Radioterapia - rozmowy codzienne

Wysłane przez Amazonki.net 

Amazonki.net (offline)

Post #1

22-01-2010 - 23:52:33

Forumowo 

Będziesz miała naświetlania, a może jesteś w ich trakcie. Napisz, jak się czujesz i bądź z nami. To jest wątek dla Ciebie.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-11-2010 - 14:31:51 przez Al_la.

evia007 (offline)

Post #2

02-05-2010 - 10:53:51

Żory 

W porównaniu z chemią to pestka.Jestem już po 15 lampkach,skóra jest lekko czerwona,pojawiło się trochę ciemnych plamek i jakby nie świadomość o uszkodzonych narządach nie byłoby tak źle.

Masza70 (offline)

Post #3

15-05-2010 - 11:02:34

a ja jestem słaba jak pies.... 12 lamp za mną. Jeszcze całe 13. Słaba jestem i śpiąca.

malgos 10 (offline)

Post #4

15-05-2010 - 11:59:32

Łódź 

Maszka to już 12 i będzie coraz mniej
a jak chcesz odpoczywać to odpoczywaj przecież to naświetlania robią dobrze ale też osłabiają
Mnie lekarze co tydzień sprawdzali krewkę
i nie kazali naświetlanej strony moczyć tylko pudrować

jestem na forum od 25-10-2008

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.

- Fiodor Dostojewskiserce

Monia_B (offline)

Post #5

09-12-2010 - 15:57:09

Łódź 

właśnie się zastanawiałam czemu mi się tak chce spać - a tu wyczytuję, że to od naświetlania
jestem dopiero po 4 lampce... co to będzie po 20 ??? będę chyba spała na stojąco winking smiley

moja tfu forumowicz rczość blogowa

malgos 10 (offline)

Post #6

09-12-2010 - 21:32:25

Łódź 

Monisiu tylko stań przy scianie byś mogła sie oprzeć chichot

A tak poważnie to uodparniaj organizm bo to radio też osłabia

a na krewkę to już dali skierowanko

jestem na forum od 25-10-2008

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.

- Fiodor Dostojewskiserce

ToJa (offline)

Post #7

09-12-2010 - 21:41:50

Moniu, ja śpiaca byłam tylko na początku, potem już się chyba przyzwyczaiłam
pamietaj o soczkach z buraków i natce pietruszki, radio bardzo daje krewce popalić

ilunia25 (offline)

Post #8

13-12-2010 - 10:48:11

Tarnow 

Witam smiling smileyw czwartek zaczynam Radioterapie...boje sie jak cholerasmiling smileypodobno przy chemi jest to pestka ja jednak jestem przerazonasad smileydopiero co zaczely mi odrastac wlosy...i co??znowu mam je stracic??sad smileyna szczescie po mastektomi(3 tyg.temu)jestem juz sprawnasmiling smileytzn od razu bylam po 2 dniach wrocilam do domusmiling smileyi sprzatalamtongue sticking out smileywszyscy byli w szoku a najbardziej moj lekarzsmiling smileytak samo chemie znosilam super....ostatnia byla tylko okropna bo juz przy badaniu krwi wymiotowalam...ale to byly nerwysmiling smileyprzez caly ten czas pije sok z Noni i myslez ze to tez mi bardzo pomoglosmiling smileyslyszalam ze po naswietlaniu trzeba smarowac tatuaz oliwa z oliwek ze to pomaga??czy to prawda??robilyscie tak??Kurde tak bardzo sie boje!!!!................

nigdy nie wmawiaj sobie, że nie dasz rady. wiara w siebie to podstawa osiągnięcia sukcesu.!!!róże

ToJa (offline)

Post #9

13-12-2010 - 11:31:32

po pierwsze: nie ma się czego bac duży uśmiech
radioterapia to pikuś (6 grudnia mineło 2 lata jak ja zakonczyłam, a dali mi full wypas 25 sztuk + 8 celowanych)
włosów nie stracisz smiling smiley spokojnie sobie będa rosły dalej smiling smiley
nie wiem co rozumiesz przez: slyszalam ze po naswietlaniu trzeba smarowac tatuaz oliwa z oliwek ze to pomaga
jesli myslisz o smarowaniu po kazdorazowym naświetlaniu to NIE - nie smarujemy oliwka - sypiemy talkiem - miejsca naświetlanego nie myjemy -
ale jesli myslisz o smarowaniu po wszystkich lampkach to mozna smarowac, sa równiez kremy i maście różnego rodzaju do smarowania
poczytaj dokładnie wątki o radioterapii zarówno na tym forum jak i na forum 2

Polcia (offline)

Post #10

13-12-2010 - 12:16:22

ja dostałam w CO tłustą maść robioną przez nich i kazali mi tym tłuściochem smarować ale maść nie aptekowa tylko robiona specjalnie
zapytaj się w swoim ośrodku onkologicznym, czy mają swoją maść robioną dla pacjentów

Dano Ci życie, które jest tylko opowieścią. Ale to już Twoja sprawa, jak Ty ją opowiesz .................

Marek Hłasko "Sowa, córka piekarza"

Psotunia (offline)

Post #11

13-12-2010 - 12:17:24

Zachciało mi się dzwonić do AM w Gdańsku i powiedzieli mi,
że na radio mogę już jutro przyjechać a jeśli nie chcę,
to w przyszłym tygodniu.niezdecydowany dadzą znać.
Mam tam być stacjonarnie smutny toć ja zwariuję chyba.
Jak to będzie? Naświetlają tego samego dnia, co robią punkty?
Jak mam się do tego przygotować? bezradny
Czy któraś z Was była stacjonarnie w szpitalu podczas radioterapii?

aniolek1 (offline)

Post #12

13-12-2010 - 12:43:24

Ja byłam stacjonarnie i miło wspominam smiling smiley

Becia (offline)

Post #13

13-12-2010 - 20:04:51

Siemianowice Śląskie 

ilunia25
w czwartek zaczynam Radioterapie...boje sie jak cholerasmiling smileypodobno przy chemi jest to pestka ja jednak jestem przerazonasad smiley

Ilunia, ja zaczynam w środę... ale wcale się nie boję... chyba jestem jakaś nienormalna niezdecydowany... jak widzę te wszystkie maszyny w instytucie, to cieszę się, że żyję w czasach, w których medycyna jest na takim poziomie, że mogą mnie leczyć i mają czym tak

"Życie nie po to jest, by się spieszyć.
Życie jest po to, by się życiem cieszyć."

anija63 (offline)

Post #14

13-12-2010 - 20:17:29

k Grudziadza 

Witam was dziewczyny zgadzam sie z becia nie ma sie czego bac ja tez nie dawno zakonczyłam radioterapie i czuje sie ok pozdrawiamróżekwiatek

ToJa (offline)

Post #15

13-12-2010 - 21:34:48

Becia

I... ale wcale się nie boję... chyba jestem jakaś nienormalna niezdecydowany... :
bo co niektore na tym forum właśnie takie sa duży uśmiech
melduje sie druga nienormalna niedowiarek, co to wcale sie radio nie bała chichot
przed chemia nie czuła strachu niedowiarek
a jak mi raczka wycięli to świat powitałam usmiechem od ucha do ucha duży uśmiech

ilunia25 (offline)

Post #16

16-12-2010 - 08:16:48

Tarnow 

No to dzisiaj czeka mnie Solarkasmiling smiley)troszke sie boje ale dam rade ,bo jak widze to mowicie ze to pikussmiling smileywiec ja jako silna zdrowa wariatka dam radesmiling smileytak zdrowa bo oprocz tego cholerstwa to jestemm zdrowa i tak sie czujesmiling smileytrzymajcie kciukismiling smileya ja jak wroce to opowiem Wam jak to wszystko przeszlamsmiling smileyróże

nigdy nie wmawiaj sobie, że nie dasz rady. wiara w siebie to podstawa osiągnięcia sukcesu.!!!róże

zosia (offline)

Post #17

03-01-2011 - 10:36:07

Ja skonczylam radioterapie 17lampek + 8 na blizne. Ostatnia lampe mialam 24grudnia smiling smiley i poki co skore jest w dobrym stanie. Swedzi jak cholera ale da sie wytrzymac. Jedyne co mnie wnerwia to taka kluska w gardle... czy mieliscie podobnie z ta klucha? To tak jakby jakas zawiesina, nie moge jej odksztusic.

metka (offline)

Post #18

11-02-2011 - 22:50:24

Witam się tutaj, bo nie wiem gdzie. Jest wątek "radio po operacji", a ja będę miała przedoperacyjną... czyli nie dla mnie tamtejsze posty, to przyszłam tu poklikać. Mam zacząć 21.02, przez 6 tygodni, to razem 30 naświetlań będzie. Czy mam się zawczasu na coś nastawić?

"Spieprzaj, dziadu!" (L.K.)

ToJa (offline)

Post #19

11-02-2011 - 22:58:07

tak jak w czasie chemii, trzeba dbać coby dobra krewka była uśmiech
a tak poza tym
to nastaw się na leżenie duży uśmiech
se ze 4 minuty poleżysz chichot

metka (offline)

Post #20

11-02-2011 - 23:21:36

no tak myślę, że gorzej niż przy chemii nie będzie rotfl

Becia (offline)

Post #21

15-02-2011 - 20:38:46

Siemianowice Śląskie 

ToJa
to nastaw się na leżenie duży uśmiech
se ze 4 minuty poleżysz chichot
taa... ja raz to 50 minut leżałam, bo pani się uczyła bezradny

"Życie nie po to jest, by się spieszyć.
Życie jest po to, by się życiem cieszyć."

Dorotka (offline)

Post #22

16-02-2011 - 11:17:40

dziewczyny, miałyście albo macie bóle głowy przy radioterapii??

serceKocham Mojego Dziubeczka Bardzo Mocno - Martinekserce

Teresa1957 (offline)

Post #23

16-02-2011 - 11:44:00

Kraśnik 

Ja poza przypieczeniem nie miałam żadnych ubocznych skutków, ale każdy przechodzi to inaczej.

amor (offline)

Post #24

16-02-2011 - 17:57:21

Siemianowice Sl. 

Ja miewałam bole glowy przy radioterapii...oczywiscie nie za kazdym razem ,ale pamietam ,ze sie zdarzaly....

Dorotka (offline)

Post #25

17-02-2011 - 17:54:47

no właśnie, mnie wczoraj strasznie głowa bolała, a raczej rzadko miewam takie bóle i tak pomyślałam, że to może przez naświetlania. dzisiaj już jest ok rotfl

Psotunia (offline)

Post #26

18-02-2011 - 07:45:14

Zaczęła boleć mnie głowa podczas radioterapii.
Boli do teraz, szczególnie nad karkiem.
Kiedy zmieniam pozycję ze stojącej na leżącą
czuję niewielkie zawroty głowy.
To efekt uboczny, myśli czy co innego??
bezradny

lulu (offline)

Post #27

18-02-2011 - 08:00:37

k/Kwidzyna 

Ja takie bóle miałam jeszcze przed chorobą, raczej bez zawrotów, ale to było związane z kręgami szyjnymi. Po rehabilitacji przeszło mi. Teraz czasem wraca ten ból, ale pewnie takiej rehabilitacji to mi nie przepiszą ... wtedy to miałam laser.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

Dorotka (offline)

Post #28

18-02-2011 - 10:21:40

Mnie łupią skronie i twarz cała właściwie. Takie dziwne uczucie. Bardziej prawa strona, a prawą mam naświetlaną.

amor (offline)

Post #29

18-02-2011 - 20:09:34

Siemianowice Sl. 

Teraz tez pogoda sprzyja bolom głowy.... moze je nasilac.....brac paracetamol i juz! Wszystko minie...

metka (offline)

Post #30

22-02-2011 - 20:54:20

Jutro dopiero będę miała robioną tą maskę - przygotowanie do radio. Powiedzcie mi, bo zapomniałam zapytać lekarki, czy będę miała jakąś tomografię robioną? tak mi się obiło o uszy. I czy ja do tego mam być na czczo? czy mi będą coś wstrzykiwać do żyły? I krzyżyki będą na mnie malować podobno - to już teraz czy dopiero przy pierwszym naświetlaniu?

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 511
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024