Herceptyna

Wysłane przez Amazonki.net 

majka1 (offline)

Post #1

17-01-2013 - 11:42:25

Jastrzębie -Zdrój 

gdy byłam na oststniej chemii w listopadzie Pani dr która zajmuje sie chemioterapią pytała czy chcę dalej u nich po operacji i radioterapi dostawać herceptyne ja powiedziałamże tak gdyż opieka dobra , wtedy Pani dr powiedziała ze w połowie radioterapi mam sie zglosić do niej z wynikami histopatologii wtedy bedzie mogła stwierdzić czy dostane herceptynę gdyż według pierwszwgo badania klinicznego T2N2M0 nie nalezy mi sie tak powiedziala wczesniej sprawdziła w takiej ksiązce ze powiennam miec T3N1M0 zeby dostac herceptyne. Teraz jestem po opieką bardzo fajnej Pani Chirurg która stwierdziła za mam sie nie martwic na zapas wszystko sie okaze jak dostane wyniki wedłuug niej kazdy kto ma her2 (+++) powinien dostac herceptyne .

DUM SPIRO SPERO - dopóki oddycham nie tracę nadziei

majka1 (offline)

Post #2

20-01-2013 - 09:19:45

Jastrzębie -Zdrój 

Już teraz wiem ze powinnam dostac herceptyne, teraz juz tylko czekam na wyniki histop. Mam pytanko planowałam od paru miesiecy powrót do uprawiana sportu uwielbiam pływac moze zaczne biegać. Dlatego chciałam zapytac czy branie herceptyny osłabia organizm tak jak chemia czy mozna uprawiac sport w czasie wlewów? Nie mysle o sporcie wyczynowym tylko tak dla lepszego sampoczucia.buzki

mona1311 (offline)

Post #3

20-01-2013 - 14:09:55

Ja w trakcie podawania herceptyny (teraz po 8 wlewach) pływam na basenie i byłam na nartach. Myślę że tak dla zdrowia nie ma przeciwwskazań do sportu. Może nie próbuj niczego nowego na razie bo jeśli się uszkodzisz (złaniesz zwichniesz, przeziębisz) to przesuną Ci podawanie herceptyny. Ale ogólnie chyba dużo dziewczyn coś ze sobą robi.... no i na razie odpadają sporty wysiłkowe na prawą rękę bo spuchnie. Ale to przez brak węzłów a nie przez herę buzki

kimi (offline)

Post #4

20-01-2013 - 14:56:17

myślimajka że mona dobrze Ci radzi ,ja jestem po (3 podaniu) i też uważam,przy kadym podaniu trzeba zrobić EKG a przed pierwszym ECHO lepiej poczekaj do pierwszego podania,i zapytaj lek.kwiatek powodzenia

b_angel (offline)

Post #5

21-01-2013 - 16:38:26

radom 

dr Wiraszka nasz ekspert potwierdził, ze jak na razie NFZ refunduje herceptynę do stopnia zaawansowania T3N2 czyli do 9 zajętych węzłów, czyli tak jak w tym dokumencie stoi napisane: [www.mz.gov.pl]

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

majka1 (offline)

Post #6

21-01-2013 - 18:17:42

Jastrzębie -Zdrój 

witam dzis dostałam wynik histopatologi i jestem załamana, Okazało sie ze mimi chemi roak naciekał az do 7 cm wezły chłonne zajete 16/23załamka Pani dr. mówie ze niezbyt dobrzemasakra boje sie przeciez mam dopiero 30 lat oznaczenie moje teraz jest T4N3M0

b_angel (offline)

Post #7

21-01-2013 - 18:19:28

radom 

Majka
a co z Herceptyną?
Bo wskazania kliniczne do podania Herceptyny tak czy inaczej masz

majka1 (offline)

Post #8

21-01-2013 - 18:19:56

Jastrzębie -Zdrój 

czyli jak mam T4N3 to nie dostane herceptyny??

majka1 (offline)

Post #9

21-01-2013 - 18:21:49

Jastrzębie -Zdrój 

Od 11 lutego mam radioterapie w jej trakcie mam jechac do kliniki chemioterapi umówic sie na termin rozpoczecia leczenia herceptyną. teraz to juz sama nie wiem w koncu czy dostane ja czy nie.

majka1 (offline)

Post #10

21-01-2013 - 18:23:03

Jastrzębie -Zdrój 

mój swiat sie zawaliłsad smileypłacze

b_angel (offline)

Post #11

21-01-2013 - 18:26:20

radom 

Majka
przy takim zaawansowaniu choroby zapewne będzie trzeba wystąpić do NFZ z prośbą o refundację.....

