Radioterapia - rozmowy codzienne

Wysłane przez Amazonki.net 

ElciaAnna (offline)

Post #1

24-06-2015 - 16:38:58

Witaj .Ja miałam naświetlenia w Wałbrzychu to nie pomogę . Co do tatuaży to u nas były konieczne.
Śpieszę donieść że dziś miałam ostatnią z 33 lampek. Teraz można mieć prawdziwe wakacje smiling smiley Jeżeli będę mogła w czymś pomóc - jestem do dyspozycji
Pozdrawiam i życzę wszystkim pięknego lata smiling smiley chichot

rose (offline)

Post #2

07-07-2015 - 22:10:44

Kochane koleżanki, zaczynam od sierpnia radio, a może ciutke wczesniej!Troszkę się cykamstres

mea (offline)

Post #3

07-07-2015 - 22:16:25

Piaseczno 

Nie masz się co cykaćuśmiechJa wspominam radio jako najlepszy z etapów leczenia. Najgorsze są tylko codzienne dojazdy.

With or without you...

Krynia58 (offline)

Post #4

08-07-2015 - 10:42:34

Warszawa 

Myślę tak samo jak Mea, nie cykaj się uśmiech
ok

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

Kuba (offline)

Post #5

08-07-2015 - 11:00:14

Gogolin 

Pewnie wszystko zależy od szpitala i personelu, ale Babcia również dobrze wspomina radioterapię i do pewnego stopnia zżyła się z tymi, którzy mieli razem z nią naświetlania (na tym samym aparacie znaczy)oczko

rose (offline)

Post #6

08-07-2015 - 21:41:15

Będę mieć naświetlania w Koperniku, w Łodzi.Koczować będę w hotelu nie daleko szpitala,
Oby mnie nie spalili!duży uśmiech

ewa77 (offline)

Post #7

12-07-2015 - 12:01:35

ponieważ chemię już zaliczyłam to teraz zapisuję się do działu radio duży uśmiech

cześć dziewczyny,
w poniedziałek mam mieć symulację radioterapii a od czwartku zaczynam wraz z jednoczesnym pobytem w oddziale szpitalnym wziązku z podaniem herceptyny

tam też chyba ipowinnam odcisnąć palucha duży uśmiech

Jakieś wskazówki ?
porady?
przeciwskazania?
obawy?

Wielka7 (offline)

Post #8

13-07-2015 - 22:31:58

Witajcie Dziewczyny

Jutro ostatnie 22 naświetlanieradocha.Po chemii przez radioterapię przeszłam jak burzaduży uśmiech.Nic się nie działo,zero zaczerwienienia skóry i właściwie czegokolwiek.No może tylko delikatne swędzenie naświetlanego obszaru ale to było do zniesienia.Grunt to nie myć miejsca naświetlania(ja przecierałam chusteczkami dla dzieci)i natłuszczać maściami typu Linomag,Aqua Stop itp.Da się wytrzymać.Następny etap:hormonoterapia...

Janna (offline)

Post #9

24-07-2015 - 13:54:31

rose ja jestem po radioterapii w Koperniku. Technicy przemili. Przeszłam przez to jak burza. Skóra w stanie dobrym - dopiero teraz zaczynam sie łuszczyć

Być jak słonecznik - obracać się zawsze w stronę słońca...

Kass (offline)

Post #10

24-07-2015 - 14:49:15

Janna, gratulacje!! brawo No to mozesz juz na wakacje wybywac? grinning smiley

rose (offline)

Post #11

24-07-2015 - 22:24:11

Jana to świetnie że mi napisałaś że było ok.,dzięki bo ja trochę się cykam jak już kiedyś wam mówiłam.za tydzień mam dzwonić kiedy zaczynam .Narazie mam 4 kropki i czas oczekiwania!Prowadzić mnie będzie dr.Papis a Tobą kto się opiekował?

rose (offline)

Post #12

30-07-2015 - 05:25:45

Cześć widzę że tylko ja nawiedzam ten wątekprzewraca_oczy dziś jade znów na resymulacje ciekawe co mi powiedzą ,kiedy ten termin naświetlania?bezradny

davis (offline)

Post #13

31-07-2015 - 14:57:44

Dzis zakonczylam naswietalanie na Ursynowie w Warszawie. Wszystko jest tam bardzo dobrze zorganizowane, personel przemily. Nigdy nie musialam za dlugo czekac - generalnie wszystko bardzo sprawnie. Zastasowano u mnie metode bramkowania. Podsumowujac - to koniec mojego leczenia - teraz hormonoterapia i troche mam stres winking smiley trzymajcie za mnie kciuki

rose (offline)

