Taxol, trastuzumab i pertuzumab
Wysłane przez Zan
Zan (offline) |
Post #1 04-02-2021 - 22:44:54 |
|
Witam. Kończę niedługo chemię Ec3x i mam zacząć Taxol, trastuzumab i pertuzumab. Czerwoną chemię znoszę dość dobrze. Chciałam zapytać o tę drugą. Czy ktoś miał takie połączenie
Rak inwazyjny przewodowy her2 ++, hormonozalezny T2, N0, M0. Ki67-90% .. I jeśli nie ma już żadnego ratunku zostaje jeszcze jeden... pobiec drugiemu na pomoc. |
Tomasz. (offline) |
Post #2 05-02-2021 - 15:26:32 |
Pruszków |
Jesteś w uprzywilenowanej pozycji. Epirubicynę w Polsce niestety stosuje się rzadko- z uwagi na wysoką cenę. A lek ten ma wyraźnie mniejsze działanie szkodliwe na kardiomiocyty niż masowo stosowana doxorubicyna. I świetnie się stało, że dostałaś taki zestaw do Taxolu z oboma lekami biologicznymi, gdyż leki blokujące nadekspresję HER2 też mają działanie obciążajace na mięsień sercowy.
Jak ktoś na tym Forum pisze o zastosowanej u siebie epirubicynie, to najczęściej jest leczony... zagranicą. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Zan (offline) |
Post #3 05-02-2021 - 17:11:37 |
|
Dziękuję za odpowiedź. Ja również jestem leczona za granicą, ponieważ tu mieszkam. Cieszę się z tego połączenia leków lecz obawiam się o serducho.
Rak inwazyjny przewodowy her2 ++, hormonozalezny T2, N0, M0. Ki67-90% .. I jeśli nie ma już żadnego ratunku zostaje jeszcze jeden... pobiec drugiemu na pomoc. |
strzyga (offline) |
Post #4 05-02-2021 - 20:04:26 |
Kraków |
Ja brałam Taxol i trastuzumab, ale bez pertuzumabu i bez czerwonej (taxol skonczylam w maju). Było znośnie, myślałam, że będzie dużo gorzej.
Z dolegliwości: musiałam trzymać ścisłą dietę bo miałam problemy z trawieniem (ale to chyba żaden wyjątek podczas chemii), ogólne zmęczenie, taxol zajechał mi żyły po pierwszym podaniu tak, że musiałam mieć port, chwilowe problemy z wątrobą, i pod koniec taxolu miałam lekkie krawienia z nosa. Nie miałam żadnych nudności, wymiotów czy wstrętu do zapachów czy jedzenia. Włosy zaczęły mi odrastać dość szybko, natomiast rzęsy mi odrastają i wypadają w kółko. Nie wiem czy to chemia czy herceptyna... Teraz kończę trastuzumab i to co mogę powiedzieć po roku drinkowania, to to że z każdym podaniem jestem bardziej zmęczona. Jak sobie pofolguję z jedzeniem to potem boli brzuszek ![]() Ogólnie, da się przeżyć. Powodzenia! |
Zan (offline) |
Post #5 05-02-2021 - 21:12:06 |
|
Dziękuję Strzyga. Czytałam, że jeśli o paznokcie chodzi to można wcierać olejek rycynowy a na dolegliwości żołądkowe polecam pantoprazol - mnie bardzo pomaga
![]() Rak inwazyjny przewodowy her2 ++, hormonozalezny T2, N0, M0. Ki67-90% .. I jeśli nie ma już żadnego ratunku zostaje jeszcze jeden... pobiec drugiemu na pomoc. |
strzyga (offline) |
Post #6 06-02-2021 - 17:56:31 |
Kraków |
Smarowałam olejkiem
![]() |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
Użytkownicy online
Gości:
786
Największa liczba użytkowników online:
77
dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online:
14207
dnia 25-04-2022