Radioterapia - rozmowy codzienne
aga66 (offline) |
Post #1 13-05-2012 - 17:53:13 |
Warszawa |
Taką informację dostają wszystkie panie przed radioterapią w COI w Warszawie. Ja się na tym nie znam, ale tak tam było napisane. Wydaje mi się, że po oszczędzającej naświetlania trochę inaczej wyglądają. Nie wiem, może są krótsze. Ja miałam naświetlaną pierś z dwóch stron pod taki kątem, żeby promienie jak najpłycej sięgały (każde naświetlanie trwało 2 x ok 20 sek.). Nie miałam naświetlanej ściany klatki piersiowej ani węzłów.
"......W czasie radioterapii Panie po operacjach oszczędzających mogą brać krótkotrwały prysznic włącznie z okolicą napromienianą.....Natomiast Panie po mastektomii, z powodu stosowania innych promieni, powinny unikać wody w terenie napromienianym....." "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
b_angel (offline) |
Post #2 13-05-2012 - 22:50:27 |
radom |
a może chodzi o to, że jak jest pierś zachowana to pod skórą jest jeszcze tłuszczyk i mięsień a po mastektomi jest skóra mocno naciągnięta na klacie i może przez to delikatniejsza
![]() hmmm chyba zapytam naszego doktora ![]() . . . . . . . . . . . . . . ...na forum od 16 listopada 2005 ... ![]() |
Perełka (offline) |
Post #3 13-05-2012 - 23:04:17 |
|
Jestem po operacji oszczędzającej i mialam kategoryczny zakaz mycia okolic napromienianych tzn cycka, mostka, pachy.
Tez to dostałam na pismie. Może to zalezy od dawki i rodzaju promieniowania. Głębokość okolic napromienianych cyka zalezy od tego jak głeboko znajduje sie loża po guzie. Moja była tuz przy mostku. Cycka mialam niexle zgrilowanego. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-05-2012 - 23:05:07 przez Perełka. |
amor (offline) |
Post #4 14-05-2012 - 18:52:47 |
Siemianowice Sl. |
Byc moze Perełko, bo ja miałam mastektomię i chemię rok wczesniej. Po wznowie- wycięcie blizny i guza, radioterapia i tamoksifen. Dostałam chyba mocne promienie, osobno na bliznę i lożę po guzie. Wizyt tez było sporo -chyba ze 22. Nie wolno było mi moczyc wodą ,a tylko przecierac chusteczkami dla niemowląt.Po radio miałam smarowac o ile dobrze pamiętam bepanthenem. Problemow typu oparzenia, opuchniecia nie było. Teraz lekki slad ,prawie niewidoczny pasek tak jak biegnie biustonosz( tzn pod polem operacyjnym). Wniosek- słuchajmy lekarza prowadzącego!!!!( moja to onkolog -radioterapeuta)
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-05-2012 - 18:54:41 przez amor. |
ady (offline) |
Post #5 30-05-2012 - 19:54:16 |
|
Dziś zakończyłam 17 lampek dużych. Pzrede mną jeszcze 5 celowanych. Skóra ok, sucha bo sucha ale przecież w końcu opalona
![]() Ada A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój.. Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl] Marcelek |
filipinka35 (offline) |
Post #6 30-05-2012 - 20:18:50 |
|
Ady zasypuj dwa razy dziennie alantanem
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
aga66 (offline) |
Post #7 31-05-2012 - 08:06:30 |
Warszawa |
Ady nie szkodzi, że sucha. Zasypuj tak jak pisze Filipinka. Ja tak robiłam i nic się ze skórą nie działo. Smarować zaczęłam alantanem lub linomagiem po zakończeniu lamp. I dzięki temu nie wystąpił żaden odczyn popromienny
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
ady (offline) |
Post #8 31-05-2012 - 14:35:57 |
|
Dzięki. Moja radiolożka powiedziała by nic nie sypać nic nie smarować..Może po zakończeniu. Ogląda moją skóre z zadowoleniem, więc się słucham
![]() Ada A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój.. Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl] Marcelek |
aga66 (offline) |
Post #10 13-06-2012 - 18:55:52 |
Warszawa |
Mi zafundowałi po 4 tygodniach od ostatniej chemii. Pani doktor powiedziała, że da mi trochę odpocząć, więc zdążyłam w międzyczasie pojechać do Zakopanego
![]() "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
braja (offline) |
Post #14 14-06-2012 - 10:37:20 |
|
No własnie, mój jeden malunek starł sie już zupełnie przed naswietlaniami, a to dopiero 3 dni lampek. A panie wcale go nie domalowują i nie wiem czy na pewno naswietlają tam gdzie trzeba
![]() |
Teśka (offline) |
Post #15 14-06-2012 - 16:48:50 |
Elbląg |
Witajcie moje drogie, jestem już po radio
![]() ![]() ![]() "Wczoraj do Ciebie nie należy. Jutro niepewne.... Tylko dziś jest Twoje" (Jan Paweł II) |
braja (offline) |
Post #16 15-06-2012 - 16:36:23 |
|
Panie dzisiaj zapomniały mojego bolusa
![]() ![]() ![]() |
filipinka35 (offline) |
Post #17 15-06-2012 - 20:07:36 |
|
Brawo Teśka
![]() Braja a dlaczego masz obrzęk ? ![]() Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
filipinka35 (offline) |
Post #26 16-06-2012 - 17:00:49 |
|
Braja zasypujesz alantanem ?
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |