Radioterapia - rozmowy codzienne
doubleD (offline) |
Post #1 05-10-2015 - 21:35:13 |
London |
odchaczylam dzisial konsultacje z radioterapeuta, ct zeby zrobic 3D planowanie jutro albo w srode i zaczynam 19 pazdziernika po powrocie z sardyni. trzy tygodnie, 15 sesji, dzien kiedy nie bedzie mnie w kraju zalatwia dwoma sesjami w inny dzien, musi byc tylko minimum 6 godzin przerwy miedzy naswietleniami. ewentualnie dodatkowa sesja w weekend, to jest akurat bardzo wygodne bo balam sie ze beda krecic nosem ze mam kolejny dlugi weeken zaplanowany na koniec pazdziernika.
zadnych restrykcji co do mycia, albo aktywnosci mam tylko nie trzec i nawilzac ile wlezie. sport i reszta ma nie byc problemem, radio twierdzi ze poza lekkim zaczerwieniem nie powinnam sie spodziewac miejscowych skutkow ubocznych, w tym dlugoterminowych, zobaczymy... a teraz tatuaz, jestem niechetna i moga uzyc semi permanentny marker ale marudza ze woleliby tatuaz bo ... semi permanentny marker moze sie zmyc przed koncem terapi blah, blah. jak sie zaczenie zmywac to moga poprawic methinks ;-) jak duze sa tatuowane kropki? widzicie je kiedy patrzycie w lustro albo bezposrednio na to miejsce? |
rose (offline) |
Post #9 06-10-2015 - 09:53:32 |
|
Wandka jeśli nie masz wysuszonego przełyku ,to jak najbardziej możesz sobie chlapnąć,zemną na radio przychodziła pacjentka nabuzowana,że ledwo na to łoże wchodziła!Technicy zwracali jej uwagę ale ona miała swój świat.!Oczywiście Wandko nie namawiam Cie do ochlejstwa ale przyjemne delektowanie polecam
|
doubleD (offline) |
Post #10 06-10-2015 - 13:53:13 |
London |
rekomendacje postepowania ze skora to tylko i wylacznie przypadek i mniej lub bardziej logiczne zwyczaje jakie sie zrodzily lokalnie w roznych szpitalach. i tak jest najwyrazniej na calym swiecie. mycie albo nie, specyficzne kremy i tak dalej nie maja zadnego wplywu na rezultaty. mycie, uzywanie dezodorantow i zakaz uzywania wybranych kremow ma natomiast znaczenie jesli chodzi o jakosc zycia i percepcje kontroli nad swoim zyciem przez pacjentow wiec nie ma potrzeby zeby ich tego pozbawiac.
w linku, streszczenie rekomendacji stowarzyszenia radioterapeutow i link to calego opracowania: [www.sor.org] |
MoniaB (offline) |
Post #11 06-10-2015 - 21:38:35 |
Toruń |
Marzusia, symulator pokaże "im" miejsca naświetlania. Pani technik jeszcze ładnie cię pomaluje, lekarz zrobi jeszcze dodatkowe tatuaże (oprócz tych co ci robili na tomografie) i sru, gotowe. Ja jeszcze miałam robiony bolus na część piersi. Pozdrawiam
|
stillhope (offline) |
Post #13 09-10-2015 - 14:44:36 |
tychy |
Hejka Dziewczyny
ja mam jeszcze 4 lampki...i finito! Tak szczerze mówiąc to więcej strachu...jeżdzenia...rozbierania się i ubierania niż naświetlania. Nie robię żadnych badań krwi... choć zaczęłam z zaniżonym poziomem leukocytów. Cały czas jestem aktywna i fizycznie i zawodowo. (nawet na steperze w domu dreptam....bo z bieganiem bez stanika to wiecie jak jak jest). I sił zamiast ubywać to mi przybywa. Skóra sucha i cienka jak papier...już sie złuszczam i sypie ale co tam!. Dobrze że jesień jest i w długim rękawie chodzę bo włochy pod pachami nie wypadły a chyba powinny? Czarne kółeczka niestety brudzą białe koszulki...ale spoko...spiera się Moja lekarka mi powiedziała...najważniejsze że widze panią uśmiechniętą..wtedy wiem że pani zdrowieje no i tak trzymam...Wam też kochane dziewczyny to polecam! |
dziubas (offline) |
Post #14 09-10-2015 - 14:59:10 |
Gdańsk |
Brawo stillhope! Nadzieja nie umiera!
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Majinka (offline) |
Post #16 09-10-2015 - 17:03:39 |
Czechy |
Połowa naświetlań za mną.
