Radioterapia - rozmowy codzienne
filipinka35 (offline) |
Post #3 20-06-2012 - 22:28:10 |
|
Braja ja tak nie miałam. W trakcie nie czułam absolutnie nic
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
ady (offline) |
Post #4 20-06-2012 - 22:46:30 |
|
Jestem dwa tygodnie po naświetlaniu- nadal nie sypię, nie smaruję... Skóra trochę sucha, cyc czarny ale nic nie schodzi. Wczoraj trochę bolała blizna.. I patrze i patrzę czy coś się zacznie z tą skórą dziać. I cisza.
Ada A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój.. Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl] Marcelek |
amor (offline) |
Post #5 21-06-2012 - 10:10:22 |
Siemianowice Sl. |
Mnie tez straszyła pani gdy czekałam na kolejne radio- pokazywała poparzenie. MNie nic nie było ale oczywiscie skora stawała się coraz bardziej tkliwa,ciemniejsza. Ja myśle ,ze oni( technicy) sami widzą czy cos złego się dzieje. Nie boj się az tak bardzo , poddaj się spokojnie leczeniu, masz przeciez kontrole co tydzien u lekarza. Niech on się martwi,a Ty sie lecz!
|
braja (offline) |
Post #7 21-06-2012 - 14:34:02 |
|
No i okazało sie, że to pieczenie to prawdopodobnie dlatego, ze zrobiła mi sie pod pachą ropna krosta, ktorą wczoraj troche promienie "ugotowały". Dzis już przyschła i nie czulam absolutnie nic! A w dodadtku wyniki krwi lepsze
![]() Sypie się tym alantanem, ze wygladam już jak baławan, a mimo to robia mi sie potówki ![]() |
filipinka35 (offline) |
Post #8 21-06-2012 - 15:11:23 |
|
Braja syp syp alantankiem na zdrowie
Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
alunia13 (offline) |
Post #9 21-06-2012 - 16:27:08 |
|
Nas w szpitalu pielegniarki smarowały BEPANTHEN -em ale dopiero gdy przeszliśmy połowę naświetlań.
Tak to niczym się nie sypałyśmy .Gdy nas nasmarowały wieczorem to tak z odkrytym ciakiem musiałysmy siedziec dobra godzinkę żeby maść się wchłonęła. gdy przyjechalam do domu to też tą mascia się smarowałam. Alantankiem to posypywały nam łapki przed masażem rehabilitanki ![]() |
ady (offline) |
Post #11 21-06-2012 - 23:37:10 |
|
Bepanthen- jeśli już to koniecznie kupić krem a nie maść. A nawiasem...co daje to smarowanie? Nawilża?
Ada A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój.. Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl] Marcelek |
metka (offline) |
Post #12 22-06-2012 - 23:21:09 |
|
No co Ty? krem lepszy od maści? ja tam miałam maść - i na laktacjujące me sutki najlepsza, i do pupy niemowlęcia, i na solarium. Taka wszechstronna ona, przynajmniej wykorzystałam na maxa
![]() ![]() ![]() "Spieprzaj, dziadu!" (L.K.) |
mag_dag (offline) |
Post #13 24-06-2012 - 18:25:00 |
Sosnowiec |
poczytajcie dziewczynki tutaj - kto ma smarować a kto zasypywać
![]() [amazonki.net] Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski) -----> ---------------------------------------------------------- |
Perełka (offline) |
Post #14 24-06-2012 - 22:02:38 |
|
Nie jestr to wcale takie oczywiste. Pan doktor raczył stwierdzic, że to zalezy od tego czy skora się łuszczy na sucho czy na mokro. Tymczasem ja i wiele z nas zanim zaczęlysmy naswietlania miałysmy dane na piśmie zalecenia , zakupu Alantanu i pudrowania juz od pierwszego naświetlaniaa takze zakaz moczenia napromienianych miejsc.
