Radioterapia - rozmowy codzienne
ElciaAnna (offline) |
Post #1 24-06-2015 - 16:38:58 |
|
Witaj .Ja miałam naświetlenia w Wałbrzychu to nie pomogę . Co do tatuaży to u nas były konieczne.
Śpieszę donieść że dziś miałam ostatnią z 33 lampek. Teraz można mieć prawdziwe wakacje Jeżeli będę mogła w czymś pomóc - jestem do dyspozycji Pozdrawiam i życzę wszystkim pięknego lata |
Krynia58 (offline) |
Post #4 08-07-2015 - 10:42:34 |
Warszawa |
Myślę tak samo jak Mea, nie cykaj się
Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
ewa77 (offline) |
Post #7 12-07-2015 - 12:01:35 |
|
ponieważ chemię już zaliczyłam to teraz zapisuję się do działu radio
cześć dziewczyny, w poniedziałek mam mieć symulację radioterapii a od czwartku zaczynam wraz z jednoczesnym pobytem w oddziale szpitalnym wziązku z podaniem herceptyny tam też chyba ipowinnam odcisnąć palucha Jakieś wskazówki ? porady? przeciwskazania? obawy? |
Wielka7 (offline) |
Post #8 13-07-2015 - 22:31:58 |
|
Witajcie Dziewczyny
Jutro ostatnie 22 naświetlanie.Po chemii przez radioterapię przeszłam jak burza.Nic się nie działo,zero zaczerwienienia skóry i właściwie czegokolwiek.No może tylko delikatne swędzenie naświetlanego obszaru ale to było do zniesienia.Grunt to nie myć miejsca naświetlania(ja przecierałam chusteczkami dla dzieci)i natłuszczać maściami typu Linomag,Aqua Stop itp.Da się wytrzymać.Następny etap:hormonoterapia... |
davis (offline) |
Post #13 31-07-2015 - 14:57:44 |
|
Dzis zakonczylam naswietalanie na Ursynowie w Warszawie. Wszystko jest tam bardzo dobrze zorganizowane, personel przemily. Nigdy nie musialam za dlugo czekac - generalnie wszystko bardzo sprawnie. Zastasowano u mnie metode bramkowania. Podsumowujac - to koniec mojego leczenia - teraz hormonoterapia i troche mam stres trzymajcie za mnie kciuki
|
Wielka7 (offline) |
Post #16 01-08-2015 - 21:21:38 |
|
Rose,nic sie nie cykaj.Wszystko bedzie dobrze.Chemia strasznie mnie sponiewierała a przez radio przeszłam jak burza.Kompletnie nic sie działo.Miałam 17 naświetlań na gruczoł piersiowy i 5 boost na lożę po usuniętym guzie.Przy ostatnich pięciu naświetlaniach troche schodziła mi skóra tak jak po opalaniu.Troszke mnie to swędziało.Grunt to nie myć naświetlanego obszaru.Ewentualnie go natłuszczać(linomag albo aqua stop).Codziennie sama dojeżdzałam autem 40 km do WCO w Poznaniu.Teraz 3 tydzień biorę Tamoxifen i żrę jak szalona wszystko co sie daTyje i jestem strasznie nerwowa na wszystkich i na wszystko...Jakby co pytaj,chętnie pomogę
|
rose (offline) |
Post #17 02-08-2015 - 13:36:15 |
|
Ja mam obrzęki na stopach teraz to skutecznie lecze.herbaty nie pije już 25 lat .Zaczęła bym pić herbate ale mam wysuszony przełyk i całą tą rurę do żołądka i obawiam się że herbata mi go bardziej wysuszy..Co do przemiany materiałów to na pewno jest do bani, popijam siemię może się polepszy!
Wielka podbudowałaś mnie dzięki!!! |
Renka623 (offline) |
Post #19 03-08-2015 - 15:58:10 |
|
Mam pytanie czy któras tak miała? ,moja kuzynka po operacji piersi oszczedzającej, rak hormonozalezny wezly czyste przepisano tabletki oraz 25 lampek a po radio zaproponowano 3 dni w szpitalu celem podania chemi bezpośrednio szczykawką w loże po wyciecia gadziny.Może nie w tym miejscu piszę ale to zwiazanie z radio.pozdrawiambuziak. Ale dałam plame! Dziewczyna wystraszona wszystko kojarzy sie jej z chemią a byla brachyterapia .
|
dziubas (offline) |
Post #20 03-08-2015 - 17:02:41 |
Gdańsk |
Brachyterapie jatez miałam, w szpitalu byłam w zwiazku z nia 1 dobe ale nic strzykawka nie podawali tylko przez loze przeprowadzili 10elektrod i na 14 godz podłaczyli mnie do aparatury...
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Renka623 (offline) |
Post #21 03-08-2015 - 17:14:36 |
|
Dziubas ja i kuzynka juz wiemy że to była brachyterapi ale ja zadałam to pytanie jeszcze w czerwcu. Miala własnie w taki sposób robione jak piszesz./cytowałam pierwszy wpis z czerwca i na podglądzie było inaczej a wyszło jak wyszło/ale wiek robi swoje Pozdrawiam
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-08-2015 - 17:16:01 przez Renka623. |
rose (offline) |
Post #23 11-08-2015 - 10:57:56 |
|
Cześć!dziś zaczynam radioterapię, trochę późno bo o dziewietnastej ale mi to na rękę. Ciekawe jak będzie?Mam dylemat co do biustonosza ?Jestem po mastek. radykal. I trochę glupio będzie mi z jednym cyckiem paradować przez szpital!Może na czas podróży niezawadzi mieć sztuczniaka na sobie !Jak uważacie ?
Mam jeszcze pytanko ,,czy w trakcie (miedzy)naświetlania mi można robić masaż limfatyczny na rękę po naświetlanej stronie? |
rose (offline) |
Post #25 11-08-2015 - 13:00:04 |
|
Ircia no ja właśnie w całej swej okazałości taka rozgarnieta jestem ...hi..hi..że SE ubzdurałam że może mi się tam coś poobciera lub za bardzo spoci!!!Ale fajnie że jesteś przykładem ,który chodził w staniku i było ok.Ja też jak ty uczyniePozdrawiam i dzieki
|
Krynia58 (offline) |
Post #27 11-08-2015 - 18:53:29 |
Warszawa |
Rose, podczas nauki automasażu tak właśnie tłumaczyli....i że masaż trzeba robić mówili. Pod linkiem filmik. Od ok. dwudziestej minuty masz pokazane, jak masować także w trakcie radio [amazonki.net] Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
rose (offline) |
Post #28 11-08-2015 - 22:23:06 |
|
Dzięki dziewczynyNiedawno wróciłam!Wiecie tak się bałam że mnie zchajczą na tym łożu blaszanym,że zamknełam oczy!!! Które to otworzyłam poo...20minutach bo tyle to trwało za pierwszym razem.Nawet nie wiem czy mi zakładali ten cały bulus który mi robili tydzień wcześniej .Mąż miał zemnie polewke całą drogę że taka trzesidupa ze mnie
Ale naprawdę nawet nie czulam jak mi rysowała mazakiem po klacie ,zato teraz czuje jak by ktoś trzymał dłońmi mi za żebra i łopatkę !Mam nie myć naświetlonych miejsc ,talkowac alantanem i wietrzyć .Dziewczyny jak to jest z tym słońcem Bo ja wracam autem ok.100km w jedną i100km z powrotem w słońcu(prawie)!,a panie które mnie naświetlały zwróciły mi uwagę że szyje i naświetlanie miejsca mam mieć okryte .A tu cholerka taka skwara na dworze!!! i weź się jeszcze ubierz żeby słonko nie dotarło!!!może wystarczy lekki szeroki szal? |
rose (offline) |
Post #29 14-08-2015 - 11:56:52 |
|
Witam !Mam pytanie jestem dopiero po 3 frakcji ,a czuje się tak jak by wszystkie siły zemnie wyszły.Niemam siły co kolwiek robić.Szybko się mecze ,jestem ospała ,boli mnie z lekka naświetlania strona tj. lewa ręką i pod pachą niby to nie jest ostry ból ale uprzyksza funkcjonowanie.Noi doły ,takie popłakiwania z bezsilności.Po operacji już doszłam do siebie a tu znowu AUT !!!!Czy to normalne po radio! ,czy tylko ja jestem taka nie dorobiona
|
Wielka7 (offline) |
Post #30 14-08-2015 - 13:09:24 |
|
Rose,ja w czasie naświetlań przez cały czas czułam się ospała i senna.Codziennie po powrocie do domu musiałam się zdrzemnąć godzinkę a czasami nawet dwie.Jak skończyłam naświetlania wszystko minęło.Też mnie delikatnie bolała naświetlana strona ale potem przeszło.Nie denerwuj się,wszystko będzie dobrze a naświetlania szybko zlecą i zapomnisz o trudnościach z nimi związanych.A i osłaniaj naświetlane miejsca przed słońcem.Może to być lekka chusta bądz szal o którym piszesz.Jest gorąco ale trzeba to przetrzymać
|