Herceptyna
aga66 (offline) |
Post #5 19-02-2012 - 19:51:30 |
Warszawa |
Kinia ja pracowałam i podczas chemii (z krótkimi przerwami na jako takie dojście do siebie) oraz podczas naświetlań. Teraz mam herceptynę. Normalnie pracuję i jestem pięknie owłosiona
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 19-02-2012 - 19:52:14 przez aga66. |
filipinka35 (offline) |
Post #7 20-02-2012 - 13:20:27 |
|
Ja też mam herceptynę i piękne,gęste włosy. Herceptyna nie powoduje skutków ubocznych tak jak chemia ale trzeba kontrolować serce EKG przed kazdym podaniem herceptyny i ECHO serca co trzecie podanie.
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
tarantella (offline) |
Post #9 22-02-2012 - 19:23:38 |
Kielce |
|
kasial (offline) |
Post #10 02-03-2012 - 12:13:35 |
|
To ta osłona tak przymula, nie herceptyna. Mi też przez kilka pierwszych wlewów podawali clemastin po którym byłam śnięta. Jak odstawili to nie było żadnej różnicy w samopoczuciu, no może serducho czasami kołatało. A zmęczenie to chyba z tego całego pobytu w szpitalu, mi to zawsze zajmowało minimum 6 godz. jak się nasiedzisz w tej duchocie, kolejkach różnych to i zdrowy się zmęczy.
|
filipinka35 (offline) |
Post #11 02-03-2012 - 15:54:40 |
|
Bardzo dobrze sie czuje po herceptynie. Piszę to dlatego,ze pewnie sa osoby ktore zaczna takie leczenie. Paznokcie mam mocne, żadnych dolegliwosci aha i przed podaniem herceptyny dostaje w strzykawce dexaven. Lek dzialajacy przeciwuczuleniowo,przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Nie mam absolutnie żadnych skutków ubocznych.
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
aga66 (offline) |
Post #12 02-03-2012 - 18:52:23 |
Warszawa |
Mnie też pękają opuszki palców. Czasami mam też wrażenie jakby ktoś mi na klacie stanął. Ogólnie to jestem jeszcze chyba ciągle osłabiona po chemi i radio. Nie przeszła mi też neuropatia, także zanim się "rozbujam", to mam kłopoty z chodzeniem. Ale faktycznie herceptyna w stosunku do chemii czerwonej czy docetakselu to pikuś
![]() ![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 02-03-2012 - 18:55:03 przez aga66. |
Katty (offline) |
Post #13 03-03-2012 - 15:27:57 |
Warszawa |
Clemastin jest na uczulenie. Pamiętam jak szłam na pierwszą Herceptynę to kazali mi po niej 6 godzin siedzieć w szpitalu w razie jak byłabym na nią uczulona. Ale oczywiście nie byłam, żadnych skutków ubocznych nie odczuwałam, nie wiem co to pękające opuszki palców, paznokcie obgryzałam, to zawsze sztuczne przyklejone były ale to nie od Herceptyny.
Jako ciekawostkę mogę napisać, że rekonstrukcję piersi robiłam między Herceprynami. Pojechałam na wlew z butelką z moimi płynami organicznymi, z którą mnie wypuścili ze szpitala po rekonstrukcji......kiedyś to opisywałam jak się pielęgniarki dziwiły i śmaiły ze mnie bo im opowiadałam jak o mało się nie zaplątałam w te rurki w autobusie.....pamiętam zima to była i kożuch ciężki i jeszcze zakupy po drodze zrobiłam. Po żadnym wlewie nie wracałam prosto do domu, zawsze wykorzystywałam wyjście z domu by coś przy okazji załatwić. Także ....................każdej życzę żeby tak przechodziła Hercię jak ja!.....czyli łagodnie. |
monik (offline) |
Post #14 12-03-2012 - 09:58:25 |
Łódź |
ja już po 10 wlewie herceptyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ellaj (offline) |
Post #15 12-03-2012 - 22:09:28 |
Opole |
W maju minie rok jak skączyłam brać herceptynę.Faktycznie paznokcie jakby słabsze,szczególnie w prawej ręce,strupki w nosie pojawiające się i znikające(to tu wyczytałam że to skutek uboczny herceptyne-a już się martwiłam że coś nie tak)...
![]() ![]() |
aga66 (offline) |
Post #16 13-03-2012 - 18:56:24 |
Warszawa |
Monik mnie faktycznie bolą kości prawdopodobnie po taksanach (taxotere), a teraz doszły bóle stawów po herceptynie (na stronach Roche jest informacja o wszystkich skutkach ubocznych). Zresztą po chemii mam silną neuropatię, która nie zamierza mnie chyba opuścić. Chcę się tylko zapytać co ma menopauza do bóli kostnych po chemii
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
aga66 (offline) |
Post #19 23-03-2012 - 10:45:10 |
Warszawa |
Ja też nie dostaję żadnych sterydów. Mam tylko przepłukiwany port i od razu podłączana jest herceptyna
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
filipinka35 (offline) |
Post #20 23-03-2012 - 21:33:51 |
|
A ja dostaję dexaven w strzykawce przed kazdą herceptyną.
W jakim celu to nie bardzo wiem, ale ufam swojej once. Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
aga66 (offline) |
Post #22 02-04-2012 - 16:36:08 |
Warszawa |
Musze się wyżalić, bo zaraz się wścieknę
![]() ![]() ![]() ![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
kasial (offline) |
Post #23 05-04-2012 - 14:35:35 |
|
Aga ja miałam podobną sytuację musiałam mieć konsultację kardiologa pilną przed koleją herceptyną i też się okazało że nie można tego przeskoczyć bo kardiolog przyjmuję w CO raz w tygodniu jakieś 2 godz. a pacjentów pod gabinetem nie powiem ile i miałam czekać 2 miesiące. Także nie załatwiłam, a onkolog mi darował. Ale dziwi mnie że piszesz, ze NFZ nie zapłaci za herceptynę gdy badanie echa poza CO, ja przez całą herceptynę robiłam prywatnie w moim mieście, bo tak mi było wygodniej i w Bydgoszczy to akceptowali bez gadania.
|
aga66 (offline) |
Post #24 05-04-2012 - 19:10:04 |
Warszawa |
Kasiu, tak mnie poinformowała moja pani doktor od chemii. Podobno zmieniły się przepisy i NFZ strasznie teraz "fika"
![]() ![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
monik (offline) |
Post #25 10-04-2012 - 19:42:55 |
Łódź |
no to dziwna sprawa u was z tymi badaniami bo ja każde badanie robię prywatnie... ba, nawet ekg zdaża mi się przynieść od mojego kardiologa jak jestem u niego dzień przed podajiem herceptyny bo tak sie czasem umawiam i nic.. a jak się raz okazało, że mój kardiolog nie mógł mnie przyjąć na echo to podali mi nawet bez... no ostatnio coś wyszło nie tak na ekg ale kardiolog napisała, że jeszcze wszystko w granicach normy, ale widać dziewczyny, że herceptyna to nie witaminki.... ja po 11 wlewie czuję osłabienie, tro chę arytmię ale to w końcu lek cud więc damy radę.. mam nadzieję, że uało Ci się załatwić temat i kolejna dawka herci płynie już sobie w twoich żyłach!
|
aga66 (offline) |
Post #28 20-04-2012 - 13:46:57 |
Warszawa |
Ja właśnie łykam Essentiale i mam się dobrze, zreszta podczas chemii opócz Heparegenu też łykałam (zaleciała mi moja onka). A kto Ci Gosiu powiedział, że Essentiale bee
aga66 (offline) |
Post #29 30-04-2012 - 11:51:43 |
Warszawa |
Oj dziewczyny, myślałam, że w piątek się przeniosę na "łono Abrahama"
![]() ![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
Al_la (offline) |
Post #30 30-04-2012 - 12:51:12 |
k/Warszawy |
A powiedziałaś o tym lekarzowi?
Powinni zdiagnozować przyczynę, bo na drugi raz możesz jednak zejść z tego padołu ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |