Herceptyna za granicą
Wysłane przez mgiełka
mgiełka (offline) |
Post #1 08-09-2018 - 02:12:31 |
Radom |
Jest z nami na forum trochę osób leczących się za granicami Polski. Pewnie też drugie tyle nas odwiedzających (zza granicy).
Prośba: Napiszcie, jak wygląda leczenie Herceptyną w tych krajach? 1. Czy są ograniczenia typu: przyznanie leczenia tylko gdy guz ma tyle i tyle wielkości, gdy są/nie ma przerzuty itp. 2. Czy są stosowane w leczeniu zamienniki Herceptyny, czyli nowe leki biopodobne z trastuzumabem 3. Jeśli są zamienniki, to czy są tylko zamienniki a Herceptyny nie ma, czy oba te leki stosowane są równolegle a w zależności od potrzeb dla poszczególnych pacjentek To bardzo ważne, by móc przekonać się na ile nasi decydenci w sprawie leczenia amazonek błądzą, a na ile mają rację. Pomóżcie! ![]() Zakłądam nowy wątek, bo zależy mi na jego widoczności. Potem poproszę o dołączenie go do tego wątku [amazonki.net] ![]() ![]() Z amazonki.net od 2006 roku. |
marzusia (offline) |
Post #2 08-09-2018 - 12:13:13 |
Cieszyn |
Z tego co wiem to wystarczy wielkość guza 0,5cm A nie 1cm jak u nas. Nie ma ograniczeń przy większym zaawansowaniu jak u nas czyli chyba powyżej 9 węzłów, gdzieś mam wytyczne to mogę sprawdzić. Nie ma chyba też konieczność zachowania rocznego odstępu pomiędzy ostatnim wlewem a pojawieniem się przerzutu by ponownie dostać herceptyne i jeszcze perjete
![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-09-2018 - 12:13:51 przez marzusia. |
doubleD (offline) |
Post #3 08-09-2018 - 12:24:41 |
London |
herceptyna to jest trastuzumab - trastuzumab to substancja czynna.
uk - nie ma ograniczen co do wielkosci guza i zaawansowania, herceptyne stosuje sie zawsze w przypadku nadexpresji her2 czy to wczesne stadium czy rak rozsiany. to czy jest dostepna w postaci podskornej moze zalezec chyba od szpitala / regionu. |
doubleD (offline) |
Post #4 08-09-2018 - 12:33:46 |
London |
[www.breastcancercare.org.uk]
pertuzumab (parjeta) - kryteria kliniczne w skrocie przed operacja - wczesne stadium albo lokalnie zaawansowane (wczesne stadiumraka zapalnego i her2 z duzym ryzykiem nawrotu) w stadium zaawansowanym- tylko jesli wczesniej nie bylo herceptyny albo alternatywnej chemioterapii przy nawrocie |
doubleD (offline) |
Post #6 08-09-2018 - 19:08:31 |
London |
nie wiem za duzo jesli chodzi o her2+ raka ale w 2016 bylo testowane podawanie herceptyny i lapatnibu razem i w czesci przypadkow uzyskano duza regresje guzow
nie wiem czy ten rodzajterspii przeszedl caly cykl badan klinicznych i w jakie byly degerminanty odpowiedzina leczenie - wczesniejsze linie leczenia albo ich brak |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
504
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022