Dziewczyny nie za bardzo rozumię po co te tatuaże. Ja żadne nie mam. Jestem tylko pomalowana pisakiem a jak się troszkę zmyje to mi znowu pomalują. Miejsca naświetlane niczym nie smaruje i myje normalnie tylko nie namydlam. W poniedziałek mam kontrolę to się zapytam czy mogę już smarować. Narazie skóra bez problemów i zaczerwienienia tylko jakaś słaba jestem i nic mi się nie chce. Wyniki mam w normie tylko białe i czerone troche niskie. Nie wiem czy to wynik raditerapii czy po skutkach chemioterapii a może tylko dokucza mi jesienne zmęczenie. |
dziubas (offline) |
Post #17 09-10-2015 - 17:09:54 |
Gdańsk |
Po naswietlaniach bylam bardziej senna i po powrocie kazdego dnia sobie posypiałam! Daj sobie luz Majinka!
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
INDRA (offline) |
Post #19 11-10-2015 - 11:26:56 |
Warszawa |
DoubleD czym sie nawilżasz? Smarujesz? Ja mam zakaz kremowania ale mamy serie pharmaceris x-rays i moze to wykorzystać. Dziewczyny w Polsce czy któraś z Was sie kremuje? Ja na razie tylko zasypka ale mam kremy pharmaceris i myśle czy zacząć je używać. Tatuaż mam 3 kropki widze je z bliska ale jakoś nie przeszkadza mi to.
|
czeremcha (offline) |
Post #20 11-10-2015 - 18:28:08 |
pod Opolem |
Ja na razie smaruję się tylko olejkami, ale lekarz mówił, że można uzywać kremów Pharmaceris X oraz Radiosun.
Kupiłam sobie dość nierozważnie olejek do ciała w Rossmanie. To mieszanka róznych olejków, tokoferolu i niestety - ma dodatek środków zapachowych. Używam go w ciągu dnia, a wieczorem i rano przed naświetlaniem smaruję się tłoczonym na zimno olejkiem z kiełków pszenicy. Na razie - fakt, tylko 5 naświetlań - nic się nie dzieje. Link od DoubleD mnie podbudował :-) Wzięłam sobie ze szpitala broszurkę "Radioterapia i ty", w której stoi tak: "Bądź delikatny podczas kąpieli - możesz brać letn prysznic każdego dnia. Jesli wolisz letnią kąpiel w wannie - bierz ją tylko co drugi dzień i pozostawaj w kąpieli mniej niż 30 minut." Ania |
dziubas (offline) |
Post #22 11-10-2015 - 23:54:36 |
Gdańsk |
Indra, tak za bardzo to po swojemu nie rob...
małgosia58 (offline) |
Post #24 12-10-2015 - 11:27:00 |
Warszawa |
Witam koleżanki mam takie pytanie ile miałyście lampek po operacji? Bo ja dostałam tylko 17 lamp i 4 na lożę po guzie po operacji oszczędzającej.Jakos tak mało a guz 1,9cm.
|
aga66 (offline) |
Post #26 13-10-2015 - 13:14:42 |
Warszawa |
Każda ma inaczej, bo miałyśmy różne raki. Ja mialam 17 i 6 na lożę po guzie ze względu na jego agresywną postać
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
marzusia (offline) |
Post #27 13-10-2015 - 17:31:41 |
Cieszyn |
hej,a ja się zastanawiam czy nie zrezgnować z radio bo wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują,ze powinnam dać sobie spokoj.Na początku wcale nie chcieli dać to uparłam się na konsylium i przyznali.Potem zrobiłam tomograf i następny miał być symulator.Przyjechałam i symulator zepsuty ,kazali na następny dzień.No to byłam ,po 15 min.leżenia na tym ustrojstwie wygonili mnie bo miałam katar ,drapanie w gardle i kichanie a tam trzeba leżeć w bezruchu.W końcu wczoraj udało się zrobić ale okazało się,że nie pasują te wyliczenia do zrobionego tomografu więc powtórzyć tomograf dzisiaj ale tomograf dzisiaj zepsuty.Mam być jutro.Jakieś fatum wisi nad moją radioterapią albo opatrzność ostrzega abym dala sobie spokój bo nie wiadomo czym to się skończy
|
pozmarzen (offline) |
Post #28 14-10-2015 - 19:07:50 |
|
Witam,02.09 zakonczylam radioterapie-25 naswietlan,23.09 mam sie stawic na brachyterapie.Troche poczytalam i mniej wiecej wiem jak to wygląda,ale bylabym wdzieczna za informacje od dziewczyn ktore to mialy jak sie czuly w trakcie tych naswietlan i po zabiegu.Troche sie obawiam narkozy i bolu.Pozdrawiam cieplo
|
Al_la (offline) |
Post #29 14-10-2015 - 21:12:46 |
k/Warszawy |
A czytałaś ten wątek? [amazonki.net]
W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |