Radioterapia - rozmowy codzienne
filipinka35 (offline) |
Post #1 18-09-2012 - 19:31:46 |
|
Wiwibis gratuluje serdecznie
![]() Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
kasiaf (offline) |
Post #4 19-09-2012 - 23:54:44 |
SZKLARĘBA |
myślę Jolciu ,że na dniach!!!!
jutro chyba bede w Jelonce...kurcze nic pewnego na pewno to w Cieplicach.... ech musimy przed lampkami Twemi sie spotkać ![]() ![]() - Żyj! - powiedziała nadzieja. - Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie. |
filipinka35 (offline) |
Post #9 29-09-2012 - 11:03:04 |
|
Ewcia wielkie brawa dla Ciebie
![]() ![]() Gratuluję Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
ewawlo24 (offline) |
Post #14 06-10-2012 - 22:22:23 |
Łódź |
W ubiegły piątek skończyłam lampki i było super. Niestety od poniedziałku zaczęła mnie boleć brodawka i okolice wokół ( obszar objęty celowanymi). Jest czerwone i opuchnięte, w jednym miejscu zrobił mi się strup. Sypię alantanem, wczoraj było trochę lepiej, a dzisiaj piecze i boli znowu. Czy mogę jeszcze czymś zadziałać i czy to normalne
|
ToJa (offline) |
Post #15 07-10-2012 - 14:16:13 |
|
Każda z nas przechodziła inaczej leczenie. Dla jednych może to być normalne, a dla mnie jest to nienormalne, bo ja po lampkach nie odczuwałam żadnych dolegliwości. Jeśli coś Cie niepokoi to odwiedź lekarza - on Ci najlepiej powie czy coś jest nie tak. |
beata29 (offline) |
Post #16 13-10-2012 - 20:18:40 |
Międzychód |
Witaj!!!!
Ja miałam naswietlania tam własnie w kwietniu tego roku.Spałam również w tym hoteliku w pokoju 5-cio osobowym .Byłam tam 6 tygodni.Obecnie leczę sie na astmę bo przez naświetlania mam poparzone płuco a teraz doszła astma .Jestem po operacji oszczędzającej i naświetlana pierś bardzo mnie boli.Jak będziesz chciała coś sie dowiedzieć odnośnie hoteliku to chętnie odpowiem .Pozdrawiam |
kasiaf (offline) |
Post #19 14-10-2012 - 23:01:45 |
SZKLARĘBA |
Lolka!!! powodzenia!!!
Ewcia ja smaruję maścią radiosun bo alantan przestał zadawać egzamin i jest ok....no ostatnio zaczęłam się trochę łuszczyć ale to dlatego ,że zaczęłam się już normalnie kąpać ![]() ![]() ![]() ![]() - Żyj! - powiedziała nadzieja. - Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie. |
minia511 (offline) |
Post #20 15-10-2012 - 09:57:11 |
Będzin |
Czytam i czytam i coraz bardziej się boję. Jestem po operacji wycięcia guzka piersi, z marginesem zdrowych tkanek. Badanie INTRA a potem Hist - pat stwierdzono raka. Bliznę na piersi mam dł. ok. 4 cm. Pacha nie ruszana tzn. bez wycinania węzłów chłonnych. Mam 6 listopada jechać do Gliwic celem ustalenia naświetlań (?)Czytam o tatuażach, myślę, że będzie to właśnie wtedy. Mam zlecony cykl 6 tyg.Jak długo trwają naświetlania, mam klaustrofobię, boję się być sama w maleńkim pomieszczeniu, a wiem, że będę sama bo miałam brachyterapię ale lekarza widziałam przez szybkę ( za nic nie wejdę sama do windy!!!) Jak wygląda ta tomografia kiedy będą mnie malować? Czy głowa będzie na zewnątrz?Choruję na POChP, i kiedy mam coś na twarzy to się duszę. Jestem taki nerwowy rocznik. Czy te poparzenia tak bardzo dają się we znaki? Myślę, że moje pytania nie zostaną bez odpowiedzi i podniosą mnie na duchu. Zapomniałam napisać, że biorę Tamoxifen. Serdecznie wszystkie Was pozdrawiam.