Nikt sie nie zagłebial w to w jaki sposób bedzie się łuszczyl naskórek. Byly zalecenia i nie bylo dyskusji. Podobne zalecenia znajdują się w wielu publikacjach w internecie i chocby ta z Dolnośląskiego Centrum Onkologii we Wrocławiu z 2011 roku. "Wszystkie zmiany występujące na skórze podczas RT (zaczerwienie naskórka, rumień, owrzodzenie, rozlane owrzodzenie, martwica) różnią się jedynie intensywnością występowania [4]. Na stopień odczynu popromiennego ze strony skóry ma wpływ wiele czynników związanych z procesem realizacji napromieniania, a także indywidualne właściwości tkanek zdrowych pacjenta. Do czynników ryzyka związanych z pacjentem należy zaliczyć indywidualną promieniowrażliwość skóry, choroby współistniejące, takie jak cukrzyca i niewydolność nerek, spożywanie alkoholu i palenie papierosów, niedostateczny stopień odżywienia czy starszy wiek. Poza tym lokalizacja pola napromienianego ma istotne znaczenie dla przebiegu odczynu popromiennego. W miejscach, w których stykają się dwie powierzchnie skóry (krocze, pierś) lub naskórek jest cienki (twarz, krocze, pacha) oraz w obszarach, w których integralność skóry została już przerwana przez wcześniejsze operacje, oparzenia czy innego rodzaju urazy, należy się spodziewać większego uszkodzenia skóry pod wpływem promieniowania jonizującego. W pierwszych fazach, kiedy wstępuje zaczerwienienie naskórka i rumień, dochodzi do przesuszenia skóry i łuszczenia się naskórka. Stosuje się wówczas zasypki. Podczas kolejnego etapu, kiedy pojawia się już owrzodzenie bądź sączący się wysięk, należy odstąpić od stosowania zasypek i pudrów, a zastosować np. kremy i płyny typu Linomag®, Argosulfan®, Biafine® czy też Radiosun ® lub maści neomycynowe czy anestezynowe. Pielęgnowanie skóry i błon śluzowych u pacjentów leczonych metodą radioterapii doświadczeń własnych ośrodków RT [6, 11]. Na przestrzeni lat były podejmowane nieliczne badania mające ocenić skuteczność środków farmakologicznych, takich jak: kremy, maści, płyny i specjalne opatrunki w zapobieganiu i leczeniu odczynu popromiennego ze strony skóry. Duże kontrowersje wzbudza również pytanie dotyczące mycia napromienianej skóry. W większości ośrodków w Polsce zaleca się całkowity zakaz mycia skóry napromienianej aż do ok. 3 tygodnia po zakończeniu naświetlań. Zgodnie z rekomendacjami Supportive Care Guidelines Group z Kanady mycie skóry napromienianej letnią wodą i łagodnym mydłem o neutralnym pH powinno być zalecane u wszystkich pacjentów będących w trakcie RT" Kanada swoja a Polska swoje. A tej publikacji wynika ze nie ma znaczenia czy kobieta jest po amputacji piersi czy po operacji oszczędzającej. Jak widac na stan skóry wplywa naprawdę wiele czynników. |
wiwibis (offline) |
Post #15 29-06-2012 - 06:46:40 |
knurów |
hej dziewczyny od 18 lipca zaczynam przygotowania do radioterapi troche mnie strach ogarnia chociarz chemie przeszłam bardzo dobrze troche kości bolały ale żadnych innych skutków ubocznych, ja mam pytanie czy przy radioterapi możn amnieć kontakt z dzieckiem .Bo ja chiałałabym brać naswietlania i zmykać do domu a mam 8 letnią córe i ajk z praca wy pracowałyście normalnie. POZDRAWIAM
|
filipinka35 (offline) |
Post #18 29-06-2012 - 16:48:44 |
|
Wiwibis nic sie nie bój. Radioterapia to pikuś. Tylko pamiętaj ! Jesli to bedzie konieczne to nie uzywaj mydła, nie myj tylko zasypuj alantanem 2 razy dziennie.
Janina.S (offline) |
Post #22 06-07-2012 - 16:56:26 |
widły Soły i Wisły |
... ...no to szampana otwieraj i ![]() ...czytając powyższe przypomniałam sobie jak 6 lat temu - ale dawno - właśnie na przełomie czerwca i lipca jeździłam na naświetlania... o matko kochana dokładnie przez 4 tygodnie były takie same upały jak teraz ufffff...jeszcze mnie pot oblewa .....dałam rade ... bo szło ku lepszemu ....ależ my silne kobiety jesteśmy ... dziewczynki te naświetlające się obecnie , wiem , wiem cieżko i piecze ale ... będzie lepiej , będzie chłodniej no i my zdrowsze będziemy trzymajcie się dzielnie , warto przetrwać i iść z podniesioną głową ![]() .....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać ....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.... |
ady (offline) |
Post #25 06-07-2012 - 21:21:51 |
|
Braja - ja już zamiast gimnastyki trenuję ubieranie-rozbieranie. W każdym kącie mam awaryjny zestaw. A co do smażenia.. ja bez sypania i smarowania dziś byłam na kontroli miesiąc po zakończeniu i doktorek zachwycony moim czarnym cycem
![]() Ada A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój.. Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl] Marcelek |
braja (offline) |
Post #28 09-07-2012 - 16:38:44 |
|
No i dostałam wypis (do końca sie bałam, że sie pomylili i każa mi wrócic na reszte naświetlań
![]() Kto mnie oswieci co to były za promienie? Bo nie miałam okazji tego przeczytac w gabinecie i sie zapytać: X 6MV, X 18MV, radioterapia radykalna, na obszar blizny pooperacyjnej plus regionalne węzły chłonne podano 45 Gy X to od rentgena? Te MV to brzmi jak megawolt he he. No i co znaczą te numerki? Liczyłam i promienie właczali mi 12 razy przy kazdym naswietlaniu, to skąd te 6 i 18? |
amor (offline) |
Post #30 26-07-2012 - 13:56:16 |
Siemianowice Sl. |
Nie słyszałam,a ja obawiałabym się ingerencji w napromieniowaną skórę taka mascią!
[www.innovia.pl] Może cos w tm artykule podpowie jak dbac o skore napromieniowaną! Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 26-07-2012 - 14:00:44 przez amor. |