Radioterapia - rozmowy codzienne

Wysłane przez Amazonki.net 

aga66 (offline)

Post #1

11-10-2011 - 14:20:55

Warszawa 

Gosiu wiem, że łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić, ale nie denerwuj się tylko na spokojnie porozmawiaj z lekarzem. Spróbuj też siedzieć, jak tylko jest to możliwe z podniesionymi nogami pociesza Mnie opuchlizna co prawda przeszła (cały czas biorę leki moczopędne), ale dalej bolą mnie kości, najbardziej odcinek piersiowy kręgosłupa (miałam uszkodzony podczas wypadku) załamka i okropnie drętwieją i bolą mnie nogi. Do tego stopnia jest to wszystko dokuczliwe, że nie mogę ani zadługo siedzieć, ani nawet krótko stać.smutny

"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska
Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali...

Perełka (offline)

Post #2

13-10-2011 - 22:15:33

Gosiu ja miałam taki problem z noga po operowanej stronie.
W takcie naświetlań zauważyłam spory obrzęk nogi po operowanej stronie od stopy do polowy łydki. Zgłosiłam to prowadzącej pani doktor, ale olała sporawe, twierdząc , ze nie jest naczyniowcem.
Nie dala mi żadnego skierowania żeby skontrolować co się dzieje z ta nogą. W związku z tym udałam się prywatnie do naczyniowca. Miałam robione USG z kolorowym dopplerem. Wszystkie przepływy miałam prawidłowe. Zdaniem fachowca nie miało to nic wspólnego z żyłami itd.
Zaleciła kilka razy po 10 min trzymania nogi w gorze i zaproponowała zakup rowerka treningowego i delikatne pedałowanie.
Od tego momentu minie niedługo 3 lata. Noga nadal jest odrobinę spuchnięta, praktycznie nigdy nie wróciła do normy i nikt nie wie dlaczego tak się dzieje. Miałam robione powtórne badania. Przepływy nadal prawidłowe.

Ps. U mnie leki moczopędne nie wchodziły w gre. Biore tamoxifen, a wiec łatwo zagęścić krew.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-10-2011 - 22:18:16 przez Perełka.

renatarzeplinska (offline)

Post #3

15-10-2011 - 12:23:56

Ja mam takie informacje od lekarza radioterapeuty: naświetlanie trwa 5 dni w tygodniu ,2 dni na odpoczynek.Kategorycznie zabronił mi rahabilitacji podczas naświetleń oraz zakazał wyjazdu do domu.. Byłam 4 tygodnie na naświetlaniach i rękajest w porządku .Tym lekarzem jest dr J Gałecki z CO Ursynów.Jestem Panu doktorowi niezmiernie wdzięczna.

suchal (offline)

Post #4

16-10-2011 - 07:33:34

Uzdrowisko 

Renatko jestem zdziwiona tym wpisem. Zapytasz dlaczego..... otóż w Bydgoszczy równolegle do lamp dostaje się skierowanie na ćwiczenia.

ToJa (offline)

Post #5

16-10-2011 - 07:55:00

renatarzeplinska
Kategorycznie zabronił mi rehabilitacji podczas naświetleń

w ośrodku poznańskim jest zupełnie na odwrót
kategorycznie oczko wskazane są ćwiczenia ręki

Post #6

16-10-2011 - 16:10:49

jestem po obustronnej mastektomii podczas pierwszego naświetlania miałam zleconą rehabilitację i ręke mam bani ciągle puchnie ,natomiast podczas drugiego naświetlania nie miałam rehabilitacji i moja ręka jest w porządku.Ja mam takie porównanie,zresztą raditerapeuta nie zlecił mi jej twierdząc że chce aby moja ręka była sprawna .Możliwe że są inne szkoły leczenia i mój przypadek nie jest standardowy.

Halinka (offline)

Post #7

16-10-2011 - 16:30:39

Gdy miałam lampy we Wrocławiu, kilka (3?, 4?) razy w tygodniu na salę przychodzili rehabilitanci, prowadzili ćwiczenia i... nie było zmiłuj sięchichot

ToJa (offline)

Post #8

16-10-2011 - 16:34:40

skoro sa różne szkoły dotyczące: albo się myć albo się nie myć (rzecz jasna w czasie radio oczko)
to pewnikiem są i takie: albo rehabilitowac albo nie rehabilitować łapki

zdecydowanie jestem za rehabilitowowaniem cuchnącej łapki chichot

joakil (offline)

Post #9

16-10-2011 - 17:55:19

Pomiechówek 

A ja napiszę tak. Nikt mi nie zalecał ani nie zabraniał rehabilitowania ręki. W zasadzie nic z nią w tym czasie nie robiłam. Mniej więcej rok później pojawił się obrzęk. Myślę, że to wszystko zależy od naszej budowy. Jedne dbają o rękę, ćwiczą i mają obrzęk. Inne nic z ręką nie robią a nawet robią nią wszystko, bez oszczędzania i obrzęku nie mają bezradny nie ma na to mądrego. Przede wszystkim musimy poznać siebie, by wiedzieć co jest dla nas dobre a co nam szkodzi

Post #10

16-10-2011 - 18:29:22

Masaż limfatyczny ręki po operacji a rehabilitacja todwa różne pojęcia.Masażysta uczy jak można samej zrobic automasaż.

ToJa (offline)

Post #11

16-10-2011 - 19:00:11

Renata, ale my piszemy właśnie o rehabilitacji, nie o masażu oczko

hm...ale jakby tak pomysleć głębiej to masaz jest chyba jedną z form rehabilitacji myśli

Post #12

16-10-2011 - 19:32:48

ToJa całkowicie się zgadzam z Tobą.

filipinka35 (offline)

Post #13

17-10-2011 - 22:23:03

Kiedy po lampkach mozna skorzystac z kapieli na basenie ?
Lampki zakonczylam 24 wrzesnia. Zaczelam myc miejsca naswietlane woda i zelem pod prysznic 15 pazdziernika i skóra wyglada dobrze.

Zycie jest najpiękniejsze !!!

Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum.

żaba (offline)

Post #14

20-10-2011 - 16:40:39

Przestańcie straszyć te biedne kobiety radioterapią,jest zdecydowanie lżejsza niż chemia choc niewidoczna,kochane dbajcie same o siebie i szukajcie pomocy pytając chocby lekarz rodzinnego co i jak możecie dla siebie zrobic!powiem wam jedno,jak same o siebie nie zadbacie to nikt o was nie zadba!!!

żaba (offline)

Post #15

20-10-2011 - 17:01:55

filipinka35
Kiedy po lampkach mozna skorzystac z kapieli na basenie ?
Lampki zakonczylam 24 wrzesnia. Zaczelam myc miejsca naswietlane woda i zelem pod prysznic 15 pazdziernika i skóra wyglada dobrze.
Filipinko,przez cały czas lampek(bardzo szybko dopadły mnie skutki uboczne) spłukiwałam się wodą pod prysznicem,używałam co jakiś czas mydełka dla dzieci "bambino",po zakończeniu naświetlań używałam oliwki też bambino!i jest ok! buziaki!
Dzisiaj nie ma śladu ,oczywiście tylko brak piersi!!

Perełka (offline)

Post #16

20-10-2011 - 21:49:35

żaba
Filipinko,przez cały czas lampek(bardzo szybko dopadły mnie skutki uboczne) spłukiwałam się wodą pod prysznicem,używałam co jakiś czas mydełka dla dzieci "bambino",po zakończeniu naświetlań używałam oliwki też bambino!i jest ok! buziaki!
Dzisiaj nie ma śladu ,oczywiście tylko brak piersi!!

Żabusiu droga a ty sama czemu straszysz te biedne dziewczyny skutkami ubocznymi od lampek?????????????

Przyganiał kocioł garnkowi, a sam smali. duży uśmiech

filipinka35 (offline)

Post #17

21-10-2011 - 14:36:31

Zadałam pytanie: KIEDY PO LAMPKACH MOGE SKORZYSTAC Z KAPIELI W PUBLICZNYM BASENIE ????????

Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum.

aga66 (offline)

Post #18

21-10-2011 - 15:13:07

Warszawa 

Monika, jeżeli nic się nie dzieje złego ze skórą to sądzę, że już możesz iść na basen. Mi lekarz radiolog mówiła, że ze skórą najgorzej jest ok. 2 tygodni po zakończeniu lampek, bo może się zrobić odczyn popromienny. U Ciebie minęło już więcej niż 2 tygodnie, więc idź i sobie popływaj.buziak

Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali...

ToJa (offline)

Post #19

21-10-2011 - 16:43:30

filipinka35
Zadałam pytanie: KIEDY PO LAMPKACH MOGE SKORZYSTAC Z KAPIELI W PUBLICZNYM BASENIE ????????

Filipinko, a czemu Ty tak krzyczysz?oczko
Pytanie zadałaś wieczorem 17.10 - minęło dopiero 3,5 dnia - nie wszyscy na forum mieli radioterapię, a z tych osób co miały, nie każda korzysta z basenu.
Może trochę zaczekaj, aż ktoś kto miał radioterapie i chodzi na basen, natrafi na Twoje pytanie i Ci odpowie.

A może oczekujesz odpowiedzi typu:
Miała radioterapię. Na basen nie chodziłam.
Jeśli takiej odp oczekujesz ToJa mogę Ci własnie takiej udzielić.

filipinka35 (offline)

Post #20

21-10-2011 - 17:25:55

Tojka ja to se lubie czasami pokrzyczeć .... Wybieram sie na basen i pytalam kiedy po radio mozna a ze se troszke pokrzyczalam ...
buziaki przesylam

suchal (offline)

Post #21

21-10-2011 - 19:50:43

Uzdrowisko 

Filipinko, w wątku :radioterapia po operacji piersi ; post 11...... jest moja wypowiedź jak kazano mi się zachowywać po radioterapii.
Wytrzymaj ten przysłowiowy miesiąc, a potem zacznij ostrożnie , delikatnie ............ miłego pływania.papa

metka (offline)

Post #22

21-10-2011 - 21:44:56

No proszę, a mi mówili, że o basenie mam co najmniej na rok zapomnieć, a później to się zobaczy, ale na pewno nie w chlorowanej wodzie. Więc chyba jak zwykle wszystko zależy od indywidualnej reakcji skóry... Filipinko, może skonsultuj z lekarzem od radio - co on myśli konkretnie o Twoim przypadku?

"Spieprzaj, dziadu!" (L.K.)

filipinka35 (offline)

Post #23

21-10-2011 - 22:19:13

Tak Metko musze sie skonsultowac z lekarzem.

suchal (offline)

Post #24

22-10-2011 - 09:47:55

Uzdrowisko 

Masz absolutną rację Metko. Pytać, pytać i doświadczać.papa

amor (offline)

Post #25

22-10-2011 - 09:53:29

Siemianowice Sl. 

Ja pływałam w basenie dwa miesiące po radioterapii!

Agnieszka00 (offline)

Post #26

29-10-2011 - 15:54:24

Sosnowiec 

Witam,

Babuszka zaliczyła już 5 naświetlań. Generalnie daje radę. Jedyne co, to po powrocie zalicza toaletę, rozbiera się i już śpi, ale do zmęczenia niewątpliwie przyczyniają się kursy między Sosnowcem a zakorkowaną Częstochową. Wszędzie czytam, że powinna pić napar z siemienia lnianego, żeby złagodzić suchość w gardle (skąd ona się w ogóle bierze skoro naświetlana jest pierś i dół pachowy?). Tylko, że babcia ma po siemieniu biegunki. I klops. Czym innym można to zastąpić? Psika sobie Glosalem, ale to ma mały zasięg działania.

Gosia66 (offline)

Post #27

29-10-2011 - 16:36:22

B-B 

Ja stosowałam wg zaleceń Pani doktor tabletki do ssania "Isla". Są delikatne, łagodzące i osłaniające.

"Są góry, przez które trzeba przejść, inaczej droga się urywa...."

Agnieszka00 (offline)

Post #28

10-11-2011 - 00:06:14

Sosnowiec 

Dziękuję, rada bezcenna - pierwsze opakowanie już wyssane. smiling smiley

Babcia jest niemal na półmetku i jest tak...

Twierdzi, że 1x naświetlali tak jakby okolicę szyi (?!), no nie wiem jak to opisać, tak mi powiedziała - że odniosła takie wrażenie. Rzeczywiście skóra na szyi jest jakby ciut ciemniejsza (ale nie tak jak pod pachą), mówi, że jakby ciut podrażniona i zaczęły się problemy z gardłem. A powiedziano nam, że naświetlać będą pierś i dół pachowy. Ssa te pastylki, psika Glosalem, nie wiem jak jej jeszcze mogę pomóc. sad smiley Dałam ze 4x sok z aloesu bo dobrze nawilża od środka, ale później mi kobitka powiedziała, że słyszała, że nie wolno pacjentom onkologicznym i się przeraziłam...

Poza tym dostała chrypy, pobolewa ją gardło i zaczęła kaszleć. :| Nie wiem czy to od naświetlań czy jakaś infekcja? Co się dzieje kiedy złapie się infekcję w trakcie radioterapii? W czasie leczenia nie mamy kontaktu z lekarzem (no cóż...) i nikt nam nie powiedział, że trzeba badać krew (!) więc dopiero w poniedziałek sobie zafundujemy badanie. Oczywiście serwuję babuszce buraki we wszelakiej postaci, pietruszkę, szpinak itd.

Babcia ma się nie myć absolutnie i pod żadnym pozorem, równie kategorycznie zakazano smarowania czymkolwiek. A Panie tu używały widzę różnych specyfików, hm.

aga66 (offline)

Post #29

10-11-2011 - 08:51:07

Warszawa 

Agnieszko, w czasie trwania naświetlań zdecydowanie najlepszy jest Alantan lub inny środek w zasypcebuziak

ToJa (offline)

Post #30

10-11-2011 - 09:46:41

Agnieszka00

Babcia ma się nie myć absolutnie i pod żadnym pozorem, równie kategorycznie zakazano smarowania czymkolwiek. A Panie tu używały widzę różnych specyfików, hm.

Alantan jest the best - około 4 x na dobe sypać na picasso, na to bawełniana koszulka

hehehe ale z tym myciem to fajowsko napisałaś: Babcia ma sie nie myć absolutnie śmiech
przeca sie myc może, ino trza uważać na naświetlane miejsca
ja robiłam tak:

do wanny napuszczałam wody, tak aby sięgała mi do bioder
jakoś pod prysznicem nie dawałam rady, ciągle te kropelki wody chciały koniecznie se lecieć na miejsca naświetlane
Do wanny wchodziłam w bluzce śmiech noooooo powycinałam ją tak, że zakrywała miejsca naświetlane
spokojnie można było umyć wszystkie inne miejsca

ps. Agnieszko chyba nie wiesz co to sa korki, Częstochowa (mieszkałam tam ponad 30 lat, teraz bywam ) zakorkowana eye popping smiley toż u nas w P. tak wygląda w łikendy - luzik

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-11-2011 - 09:47:31 przez ToJa.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 645
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022