Czy brać herceptynę przy takich wynikach?
Wysłane przez Helena50
Helena50 (offline) |
Post #1 06-03-2017 - 14:55:16 |
|
Witam
Nazywam się Helena, lat 50. Mammografia wykryła u mnie mikrozwapnienia, w lipcu 2016 miałam zabieg oszczędzający piersi. Od sierpnia 2016 wzięłam 6 cykli chemioterapii AC, a od stycznia 2017r. radioterapię (30 naświetlań). Moje zapytanie brzmi: czy przy takich wynikach istnieje konieczność terapii uzupełniającej Herceptyną? Zdania lekarzy są podzielone. Dziękuję za odpowiedź. Wynik badania histopatologicznego przed operacją: 1 - DCIS, cytologicznie G2, brak cech inwazji. 1A, 1B - DCIS cytologicznie G2, obecna martwica i zwapnienie, brak cech inwazji. 1C - Rak mikroinwazyjny piersi NST, wg Ellstona-Ellisa G1. Ognisko mikroinwazji średnicy 0,7mm. 1D - DCIS G1, obecne zwapnienia 1E, 1F, 1G, 1H, 1I, 1K - Biopaty gruczołu piersiowego bez utkania DCIS - obecne ogniskowe włóknienie. 1J - Rak inwazyjny piersi NST, wg Ellstona-Ellisa G2. W bioptacie piersi obecne ognisko raka inwazyjnego średnicy 1,8mm, dochodzące do brzegu biopatu. Badanie immunohistochemiczne - markery: 1. ER Estrogen Receptor wynik: 2+ - komentarz: 90%. 2. PR Progesteron Receptor wynik: 0 3. HER -2 wynik: 3+ 4. Ki 67 komentarz: 20% Wynik badania histopatologicznego po operacji Węzeł chłonny śr. 1,0 reaktywny bez przerzutów raka - 0/1 -1. Węzeł chłonny śr. 0,4cm i 0,5cm (2 węzły) bez przerzutów raka - 2. Rak wewnątrzprzewodowy DCIS - (M-8800/2) - HG piersi -3. Dwa ogniska DCIS I śr. 0,1cm, margines chir. 0,1cm, dolny tj. od brodawki, II śr. 0,4cm - margines chirurgiczny 0,4cm (przedni). Jama po tumorektomii. Ziarnina resorpcyjna włókniejąca. Pozostałe tkanki piersi i marginesy chirurgiczne bez utkania raka. |
marzusia (offline) |
Post #2 06-03-2017 - 17:53:13 |
Cieszyn |
Herceptyna przysługuje w przypadku gdy rak inwazyjny jest wielkości powyżej 1cm, chyba że są przerzuty do węzłów chłonnych. W twoim przypadku okoliczności takie nie zachodzą więc brak jest wskazań do podania herceptyny
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-03-2017 - 17:54:47 przez marzusia. |
lulu (offline) |
Post #3 06-03-2017 - 22:55:37 |
k/Kwidzyna |
Marzusia, wszystko zależy od tego jak zostanie opisany histopat., ja nie miałam guza pow. 1 cm. To był spory obszar, gdzie, można powiedzieć, był rak o różnym stadium "rozwoju". Onkolog, która oglądała wynik histopat. długo analizowała i na koniec dodała, dobrze opisany, nie zamknie to pani drogi do herceptyny. Tak się losy potoczyły, że w zupełnie innym ośrodku zaczynałam leczenie i tu pojawiły się wątpliwości, czy należy mi się herceptyna. Ponieważ dość utytułowana onkolog mnie skierowała na to leczenie, podparłam się jej opinią, powiedziałam, że Pani ..... stwierdziła, że w tym wypadku należy się herceptyna. Byłam nawet gotowa wrócić do poprzedniego szpitala, mimo sporej odległości, ale nie musiałam. Znów splot szczęśliwych okoliczności (lekarz który miał wątpliwości co do mojej herceptyny był nieobecny, ktoś inny mnie przyjął, nie analizował aż tak) sprawił, że dostałam herceptynę. Węzły miałam czyste.
Heleno, moje zdanie jest takie, jeśli mam szansę na dodatkowe leczenie, to jej nie odpuszczam. Zrobiłabym wszystko aby otrzymać herceptynę. Na Forum od 07 lutego 2008 2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu 2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 06-03-2017 - 22:58:58 przez lulu. |
marzusia (offline) |
Post #4 06-03-2017 - 23:59:27 |
Cieszyn |
komponenty inwazyjne są 0,7milimetra i 1,8milimetra, pozostałe zmiany są DCIS . Nic tylko się cieszyć,że choroba tak szybko wychwycona. Nie sądzę jednak by przy tak mikroskopijnym wymiarze raka naciekającego ktoś zdecydował się podać herceptynę
|
Tomasz. (offline) |
Post #7 07-03-2017 - 09:26:24 |
Pruszków |
Problem w b.małych rakach HER2 dodatnich to nie tyle kwestia otrzymania samej herceptyny (ona jako lek celowany jest zawsze korzystna!) co w tym, że nie podaje się jej bez chemioterapii czyli leczenia systemowego. W tym miejscu należy rozważać kwestię samego leczenia celowanego. Jeśli chemioterapia z jakiś wskazań była stosowana, a ja np. miałbym nowotwór z dostępnym leczeniem celowanym to zrobiłbym wszystko, aby takoweż leczenie celowane otrzymać.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
804
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024