USG
karolina21 (offline) |
Post #1 02-02-2015 - 17:23:50 |
Strzelce Krajeńskie |
No i ktoś mi powie że u nas w Polsce jest normalnie? Kesy nie wiem czy się śmiać czy płakać. A to moja historia: Byłam na usg piersi i węzłów pachowych i nadobojczykowych. Badanie było przełożone z piątku z powodu spóźnienia pana doktora i braku zdjęc ( zapomniałam zdjęcia z mammografii). Dzisiaj udało się. Pan doktor na zdjęcia, które były podobno niezbędne nawet nie spojrzał, bliznę, lewą pierś i węzły pachowe omiótł głowicą w trzy minuty i poinformował że wsio ok a wyniki będą do odbioru w poradni. Ja na to że jeszcze nadobojczykowe, zniecierpliwiony z miną zbolałą przyłożył głowicę o mówi że nic tu nie ma, to ja mu palcem wskazuję 2 miejsca, a on, że no owszem coś 4 mm jest ale on nie wie czy to węzeł chłonny kuźwa to lekarz czy weterynarz ( nie ubliżając wetowi). Badanie pod tytułem "Wiem, że nic nie wiem" zakończone satysfakcjonująco dla lekarza, bo pieniążki z NFZ poszły, a on się uwinął w 3 minutki , niesatysfakcjonująco dla mnie, bo to oczywista hała, brak profesjonalizmu i lekceważenie pacjenta onkologicznego Więc cóż mi pozostaje ? Po radioterapi jutrzejszej zapisanie się na ponowne usg i ewentualną biopsję prywatnie Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 02-02-2015 - 17:25:01 przez karolina21. |
Anna57 (offline) |
Post #6 25-03-2015 - 10:49:25 |
Jarosław |
W tamtym tygodniu robiłam USG piersi . W pewnym momencie pan doktor powiedział: Jakieś zmiany zaczynają się robić wokół blizny ( na bliżnie ) Zatkało mnie ..... pan doktor już nic więcej nie mówił , a ja z tych nerwów nic nie zapytałam .Wyszłam z gabinetu jak ten głupi baran . Wyniki dopiero na wizycie u ginekologa 20 kwietnia . Do tego czasu nie dam rady psychicznie ,dlatego dziś wybieram się do innego lekarza prywatnie . Czy powiedzieć mu o tamtym USG i o tych zmianach ,że coś takiego może być ???
|
Anna57 (offline) |
Post #9 25-03-2015 - 18:42:27 |
Jarosław |
Jestem już po USG . Musiałam powiedzieć przed badaniem ,gdyż dopytywał się kto mnie kierował, czy znalazłam coś sama itd.itp.
Opis badania : Piersi o budowie tłuszczowo-gruczołowej z przewagą tkanki tłuszczowej. Przewody mlekowe i zatoki nieposzerzone. Zwapnień oraz zmian ogniskowych litych i płynowych nie uwidoczniono. Powiększonych węzłów chłonnych w dołach pachowych nie stwierdza się . Blizna pooperacyjna w piersi prawej oraz przestrzenie międzyżebrowe bez widocznych zmian. Wnioski :BIRADS 1 - wynik prawidłowy. Czyli wszystko git. A co tamten lekarz zobaczył ????? i tak mnie nastraszył .... A może mi już głowa płata figla ???? |
sasky7 (offline) |
Post #14 02-04-2015 - 19:55:17 |
Warszawa |
USG jamy brzusznej z poniedziałku (do kwalifikacji do termoablacji):
Opisywane w badaniu TK ogniska niewidoczne w badaniu USG. Wątroba o cechach stłuszczenia, w całości jednorodna, powiększona. Pacjentka zdyskwalifikowana od zabiegu termoablacji. Panowie doktorzy - przy badaniu było ich dwóch - obejrzeli moje TK i potwierdzili, że mam ok. 12 małych zmian ogniskowych w wątrobie ... których nie widać w obrazie USG. A są. Ja o tym wiem, ale są osoby, które wychodzą z gabinetu szczęśliwe, a ... I jak tu całkowicie ufać badaniu USG? |
anusia95015 (offline) |
Post #15 02-04-2015 - 20:02:41 |
|
U mojej mamy też zmany w wątrobie niewidoczne na usg, a na TK jak byk :-(
|
marzusia (offline) |
Post #16 08-01-2016 - 16:02:39 |
Cieszyn |
no to zrobiłam sobie na Nowy Rok niespodziankę,żeby chwili spokoju nie mieć.Wymyśliłam,że miesiąc po zakończeniu leczenia zrobię usg brzucha co by sprawdzić stan wnętrzności po chemioterapii i teraz od 5 dni ryczę jak bóbr,leżę i nie jestem w stanie ruszyć się z nerwow.Na praym płacie wątroby wyszła niejednoznaczna zmiana hypoechogeniczna 0,7 cm czyli 7 mm.Najprawdopodobniej pseudoogniskowa zmiana przy stłuszczeniu ale nie jest jednoznaczna i może np.być meta.Pytała czy wcześniej to miałam ale przed chemią wątroba stłuszczona nie była ani przerzutów nie było.Powiedziała że to do obserwacji ale mogę zrobić TK lub MR żeby się nie denerwować.Nie napisała,że konieczne lub wskazane te badania ale do rozważenia.Zapisałam się prywatnie na czwartek.Jestem wykończona,nie dośc,że boję się wyniku to jeszcze przeraża mnie kontrast ,na serce się wykończę.Po co poszłam,wszędzie piszą,żeby nie badać się jak nic nie dolega a próby wątrobowe świetne
|
Al_la (offline) |
Post #17 08-01-2016 - 16:07:53 |
k/Warszawy |
A dlaczego przeraża Cię kontrast? Miałam TK i miałam kontrast i nie uważam samego badania za wielkie przeżycie. Przeżyciem ogromnym było otwieranie koperty z wynikiem. Myślałam, że zejdę z tego świata, ale nie kontrast. Podają do żyły, robi się ciepło w pewnym miejscu i to cała atrakcja.
