Zmiana w drugiej piersi 3 miesiace po operacji
Wysłane przez córka_amazonki
córka_amazonki (offline) |
Post #1 14-01-2014 - 19:17:19 |
|
Moja mamusia 3 miesiace temu miała mastektomię prostą. Rak wysoce hormonozależny, G3, leczenie tylko hormonalne -tamoxifen. Dziś byłyśmy na pierwszej wizycie kontrolnej i na usg wyszła zmiana w grugiej piersi 1,7cm birads 0. Jesteśmy przerażone
![]() ![]() |
Al_la (offline) |
Post #2 14-01-2014 - 19:44:31 |
k/Warszawy |
Rak w drugiej piersi to nie przerzut tylko rak drugiej piersi.
Dlaczego od Tamoxifenu? Są osoby, które mają w jednym czasie raka obu piersi. Leczenie jest wtedy takie samo, jak za pierwszym razem i można się wyleczyć. Ale u Twojej Mamy nie ma jeszcze nic pewnego, więc nie zamartwiajcie się ![]() Ja tez dziś diagnozowałam coś, co się pojawiło w drugiej piersi. Taka już uroda naszych piersi ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Post #3 14-01-2014 - 19:48:22 |
|
Ale skoro 3 miesiące temu w tej piersi po mammografii i po usg nie wykryto nic to chyba nie "nowy" rak? Bo przecież rak tak od razu nie postaje... najpierw torbiel, potem ona twardnieje, jest guzek, który w końcu złozliwieje. No tak mi się wydaje. Dlatego pomyślałam, że to przerzut... albo od stosowania hormonów, bo zawsze jak się stosuje leki hormonalne jest ryzyko pojawienia sie torbieli czy to w piersiach czy to na jajnikach...
|
Al_la (offline) |
Post #4 14-01-2014 - 19:54:43 |
k/Warszawy |
Raki niekoniecznie powstają z torbieli, które twardnieją.
Powstają na skutek namnażania się zmutowanych komórek i mogą rosnąć bardzo szybko. Kiedy zachorowałam, moja koleżanka pobiegła zrobić mammografię, choć 5 miesięcy temu było ok. Nie powonna jej robić, bo takich badań nie robi się często. Ale ze strachu poszła i guzek miał już ponad 3 cm, był przerzut do węzłów chłonnych. Oczywiście są guzki, które rosną latami - podobno 1 cm 7 lat. Mój miał 5 cm to musiałby 35 lat rosnąć a rósł błyskawicznie. Ale, powtarzam, na razie poczekajcie na wynik biopsji. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
aga66 (offline) |
Post #5 14-01-2014 - 20:58:56 |
Warszawa |
Ale birads 0, to przecież zmiana łagodna, więc nie stresuj się tak bardzo, tylko diagnozujcie, by być pewne że to nic złego
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-01-2014 - 21:01:45 przez aga66. |
Post #6 14-01-2014 - 21:02:01 |
|
Czytałam, że birads 0 to zmiana o trudnym zdiagnozowaniu złośliwości bądź nie, dlatego trzeba wykonać dodatkowe badania. Zaniepokoiło mnie też to, że zmiana jest niejednorodna
|
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
651
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022