Badanie krwi

Wysłane przez Amazonki.net 

Amazonki.net (offline)

Post #1

17-02-2010 - 19:25:17

Forumowo 

Tu można rozmawiać na temat badania krwi tj:
morfologia i OB
biochemia
markery
i inne


profil ogólny - sód, potas, chlorki, mocznik, kreatynina, bilirubina, transaminazy, fosfataza alkaliczna, gamma-glutamylotransferaza, albumina, białko całkowite, wapń, fosfor, kwas moczowy;
profil nerkowy - sód, potas, mocznik, kreatynina;
profil wątrobowy - transaminazy, gamma-glutamylotransferaza, fosfataza alkaliczna, bilirubina, albumina;
profil kostny - białko całkowite, albumina, wapń, fosfor, fosfataza alkaliczna;
profil sercowy - transaminazy, kinaza kreatynowa, dehydrogenaza mleczanowa, potas;
profil lipidowy - cholesterol, triglicerydy, cholesterol HDL;
profil tarczycowy - tyreotropina, tyroksyna

Lonia (offline)

Post #2

21-04-2010 - 13:52:16

...na skraju Puszczy Noteckiej ;))) 

W poniedziałek 19-tego b.m. miałam robione badanie krwi , oczywiście zleciłam sobie sama .Robiłam badanie dość szczegółowe.
Morfologia, Biochemia, CA-19.9,Białko C-reaktywne...
Wszystko w normie oprócz monocytów - lekko podwyższone norma jest 03 - 0,7 ja miałam 9,5% .
Ponadto cholesterol całkowity 318 mg/dL , norma 120-200 .
Kilka dni przed badaniem miałam stan zapalny zęba - więc to pewnie jest przyczyna podwyższonych monocytów .
Natomiast za cholesterol muszę się naprawdę wziąść , lecz nie chcę leczyć go farmakologicznie. Mam na lipca umówioną wizytę u kardiologa.
Może to jest genetyczna sprawa ?



Al_la (offline)

Post #3

21-04-2010 - 14:15:53

k/Warszawy 

Może tak być. Zdarzają się ludzie, którzy są wegetarianami, a mają zawyżony poziom cholesterolu.
Może też być jakaś wadliwa jego przemiana w organizmie.
Podobno najważniejsze jest, żeby był dostatecznie wysoki (w normie) poziom "dobrego cholesterolu".
Najgorsza wersja, to za mało "dobrego", a za dużo "złego".





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

danka58 (offline)

Post #4

21-04-2010 - 16:50:50

k/Gniezna 

Loniu, mi też podskoczył cholesterol z 220 na 280. Na razie lekarz nie kazał mi brać żadnych pigułek bo walą po żołądku, a ten u mnie w nie najlepszej kondycji po ostatniej kuracji antybiotykami.



W życiu piękne są tylko chwile i dla tych chwil warto żyć.

Lonia (offline)

Post #5

21-04-2010 - 20:20:01

...na skraju Puszczy Noteckiej ;))) 

Alu , ten dobry HDL mam w normie , badałam poprzednio , trójglicerydy też w normie tylko LDL jest mocno ponad normę .
Biorę lek Lametta - hormonoterapia - jest napisane w ulotce : MOŻLIWE DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE: Często "zaburzenia metabolizmu i odżywiana" - Brak łaknienia , zwiększenie łaknienia , hipercholesterolemia!!!
Czyli wszystko jasne .bezradny
Danusiu , tak myślę ,że może na początek jakieś herbatki kupimy ziołowe na obniżenie.niezdecydowany



Perełka (offline)

Post #6

05-05-2010 - 23:04:51

 

Ja dopiero co odebrałam moje wyniki. Te mnie dosłownie powaliły
cholesterol całkowity 233- norma 200
HDL 40,73 norma 61
LDL 138,74 norma 130
Trójglicerydy 269 ( O ZGROZO) norma 150
I niech mi nikt nie mówi, że Tamoxifen nie podnosi trójglicerydów i tego cholernego choresterolu. Odkąd go stosuje cały czas idą w górę i trójglicerydy i LDL, a spada poziom dobrego choresterolu.
Teraz wiem skąd u mnie te zaniki pamięci. Skleroza jak nic!
Jak tak dalej pójdzie to przyjdzie mi nosić niedługo tabliczkę z nazwiskiem przymocowaną do szyi.

Lonia jak coś wymyślisz na ten cholesterol to daj cynk. Podłącze sie do ciebie, bo nie mam zamiaru łykać jakiś prochów do końca życia. Do momentu rozpoczęcia leczenia nie miałam z tym problemów.
Nie obżeram się mięchem , wędlinami, bo ich po prostu nie lubie, ale byłabym nieszczera jakbym powiedziała, że nie zjem od czasu do czasu. Masła używam ino odrobinkę. Do smażenia olej z oliwek, do sałatek z pestek winogron. To niby od czego mam zrypany ten lipidogram?



amor (offline)

Post #7

20-06-2010 - 18:58:46

Siemianowice Sl. 

