Herceptyna
aga66 (offline) |
Post #1 07-11-2012 - 18:48:34 |
Warszawa |
A ja staram się dużo ruszać i zadyszek nie mam prawie wcale
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
filipinka35 (offline) |
Post #2 07-11-2012 - 18:53:37 |
|
Ja też sporty uprawiam
![]() Ale to temat do innego wątku Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
aga66 (offline) |
Post #3 07-11-2012 - 19:40:01 |
Warszawa |
Niestety Monisiu, ale do tego
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
filipinka35 (offline) |
Post #4 07-11-2012 - 22:08:16 |
|
Aguś mnie chodziło o takie sporty
![]() Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
aga66 (offline) |
Post #7 08-11-2012 - 08:44:30 |
Warszawa |
Sport jak sport, każdy dobry
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-11-2012 - 08:44:56 przez aga66. |
aga66 (offline) |
Post #10 09-11-2012 - 12:01:43 |
Warszawa |
Super Agha19
filipinka35 (offline) |
Post #11 09-11-2012 - 12:07:46 |
|
Brawo Agha 19
![]() Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
meg69 (offline) |
Post #12 10-12-2012 - 16:03:10 |
|
Hejka Kobitki
![]() |
Al_la (offline) |
Post #13 10-12-2012 - 18:41:50 |
k/Warszawy |
Tu masz odpowiednią lekturę [amazonki.net] ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
mona1311 (offline) |
Post #15 30-12-2012 - 20:49:10 |
|
Ja jestem po 7 herceptynie. ( pierwsze 4 miałam łącznie z taksolem, potem łącznie z radio, kolejna będzie pierwszą "osobno" )
I obecnie jestem w Polskich górach..........na nartach!!! I daję radę. Co prawda serducho czasem mi "łopocze" i tętno skacze do 110, ale wtedy robię przerwę na herbatkę z cytrynką i jest ok! W marcu planuję wyjazd w Alpy - trzymajcie kciuki! |
Sylwia11 (offline) |
Post #17 07-01-2013 - 13:15:47 |
Rybnik |
Witajcie!
31 stycznia mam dostać pierwszą dawkę herceptyny, a od 1 lutego mam zaplanowany (rezerwacja zapłacona) wyjazd w góry. Jak sądzicie dam radę wyjechać? Wymarzyłam sobie te spacery zaśnieżonymi dolinkami, a teraz zaczynam mieć obawy. Myślałam, że szybciej dostanę tą herceptynę. pozdrawiam wszystkie koleżanki "w trakcie" i "po" |
kasial (offline) |
Post #18 07-01-2013 - 14:10:11 |
|
dasz radę, herceptyna z reguły nie daję spektakularnych efektów ubocznych, można po niej normalnie funkcjonować. Ja jedynie po pierwszej dawce miałam wysoką temperaturę i dreszcze ale to tylko w dzień podania na drugi dzień wszystko było ok. To się czasami zdarza bo za pierwszym razem dają większą dawkę. Także spoko miłego wypoczynku i pozdrów od nas góry
![]() |
paula1978 (offline) |
Post #19 07-01-2013 - 14:12:19 |
Śrem |
Witaj Sylwia
![]() Bez obaw możesz jechać ......po herceptynie powinnaś się dobrze czuć ![]() Ja skończyłam brać hercię w kwietniu zeszłego roku. W przeciwieństwie do czerwonej czułam się po niej jak młody Bóg ![]() ![]() ![]() Życzę Ci miłego wypoczynku ![]() *-----------------------*-----------------------*-----------------------------*-------------------------*-------------------------* ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Poczucie zdrowia zdobywamy tylko przez chorobę." - Georg Christoph Lichtenberg |
joakil (offline) |
Post #21 08-01-2013 - 00:08:44 |
Pomiechówek |
Kimi, ja bym jednak dała sobie jeden dzień odpoczynku. To będzie pierwsza dawka i organizm może różnie zareagować. Myślę, że już na trzeci dzień spokojnie możesz jechać. Ja na przykład w trakcie podawania czułam się dobrze a dopiero w domu (wieczorem) zaczęły się rewelacje. Kolejny dzień przeleżałam ale już w trzeciej dobie czułam się jakbym nic nie brała. Po kolejnych wlewach już nic nie powinno się dziać. W każdym razie tak było u mnie.
|
majka1 (offline) |
Post #25 16-01-2013 - 12:44:39 |
Jastrzębie -Zdrój |
Witam mam pytanie jestem po operacji radykalnej mastektomii , mój guz poł roku temu w pierwszym badaniu klinicznym został oznaczony T2N2Mo , po tygodniu kiedy zostalam skierowana na chemioterapie przedoperacyjną dostalam oznaczenie T3 N2 M0 her2 (+++) Ki 67 - 2 % , teraz jestem juz po operacji czekam na wyniki histopatologii, Pani dr. powiedziała mi ze prawdopodobnie nie dostane herceptyny gdzyż pierwsze oznaczenie kliniczne było T2N2M0 , a zeby dostac herceptyne musi byc conajmniej T3 N1 M0. Mimo ze guz urusł miał ponad 5 cm moge nie dostac herceptyny tylko dlatego ze pierwsze oznaczenie było ze guz jest mniejszy niż 5 cmm????
![]() DUM SPIRO SPERO - dopóki oddycham nie tracę nadziei |
Al_la (offline) |
Post #26 16-01-2013 - 13:00:42 |
k/Warszawy |
Herceptyna należy się wszystkich osobom, których guz przekroczył 1 cm lub były zajęte węzły chłonne.
Cyt. naszego eksperta dr Wiraszkę: ZGODNIE Z "ZALECENIAMI POSTĘPOWANIA DIAGNOSTYCZNO-TERAPEUTYCZNEGO W NOWOTWORACH ZŁOŚLIWYCH" Z 2011 ROKU (OSTATNIE WYDANIE, STRONA 226) : "DODANIE TRASTUZUMABU DO UZUPEŁNIAJĄCEJ CHEMIOTERAPII ZALECA SIĘ U CHORYCH Z NADEKSPRESJĄ LUB AMPLIFIKACJĄ HER2, PRZY ŚREDNICY INWAZYJNEGO KOMPONENTU GUZA POWYŻEJ 1 CM LUB Z OBECNOŚCIĄ PRZERZUTÓW DO PACHOWYCH WĘZŁÓW CHŁONNYCH". Spisz sobie to i uświadom pani dr, ze o tym wiesz ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-01-2013 - 13:01:14 przez Al_la. |
mag_dag (offline) |
Post #28 16-01-2013 - 20:07:08 |
Sosnowiec |
majko, a ja jestem ciekawa w jakim szpitalu ta pani doktor pracuje? jest onkologiem? jeśli ma taką wiedzę, to może trzeba się od niej trzymac z daleka... przerażające... ![]() Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |