Kliknij raz dziennie
Al_la (offline) |
Post #2 23-02-2010 - 22:35:54 |
k/Warszawy |
Uczysz się angielskiego?
Znasz ten język i chcesz sprawdzić swoją wiedzę? Możesz to połaczyć z działalnością charytatywną. Nie znasz angielskiego - nie szkodzi, masz okazję sprawdzić swoją intuicję ![]() Odpowiadając na zagadki ze strony [www.freerice.com] pomagasz walczyć z głodem na świecie. Po wejściu na stronę wyświetla się słowo po angielsku i cztery mozliwe jego znaczenia, z czego jedno jest poprawne. Jeżeli wybierzesz prawidłowo, w miseczce po prawej stronie ekranu pojawia się 20 ziarenek ryżu. I tak za każdą poprawną odpowiedź. Program dostosowuje się do naszych umiejętności - po trzech udanych odpowiedziach przechodzimy na wyższy poziom, po niepoprawnej - spadamy o jedno oczko. Ryż trafia do Światowego Programu Żywnościowego ONZ, a stamtąd do Afryki i innych potrzebujących regionów. Płacą zań sponsorzy, którzy umieścili swoje reklamy na freerice.com. Za kliknięcie - ryż dla głodnych działa jak nasz pajacyk.pl, z którego Polska Akcja Humanitarna w ciągu 7 lat sfinansowała blisko 4 mln posiłków dla biednych dzieci w Polsce. Freerice.com zadebiutował w październiku i od razu zdobył olbrzymią popularność. Codziennie stronę odwiedza pół miliona internautów. Dotychczas zebrano 160 ton ryżu, co wystarczy do nakarmienia 200 tys. ludzi przez jeden dzień. Na pomysł wpadł Amerykanin John Breen, gdy pomagał synowi przygotować się do egzaminu. Breen już wcześniej dał się poznać jako internetowy filantrop. W 1999r. założył stronę thehungersite.com, gzie kliknięciem można podarować biednemu posiłek. Dziennie odwiedza ją 200 tys. ludzi. Zebrano już blisko 3 mln dolarów. Breen wymaga, żeby Światowy Program Żywnościowy za jego dotacje kupował ryż u miejscowych rolników, bo import (często dotowany przez bogate rządy) zaniża ceny i pogarsza sytuację tubylców. Według ONZ codziennie na świecie z głodu umiera 25 tysięcy ludzi. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 23-02-2010 - 22:39:33 przez Al_la. |
agawa (offline) |
Post #3 10-04-2010 - 19:48:49 |
okolice |
Dodam jeszcze jedna stronkę, też dla uczących się
![]() [www.freepoverty.com] Na niej, ucząc się geografii i powtarzając angielskie nazwy, zbieramy kropelki wody dla Afryki. Na moim koncie - 2788 kubeczków wody; zapraszam do wyścigów ![]() *** Na stronie, o której pisze Ala - [www.freerice.com] możemy też wybrać inny przedmiot szkolny - powtarzamy matematykę, sztukę, chemię.... i jeszcze kilka innych, na przyjład inne języki. ![]() *** ToJu - ![]() Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 10-04-2010 - 19:53:34 przez agawa. |
ToJa (offline) |
Post #4 10-04-2010 - 19:56:35 |
|
niestety z angielskim u mnie krucho....a nawet bardzo krucho.......
![]() z geografia też bardzo kiepsko ![]() ale matematyka i np j. rosyjski.....hm......do tej pory niezła jestem...... Aga daj bezposredniego linka na matematyke albo rosyjski....zobaczę...może choc pare ziarenek ryzu uzbieram....... |
agawa (offline) |
Post #5 10-04-2010 - 20:08:13 |
okolice |
[www.freerice.com]
[www.freerice.com] Prosze bardzo ![]() Jeśli chcesz zobaczyć wszystkie dziedziny kliknij w prawym górno_lekko środkowy klawisz "change subjects". Niestety j. rosyjskiego nie ma.... ![]() *** Uwielbiam patrzeć, jak miseczka z ryżem się zapełnia ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-04-2010 - 20:11:05 przez agawa. |
Al_la (offline) |
Post #9 10-04-2010 - 20:37:32 |
k/Warszawy |
Wpadłam, jak śliwka w kompot. Z matematyki przez parę minut uzbierałam 400
![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Marianna08 (offline) |
Post #11 11-04-2010 - 06:29:27 |
Kraków |
|
Agaba190 (offline) |
Post #15 12-04-2010 - 20:56:04 |
k/Warszawy |
Łał, wcale to nie takie proste na poziomie pierwszym nastukałam tylko 64 kubeczki (kropelki??). Owszem wiem gdzie co leży ale nie za bardzo dokładnie ![]() ![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
Al_la (offline) |
Post #17 12-04-2010 - 23:14:49 |
k/Warszawy |
Za pierwszym razem zarobiłam 95 - najbardziej mnie rozkłada USA ...się nie mogę połapać w tych stanach...zanim pomyślę, już czas mija
![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
agawa (offline) |
Post #19 14-04-2010 - 14:44:07 |
okolice |
Alu, brawo, brawo
![]() ![]() * Mam nadzieję, że rzeczywiście nasze klikanie komuś pomaga. Chcę wierzyć. Ale nie sprawdziłam. Przeczytałam tylko to, co napisali na stronce ![]() Ziarenka ryżu się kumulują (prawy górny róg), a dopiero, gdy jest ich ... ileś_tam... nie pamiętam dokładnie, ale duuuużo, to zbiorczo są 'zabierane' z konta. Czyli - rozumiem - idą do realizacji ![]() |
suchal (offline) |
Post #29 17-07-2010 - 16:23:12 |
Uzdrowisko |
Zapomniałam już o tej stronce. Na smutną minkę pajacyka klikam każdego dnia, mam go w ulubionych i od niego zaczynam dzień.
Trzeba przypomnieć o tej stronce ponieważ świeżynki prawdopodobnie nie wiedzą, że coś takiego jest. ![]() A teraz wyświetli się w ostatnio na forum i będzie git. |