Post #14

01-08-2015 - 10:44:25

Cześć od 10 .08 zaczynam radio ,przy resymulacji miałam zrobiony t.z.,,bonus"na osłonę serca, czy któraś z was tak miała? Mam mieć25 naswietlań.Jestem oznakowana kropeczkami .,boje się trochę! Tych skutków się boje!

rose (offline)

Post #15

01-08-2015 - 21:01:01

Wielka jak przeszlaś przez radio ?ja mam mieć25.,się cykam troszke.stres

Wielka7 (offline)

Post #16

01-08-2015 - 21:21:38

Rose,nic sie nie cykajpociesza.Wszystko bedzie dobrze.Chemia strasznie mnie sponiewierała a przez radio przeszłam jak burza.Kompletnie nic sie działo.Miałam 17 naświetlań na gruczoł piersiowy i 5 boost na lożę po usuniętym guzie.Przy ostatnich pięciu naświetlaniach troche schodziła mi skóra tak jak po opalaniu.Troszke mnie to swędziało.Grunt to nie myć naświetlanego obszaru.Ewentualnie go natłuszczać(linomag albo aqua stop).Codziennie sama dojeżdzałam autem 40 km do WCO w Poznaniu.Teraz 3 tydzień biorę Tamoxifen i żrę jak szalona wszystko co sie dajeTyje i jestem strasznie nerwowa na wszystkich i na wszystko...Jakby co pytaj,chętnie pomogętak

rose (offline)

Post #17

02-08-2015 - 13:36:15

Ja mam obrzęki na stopach teraz to skutecznie lecze.herbaty nie pije już 25 lat .Zaczęła bym pić herbate ale mam wysuszony przełyk i całą tą rurę do żołądka i obawiam się że herbata mi go bardziej wysuszy..Co do przemiany materiałów to na pewno jest do bani, popijam siemię może się polepszy!
Wielka podbudowałaś mnie dzięki!!!

Wielka7 (offline)

Post #18

02-08-2015 - 18:10:45

Rosebuzki

Renka623 (offline)

Post #19

03-08-2015 - 15:58:10

Mam pytanie czy któras tak miała? ,moja kuzynka po operacji piersi oszczedzającej, rak hormonozalezny wezly czyste przepisano tabletki oraz 25 lampek a po radio zaproponowano 3 dni w szpitalu celem podania chemi bezpośrednio szczykawką w loże po wyciecia gadziny.Może nie w tym miejscu piszę ale to zwiazanie z radio.pozdrawiambuziak. Ale dałam plame! Dziewczyna wystraszona wszystko kojarzy sie jej z chemią a byla brachyterapia .

dziubas (offline)

Post #20

03-08-2015 - 17:02:41

Gdańsk 

Brachyterapie jatez miałam, w szpitalu byłam w zwiazku z nia 1 dobe ale nic strzykawka nie podawali tylko przez loze przeprowadzili 10elektrod i na 14 godz podłaczyli mnie do aparatury...papa

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Renka623 (offline)

Post #21

03-08-2015 - 17:14:36

Dziubas ja i kuzynka juz wiemy że to była brachyterapi ale ja zadałam to pytanie jeszcze w czerwcu. Miala własnie w taki sposób robione jak piszesz./cytowałam pierwszy wpis z czerwca i na podglądzie było inaczej a wyszło jak wyszło/ale wiek robi swoje chichotPozdrawiam

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-08-2015 - 17:16:01 przez Renka623.

iwet (offline)

Post #22

08-08-2015 - 15:47:09

Warszawa 

Witam! I ja tu się już wpisuję ,bo od 01.09 zaczynam radio.Chemię przeszłam bezbolesnie,może i teraz tak będzie.A narazie odpoczywam i czytam czego mogę sie spodziwać.

rose (offline)

Post #23

11-08-2015 - 10:57:56

Cześć!dziś zaczynam radioterapię, trochę późno bo o dziewietnastej ale mi to na rękę. Ciekawe jak będzie?Mam dylemat co do biustonosza ?Jestem po mastek. radykal. I trochę glupio będzie mi z jednym cyckiem paradować przez szpital!Może na czas podróży niezawadzi mieć sztuczniaka na sobie !Jak uważacie ?

