Terapia celowana nie dziala

Wysłane przez marek1975 

marek1975 (offline)

Post #1

07-11-2018 - 17:02:55

Witam serdecznie

Kobieta 41lat bardzo aktywna fizycznie, trenerka Zumby. Diadnoza 07/01/2018

Rak Piersi HER2 3+, PR 8/8 i ER 3/8 z przerzutami

od 16/02/18 Docetaxel + Herceptin + Pertuzumab 6 cykli

Skan pokazal poprawe, zmniejszenie gozow w piersi o 80%, zmiana jadra guza w watrobie na nie rakowy, zmniejszenie guza w plucach

zmiana leczenia

Herceptin + Pertuzumab 3 cykle

Skan 26/10/18- pogorszenie wszystko wrocilo z podwojna sila- kolejne dodatkowe przerzuty

Od 13/11/2018 od przyszlej srody zmiana leczenia na Kadycla (Trastuzumab emtansine)

Dlaczego tylko polaczenie chemioterapi kowencionalnej przynosilo skutki? (Docetaxel).

Czy jest mozliwe, ze zostalo dobrane zle leczenie? Czy z leczeniem celowanym przy HER2 dodatnim i jak mi sie wydaje hormono zaleznym wraz z immunoterapia monokloidalna powinno byc leczenie antyhormonalne?

Jakie powinno byc leczenie?

mgiełka (offline)

Post #2

08-11-2018 - 01:16:13

Radom 

Marku, pewnie konsultowaliście się z innymi lekarzami, profesorami, ale zapytam: gdzie jest prowadzone to leczenie, czy potrzebujecie podpowiedzi typu: do kogo się udać? Czy teraz tylko Kadycla będzie podawany?

Mój onkolog często powtarza że nie da się przewidzieć, kiedy coś się zadzieje w organizmie i choroba znów ruszy.
Nie wiem czy znasz te materiały kampanii [www.youtube.com]
Może coś Ci to podpowie.

Z amazonki.net od 2006 roku.

Tomasz. (offline)

Post #3

08-11-2018 - 07:19:39

Pruszków 

Nie ma tu podanych istotnych parametrów. Np. złośliwości w skali Blooma-Richardsona, markera proliferacji Ki67 (wyniki z biopsji), szacowanej wielkości guza (jak późno zostało stwierdzone rozpoznanie).
Ja bym działał wielotorowo. Wpierw pilnie zbadał chorą odnośnie mutacji BRCA (to jest łatwe) i innych mutacji. Co prawda jest to rak HER2 dodatni, jednakże stwierdzenie mutacji pozwoliłoby wdrozyć z powodzeniem pochodne platyny.
Co do leczenia. Jest podana skala Allreda z TS=3/8. To hormonozależność od kluczowego receptora ER niewielka. Leczenie antyhormonami może dawać dobry skutek- ale nie spektakularny. Z tego właśnie powodu podstawą leczenia jest leczenie systemowe i celowane. Jednakże pojawia się pierwsza kwestia: czemu w co prawda niewielkiej hormonozależności nie podano antyhormonów? Ja bym możliwie szybko zastosował dwa antyhormony. Reseligo i tamoxyfen. A po pierwszym miesiącu- Reseligo i Symex. W niczym to nie koliduje z leczeniem celowanym i chemioterapią.
Co do leczenia celowanego w HER2. Należy wykorzystać możliwości jakie niosą leki blokujące nadekspresję. Leki te można łączyć dla potencjalizacji działania. Poza trastuzumabem, pertuzumabem (Perjeta) jest trzeci lek lapatynib (Tyverb) podawany w tabletkach. Leki te powinno się stosować z podawaniem cytostatyku(ów). Czemu? Nie wdając się w liczbę kopii genu nabłonkowego czynnika wzrostu można powiedzieć w skrócie, że - choć rak jest her2 dodatni- nie wszystkie komórki raka mają w sobie owe kopie genu. Powoduje to, że dużo, zdecydowana większość komórek jest przyblokowana lekami anty-her'owymi, ale pozostałe komórki bez kopii genu rosną i się intensywnie mnożą. Na te procesy potrzebna jest klasyczna chemioterapia. I ja bym ją zastosował.
Reasumując. Wdrozenie leczenia antyhormonalnego (Reseligo i Tamoxyfen, po miesiącu Reseligo i Symex). Drugie to wspomniana Kadycla z dodaniem cytostatyku (np. Xeloda). Spytanie się o Tyverb do Kadycla. Na stronie [amazonki.net] są wątki poświęcone rozmowom codziennym w II starciu (czyli chorobie rozsianej). Są tam wpisy mówiące o spektakularnych efektach leczenia metronomicznego (permanentnego małymi dawkami leków p.nowotworowych). Schematy leczenia układa sława sław- prof. Piotr Wysocki z Krakowa. Może się tam zapisać i spróbować leczenia zaleconego przez profesora?

Al_la (offline)

Post #4

09-11-2018 - 10:35:54

k/Warszawy 

marek1975

Od 13/11/2018 od przyszlej srody zmiana leczenia na Kadycla (Trastuzumab emtansine)

Lek nazywa się Kadcyla (info dla osób zainteresowanych).

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

xiouken (online)

Post #5

27-09-2024 - 02:59:11

xiouken (online)

Post #6

02-11-2024 - 00:30:01

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 700
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024