Badanie krwi
amazonka1964 (offline) |
Post #1 06-06-2012 - 12:03:33 |
|
Hej
Słuchajcie niepokoję się troche... jestem 3 tygodnie po osatatniej radioterapi.. i zrobiłam sobie wyniki, i niestety wyszły: Leukocyty 2,4 (norma 4,1-1,9) - dostałam zastrzyki w trakcie radio jeszcze na podwyższenie ich, ale wzrosły tylko o 0,2 ... i dodatkowo zrobiono mi wyniki na : ALAT 126 ( norma 5-32) Aspat 51 (norma 10-31) Pomóżcie bo nie wiem czy to cos groźnego czy nie?... |
Al_la (offline) |
Post #2 06-06-2012 - 14:28:04 |
k/Warszawy |
Jeśli jesteś już po radioterapii i nie czeka Cię żadne leczenie, to leukocyty same dojdą do normy.
Nie jest tak tragicznie. A ALAT i Aspat powyżej normy mogą świadczyć o podrażnieniu wątroby, Kup sobie w aptece Hepatil albo droższy Essentiale Forte i połykaj kilka miesięcy. W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
amazonka1964 (offline) |
Post #3 06-06-2012 - 16:05:55 |
|
No jeszcze mam terapie hormonalną. Wzięłam już 3 Zodalex, i od 4 dni Tamoksifen.
|
braja (offline) |
Post #4 15-08-2012 - 23:02:59 |
|
Tak się przygladałam mojej ostatniej morfologii i za Boga nie moge rozszyfrować co to jest tajemniczy HIL, którego (której?) mam 112 googlowanie nic nie daje, ale przecież to musi coś znaczyc, to wydruk z komputera, więc nie ma mowy że ktoś źle literke wpisal.
I nie wiem ani co to, ani czy mam tego dobrze czy za mało czy za dużo, bo tylko przy tym nie ma zadnych danych do porównania. Ktoś ma jakis pomysł co to takiego? |
aga66 (offline) |
Post #5 16-08-2012 - 19:44:09 |
Warszawa |
Braja, a ten tajemniczy skrót to przy morfologii, czy przy biochemii?
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
aga66 (offline) |
Post #8 17-08-2012 - 22:21:58 |
Warszawa |
Cholesterol to nie biochemia, poza tym wynik 112 byłby dużo poniżej normy-to też niedobrze
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
Halinka (offline) |
Post #9 18-08-2012 - 21:24:35 |
|
Braja, a może to to? Chociaż... nie bardzo podobne do HIL
Mimo wszystko wklejam metodą kopiuj - wklej, co znalazłam w internecie: Hydroksyprolina (HP) Norma: 114–330 ?mol/doba (15-43 mg/doba)" Opis: jest to obojętny elektrycznie aminokwas niekodowany przez DNA, ale wytwarzany przez organizmy żywe. Jest on ważnym składnikiem kolagenu. Jego oznaczanie w moczu jest istotne w diagnostyce chorób przebiegających z destrukcją kości. Powyżej normy: przekroczenie dopuszczalnych wartości może świadczyć o chorobie Pageta, nadczynności przytarczyc (pierwotna i wtórna) oraz tarczycy i kory nadnerczy, a także o przerzutach do kości osteoporozy. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 18-08-2012 - 21:28:28 przez Halinka. |
aquila (offline) |
Post #11 19-08-2012 - 00:07:21 |
|
zaintrygowana tematem przeczytałam w trybie ekspresowym prawie cały polski i angielski internet i w zasadzie niczego sensownego nie znalazłam
jedynie: hemolysis icterus lipemia ("współczynnik (?) HIL", odnosi się do próbki w sensie jej (nie)przydatności: hemolysis, icterus and lipemia (HIL indices) are three common endogenous interferants that can sabotage precise blood chemistry analysis) ale to chyba raczej nie o to tutej chodzi It's just a ride ... |
b_angel (offline) |
Post #14 16-09-2012 - 00:08:20 |
radom |
[pl.wikipedia.org]