Poza tym jak rozmawiałam w piątek z drem Wiraszką to mi powiedział, że zawsze można się zgłosić do Otwocka do Kilniki Onkologii i CHirurgii prof. Pieńkowskiego i tam się herceptynę dostanie ....

[www.ecz-otwock.pl]

b_angel (offline)

Post #12

21-01-2013 - 18:29:06

radom 

majka1
Od 11 lutego mam radioterapie w jej trakcie mam jechac do kliniki chemioterapi umówic sie na termin rozpoczecia leczenia herceptyną.

i tej opcji się trzymaj

majka1 (offline)

Post #13

21-01-2013 - 18:29:12

Jastrzębie -Zdrój 

czyli co jest tak zle ze nawet herceptyna nie pomoze???

b_angel (offline)

Post #14

21-01-2013 - 18:32:21

radom 

Majka
heceptyna jest lekiem celowanym - dokładnie w twój rodzaj raka i stopień zaawansowania nie przekłada się na to czy hercia zadziała czy nie.
Ty musisz wierzyć w to, że zadziała

majka1 (offline)

Post #15

21-01-2013 - 18:38:27

Jastrzębie -Zdrój 

3. Wyłączenie z programu:
1) Leczenie adjuwantowe raka piersi:
a) rozpoznanie przewodowego raka przedinwazyjnego,
b) zaawansowanie w stopniach I A oraz IIIB, III C i IV

a ja mam IIIB czyli nie dostane ???Dlaczego bo nie mam dla mnie szans ??

magda2411 (offline)

Post #16

21-01-2013 - 18:41:21

Olsztyn 

Majka, herceptyna jest droga i NFZ musi mieć procedury, w jakich przypadkach ją stosować, żeby lekarze nie rozdawali leku na prawo i lewo. Stąd być może będziesz musiała, jak pisze b.angel wystąpić do NFZ z prośbą o refundację.
Musze dopisać: miałam III b, herceptynę dostałam. Wyzdrowiałam! Żyję i mam się dobrze prawie 6 lat po zachorowaniu.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-01-2013 - 18:42:37 przez magda2411.

b_angel (offline)

Post #17

21-01-2013 - 18:43:44

radom 

Majka
przeczytaj na spokojnie to co CI napisałam powyżej uśmiech

to nie o to chodzi, ze nie ma dla Ciebie szans tylko NFZ sztucznie ogranicza liczbę chorych, którym refunduje ten lek, żeby zaoszczędzić.

jak pisałam wyżej i jak Al_la cytowała naszego Eksperta: masz wskazania kliniczne do otrzymania herceptyny

majka1 (offline)

Post #18

21-01-2013 - 18:44:38

Jastrzębie -Zdrój 

dziękujęsmiling smiley

aquila (offline)

Post #19

21-01-2013 - 19:12:07

w razie co są jeszcze fundacje, które zbierają pieniążki dla tych którym nfz pożałował refundacji
np alivia
[www.alivia.org.pl]

It's just a ride ...

mona1311 (offline)

Post #20

21-01-2013 - 21:09:52

Trzymaj się i napisz jak i co. Będzie oki. Przecież nie może być inaczej!!!buziak Nie smucaj się. Popatrz na maluchy - mi to zawsze pomaga nawet jak uważam że wszystko jest be.buzki

majka1 (offline)

