Radioterapia - rozmowy codzienne

Wysłane przez Amazonki.net 

rose (offline)

Post #1

14-08-2015 - 15:03:42

Wielka dzięki bardzo!bo ja już myślałam że pewnie coś zemná nie tak z tąd te shizy,ja naświetlania mam o 19 tej wiec ja wrócę to IDE na wyrko ale nastepnego dnia zanim się rozruszam to tak do 11tej się schodzi.I szlak mnie trafia bo po operacji tak pięknie doszlam do siebie a teraz znów ta niemoc.Masz fajną fryzurke na zdjęciu ja mam teraz ciutke dłuższe od tych twoich i na lampki śmigam bez mopa,budze na ulicy troszkę zainteresowania ale mam to w powarzaniu!W peruce
jest stanowczo za gorąco.papa

Majinka (offline)

Post #2

14-08-2015 - 20:32:41

Czechy 

Wlaśnie skończyłam chemię, konsultację do radiologa mam wyznaczoną na 7.9, czyli w połowie września powinnam zacznąć opalanie. Mam nadzieję, że przejdę to śpiewająco, chemia niestety mnie źle potraktowała.

rose (offline)

Post #3

21-08-2015 - 07:50:37

Dziewczyny wczoraj techniczni kazały mi zrobić w najbliższym czasie badanie CT.,na czym polega to badanie ?i po co się je robi?(mam je zrobić na symulatorze )jak dobrze zrozumiałam.

marzusia (offline)

Post #4

22-08-2015 - 23:04:36

Cieszyn 

CT to chyba tomografia komputerowa,a jakiego obszaru i czemu?

rose (offline)

Post #5

23-08-2015 - 17:40:39

Chyba tego naświetlanego obszaru Marzusiu, ale czemu ma służyć to badanie? tego nie wiem.Może kontrolują czy ta słonina się równo topi!hi..hi..duży uśmiech

doubleD (offline)

Post #6

25-08-2015 - 11:44:57

London 

wczoraj rozmawialam wstepnie z radiologiem na temat planowania radioterapi - naswietlanie wezlow chlonnych i sutka. jestem zdecydowana na system hypofrakcji - 8 sesji w ciagu 3 tygodni zamiast 5 tygodni codziennych naswietlan. ktos mial system hypofrakcji? dowody wskazuja na to ze skutecznosc jest taka sama jak konwencjonalne frakcje a skutki uboczne i kosmetyczne potencjalnie mniejsze.

rose (offline)

Post #7

25-08-2015 - 21:24:40

Cześć jestem po10 frakcji,.narazie nie jest źle, troszkę jestem po naświetlaniu ospała ,ale nie zawsze.Niewiem od czego zależy ta ospałość,czy radio ma taki wpływ czy pogoda .Skóra na razie bez zmian oby tak zostało.Na klacie mam kg talku niby tak ma być!Mam nie myć naświetlonych miejsc i,, tak trzymam.."Jeszcze jedno stwierdzam że siemię lniane ,którym zabespieczam gardło przed wysuszeniem jest obrzydliwe,ciągnie się jak g...,ale trochę działa.

rose (offline)

Post #8

26-08-2015 - 22:06:27

Jak już tak sobie sama pisze w tym wątku ,to dziś się pożale.Otóż zaczoł mnie pobolewać bark i łopatka.Może to wina ułożenia na tym madejowym łożu,lub solara tak działa ,zaraz po naświetlaniach pojawia się ta niedogodność,Czy może ktoś tak miał?

marzusia (offline)

Post #9

27-08-2015 - 10:12:53

Cieszyn 

cześc,odwiedziłam Cię,w "Twoim" wątku ale jesteś ważna,masz teraz swój wąteczek i mozesz się rozpisywac,że hohośmiech, pewnie niedługo Cię stąd wygryzę,nie ciesz sięchichot

rose (offline)

Post #10

27-08-2015 - 21:37:41

Nie wygryziesz ,nie wygryziesz Masz za łagodne usposobieniebuzkial e miejsce się dla Ciebie oczywiście znajdzietak

Baśka73 (offline)

Post #11

27-08-2015 - 22:09:54

Warszawa 

Przywitam sie teraz w tym wątku ☺ dwa naświetlania zaliczone jeszcze 18. Po taksanach,ac teraz kolej na opalanie a wiec witamkwiatek

rose (offline)

Post #12

27-08-2015 - 22:22:37

Cześć Basiu kwiatekja jestem po 12frakcji jeszcze mam13,też jestem po chemi i radykalnej mastektomi.

INDRA (offline)

Post #13

31-08-2015 - 19:15:58

Warszawa 

Witam Drogie Koleżanki, niebawem dołączam do grupy. Zapewne zafundują mi 30 lamp. Mam jasna karnację, skore skłonna do podrażnień, mam plamy, naczyniaki itp. Odpalam sie na czerwono a latem mam piegi. Proszę o dobre rady jak pielęgnować naświetlane miejsce? Jakie kremy maści zakupić? Czy mogę spać z 3- letnim dzieckiem? Bede wdzięczna za info zwłaszcza od osób które maja trudna skore. Boje sie, ze mogą mnie poparzyć. Jaka jest skuteczność radioterapii? Pozdrowienia smiling smiley

rose (offline)

Post #14

31-08-2015 - 21:00:36

Cześć Indra, od kiedy zaczynasz naświetlania?

INDRA (offline)

Post #15

31-08-2015 - 21:19:52

Warszawa 

Rose w tym tygodniu ostatnia 6 chemia i 17 września rozpiszą lampy, mam zacząć 3 tyg po ostatniej chemii. Muszę poczytać ten wątek smiling smiley

rose (offline)

Post #16

01-09-2015 - 06:30:59

Wczoraj zaliczylam 14 frakcję ,ogólnie czuje się ok.,z małym wyjątkiem -gardło zaczyna szfankować,a szczególnie strona lewa.Niby gardła nie naświetlają a zaczęło doskwierać.Radze sobie siemiem i olejem lnianym ze średnim skutkiem.Jeszcze 11 i koniec!

Al_la (offline)

Post #17

01-09-2015 - 09:01:24

k/Warszawy 

INDRA
Proszę o dobre rady jak pielęgnować naświetlane miejsce? Jakie kremy maści zakupić? Czy mogę spać z 3- letnim dzieckiem? Bede wdzięczna za info zwłaszcza od osób które maja trudna skore. Boje sie, ze mogą mnie poparzyć. Jaka jest skuteczność radioterapii? Pozdrowienia smiling smiley

Odpowiedzi na wszystkie swoje pytania znajdziesz w całym tym dziale [amazonki.net]
Piszę na wszelki wypadek, gdyby dziewczynom nie chciało się odpowiedać po raz kolejny oczko
Ja nie miałam radio, to się nie mądrzę duży uśmiech

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

INDRA (offline)

Post #18

01-09-2015 - 09:50:35

Warszawa 

Dzieki Alla smiling smiley jakby sie komuś chciało napisać jak to jest w CO ursynow smiling smiley

Baśka73 (offline)

Post #19

01-09-2015 - 21:26:01

Warszawa 

Indra ja jestem po 5 opalaniu w CO Ursynów. Najpierw byłam na wizycie u radioterapeuty jeszcze jak bralam chemię i wyznaczyła mi termin konsultacji. 20 lipca skończylam chemie a 18 sierpnia bylam na konsultacji gdzie oznakowali miejce do naświetlania. Po tygodniu 23 miałam pierwsze naświetlanie. Organizacyjnie ok. Rano przychodzę, zgaszam sie ze jestem i po minucie wczodze na leżankę. Po ok 5-7 minutach koniec i jade do pracy. Na razie zadnych oznak opalania. I oby tak dalej.

rose (offline)

Post #20

05-09-2015 - 20:45:13

Cześć jestem po18 frakcjach i męczy mnie łaskoczący kaszel po radio do tego okazało się że w przełyku mam grzybice!,która jest prawie nie widoczna !męczyłam się z bólem tej rury (przełyku)prawie 3mc i dopiero dr. Radiolog stwierdził że gnebi mnie najzwykleszy grzybek, wszystkie objawy mu pasują i przepisał mi 5 opakowań nystatyny!!!i wit.ad3 .Biorę oczywiście te specyfiki + dikhodin na kaszel noi osłonowe a flaki i tak mnie naparzają!.Ale chociaż jest nadzieja że tego cholernego bólu rury się po z będę.Poza tym samopoczucie w normie, ,jeszcze tylko 7frakcji i koniecradocha

marzusia (offline)

Post #21

05-09-2015 - 20:59:40

Cieszyn 

nie chcę się tu wymądrzaćmałomowny ale pamiętam,że wcześniej Ci to sugerowałam pieczareczko:oczko

rose (offline)

Post #22

05-09-2015 - 21:14:06

No! No! No!Miałaś Racje!,a mój kulawy rodzinny dał mi skierowanie do laryngologa bo niby nerw szyjny po chemi uszkodzony!!!rotfl ale cóż niechce pewnie się do kształcić i tkwi w swej niewiedzy w leczeniu pacjentów onko jest noga i nawet się tego nie wstydzi i jak tu takiemu zaufać?,trzeba czem prędzej znaleźć bardziej kumatego!

INDRA (offline)

Post #23

06-09-2015 - 10:54:38

Warszawa 

Rose i Marzusia u mnie tez stwierdzono grzybice i prawdopodobnie początek wrzodow żołądka. Lekarze badali i nic nie widzieli dopiero lekarz na oddziale chemii mnie obejrzał. Napiszcie proszę co brać. Przede mną radioterapia zakończyłam chemie. Dziękuje

marzusia (offline)

Post #24

06-09-2015 - 13:26:52

Cieszyn 

w takiej sytuacji pewnie należałoby zażywać środki przeciwgrzybicze o ogólnoustrojowym działaniu ,jak np.Fluconazole ale to musi być decyzja lekarza bo lek dostępny tylko na receptę.Pewnie też są inne środki a Fluconazole to najpopularniejszy i najczęściej stosowany

rose (offline)

Post #25

06-09-2015 - 14:09:48

Tak tak to prawda Marzusiu co piszesz ,ja dostałam nystatyne 5 opak.biorę i trochę lepiej ból przełyku ustępuje ,był nie do wytrzymania,mam też ssać sebidin

ewa77 (offline)

Post #26

06-09-2015 - 18:23:39

Przyszłam się pochwalić, zaliczyłam 30 wizyt na radioterapii do dawki całkowitej 60 Gy
duży uśmiech

rose (offline)

Post #27

06-09-2015 - 21:44:54

Jaki odczyn skóry? EWO po tych30frakcjach

ewa77 (offline)

Post #28

07-09-2015 - 08:55:51

Skóra w obrębie napromieniowanego miejsca jest lekko zaczerwieniona. Bez jakikolwiek poparzeń, zmian, wg opinii lekarzy bardzo dobrze.
Jedyna dolegliwość to w pierwszym tygodniu po naświetlaniu czułam się śpiąca. Dodatkowym utrudnieniem były wyjątkowe upały oraz to, że byłam 2 tygodnie po chemioterapii a jestem w trakcie hormonoterapii wraz z jednoczesną immunoterapię
prosi

rose (offline)

Post #29

07-09-2015 - 11:24:45

Ja też ,ja też ,ja też żrem tamosia bez opamietaniaduży uśmiech,u mnie po18frakcji niema złych rewelacji, tylko czasami łeskoczacy kaszel.Noi grzybica przełyku trochę dała mi się we znaki,od chemi minęło prawie 3,5mca a ten cholerny grzybek tak się zakamuflował w przełyku że nie było go widać ,tylko ból potworny stwarzał!wnerwiony,ale dzięki bogu dr.radiolog go wyczaiła i tym sposobem teraz go lecze i jest mi ciutke lżej na duszy prosii oby się dalej tak poprawiało !tak

ewa77 (offline)

Post #30

07-09-2015 - 16:51:32

To cieszę się, że dobrze znosisz radioterapię.
Mnie ominęły wszelkie dolegliwości. Naświetlania miałam rano i spokojnie wytrzymywałam do nocnego snu bez pokładania się w ciągu dnia. Oprócz Tamosia również mam Zaladex i Herceptynę …
No i najważniejsze od dwóch dni mam zafarbowane włosy smiling smiley

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 291
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024