A nie mówiła doktor, że to może naczyniak? Często się zdarzają naczyniaki na wątrobie. Ja myślę, że to nic złego W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
marzusia (offline) |
Post #19 08-01-2016 - 16:17:04 |
Cieszyn |
pytałam,wiedząc,że np.był u Ciebie ale wykluczyła naczyniaka.Bardzo dświadczony chirurg będący mężem mojej przyjacióki stwierdził,że przerzuty są na tyle charakterystyczne,że nie byłoby wątpliwości i wcale by się tym nie przejmował.Ja jestem histeryczką i hipochondryczką więc z miejsca sparaliżował mnie strach .Dodatkowo nie wiem czy np.nie jestem uczulona na kontrast przy tomografie a jak mi go podadzą i coś zacznę odczuwać to mogę dostać ataku lęku a to dopiero jest jazda
|
Al_la (offline) |
Post #20 08-01-2016 - 16:29:31 |
k/Warszawy |
No więc, jeśli lekarz doświadczony i widzi, że to zmiana niecharakterystyczna, to odpuść sobie ten tomograf i zrób USG za kilka miesięcy. Jeśli zmiana się nie powiększy, to znaczy, że to nie meta.
I spokój...spokój tylko może nas uratować W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
marzusia (offline) |
Post #22 08-01-2016 - 16:52:13 |
Cieszyn |
tak jak Ala powiedziała mi lekarka z usg ale mówiła,że jak chcę mieć święty spokój i się nie denerwować to mogę sobie tk lub mr zrobić.Zresztą widzicie co sasky napisała wyżej,12 zmian na tk a na usg nic,więc jak u mnie już jakieś coś na usg jest to diabli wiedzą ile będzie na tk.Niby raczysko nie specjalnie agresywne,całe leczenie systemowe za mną,myślałam,ze z 5 lat pociągnę a tu po miesiącu takie niespodzianki
|
Al_la (offline) |
Post #23 08-01-2016 - 16:55:22 |
k/Warszawy |
To zrób sobie to TK i się uspokoisz
I nie zakładaj z góry, że jesteś uczulona na kontrast. Na tej zasadzie to najlepiej nie brać żadnych leków i nic nie jeść, bo można być na wszystko uczulonym. Mój mąż dostał wstrząsu anafilaktycznego po orzechach (kilkanaście lat temu). Ledwo go uratowali. A teraz je orzechy i nic nie odczuwa. W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Kass (offline) |
Post #24 08-01-2016 - 17:12:49 |
|
Tak jak pisze Ala. Zrob TK dla spokoju. A co do uczulenia na kontrast - jakbys miala je miec, to przeciez bedziesz w szpitalu, pod opieka lekarska. Lepiej tam, niz np. w domu, czy w restauracji dostac uczulenia na cos, co sie zjadlo..
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-01-2016 - 17:14:21 przez Kass. |
Al_la (offline) |
Post #25 08-01-2016 - 17:18:32 |
k/Warszawy |
No właśnie! Mój mąż był w domu na wsi daleko od pogotowia. Jechali około 20 min i zdążyli. Wystarczy podać od razu zastrzyk i po alergii. Nie bój się W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
sasky7 (offline) |
Post #26 08-01-2016 - 22:38:16 |
Warszawa |
Na TK zapisano mi, że miałam 8 zmian, z czego na USG doktor zobaczył tylko dwie i powiedział, że gdyby nie widział wyniku TK (te 8 zmian) to by sądził, że mam tylko 2. 30.12 robiłam kontrolne USG brzucha - bezsensowne. Doktor z CO-I napisał o wątrobie "liczne zmiany ogniskowe meta", bo nie potrafił rozróżnić, które są po termoablacji, a które nie. Nie napisał też, ile ich widzi, więc nie wiem, czy rekordowe próby wątrobowe są przez progresję, czy z jeszcze innego powodu ... Marzusiu: idziesz w czwartek na TK. Dasz radę Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-01-2016 - 22:41:29 przez sasky7. |
rose (offline) |
Post #27 31-01-2016 - 14:45:34 |
|
Cześć dziewczyny ,we wtorek mam USG podrobòw i RTG klaty!
Boje się jak niewiem!,moja onka stwierdziła ,że rok minoł od ostatnich tego typu badań ,wiec można sprawdzić jak to wszystko w środku funkcjonuje! Niby w duchu myślę ,że to rutynowe badanie ,ale z drugiej strony gdyby się tam coś ulęgło, to ten mój odpoczynek po wojnie był by zakrutki! |
Wielka7 (offline) |
Post #29 31-01-2016 - 19:01:00 |
|
Rose,zobaczysz ze wszystko będzie dobrzeja mam 9.02 mammografię i na samą myśl o niej już mnie brzuch boli z nerwówja bedę trzymała kciuki za Twoje badania a Ty trzymaj za moje i będzie git
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 31-01-2016 - 19:06:25 przez Wielka7. |