Post #21

22-01-2013 - 10:05:12

Jastrzębie -Zdrój 

dzis zadzwoniłam do Pani u której powinnam dostawac herceptyne i ona stwierdziła ze nie moge dostac tej herceptyny nfz mi jej nie refunduje podobno wiele razy próbowali pisac zawsze mieli odmownie przez to oznaczeniez hist T4N3M0. Moja Pani dr która obecnie sie mną zajmuje powiedziała ze jeszcze popyta dokładnie.Czyli jak skacze radioterapie inie dostane tej herceptyny to przeciez nie mam szanszałamka

kimi (offline)

Post #22

22-01-2013 - 10:21:36

kwiatekSłuchaj majka ja myślałam że nie doczekam się bo ciągle mnie zwodzono ,a to limity a to nie starczyło, na to moja onko powiedziała słuchaj kiedyś nie było herceptyny i też leczyli, majka staraj się myśleć w miarę możliwości pozytywnie ściskam mocnopociesza

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 22-01-2013 - 10:22:30 przez kimi.

Masza70 (offline)

Post #23

22-01-2013 - 11:23:40

Cześćsmiling smiley
tak czytam i czytam i oczom nie wierzę...
co to ma być?! walcz dziewczyno o ten lek, nie daj się NFZ-towi, to chodzi o Twoje życie!!! jak Cię drzwiami wyrzucą wejdź oknem, ja bym tak zrobiła.
Co to są za bzdurne przepisy skoro podają herceptyną z rozsiewem choroby a Tobie nie chcą?? nie ma że przedtem nie było i jakoś leczyli, ale teraz JEST i być może to jest Twoja SZANSA na pokonanie choroby. Skoro to taki cudowny lek, to dlaczego żałują go tym którzy najbardziej go potrzebują? Poszukaj jakiejś fundacji, pomogą Ci, nie odpuszczaj! Może herceptyna zadziała może nie, ale trzeba zrobić wszystko co się da, prawda?

majka1 (offline)

Post #24

22-01-2013 - 13:11:11

Jastrzębie -Zdrój 

b_angel piszesz ze w Otwocku mozna dostac herceptyne, ale to jest prywatna klinika pewnie trzeba bedzie zapłacić, jak mozna sie z nimi skontaktować wiecie moze ja dzwonię i nikt nie odbiera.

b_angel (offline)

Post #25

22-01-2013 - 22:24:52

radom 

Majko
ta klinika ma podpisane kontrakty z NFZ - a czemu tam sie nie możesz dodzwonić to nie wiem

majka1 (offline)

Post #26

23-01-2013 - 10:26:06

Jastrzębie -Zdrój 

Kochane dziewczyny dziekuję Wam bardzo za wsparcie i namiary na otwock moze dzieki temu mi zycie uratowałysciekwiatekMoja Pani dr kaze czekac beda cos załatrwiac z nfz mam czekac na telefon ale bedzie ciezka .Tak mi dzis powiedzieli. Zadzwoniłam do Otwocka do dr. Wrońskiego który powiedział ze jesli przejde u nich kwalifikacje moge u nich dostawac ta herceptyne, z wyników które mu przedstawiłam przez telefon mówi ze raczej mam duze szanse na herceptynebuzkiKochana dzieczyny jade do Otwocka we wtorek. Dziekuje wam 3 majcie kciuki serce

kesy (offline)

Post #27

28-01-2013 - 18:36:30

Starogard-Gdański  

Maju jestem po 17-tu wlewach herci..mam nadzieję że też dadzą Ci herceptynę...bardzo trzymam kćiuki bo to już jutro.ok.trzymaj się Majupocieszanapisz zaraz co załatwiłaś..bo to Ći śię należybuzki

piessercekot Oni też czują ból

majka1 (offline)

Post #28

29-01-2013 - 21:10:56

Jastrzębie -Zdrój 

Witam wrócilam z Otwocka zostałam zakwalifikowana do badan klinicznych nad herceptyną brawo prawdopodobnie pierwsza dawke dostene w tym tygodniu albo w przyszłymrotfl

b_angel (offline)

Post #29

29-01-2013 - 21:53:55

radom 

bardzo się cieszę Majka uśmiech

mag_dag (offline)

Post #30

29-01-2013 - 23:37:32

Sosnowiec 

no i to mi się podoba!
nie można odpuścić - trzymam nadal kciuki
uśmiech

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 626
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024