Ja wczoraj odebrałam wyniki cholesterol 159, HDL 64,LDL84,triglicerydy 55
Biorę tamoksifen czwarty rok, mysle jednak ,ze dieta Budwig czyli olej lniany a prawie zero tłuszow zwierzęcych tez robi swoje!

gabi (offline)

Post #8

23-06-2010 - 08:49:01

gdańsk 

Cytuj
Perełka
"Trójglicerydy 269 ( O ZGROZO) norma 150"

Trójglicerydy mogą być podwyższone od słodyczy



Nie poddawaj się bezwolnie nieubłaganemu losowi w pełni wykorzystaj czas, który będzie ci dany
Jan Paweł II

forumowicz www.amazonki.gdansk.pl

mgiełka (offline)

Post #9

02-07-2010 - 15:40:10

Radom 

Wybieram się do onka, ale wcześniej mam wizytę u lekarza rodzinnego. I chciałabym poprosić rodzinnego, aby dał mi skierowania na badanie krwi - wtedy idąc do onka zjawiłabym się już z wynikami. O jakie konkretnie badania poprosić, co on ma na tym skierowaniu wyszczególnić?
Wdzięczna będę za podpowiedzi...






Z amazonki.net od 2006 roku.

Al_la (offline)

Post #10

02-07-2010 - 15:45:33

k/Warszawy 

Zależy od onka, co sobie życzy.
Moja mi daje ALAT, ASPAT
poziom wapnia, potasu
bilirubinę, mocznik, kreatyninę
fosfatazę alkaliczną

Ja sobie dokładam morfologię, OB, CRP





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

ToJa (offline)

Post #11

03-07-2010 - 18:50:49

 

hehehe a u mnie odwrotnie...rodzinna daje mi morfologie i OB, a ja sobie dokładam to co Ala dostaje na skierowaniu smiling smiley

ira (offline)

Post #12

08-07-2010 - 13:19:11

Pabianice 

Dziewczyny, kiedy czytam o Waszych wynikach cholesterolowych, to myślę, ze może powinnam się przejąc swoimi, bo są tragiczne, do tego cukrzyca. Wszystko genetycznie odziedziczone, a 5 lat tamoxifenu i chemia też zrobiły swoje. Ale mam to w nosie smiling smiley oprócz sklerozy nic mi nie dolega, a umrzec zdrowa byłoby głupiogrinning smiley



Lonia (offline)

Post #13

16-07-2010 - 12:36:41

...na skraju Puszczy Noteckiej ;))) 

W poniedziałek 12 -go bm. miałam robioną morfologię i biochemię, zlecił mi mój dr onkolog. Kazał dzwonić nastepnego dnia - więc dzwoniłam ...usłyszałam ,że wyniki mam dobre , kontrola za trzy miesiące .
Podczas wizyty badał mi wszystkie węzły chłonne - wszystko ok , "na anorektyczkę "nie wyglądam ...smiling smiley , dostałam receptę na Lamettę.
Tak wygladało moje badanie kontrolne po trzech miesiącach.



ira (offline)

Post #14

06-08-2010 - 15:45:32

Pabianice 

Proszę o pomoc: mam RDW-SD 42,8 norma 34
PDW 12,9 n.11
P-LCR 32 n. 24
i w biochemii GGTP 47 n. 39
O czym to świadczy?
Pozdrowionka.
Aha i mammo i rtg klaty - ok.







Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-08-2010 - 15:47:57 przez ira.

ira (offline)

Post #15

06-08-2010 - 20:31:03

Pabianice 

Już dziękuję, byłam u lekarza smiling smiley



evia007 (offline)

Post #16

21-08-2010 - 08:40:34

Żory 

Dziewczyny ,czy po zakończeniu leczenia tj.chemia, radioterapia,miałyście robione jakieś dodatkowe badania?Na wizycie kontrolnej IO po trzech miesiącach kazał mi tylko zrobić mammografię drugiej piersi.Badanie krwi biorę skierowania od rodzinnej a markery robię prywatnie.Mam wrażenie że lekarze w IO to olewają.Jak to wyglądało u Was?W krwi jedynie mam zamało białych,markery CEA w normie,nie biorę żadnych lekarstw.

bożka1 (offline)

Post #17

21-08-2010 - 08:45:38

Jastrzębie Zdrój 

evia007 ja jeżdżę do Rybnika - Orzepowic co trzy miesiące , ale mam robione badanie krwi i markery . Usg zawsze robi mi rodzinnypocieszabuzki



suchal (offline)

Post #18

21-08-2010 - 17:44:56

Uzdrowisko 

Evia. Ja w sierpniu zeszłego roku skończyłam radioterapię. Od tamtej pory jeżdżę co trzy miesiące. Do tej pory miałam zlecenie na mammografię, krew, teraz dostałam na Usg. blizny i piersi zdrowej. Nie jest to dużo badań, ale mi wystarczy. Gdybym zgłaszała jakieś dolegliwości jestem pewna, że zlecono by mi jeszcze inne badania. Markerów nigdy nie miałam robionych. W między czasie chodzę do ginekologa, który każe przychodzić raz na pół roku i on dał na Usg, "dowcipne"Acha i raz na pół roku teraz rehabilitacja. Dla mnie to wystarczy. Po leczeniu od Pani Dr. Chmielewskiej, (kiedy jeszcze nie wybrałam lekarza prowadzącego ), kiedy powiedziałam, że boli mnie kolano dostałam zlecenie na scyntygrafię. Pani Dr. sprawdziła najpierw jakieś wyniki, dopiero potem dała skierowanie. Nie wiem, może nie należę do normalnych osób, ale mnie te badania w zupełności wystarczają. Mniej stresu i jestem zdrowsza.

Al_la (offline)

Post #19

21-08-2010 - 19:33:31

k/Warszawy 

Evia, tu jest więcej na ten temat: [amazonki.net]
Chyba że pytałaś tylko o badanie krwi...





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

Marta (offline)

Post #20

02-10-2010 - 14:45:57

 

Witam
Jestem po chemioterapii, ostatnia 16 lipca i radioterapii(ostatnia 16 sierpnia). Mam niskie leukocyty, zdecydowanie poniżej normy. W jakim czasie pójdą one w górę i czy coś mogę zrobić w tym względzie? Liczę na wasze doświadczenie.

b_angel (offline)

Post #21

02-10-2010 - 15:04:05

radom 

to sprawa indywidualna
każdy organizm reaguje inaczej a po radioterapii leukocyty spadają niestety
musisz cierpliwie czekać, zdrowo się odżywiać
możesz się wspomagać kwasem foliowym wit B




. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

ul87 (offline)

Post #22

22-11-2010 - 19:46:50

 

moja mama miala dzisiaj badana krew i troche sie martwie ...

ALT 87 - norma 5-31
AST 56 - norma 5-32

a podobno wlasnie te wyniki swiadcza o wystepowaniu komorek nowotworowych w organizmie

mag_dag (offline)

Post #23

22-11-2010 - 20:11:15

Sosnowiec 

ul, to co podajesz to próby wątrobowe - są podwyższone

też miałam podwyższone przez jakiś czas po chemioterapii










Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----


----------------------------------------------------------

lulu (offline)

Post #24

22-11-2010 - 20:13:40

k/Kwidzyna 

[www.resmedica.pl]
Zajrzyj w ten link. Jest o tych badaniach.



Na Forum od 07 lutego 2008
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

b_angel (offline)

Post #25

22-11-2010 - 20:16:10

radom 

to są nieznacznie podniesione wyniki więc nie ma się czym martwić gdyby były trzycyfrowe to co innego

poza tym mogą ale nie muszą świadczyć o rozsiewie choroby nowotworowej w wątrobie

ja bym raczej podejrzewała stłuszczenie wątroby

Essentiale forte albo hepatil smiling smiley polecam




. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

ul87 (offline)

Post #26

22-11-2010 - 21:17:19

 

kazde odchyly od normy sprawiaja, ze w glowie zapala mi sie czerwona lampka. wiem, ze nie mozna dac sie zwariowac, jednak ten strach gdzies jeszcze we mnie siedzi. powiem mamie o tych lekach smiling smiley

Al_la (offline)

Post #27

23-11-2010 - 00:23:13

k/Warszawy 

Ja po drugiej chemii miałam oba wyniki powyżej 100.
Onkolog zaleciła brać Hepatil i się nie martwić uśmiech





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

krysia025 (offline)

Post #28

04-02-2011 - 19:38:47

Choszczno 

Dziewczyny może któraś z was mi pomoże.Dzisiaj zrobiłam morfologie i jestem przerażona bo choć 18. 01 2011 skonczyłam radioterapie nie miałam chemii to przy wyjściu że szpitala wyniki z krwi miała dużo lepsze
dzisiaj w moich wynikach jest
WBC 3,61
LYN 782 21,7% i to mnie najbardziej niepokoi bo norma jest 1.09-2.99 i 18.0-48.3% i nie wie czy mam za dużo czy za mało bo nic z tego nie rozumnie niby procentowo jest ok ale to pierwsze miano to nie ma pojęcia a strach mnie ogarnia okropny.
Proszę jak któraś może mi to wytłumaczyć to będę wdzięczna



krysia025 (offline)

Post #29

04-02-2011 - 20:06:38

Choszczno 

Pomyliłam się ma być LYM



Al_la (offline)

Post #30

04-02-2011 - 20:28:15

k/Warszawy 

A przeczytałaś ten wynik LYM dobrze?
Nie spotkałam jeszcze sytuacji, żeby wynik % nie był proporcjonalny do wyniku jednostkowego.

WBC masz obniżone, bo spadła Ci odporność po radioterapii. Czasami reakcja organizmu występuje z opóźnieniem.

Na razie się nie zamartwiaj, tylko wyniki pokaż lekarzowi uśmiech





W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho




Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 447
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 5263 dnia 07-04-2018