz kopiowania zarówno fragmentów artykułów, jak i wklejania linków do nich.
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Szpaku (offline) |
Post #6 17-05-2010 - 22:18:20 |
Poznań |
Tak jak już zostało napisane. Można wklejać linki artykułów lub cytaty tylko w przypadku, gdy portal na którym się one znajdują nie zastrzega tego w regulaminie.
A co do zwracania uwagi kto jest to nasze forum i każdy może zwrócić uwagę gdy coś jest niezgodne z regulaminem. ...szanuj ADMINA swego...zawsze możesz mieć INNEGO... zapraszamy fotografia dziecięca poznań |
strawberry1 (offline) |
Post #7 18-05-2010 - 09:43:06 |
|
Aniele napisałaś, że powinnam w odpowiednim wątku umieścić zapytanie. Co też uczyniłam. Wiem , że mi odpowiedziałaś. Tylko, że skoro jest podział na kategorie na forum to przeniosłam zapytanie w odpowiednie miejsce. Po 1 aby był porządek na forum.
Po 2 aby nowe osoby, które mogą mieć tak jak ja wątpliwości znalazły odpowiedź. Bo w wątku 8 cm nikt nie będzie szukał informacji odnośnie zalecenia Admina. Zastosowałam się do Twoje sugestii a Ty piszesz, że nie rozumiesz . Co tu jest trudnego do zrozumienia?? Ja wolę 100 razy zapytać, wyjaśnić aby nie mieć żadnych wątpliwości. O prawach autorskich nie pomyślałam. pozdrawiam |
b_angel (offline) |
Post #8 18-05-2010 - 09:45:51 |
radom |
sugestia była na tzw przyszłość skoro Ci odpowiedziałam na pytanie to miałam prawo nie rozumieć dlaczego pytasz drugi raz o to samo . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... |