Radioterapia - rozmowy codzienne

Wysłane przez Amazonki.net 

amor (offline)

Post #1

20-06-2012 - 20:29:26

Siemianowice Sl. 

Najlepiej pytaj lekarza ,albo przynajmniej technikow.

braja (offline)

Post #2

20-06-2012 - 21:48:42

Technicy nie chcą nic mówić, a lekarka nie zawsze jest komunikatywna. Myślałam, że może ktos miał podobne odczucia to zmalałby mi poziom neurotyzmu. Jedna z moich krewnych co pare dni się dopytuje czy mnie nie poparzyli załamka

filipinka35 (offline)

Post #3

20-06-2012 - 22:28:10

Braja ja tak nie miałam. W trakcie nie czułam absolutnie nic

Zycie jest najpiękniejsze !!!

Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum.

ady (offline)

Post #4

20-06-2012 - 22:46:30

Jestem dwa tygodnie po naświetlaniu- nadal nie sypię, nie smaruję... Skóra trochę sucha, cyc czarny ale nic nie schodzi. Wczoraj trochę bolała blizna.. I patrze i patrzę czy coś się zacznie z tą skórą dziać. I cisza.

Ada

A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój..

Przekaż 1% dla mojego bratanka: [dzieciom.pl]
Marcelek

amor (offline)

Post #5

21-06-2012 - 10:10:22

Siemianowice Sl. 

Mnie tez straszyła pani gdy czekałam na kolejne radio- pokazywała poparzenie. MNie nic nie było ale oczywiscie skora stawała się coraz bardziej tkliwa,ciemniejsza. Ja myśle ,ze oni( technicy) sami widzą czy cos złego się dzieje. Nie boj się az tak bardzo , poddaj się spokojnie leczeniu, masz przeciez kontrole co tydzien u lekarza. Niech on się martwi,a Ty sie lecz!

ewawlo24 (offline)

Post #6

21-06-2012 - 13:08:47

Łódź 

Oj dziewczynki jak ja bym już chciała na to opalanie, a tu niestety trzeba jeszcze 2x zatankować, żeby plaża była

braja (offline)

Post #7

21-06-2012 - 14:34:02

No i okazało sie, że to pieczenie to prawdopodobnie dlatego, ze zrobiła mi sie pod pachą ropna krosta, ktorą wczoraj troche promienie "ugotowały". Dzis już przyschła i nie czulam absolutnie nic! A w dodadtku wyniki krwi lepsze duży uśmiech

Sypie się tym alantanem, ze wygladam już jak baławan, a mimo to robia mi sie potówki bezradny

filipinka35 (offline)

Post #8

21-06-2012 - 15:11:23

Braja syp syp alantankiem na zdrowie

Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum.

alunia13 (offline)

Post #9

21-06-2012 - 16:27:08

Nas w szpitalu pielegniarki smarowały BEPANTHEN -em ale dopiero gdy przeszliśmy połowę naświetlań.
Tak to niczym się nie sypałyśmy
.Gdy nas nasmarowały wieczorem to tak z odkrytym ciakiem musiałysmy siedziec dobra godzinkę żeby maść się wchłonęła. gdy przyjechalam do domu to też tą mascia się smarowałam.
Alantankiem to posypywały nam łapki przed masażem rehabilitankiserce

braja (offline)

Post #10

21-06-2012 - 16:35:53

Może taka opcja jest dla tych co leżą na oddziale i w każdej chwili mają pod ręką pielęgniarkę czy lekarza gdyby cos się działo

ady (offline)

Post #11

21-06-2012 - 23:37:10

Bepanthen- jeśli już to koniecznie kupić krem a nie maść. A nawiasem...co daje to smarowanie? Nawilża?

Ada

Marcelek

metka (offline)

Post #12

22-06-2012 - 23:21:09

No co Ty? krem lepszy od maści? ja tam miałam maść - i na laktacjujące me sutki najlepsza, i do pupy niemowlęcia, i na solarium. Taka wszechstronna ona, przynajmniej wykorzystałam na maxa chichot Wszędzie podkreślali, że maść lepsza od kremu - pierwszy raz słyszę inaczej uśmiech A z resztą, w kwestii "złotych rad" przy naświetlaniach już ustaliłyśmy, że co lekarz, to opinia, co człowiek, to inne zalecenia... Najlepiej trzymać się prowadzącego, bo inaczej można zgłupieć od nadmiaru przeciwstawnych informacji bezradny

"Spieprzaj, dziadu!" (L.K.)

mag_dag (offline)

Post #13

24-06-2012 - 18:25:00

Sosnowiec 

poczytajcie dziewczynki tutaj - kto ma smarować a kto zasypywać duży uśmiech :

[amazonki.net]

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka. (Dominik Opolski)

-----><-----

----------------------------------------------------------

Perełka (offline)

Post #14

24-06-2012 - 22:02:38

Nie jestr to wcale takie oczywiste. Pan doktor raczył stwierdzic, że to zalezy od tego czy skora się łuszczy na sucho czy na mokro. Tymczasem ja i wiele z nas zanim zaczęlysmy naswietlania miałysmy dane na piśmie zalecenia , zakupu Alantanu i pudrowania juz od pierwszego naświetlaniaa takze zakaz moczenia napromienianych miejsc.
Nikt sie nie zagłebial w to w jaki sposób bedzie się łuszczyl naskórek. Byly zalecenia i nie bylo dyskusji. Podobne zalecenia znajdują się w wielu publikacjach w internecie i chocby ta z Dolnośląskiego Centrum Onkologii we Wrocławiu z 2011 roku.

"Wszystkie zmiany występujące na skórze podczas RT (zaczerwienie
naskórka, rumień, owrzodzenie, rozlane owrzodzenie,
martwica) różnią się jedynie intensywnością występowania [4]. Na
stopień odczynu popromiennego ze strony skóry ma wpływ wiele
czynników związanych z procesem realizacji napromieniania,
a także indywidualne właściwości tkanek zdrowych pacjenta. Do
czynników ryzyka związanych z pacjentem należy zaliczyć indywidualną
promieniowrażliwość skóry, choroby współistniejące,
takie jak cukrzyca i niewydolność nerek, spożywanie alkoholu
i palenie papierosów, niedostateczny stopień odżywienia czy starszy
wiek. Poza tym lokalizacja pola napromienianego ma istotne
znaczenie dla przebiegu odczynu popromiennego. W miejscach,
w których stykają się dwie powierzchnie skóry (krocze, pierś)
lub naskórek jest cienki (twarz, krocze, pacha) oraz w obszarach,
w których integralność skóry została już przerwana przez wcześniejsze
operacje
, oparzenia czy innego rodzaju urazy, należy się
spodziewać większego uszkodzenia skóry pod wpływem promieniowania
jonizującego.
W pierwszych fazach, kiedy wstępuje zaczerwienienie naskórka
i rumień, dochodzi do przesuszenia skóry i łuszczenia się
naskórka. Stosuje się wówczas zasypki. Podczas kolejnego etapu,
kiedy pojawia się już owrzodzenie bądź sączący się wysięk, należy
odstąpić od stosowania zasypek i pudrów, a zastosować np. kremy
i płyny typu Linomag®, Argosulfan®, Biafine® czy też Radiosun
® lub maści neomycynowe czy anestezynowe.

Pielęgnowanie skóry i błon śluzowych u pacjentów leczonych metodą radioterapii
doświadczeń własnych ośrodków RT [6, 11]. Na przestrzeni lat
były podejmowane nieliczne badania mające ocenić skuteczność
środków farmakologicznych, takich jak: kremy, maści, płyny
i specjalne opatrunki w zapobieganiu i leczeniu odczynu popromiennego
ze strony skóry.
Duże kontrowersje wzbudza również pytanie dotyczące
mycia napromienianej skóry. W większości ośrodków w Polsce
zaleca się całkowity zakaz mycia skóry napromienianej aż do ok.
3 tygodnia po zakończeniu naświetlań. Zgodnie z rekomendacjami
Supportive Care Guidelines Group z Kanady mycie skóry
napromienianej letnią wodą i łagodnym mydłem o neutralnym pH
powinno być zalecane u wszystkich pacjentów będących w trakcie RT"

Kanada swoja a Polska swoje.
A tej publikacji wynika ze nie ma znaczenia czy kobieta jest po amputacji piersi czy po operacji oszczędzającej. Jak widac na stan skóry wplywa naprawdę wiele czynników.

wiwibis (offline)

Post #15

29-06-2012 - 06:46:40

knurów 

hej dziewczyny od 18 lipca zaczynam przygotowania do radioterapi troche mnie strach ogarnia chociarz chemie przeszłam bardzo dobrze troche kości bolały ale żadnych innych skutków ubocznych, ja mam pytanie czy przy radioterapi możn amnieć kontakt z dzieckiem .Bo ja chiałałabym brać naswietlania i zmykać do domu a mam 8 letnią córe i ajk z praca wy pracowałyście normalnie. POZDRAWIAM

madzia_61 (offline)

Post #16

29-06-2012 - 09:05:08

wiwibis oczywiscie mozesz normalnie miec kontakt z dziecmi ,Ty muszisz uwazac na osoby przeziebione ,mozesz z lekka czuc sie oslabiona ,senna ,radioterapie tez przejdziesz spiewajaco i normalnie funkcjonowac zobaczyszuśmiech

wiwibis (offline)

Post #17

29-06-2012 - 14:17:11

knurów 

Madzia dzieki za odpowiedz , tez mam taka nadzieje że dobrze to przejde i szybko zleci. pozdrawiam

filipinka35 (offline)