Białko C-reaktywne (CRP) Norma: < 10 mg/l Opis: białko C-reaktywne jest gamma-globuliną syntetyzowaną w wątrobie. Należy do grupy tzw. białek ostrej fazy, których stężenie wzrasta podczas toczących się w organizmie procesów zapalnych. Białko to w obecności jonów wapnia ma zdolność wiązania fragmentów błony komórkowej bakterii polisacharydu C - stąd też pochodzi jego nazwa. Już w kilka godzin po zadziałaniu czynnika zapalnego w ustroju, stężenie białka CRP znacznie wzrasta. Oznaczenie stężenia CRP jest przydatne w wykrywaniu zakażeń w chorobach układowych, np. w toczniu rumieniowatym, białaczkach, kolagenozach oraz przy wykrywaniu odrzucania przeszczepów. Powyżej normy: wzrost stężenia białka CRP występuje w zakażeniach (głównie bakteryjnych), rozległych urazach, oparzeniach, chorobach nowotworowych, przy zawale serca i w reakcjach odrzucania przeszczepu. Poniżej normy: zbyt niskie stężenie białka CRP - wówczas, gdy powinno być podwyższone - wiąże sie zazwyczaj z dysfunkcją wątroby. . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... |
b_angel (offline) |
Post #17 16-09-2012 - 21:09:00 |
radom |
38 to jeszcze nie jest bardzo dużo,może to być jakaś niegroźna infekcja, gdyby wynik był trzycyfrowy to byłoby bardzo niepokojące ....
na ginekologii leżała obok mnie na sali dziewczyna w ciąży bliźniaczej, która miała własnie trzycyfrowe CRP - był jakiś stan zapalny w jajnikach - dostawała całe mnóstwo antybiotyków plus tramal no i jeszcze pwymiotne - bo rzygała jak kot .... . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... |
ewawlo24 (offline) |
Post #21 21-01-2013 - 17:07:22 |
Łódź |
Jak zwykle biegnę do Was, czyli mojej skarbnicy wiedzy i wsparcia. Odebrałam dzisiaj wyniki badania krwi, jutro mam wizytę u mojej onki. Jestem pół roku po chemii i 3 mies. po radio, biorę nolvadex. Słabo wypadły białe krwinki 3,01, trochę zawyżone monocyty, a zaniżone limfocyty i neurotrocyty. Cała biochemia ok, z wyjątkiem GGTP - 56, a norma jest do 39. Czy to może jeszcze skutki chemioterapii i naświetlań czy też nolvadexu?
|
tajka25 (offline) |
Post #24 13-03-2013 - 10:12:22 |
Warszawa |
Witam Was drogie koleżanki!
Jestem po drugim badaniu kontrolnym i nie mogę dojść do siebie. Jestem 1 rok i 3miesiące po oszczędzającej operacji lewej piersi. 19 02 2013 druga kontrola, USG- wyprosiłam bo mammografia tak bolała, że aż się popłakałam i to nieszczęsne badanie krwi. 26 02 odebranie wyników i się zaczęło. Myślałam że jest wszystko w porządku. Biorę codziennie nolvadex D. ALAT- 61, ASPAT-40, GGTP-81 moim zdanie wyniki super ale okazało się że nie. Dostałam na USG jamy brzusznej, no i co - nerwy!!! USG zrobiłam od razu i wszystko w porządku. 12 03 kolejna wizyta kontrolna u onkologa, myślałam, że się ucieszy i powie że wizyta za pół roku, niestety. Popatrzył, pokręcił głową i badanie powtórne za 2 miesiące z wypisanym już badaniem krwi. Mówi że nic nie ma ale trzeba to skontrolować w niedługim czasie. Nie wiem co o tym sądzić? Teraz nie śpię nocami, denerwuję się. Czy może któraś z Was miała podobne doświadczenie. |
aga66 (offline) |
Post #25 13-03-2013 - 10:53:30 |
Warszawa |
Napisałam się i zeżarło!!! Próby wątrobowe mogą podnieść się zróżnych powodów, nie tylko z tych o których od razu myslimy, szczególnie, ze usg wyszło ok i tego się trzymaj. Bierzesz nolvadex - to nie witamina C. Czasami coś się zje i wątrobie to się nie spodoba. Ciesz się, że Cię chcą badać, bo mnie w COI nie chcą dawać skierowań na żadne badania, mimo że niejednokrotnie zgłaszam różne niepokojące mnie objawy. Sama muszę drążyc temat