Lapatinib
Amazonki.net (offline) |
Post #1 18-02-2010 - 15:16:26 |
Forumowo |
Lapatinib (nazwa handlowa Tyverb)
Tu można pisać wszystko o leczeniu Lapatinibem, wymieniać doświadczenia i zadawać pytania. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 24-04-2016 - 11:52:25 przez myszka. |
Hala1962 (offline) |
Post #3 22-04-2010 - 19:27:10 |
Szczecin |
Ja jestem po rocznej kuracji Lapanitibem w skojarzeniu z Herceptyną. Przez pierwszy miesiąc przyjmowałam 4 tabletki po 250 mg, ale po nieustających biegunkach zmniejszono mi dawkę do trzech tabletek. Zmniejszenie dawki trochę pomogło, ale bywały dni kiedy nie mogłam się ruszyć z domu - kibelek musiałam mieć pod ręką. Po skończonej kuracji przytyłam 6 kg
|
słoneczko nad rzeczką (offline) |
Post #8 28-09-2010 - 00:04:01 |
suwałki |
Proszę o informacje na temat stanu mięśnia sercowego tych z was, które biorą/brały herceptynę i/lub tyverb. Mojej mamie niestety serce siadło i musiała zaprzestać brania herceptyny, do chwili obecnej jakoś rewelacyjnie się nie odbudowało.
|
dani (offline) |
Post #9 28-09-2010 - 11:50:33 |
|
Wątek o herceptynie na poprzednim forum...Popczytaj, może Ci w czyms pomoże...
Chcesz rozśmieszyć Boga... Opowiedz mu o swoich planach.. |
Al_la (offline) |
Post #11 10-02-2011 - 21:59:05 |
k/Warszawy |
Lapatinib nie jest powszechnie stosowanym lekiem, to lek tzw. niestandardowy.
U nas na forum nikt nie był nim leczony w nawrocie choroby, więc trudno powiedzieć, czy pomógł. Miej nadzieję, ze Mamie pomoże. Jakie miałyśmy raki? Najczęściej przewodowe i zrazikowe. Zapalny jest bardzo rzadko występującym nowotworem. W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
akzseinga74 (offline) |
Post #12 21-02-2011 - 10:34:31 |
|
Ja mam przerzuty do opłucnej i brałam lapatinib + xelode przez 8 miesięcy. Na początku ten zestaw dał dużą poprawę, zmniejszyły się guzy. Niestety jak i każda chemia i to przestało na mnie działać. Nie brałam tego w badaniach klinicznych tylko moja Pani doktor pisała wnioski do NFZ o refundowanie mi tych leków.
Na mnie działało dosyć długo, ale niestety każdy inaczej reaguje na leki. |
akzseinga74 (offline) |
Post #14 25-02-2011 - 21:36:52 |
|
Po tym dostałam vinorelbinę, która nie zadziałała, potem dostałam gemzar, który przyniósł efekty, a potem to już długa historia. Teraz jestem na femarze i czekam ze strachem na tomograf.
|
Melodyjka (offline) |
Post #16 13-03-2013 - 23:39:28 |
Gdańsk |
Dziewczyny, czy to prawda, że Lapatinib stosuje się tylko w przypadku rozsianego raka piersi? Pytam, bo mam wznowę po 3 latach. Wcześniej brałam herceptynę. Wznowa nastąpiła w okolicy pierwotnego guzka i moja lekarka twierdzi, że to mnie nie kwalifikuje do brania tego lekarstwa.
|
Al_la (offline) |
Post #17 14-03-2013 - 10:47:41 |
k/Warszawy |
A po co na wznowę chcesz wytaczać armatę?
Wznowę leczy się bardzo dobrze. Trzeba ją usunąć i zastosować odpowiednie leczenie. Nie wiem na 100%, ale to co mówi Twoja dr wydaje się prawdopodobne. W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Bajdunia (offline) |
Post #18 12-04-2013 - 20:55:32 |
koło Zielonej Góry |
Witam
przenoszę się tutaj z wątku herceptyna. Herceptynę zakończyłam po 5 latach i 98 wlewach. Teraz mam dostawać lapatinib i xelode. Wyniki krwi , usg i MM nic nie wykazały. Tylko na zdrowej piersi zrobiła się skórka pomarańczowa, nad brodawką jakby siniaki, robią się coraz większe. cyc też większy pełniejszy. Nic nie boli. Wczoraj byłam na TK. /miałam w grudniu i było OK/. W środę jadę na krew i od czwartku zaczynam leczenie. Co dalej - będę pisać. Na razie mam "pełne gacie" , zresztą zawsze, jak coś nowego mnie czeka. operacja 26.06.2006. |
Al_la (offline) |
Post #19 12-04-2013 - 23:10:14 |
k/Warszawy |
I zaczynasz leczenie bez diagnozy? A skąd wiadomo, ze to nawrót choroby? Ocenili "na oko"?
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Hala1962 (offline) |
Post #21 13-04-2013 - 15:59:46 |
Szczecin |
Bajduniu ja jestem po rocznym leczeniu lapanitibem równolegle z herceptyną. Jakbyś miała pytania to śmiało, chętnie pomogę. Przyglądam się Twojemu leczeniu Bajduniu odkąd jestem na forum i trzymam za Ciebie kciuki. Ja również jak i Ala jestem zaskoczona tym, że tak szybko ustalono schemat leczenia nie czekając na ostateczną diagnozę. Oby wynik TK wskazał na jakiś bzdet i żebyś nie musiała przechodzić kolejnego leczenia
|
Bajdunia (offline) |
Post #23 05-05-2013 - 19:06:13 |
koło Zielonej Góry |
Brałam tą przeklętą xelode przez 2 tygodnie, teraz mam tydzień przerwy. Do tego tyverb przez 3 tyg. Pisze przeklętą, bo jak żyje nie miałam jeszcze takich biegunek. Ciśnienie takie,że myślałam, ży wylot mi rozerwie. z domu nie wychodze, bo strach. A do tego straszne bóle brzucha, jakby skręt kiszek. Trochę się uspokoiło. W czwartek jade do dr. zobaczymy co dalej.
Dlaczego nikt tu nie pisze? Czyżbym tylko ja brała te tabletki? operacja 26.06.2006. |
Al_la (offline) |
Post #29 05-05-2013 - 19:54:17 |
k/Warszawy |
Bajduniu, tutaj [amazonki.net]
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |