czy istnieje możliwość terapii celowanej?
Wysłane przez BeataF
BeataF (offline) |
Post #1 24-07-2018 - 19:46:33 |
|
Bardzo prosiłabym o info w następującej kwestii. Moja mama 78 lat w maju przeszła mastektomie w tym momencie wyryto podejrzaną zmianę w mostku (ciągle ją diagnozują , teraz po Tk i pet ma miec scyntygrafie), jeżeli, oby nie, okazałoby się, ze to przeżuty czy istnieje opcja jakieś terapii celowanej? tak by nie brać chemii. Poniżej podaję szczegóły.
Hormonozalezny 90% (od czerwca aromataza). Her negatywny Ki 67 16% Luminal A Największy guz 4,2 cm 1/22 węzłów pozytywny z naciekaniem torebki i naczyń. Brak indukcyjnej chemii, przed radioterapia. Brak 1 nerki, nadciśnienie, arytmia, żylaki. |
Tomasz. (offline) |
Post #2 24-07-2018 - 22:03:17 |
Pruszków |
Jeśli jest stabilizacja choroby po inhibitorach aromatazy to w przypadku istotnych obciążeń nie stosuje się innego leczenia- jeśli nie wystąpią objawy dodatkowe (np. bóle kostne, samozłamania w miejscu naciekania). Poza tym wspomniane obciążenia są nieprecyzyjne- co innego nadciśnienie leczone 2 lekami (lub 1 dwustładnikowym) a co innego 4 lekami lub więcej. To samo z nerką- jakie jest eGFR? Janie żylaki? Czy żył głębokich? Jaka arytmia?- jest rozrusznik serca, po zawałach, w kardiomiopatii?
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
BeataF (offline) |
Post #3 25-07-2018 - 08:49:56 |
|
Jezeli chodzi o nadciśnienie to mama bierze dwa leki porpril i amlopidyne, arytmię jest komorowa, wiem, że przed operacją nie podobała się anestezjologowi, żylaki żył głębokich, wskaźnika liczbowego nerki nie mam w tym momencie ale wiem, że nie jest zbyt optymistyczne, m.in z tego powodu zrezygnowano z chemii indukcyjnej - na tą chwilę lekarz wspomina jednak o chemii mimo wszystko ze względu właśnie na przerzut czy zatem istnieje jakieś leczenie celowane ?
|
Tomasz. (offline) |
Post #4 25-07-2018 - 11:04:45 |
Pruszków |
Z nadciśnieniem przy tych dwóch lekach to żaden problem. O inne obciążenia trzeba się pytać lekarza. Ja nie znam leczenia izolowanego przerzutu do mostka. Radioterapia tak ulokowanej zmiany przyniosłaby więcej szkód niż pożytku. Poczytaj o leku Bonefos (klodronian disodowy). ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
BeataF (offline) |
Post #5 20-08-2018 - 17:06:30 |
|
Bardzo proszę o ponowną radę - czy w sytuacji izolowanego przerzutu do mostka można starać się o leczenie ewerolimusem? Czy jest to merytorycznie uzasadnione i wykonalne w ramach refundacji? Lekarz cały czas sugeruje klasyczną chemię a Mama nawet o tym nie chce słyszeć. Bardzo proszę o jakąkolwiek sugestie.
|
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
806
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
134213
dnia 15-09-2024