Radioterapia - rozmowy codzienne
rose (offline) |
Post #1 14-08-2015 - 15:03:42 |
|
Wielka dzięki bardzo!bo ja już myślałam że pewnie coś zemná nie tak z tąd te shizy,ja naświetlania mam o 19 tej wiec ja wrócę to IDE na wyrko ale nastepnego dnia zanim się rozruszam to tak do 11tej się schodzi.I szlak mnie trafia bo po operacji tak pięknie doszlam do siebie a teraz znów ta niemoc.Masz fajną fryzurke na zdjęciu ja mam teraz ciutke dłuższe od tych twoich i na lampki śmigam bez mopa,budze na ulicy troszkę zainteresowania ale mam to w powarzaniu!W peruce
jest stanowczo za gorąco. |
doubleD (offline) |
Post #6 25-08-2015 - 11:44:57 |
London |
wczoraj rozmawialam wstepnie z radiologiem na temat planowania radioterapi - naswietlanie wezlow chlonnych i sutka. jestem zdecydowana na system hypofrakcji - 8 sesji w ciagu 3 tygodni zamiast 5 tygodni codziennych naswietlan. ktos mial system hypofrakcji? dowody wskazuja na to ze skutecznosc jest taka sama jak konwencjonalne frakcje a skutki uboczne i kosmetyczne potencjalnie mniejsze.
|
rose (offline) |
Post #7 25-08-2015 - 21:24:40 |
|
Cześć jestem po10 frakcji,.narazie nie jest źle, troszkę jestem po naświetlaniu ospała ,ale nie zawsze.Niewiem od czego zależy ta ospałość,czy radio ma taki wpływ czy pogoda .Skóra na razie bez zmian oby tak zostało.Na klacie mam kg talku niby tak ma być!Mam nie myć naświetlonych miejsc i,, tak trzymam.."Jeszcze jedno stwierdzam że siemię lniane ,którym zabespieczam gardło przed wysuszeniem jest obrzydliwe,ciągnie się jak g...,ale trochę działa.
|
INDRA (offline) |
Post #13 31-08-2015 - 19:15:58 |
Warszawa |
Witam Drogie Koleżanki, niebawem dołączam do grupy. Zapewne zafundują mi 30 lamp. Mam jasna karnację, skore skłonna do podrażnień, mam plamy, naczyniaki itp. Odpalam sie na czerwono a latem mam piegi. Proszę o dobre rady jak pielęgnować naświetlane miejsce? Jakie kremy maści zakupić? Czy mogę spać z 3- letnim dzieckiem? Bede wdzięczna za info zwłaszcza od osób które maja trudna skore. Boje sie, ze mogą mnie poparzyć. Jaka jest skuteczność radioterapii? Pozdrowienia
|
Al_la (offline) |
Post #17 01-09-2015 - 09:01:24 |
k/Warszawy |
Odpowiedzi na wszystkie swoje pytania znajdziesz w całym tym dziale [amazonki.net] Piszę na wszelki wypadek, gdyby dziewczynom nie chciało się odpowiedać po raz kolejny Ja nie miałam radio, to się nie mądrzę W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |
Baśka73 (offline) |
Post #19 01-09-2015 - 21:26:01 |
Warszawa |
Indra ja jestem po 5 opalaniu w CO Ursynów. Najpierw byłam na wizycie u radioterapeuty jeszcze jak bralam chemię i wyznaczyła mi termin konsultacji. 20 lipca skończylam chemie a 18 sierpnia bylam na konsultacji gdzie oznakowali miejce do naświetlania. Po tygodniu 23 miałam pierwsze naświetlanie. Organizacyjnie ok. Rano przychodzę, zgaszam sie ze jestem i po minucie wczodze na leżankę. Po ok 5-7 minutach koniec i jade do pracy. Na razie zadnych oznak opalania. I oby tak dalej.
|
rose (offline) |
Post #20 05-09-2015 - 20:45:13 |
|
Cześć jestem po18 frakcjach i męczy mnie łaskoczący kaszel po radio do tego okazało się że w przełyku mam grzybice!,która jest prawie nie widoczna !męczyłam się z bólem tej rury (przełyku)prawie 3mc i dopiero dr. Radiolog stwierdził że gnebi mnie najzwykleszy grzybek, wszystkie objawy mu pasują i przepisał mi 5 opakowań nystatyny!!!i wit.ad3 .Biorę oczywiście te specyfiki + dikhodin na kaszel noi osłonowe a flaki i tak mnie naparzają!.Ale chociaż jest nadzieja że tego cholernego bólu rury się po z będę.Poza tym samopoczucie w normie, ,jeszcze tylko 7frakcji i koniec
|
rose (offline) |
Post #22 05-09-2015 - 21:14:06 |
|
No! No! No!Miałaś Racje!,a mój kulawy rodzinny dał mi skierowanie do laryngologa bo niby nerw szyjny po chemi uszkodzony!!! ale cóż niechce pewnie się do kształcić i tkwi w swej niewiedzy w leczeniu pacjentów onko jest noga i nawet się tego nie wstydzi i jak tu takiemu zaufać?,trzeba czem prędzej znaleźć bardziej kumatego!
|
INDRA (offline) |
Post #23 06-09-2015 - 10:54:38 |
Warszawa |
Rose i Marzusia u mnie tez stwierdzono grzybice i prawdopodobnie początek wrzodow żołądka. Lekarze badali i nic nie widzieli dopiero lekarz na oddziale chemii mnie obejrzał. Napiszcie proszę co brać. Przede mną radioterapia zakończyłam chemie. Dziękuje
|
marzusia (offline) |
Post #24 06-09-2015 - 13:26:52 |
Cieszyn |
w takiej sytuacji pewnie należałoby zażywać środki przeciwgrzybicze o ogólnoustrojowym działaniu ,jak np.Fluconazole ale to musi być decyzja lekarza bo lek dostępny tylko na receptę.Pewnie też są inne środki a Fluconazole to najpopularniejszy i najczęściej stosowany
|
ewa77 (offline) |
Post #28 07-09-2015 - 08:55:51 |
|
Skóra w obrębie napromieniowanego miejsca jest lekko zaczerwieniona. Bez jakikolwiek poparzeń, zmian, wg opinii lekarzy bardzo dobrze.
Jedyna dolegliwość to w pierwszym tygodniu po naświetlaniu czułam się śpiąca. Dodatkowym utrudnieniem były wyjątkowe upały oraz to, że byłam 2 tygodnie po chemioterapii a jestem w trakcie hormonoterapii wraz z jednoczesną immunoterapię |
rose (offline) |
Post #29 07-09-2015 - 11:24:45 |
|
Ja też ,ja też ,ja też żrem tamosia bez opamietania,u mnie po18frakcji niema złych rewelacji, tylko czasami łeskoczacy kaszel.Noi grzybica przełyku trochę dała mi się we znaki,od chemi minęło prawie 3,5mca a ten cholerny grzybek tak się zakamuflował w przełyku że nie było go widać ,tylko ból potworny stwarzał!,ale dzięki bogu dr.radiolog go wyczaiła i tym sposobem teraz go lecze i jest mi ciutke lżej na duszy i oby się dalej tak poprawiało !
|