Post #18

29-06-2012 - 16:48:44

Wiwibis nic sie nie bój. Radioterapia to pikuś. Tylko pamiętaj ! Jesli to bedzie konieczne to nie uzywaj mydła, nie myj tylko zasypuj alantanem 2 razy dziennie.

braja (offline)

Post #19

30-06-2012 - 23:25:00

Ja musze zasypywac częściej bo mocno się pocę

braja (offline)

Post #20

01-07-2012 - 16:00:18

Jak to robicie, że Wam sie nie poca miejsca naświetlane? Ja chyba powinnam siedzieć w wannie penej alantanu chichot

braja (offline)

Post #21

06-07-2012 - 16:40:04

Ale niespodzianka! Poszłam dziś na naświetlania i powiedzieli mi... ze wczoraj było ostatnie!!! hot smiley

Janina.S (offline)

Post #22

06-07-2012 - 16:56:26

widły Soły i Wisły 

braja
Ale niespodzianka! Poszłam dziś na naświetlania i powiedzieli mi... ze wczoraj było ostatnie!!! hot smiley
...

...no to szampana otwieraj i drink.gif...Twoje zdrowie pijemy pomimo upałów . czy u Ciebie też tak smaży ?

...czytając powyższe przypomniałam sobie jak 6 lat temu - ale dawno - właśnie na przełomie czerwca i lipca jeździłam na naświetlania...
o matko kochana dokładnie przez 4 tygodnie były takie same upały jak teraz ufffff...jeszcze mnie pot oblewa .....dałam rade ...
bo szło ku lepszemu ....ależ my silne kobiety jesteśmy ...

dziewczynki te naświetlające się obecnie , wiem , wiem cieżko i piecze ale ... będzie lepiej , będzie chłodniej no i my zdrowsze będziemy
trzymajcie się dzielnie , warto przetrwać i iść z podniesioną głową buzki

.....jeśli niebo spada nam na głowę to nie po to by się z nas śmiać
....... lecz by podziwiać patrząc jak się podnosimy.
...

braja (offline)

Post #23

06-07-2012 - 17:29:14

Smaży niemiłosiernie! A do tego jeszcze pochemijna menopauza! Pare razy na dzien zdejmuje mokre ciuchy i zużywam tony alantanu rotfl

drink.gif Szampan mrożony!

ewawlo24 (offline)

Post #24

06-07-2012 - 20:51:34

Łódź 

Braja super, że już koniecbrawo Ile miałaś tych lampek, bo mam wrażenie, że dopiero zaczynałaś, a tu już finiszduży uśmiech

ady (offline)

Post #25

06-07-2012 - 21:21:51

Braja - ja już zamiast gimnastyki trenuję ubieranie-rozbieranie. W każdym kącie mam awaryjny zestaw. A co do smażenia.. ja bez sypania i smarowania dziś byłam na kontroli miesiąc po zakończeniu i doktorek zachwycony moim czarnym cycemsmiling smiley

Ada

Marcelek

braja (offline)

Post #26

06-07-2012 - 22:50:16

ewawlo24
Braja super, że już koniecbrawo Ile miałaś tych lampek, bo mam wrażenie, że dopiero zaczynałaś, a tu już finiszduży uśmiech

Miałam miec 25, a miałam 20.

braja (offline)

Post #27

06-07-2012 - 22:56:42

Na razie jest tylko troche czerwone, ale pod pacha mam wielką gulę i ciągnie. Czy ta gula zniknie?

braja (offline)

Post #28

09-07-2012 - 16:38:44

No i dostałam wypis (do końca sie bałam, że sie pomylili i każa mi wrócic na reszte naświetlań winking smiley )

Kto mnie oswieci co to były za promienie? Bo nie miałam okazji tego przeczytac w gabinecie i sie zapytać: X 6MV, X 18MV, radioterapia radykalna, na obszar blizny pooperacyjnej plus regionalne węzły chłonne podano 45 Gy

X to od rentgena? Te MV to brzmi jak megawolt he he. No i co znaczą te numerki? Liczyłam i promienie właczali mi 12 razy przy kazdym naswietlaniu, to skąd te 6 i 18?

ewawlo24 (offline)

Post #29

26-07-2012 - 09:28:41

Łódź 

Dziewczyny, czy po zakończeniu radioterapii i oczywiście wygojeniu jej skutkow można używać na bliznę contatubex?

amor (offline)

Post #30

26-07-2012 - 13:56:16

Siemianowice Sl. 

Nie słyszałam,a ja obawiałabym się ingerencji w napromieniowaną skórę taka mascią!
[www.innovia.pl]
Może cos w tm artykule podpowie jak dbac o skore napromieniowaną!

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 26-07-2012 - 14:00:44 przez amor.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 370
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024