Herceptyna
Al_la (offline) |
Post #7 30-01-2013 - 15:23:08 |
k/Warszawy |
Według najnowszej metody W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
nanet (offline) |
Post #11 30-01-2013 - 22:36:00 |
Konstancin/Góra Kalwaria |
A ja tez razem z Majką tyle tylko że od marca, w tej samej klinice i też podawanie podskórne. Czyli czas podania około 5 min. Bajka. Muszę jeszcze tylko przetrwać szósty wlew chemi która podobno w moim przypadku została dobrana nieco żle bo zamiast AC powinnam mieć FAC ze względu na kardiotoksyczność tej AC przed braniem herci. Ale trudno i tak juz jest łysa i narazie lekko chora z temperaturą 37,3 a dlamnie to jak 39 stopni bo ja nigdy nie chorowałam!!!! A jak juz zachorowałam to konkretnie. Cała ja. Jak już to po całości. )
„Gdy tkwisz głęboko w ciemnym wąwozie bólu, stajesz się głuchy na słowa. Ukojenie i schronienie przynosi wówczas tylko ciepło dotyku i ramiona innych osób”. John O’Donohue |
mag_dag (offline) |
Post #14 31-01-2013 - 09:39:11 |
Sosnowiec |
majko, nanet,
mogłybyście napisać coś więcej o tym programie? nazwa programu, na czym polega itp. przydałby się może wątak o tym w "badaniach klinicznych" - bo domyślam się, że to badanie kliniczne, w którym podaje się hercię w inny sposób Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
majka1 (offline) |
Post #15 31-01-2013 - 13:22:18 |
Jastrzębie -Zdrój |
" Prospektywne prowadzone w dwóch grupach nierandymizowane, wieloośrodkowe miedzynarodowe otwarte badanie III fazy służące ocenie bezpieczenstwa wspomaganego i samodzielnego podawania podskórnie trastuzumabu ( herceptyny) jako terapii adjuwantowej u pacjetów z her2 dodatnim" - ( badanie safeher)
Sa dwa rodzaje podawania tego leku Jedna z metod wstrzyknięc podskórnych które beda oceniene w tym badaniu wykorzystuje standardowe igly do wstrzyknięc podskórnych z osobną strzykawką.Lekarz lub pielęgniarka wypełni strzykawkę herceptyną połączy do iej igłę i poda lek przez skórę.czas podawania zastrzyku wynosi do 5 minut. inna metoda wykorzystuje urządzenie które ma od razu zainstalowaną igłę wa wewnątrz znajduje sie herceptyna.urządzenie umieszacza sie na skórze.kiedy nacisnie sie przycisk igła przejdzie przez skórę i herceptyna zostanie podana pod skórę.To wstrzyknięcie trwa około 5 minut. Po przeszkoleniu uzywanie tego urzadzenia pacjęci mogą samodzielnie podawac herceptyne bez pomocy lekarza lub pielęgniarki ale w obecnosci jednego z nich. Głównym celem badania jest określenie działań niepożądanych herceptyny podawanego każdą z tych metod wstrzykniec podskórnych. Badanie słóży również zebraniu informacji na temat tego czy i kiedy po podawaniu herceptyny ta metodą dochodzi do nawrotu choroby oraz jakie są odczucia pacjętów odnosnie użycia urządzenie do samodzielnego podawania herceptyny Ja jeszcze nie wiem w której grupie będe wszystkiego moze sie dowiem jutro wtedy napisze coś wiecej DUM SPIRO SPERO - dopóki oddycham nie tracę nadziei |
mag_dag (offline) |
Post #17 31-01-2013 - 14:05:29 |
Sosnowiec |
dzięki maju
być może te informacje komuś się przydadzą, przyznaj, że dobrze by było, gdyby Twoi lekarze wiedzieli o takim badaniu, bo zamiast Ci mówić, że nie ma szans na herceptynę od NFZ - posłano by Cię po prostu od razu do Otwocka w tamtym dziale będzie łatwiej odnaleźć wiadomości na ten temat, tu by się zawieruszyło Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----><----- ---------------------------------------------------------- |
majka1 (offline) |
Post #18 31-01-2013 - 14:42:16 |
Jastrzębie -Zdrój |
wczoraj bylam u mojej Pani u której mialam dostawać herceptyne ( gdyby nie kwalifikacja nfz) powiedziałam jej o tym ze znalazłam taka klinikę a ona na to ze faktycznie wie o takich badaniach i zdarza sie ze przekierowuje czesto pacjentki. A mi nic o tym wczesniej nie mówiła. Pozniej stwierdziała ze miała dla mnie inne optymalne leczenie ale skoro dostane herceptyne to lepiej.MASAKRA
DUM SPIRO SPERO - dopóki oddycham nie tracę nadziei |
majka1 (offline) |
Post #22 31-01-2013 - 19:17:55 |
Jastrzębie -Zdrój |
dyra znalazłam taką stronkę poszukaj moze tam znajdziesz
[www.skarbnik.pto.med.pl] DUM SPIRO SPERO - dopóki oddycham nie tracę nadziei |
mona1311 (offline) |
Post #23 01-02-2013 - 09:29:09 |
|
No wiecie co to przecież masakra!!!! Jakie ona miała inne "optymalne" leczenie???? I niby dlaczego wcześniej o tym nie powiedziała? Co za krowa!!! Sama powinna zachorować to wtedy by lepiej zrozumiała pacjentów!
Ja pamiętam że dano mi wybór (jak wyrosła mi jakaś kulka na ręce) czy operować czy nie. Przedstawiono za i przeciw wszystkich opcji i dano wybór. Choć wtedy uważałam że to masakra to teraz z perspektywy czasu - to w końcu moje życie i moje decyzje. A ona nie dała Tobie żadnego wyboru. I gdyby nie to że jesteś taka energiczna w walce o życie to możliwe że nie miałabyś tej herceptyny. Ciekawe ile jest takich kobiet które się poddały, bo skoro Pani doktor mówi że nie można podać...... aż strach pomyśleć! |
Dyra (offline) |
Post #25 01-02-2013 - 09:59:09 |
|
tak to jest niestety z tą herceptyną, mi nawet pani doktor nie chciała wyjasnić dlaczego sie nie kwalifikuję, sama musiałam sie doszukać "tabelki" z NFZ, w której są zawarte te bzdurne kryteria, zupełnie nie można sie doszukć w tym logiki, a jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o kasę. Obecnie też jestem w fazie szukania jakiegoś programu badawczego, abym mogła się załapać na herceptynę. Dla mnie ten Otwock to trochę daleko, bo jestem z zachodniopomorskiego. Jesli któraś z Was słyszała, że można to załatwić gdzieś bliżej to bardzo proszę o wszelkie info, pozdrawiam cieplutko
|
b_angel (offline) |
Post #26 01-02-2013 - 10:06:39 |
radom |
Dyra
a Poznań? w tym linku podają, ze program safeher jest tam też prowadzony [www.eonkologia.pl] . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... |
majka1 (offline) |
Post #28 01-02-2013 - 19:11:45 |
Jastrzębie -Zdrój |
wróciłam dzis z Otowcka dostałam pierwszą dawkę herceptyny podskórnie Troche mi cisnienie podskoczyło przed podaniem ale okazało sie ze nie było sie co stresować. Bardzo sympatyczna Pani pielęgniarka podała go praktrycznie bezbolesnie jedynie bolało przy ukłuciu i troche piekło. Trwało to kolo 3-5 minut. Podróż powrotna 5 godzin w samochodzie a mi na razie nic nie dolega. Jedynie zauwazyłam mały siniak w miejscu ukłucia.Po tych wszystkich chemiach operacji to naprawde jest mały pikuś rewelacja. Oby tak dalej
DUM SPIRO SPERO - dopóki oddycham nie tracę nadziei Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 01-02-2013 - 19:19:28 przez majka1. |