Mam jeszcze pytanko ,,czy w trakcie (miedzy)naświetlania mi można robić masaż limfatyczny na rękę po naświetlanej stronie?

ira (offline)

Post #24

11-08-2015 - 11:02:36

Pabianice 

rose, ja jeździłam na naświetlania w biustonoszu, z protezą. Zdejmowałam tylko do naświetlań, wiadomo, potem zakładałam i do domu duży uśmiech
Ktoś Ci kazał chodzić bez cyckonosza?

rose (offline)

Post #25

11-08-2015 - 13:00:04

Ircia no ja właśnie w całej swej okazałościduży uśmiech taka rozgarnieta jestem ...hi..hi..że SE ubzdurałam że może mi się tam coś poobciera lub za bardzo spoci!!!Ale fajnie że jesteś przykładem ,który chodził w staniku i było ok.Ja też jak ty uczynietakPozdrawiam i dziekipapa

ira (offline)

Post #26

11-08-2015 - 13:34:33

Pabianice 

W domu możesz se latać na golasa, ale do ludzi to się ubierz grinning smiley
Ja nie miałam jakichś szczególnych sensacji związanych z "opalankiem". Może jestem gruboskórna tongue sticking out smiley A było to takiego upalnego sierpnia, jak teraz. Jeździłam tak sześć tygodni, ale jakoś poszło duży uśmiech

Krynia58 (offline)

Post #27

11-08-2015 - 18:53:29

Warszawa 

Krynia58
Mam jeszcze pytanie do dziewczyn po operacji całkowitej,które były naświetlane. Co z masażem? Tak mi się kołacze po głowie z zajęć nauki automasażu,że przy radio trzeba jakoś inaczej, trzeba pewnie omijać miejsca naświetlane? a krem do masażu można choćby i na samą rękę?

Nikulam, podczas radio i trzy tygodnie po rzeczywiście trzeba omijać miejsca naświetlane. Przy ruchu w stronę pachwiny ominąć pachę przez plecy, nie wykonywać też masażu przez klatkę piersiową do zdrowej pachy tylko przeciągać również na plecy.
Nie wiem czy to jasno wytłumaczyłam....
Czy do masażu używasz kremu dr. Eris? Ja dostawałam po nim wysypki....najlepiej sprawdziły się masła do ciała. Oczywiście naświetlanej skóry nie smarowałam.
Nikuś, jeszcze dzień-dwa i oswoisz się z radio, zobaczysz, czas też przestanie Ci się dłużyć. Nawet się nie obejrzysz a już będzie po.....buziak
ok

Rose, podczas nauki automasażu tak właśnie tłumaczyli....i że masaż trzeba robić mówili.
Pod linkiem filmik. Od ok. dwudziestej minuty masz pokazane, jak masować także w trakcie radio uśmiech
[amazonki.net]

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

rose (offline)

Post #28

11-08-2015 - 22:23:06

Dzięki dziewczynybuzkiNiedawno wróciłam!Wiecie tak się bałam że mnie zchajczą na tym łożu blaszanym,że zamknełam oczy!!! Które to otworzyłam poo...20minutach bo tyle to trwało za pierwszym razem.Nawet nie wiem czy mi zakładali ten cały bulus który mi robili tydzień wcześniej .Mąż miał zemnie polewke całą drogę że taka trzesidupa ze mnierotfl
Ale naprawdę nawet nie czulam jak mi rysowała mazakiem po klacie ,zato teraz czuje jak by ktoś trzymał dłońmi mi za żebra i łopatkę !Mam nie myć naświetlonych miejsc ,talkowac alantanem i wietrzyć .Dziewczyny jak to jest z tym słońcem
Bo ja wracam autem ok.100km w jedną i100km z powrotem w słońcu(prawie)!,a panie które mnie naświetlały zwróciły mi uwagę że szyje i naświetlanie miejsca mam mieć okryte .A tu cholerka taka skwara na dworze!!! i weź się jeszcze ubierz żeby słonko nie dotarło!!!niedowiarekmoże wystarczy lekki szeroki szal?bezradny

rose (offline)

Post #29

14-08-2015 - 11:56:52

Witam !Mam pytanie jestem dopiero po 3 frakcji ,a czuje się tak jak by wszystkie siły zemnie wyszły.bleeNiemam siły co kolwiek robić.Szybko się mecze ,jestem ospała ,boli mnie z lekka naświetlania strona tj. lewa ręką i pod pachą niby to nie jest ostry ból ale uprzyksza funkcjonowanie.Noi doły ,takie popłakiwania z bezsilności.Po operacji już doszłam do siebie a tu znowu AUT !!!!Czy to normalne po radio! ,czy tylko ja jestem taka nie dorobionazałamka

Wielka7 (offline)

Post #30

14-08-2015 - 13:09:24

Rose,ja w czasie naświetlań przez cały czas czułam się ospała i senna.Codziennie po powrocie do domu musiałam się zdrzemnąć godzinkę a czasami nawet dwie.Jak skończyłam naświetlania wszystko minęło.Też mnie delikatnie bolała naświetlana strona ale potem przeszło.Nie denerwuj się,wszystko będzie dobrze a naświetlania szybko zlecą i zapomnisz o trudnościach z nimi związanych.A i osłaniaj naświetlane miejsca przed słońcem.Może to być lekka chusta bądz szal o którym piszesz.Jest gorąco ale trzeba to przetrzymaćpociesza
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 577
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024