Radioterapia - rozmowy codzienne
patagata (offline) |
Post #3 04-05-2016 - 12:48:52 |
|
Dziewczyny- koniec mojego opalanka 5 tygodni zlecialo migiem Skóra lekko zaczerwieniona i troszeczkę swedzi. Ogólnie,to nie ma się czego bać.Zero osłabienia itp.Smigam typowo dla mnie,czyli lux torpeda
Jeszcze brachyterapia za tydzień i koooniec ! W nagrodę ruszam jutro z rodzinką nad morze Nie ma ciula!!!! Nie ma!!!! Co nas nie zabija,to nas wk...a |
Ewa46 (offline) |
Post #7 07-05-2016 - 21:22:08 |
Szczecin |
WitamWas. Mam pytanie: od 4 kwietnia miałam 5 naświetlań paliatywnych na kręgosłup piersiowy po wycièciu kręgu i żebra z meta od piersi. Dzisiaj poszłam na spacer bo pogoda piękna i temp. 24°C. Pochodziłam 2 godzinki.a po spacerze rozbolałamnie głowai skoczyło ciśnienie. Spałam przez 3 godziny i dalej jestem do dupy.... czy to skutek przebywania na pełnym słońcu po niedawnej radioterapii????
|
Asia122 (offline) |
Post #10 17-05-2016 - 21:36:37 |
Warszawa |
Dziewczyny, zaliczona dziś ostatnia lampa hura Informacja dla innych pań. Ja chodziłam na Wawelską i nie mam poparzeń ani nie boli mnie pierś. W sumie nie jest najgorzej a dojazdy dużo robią. Panie miłe a z lekarzem codziennie mogłam rozmawiać. Opieka bardzo dobra.
|
dziubas (offline) |
Post #12 27-05-2016 - 10:47:56 |
Gdańsk |
Asiu! Ja tak nie miałam a jestem po radio, ale dziewczyny zdaje sie wspominały o takich dolegliwościach, musiałabys przewertowac wczesniejsze posty tego watku..., mysle, że pomogłyby Ci tabletki do ssania isla
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
doubleD (offline) |
Post #13 27-05-2016 - 11:04:39 |
London |
asia, jesli mialas naswietlane wezly nadoobojczykowe to teoretycznie pole moglo sie rozciagac na przelyk chociaz nie powinno. w innym przypadku to pewnie nie zwiazane z radio. mnie zazwyczaj drapie w gardle jak zaczynam miec problem z zatokami.
|
karina10 (offline) |
Post #16 28-05-2016 - 07:47:08 |
Warszawa |
Asiu,ja tak miałam. Potwierdzam kłopot z gardłem.
Mnie dodatkowo jeszcze bolało. Nie mogłam przełykac Lekarz zalecił taki olejek w psikaczu. Brałam też Issle jak Wanda. Zaczęło się w 3 tygodniu radio. Utrzymywało się jeszcze ok tygodnia po zakończeniu Został mi lekko kaszel po zjedzeniu ciepłych posiłków. Kiedyś tego nie miałam. |
Asia122 (offline) |
Post #20 20-06-2016 - 10:35:41 |
Warszawa |
Mam jeszcze jedno pytanie do was. Jestem miesiąc od radioterapii i skóra właściwie nie schodziła mi z cyca ale jakieś 2 dni temu mój sutek zrobił się czerwony. Chyba zeszła z niego jakaś skóra tzn wyglądało to tak jakby była jakaś skorupka na nim. Jak się myłam to zlazło to. Smaruje go tym mazidłem ale to nadal trochę boli. Wcześniej tego w trakcie ani po nie było tylko miesiąc po tej radioterapii coś zrobił się czerwony. Był przecięty więc części sutka nie mam i tam też lampy były na ten sutek. Czasem nic nie czuć a czasem jakoś tak jakby szczypał i znów nic. Czy to może być od radioterapii ? I czy po miesiącu może dopiero złazić skóra ? Na razie jest tylko jasno czerwony. Wizytę mam za tydzień. Czy któraś z was też tak miała może ? Mam iść z tym teraz do lekarza czy poczekać może ?
|
renatar (offline) |
Post #21 04-07-2016 - 23:02:48 |
sieradz |
Z zapytaniem czy ktoś wie jak się dostać na konsultacje do Poznania na cybernóż [bliska mi osoba w kwietniu zdiagnozowano raka płuc a teraz są już dwa przerzuty do mózgu]Będę wdzięczna za informacje bo łódzki kopernik tak przedłuża rozpoczęcie jakiegokolwiek leczenia że boję się że nie doczeka.
T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |
renatar (offline) |
Post #27 17-07-2016 - 23:51:53 |
sieradz |
Z przygotowań to tylko kupienie zasypki alantan chociaż w niektórych ośrodkach pozwalają smarować oliwką,nie stosowałam jej w trakcie naświetlań to wiem to tylko ze słyszenia.Odczyn popromienny to dopiero jakieś 8 dni po zakończeniu.Gardło trochę wysiada to siemie lniane pomaga i picie oleju lnianego.Skutkiem ubocznym jest ospałość więc jak możecie to sobie wygospodarujcie z godzinkę w ciągu dnia.Spadek białych [mnie spadły z 7tys. na 3,5tys.] też jest poważnym obciążeniem bo ma to wielki wpływ na kondycję.Pozdrawiam i powodzenia.
T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy. |