Herceptyna
mona1311 (offline) |
Post #1 03-02-2013 - 17:25:42 |
|
I nic się dziać nie powinno. Ja obecnie jestem nad morzem, pływam sobie na basenie i korzystam z usług SPA (na twarz,dłonie i stopy, bo reszta chwilowo odpada) i jest extra. Hercia jest spoko!
Tak przy okazji dziewczyny - od kiedy zaczynamy "odliczanie" magicznych 5 lat? Od zakończenia radio czy od zakończenia herci? |
mag_dag (offline) |
Post #2 03-02-2013 - 17:32:11 |
Sosnowiec |
mona, ja liczę od operacji - wiekszość tak liczy, tak też zasuwają nam suwaczki na forum
jest też szkoła liczenia od chemii przedoperacyjnej, a nawet od wykrycia choroby ![]() Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
majka1 (offline) |
Post #3 08-02-2013 - 09:05:46 |
Jastrzębie -Zdrój |
Dziewczyny słyszałam ze podczas podawania herceptyny można rowniez podawac chemię. Czy wtedy leczenie jest skuteczniejsze??? Troche sie boję miałam spory przerzut do wezłów pachowych ,moze powinnam zapytac lekarza o dodatkową chemioterapię dodam ze przed operacja miałam podane 6 cykli adriblastyny i texotare.
DUM SPIRO SPERO - dopóki oddycham nie tracę nadziei |
Al_la (offline) |
Post #4 08-02-2013 - 10:53:11 |
k/Warszawy |
Nie podaje się jednocześnie chemii i Herceptyny, bo ta mieszanka jest zbyt kardiotoksyczna.
![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
aga66 (offline) |
Post #5 08-02-2013 - 11:21:24 |
Warszawa |
Alu podaje się np. herceptynę z taxolem, ale może Majka wykorzystała już całą dawkę taksanów i nie można podać więcej. Do Majki. Bierzesz udział w badaniu klinicznym, więc podają Ci tylko te leki, których dotyczy to badanie ![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-02-2013 - 11:21:56 przez aga66. |
Al_la (offline) |
Post #7 08-02-2013 - 11:38:27 |
k/Warszawy |
No tak, miałam na myśli czerwoną, a przecież taksany, to też chemia ![]() Dzięki za uwagę. ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
mona1311 (offline) |
Post #8 08-02-2013 - 12:36:49 |
|
Hejka (mój synek ostatnio przyniósł z przedszkola)
Ja miałam podawane taxole razem herceptyną, tyle że taxole były co tydzień (12 dawek) a hercia wskakiwała co 3. Potem było radio i w jej trakcie też była hercia. Wczoraj wyliczyłam że jestem na "półmetku" - zaczęłam pod koniec sierpnia, wczoraj była 9 dawka. Czy to prawda że hercie przyznają "na rok" a nie na ilość dawek? Tak mi mignęło gdzieś na forum.... Czy ten wątek można traktować jako - rozmowy codzienne? Jest taki na chemiku i na radio - tu w sumie też piszemy o różnych sprawach.....związanych oczywiście z herceptynką naszą kochaną... ![]() |
aga66 (offline) |
Post #10 08-02-2013 - 14:07:23 |
Warszawa |
Alu ja taka mądrala jestem bo nasiedziałam się 18 razy na herceptynie i różne koktaile widziałam
![]() A fuj ,te czerwone niestety też, ble ble ble ![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-02-2013 - 14:08:17 przez aga66. |
mona1311 (offline) |
Post #11 08-02-2013 - 14:11:39 |
|
ucha.
Na razie przesunęło mi się raz o tydzień przez półpasiec. Wiedząc to co wiem teraz chyba bym go ukryła... bo wyniki wszystkie były oki a brzucha nie chciał onk oglądać i sama z tym wyskoczyłam... no i nie podał. Tak liczyłam że wychodzi mi też 2 maj - a jak nie będą pracować? uff będę cisnąć na wcześniejsze podanie. Tak dla śmiechu - ![]() ![]() |
aga66 (offline) |
Post #12 08-02-2013 - 14:18:10 |
Warszawa |
Mona wszystko jest możliwe. Ja ostatnią chemię miałam 1 września 2011 r., a ostatnią herceptynę 21 listopada 2012 r. i do dzisiaj dziwne rzeczy czasami robię i gadam
![]() ![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
paula1978 (offline) |
Post #13 08-02-2013 - 14:34:37 |
Śrem |
Oj dziewczynki macie rację
![]() ![]() ![]() *-----------------------*-----------------------*-----------------------------*-------------------------*-------------------------* ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Poczucie zdrowia zdobywamy tylko przez chorobę." - Georg Christoph Lichtenberg |
Al_la (offline) |
Post #15 08-02-2013 - 19:09:08 |
k/Warszawy |
Majka, lekarze widzą, co robią. Na pewno nie narażą Cię na niebezpieczeństwo
![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
nanet (offline) |
Post #23 28-02-2013 - 20:44:26 |
Konstancin/Góra Kalwaria |
Od 15.02 rozpoczynam hercię
![]() ![]() „Gdy tkwisz głęboko w ciemnym wąwozie bólu, stajesz się głuchy na słowa. Ukojenie i schronienie przynosi wówczas tylko ciepło dotyku i ramiona innych osób”. John O’Donohue |
aga66 (offline) |
Post #24 01-03-2013 - 10:27:48 |
Warszawa |
Nanet rozumiem, że chodzi o marzec, nie o luty. Czy ta rozpiska dotyczy COI? Jeżeli tak to trzymam kciuki i życzę powodzenia
![]() ![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
gocha.31 (offline) |
Post #25 02-03-2013 - 01:05:06 |
Jaworzno |
Hej dziewczyny. Majka napisz mi coś więcej o tej klinice w Otwocku. Mam 31 lat i dwójkę małych dzieci. Ja mam tez T4bN3M0 jestem po 6 cyklach chemi i po operacji amputacji piersi i miałam już przygotowania do radioterapi ale choroba powróciła i nie mogę mieć radioterapi NIE CHCĄ mi podać herceptyny bo nie należy mi się refundacja. Mam mieć znowu chemię. Lekarz powiedział, że to mogło by mi pomóc i postara się coś załatwić ale nie na pewno. Napisz mi coś więcej o tej klinice czy robią też takie problemy czy bez problemu podają lek. Czy my z góry jesteśmy spisane na straty? Z góry dziękuję.
|
nanet (offline) |
Post #26 02-03-2013 - 10:33:13 |
aga66 miałaś rację to jest marzec nie luty
![]() „Gdy tkwisz głęboko w ciemnym wąwozie bólu, stajesz się głuchy na słowa. Ukojenie i schronienie przynosi wówczas tylko ciepło dotyku i ramiona innych osób”. John O’Donohue |
aga66 (offline) |
Post #27 02-03-2013 - 22:05:43 |
Warszawa |
Ach te terminy. Ja chemię miałam podaną niestety 8 tygodni po operacji i mam nadzieję, że podziałała
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
nanet (offline) |
Post #28 02-03-2013 - 22:24:18 |
W zaleceniach raz pisza do 6 tygodni raz do 8 tygodni innym razem że prawie od razu itd. Ja obrałam sobie termin 6 tygodni i się tego trzymałam. Takie moje widzimisie. Teraz natomiast podobno herceptynę można zacząć podawać do 6 miesięcy a ja sobie założyłam że muszę ją dostać ok. 1 miesiąca od ostatniego wlewu
![]() „Gdy tkwisz głęboko w ciemnym wąwozie bólu, stajesz się głuchy na słowa. Ukojenie i schronienie przynosi wówczas tylko ciepło dotyku i ramiona innych osób”. John O’Donohue |
majka1 (offline) |
Post #29 06-03-2013 - 12:17:12 |
Jastrzębie -Zdrój |
gocha.31 [www.ecz-otwock.pl] tu masz stronke kliniki sa tam numery telefonów do onkologów zadzwoń powiedz w jakiej jestes sytuacji wszystkiego sie dowiesz. 3 mam kciuki
![]() DUM SPIRO SPERO - dopóki oddycham nie tracę nadziei Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-03-2013 - 12:17:37 przez majka1. |
Zosia123 (offline) |
Post #30 09-03-2013 - 10:24:59 |
Kraków |
Moja mama miala podawaną herceptyne przez ponad 2 lata - 38 wlewòw. W Krakowie gdzie sie leczylysmy w chwili powstania przerzutow do kosci nawet nie wspomieli o herceptynie!!! A przyslugiwala mojej mamie poniewaz spelniala kryteria wg ktorych NFZ przyznaje leczenie herceptyna: czyli guz nie wiekszy niz iles tam cm, liczba zajetych wezlow miescila sie w normie okreslonej przez NFZ. Ale mimo to ani slowa nie powiedzieli o tym . Zaproponowali tylko wlewy pamifozu i jedno naswietlenie. Generalnie olali nas! Zmienilysmy klinike i przenioslysmy sie od razu do Kielc !!!!! Tam momentalnie podano mamie chemie Taxoter ( mocna chemia) herceptyna i pamifoz. Zupelnie inne podejscie do pacjenta! Polecam Świętokrzyskie Centrum Onkologii dr. Dariusz Kucharczyk bardzo fajny lekarz, mlody i ambitny!!!!
|