|
madzia_61 (offline) |
Post #21 15-10-2012 - 12:51:38 |
|
Minia ja mysle ze ze najpierw ustala Ci termin naswietlan a tuz przed naswietlaniami bedziesz mial symulacje tomograficzna robiona ,nastepnie tatuaze /drobnych kilka kropeczek, taka mapka miejca naswietlanego oraz mazakiem obrysuja obszar naswietlany ,ani nie boli ani prawie ich nie widac.Sama dawka naswietlania trwa krotko do ok 10 minut ,pomieszszenie w ktorym pacjent jest naswietlany jest raczej wiekszym pomieszczeniem ,nad glowa masz otwarta przestrzen /podobnie jak podczas przeswietlenia,jedna z niedogonosci jest trzymanie rak na drazku nad glowa /tak jak cie uloza technicy i w jakiej pozycji bedziesz ukladac cialo- musisz o tym pamietac za kazdym razem dawki naswietlan/nie wolno sie ruszac / ,co do brachyterapii to przygotowania trwaja dosc dlugo ok 3 godziny /przynajmniej ja tak mialam/,nazywaja to pomieszczenie bunkrem/wcale az tak male nie bylo / a sam zabieg jak juz wszystko jest opracowane ,podlaczone trwa krotko /ja mialam 12 minut/rzeczywiscie lekarze ,technicy ,fizycy sa za szyba obsluguja maszynerie i kontroluja na ekranie czy wszystko dobrze przebiega/,spokojnie dasz rade znieczula mocno piers ,jest troche niewygodnie bo nie wolno sie ruszac/lezy sie nieruchomo ,mi bylo goraco / zadnego bolu nie czulam ,pozniej tak ale to juz pikus/,ja nie mialam zadnych poparzen po naswietlaniach /stosowalam sie do zalecen lekarza ,czasie naswietlan nie mylam piersi tylko talkowalam ,po naswietlaniach mozna smarowac oliwka i tez nie powinno sie myc /mi zlecono jeszcze ok 5 tygodni po abstynecje od kapieli/,brachyterapie mialam dzien po skonczonych naswietlaniach .Glowa do gory
![]() |
amor (offline) |
Post #24 16-10-2012 - 20:52:33 |
Siemianowice Sl. |
Minia nic się nie boj- nie ma czego. Wierz mi- miałam radioterapię w Gliwicach! 24 naswietlania blizny i 4 na jajniki. Tez mam kalustrofobie i obawiałam się swojej reakcji. OKazało się ,ze ten bunkier to wielki pokoj, a ja lezałam na łozku i tylko machina sie przesuwała- a raczej na wysięgniku maszynka i nie taka duza ! Przez szybe obserwują się technicy , takze cie słysza wiec lepiej nie przklinaj
![]() ![]() ![]() |
Perełka (offline) |
Post #25 16-10-2012 - 23:27:50 |
|
Minia a ty czego się boisz? Nie taki diabeł strszny jak go malują. Nawet nie ma rogów. Dziewczyny ci odpowiedziały na prawie wszystkie pytania. Ja od siebie dodam, że naświetlano mnie w bunkrze, w którym można by było zrobic przyjęcie urodzinowe. Myśle, że ze 20 ludzia by tam wlazło i jeszcze by był luzik. Do tego klima. Swiatełko przyciemnione. Nastrój iscie intymny. Okien , szybek nie było, ale za to kamery i podglądali mnie bacznie, nawet gadali se do mnie, ino śmiac mi sie nie kazali.
Lezysz sobie spokojnutko na tym łożu. Nawet nie musisz nóg zadzierac za wysoko, żeby na nie wleźć. Spuszczaja je, a potem machina cię podniesie do okreslonej wysokości ( ino nie bojaj, bo to nie wysokośc iluś tam metrów, raczej centymetrów). Po naswietlaniu cię opuszczą na dól. No, może jesteś wielka baba to cię nie będą tak wozić. Ja jestem kurdupelkiem, wiec se z tego skorzystałam. Ale powozic mnie tak dla hecy nie mieli czasu, a szkoda, bo mi sie to podobało. Kiedy miałam tomofraf nie wsadzali mnie w tubę. Tam była isza machineria. Coś w rodzaju wielkiego kołnierza. Nie musialm sie matwic, że cosik mi na łeb spadnie. Tam z kolei na łozu mnie powozili raz do przodu, raz do tyłu. Tatuaz to maleńkie kropeczki. Ukłuja cię cieniutką igiełką i po ptokach. Poparzenia? Kobito kochana dzisiaj sie to nie zdarza. Czasem skóra się paprze po naswietlaniach ( łuszczenie na mokro). Faktycznie wyglada to jak poparzenie, ale nim nie jest. To jak zareaguje twoja skóra i zalezy od wielu czynników, nawet od wieku. Więc nie nastawiaj sie zaraz na jakies tam" poparzenia". No to teraz ci strzelę fotę tej machiny co naświela i se nad tobą jeździ. Jak sie przyjrzysz to sympatyczna z niej franca. Nawet nie ma ostrych krawędzi, a co najwazniejsze - swoimi promyczkami posprzata w twoim cycku po tym draniu. Czyli co? Nie bojaj babo jedna, bo nie ma czego. ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-10-2012 - 23:31:15 przez Perełka. |
minia511 (offline) |
Post #26 17-10-2012 - 09:20:18 |
Będzin |
No, to dzięki waszym odpowiedziom, strach o wiele mniejszy. Perełce dziękuję za zdjęcie, widzę że będę miała czym oddychać. Do tej pory myślałam, że zamkną mnie w jakiejś kabinie z aparaturą. Oj, dobre to forum. Serdecznie wszystkie Panie pozdrawiam, Panów jeśli tu są również.
![]() |
filipinka35 (offline) |
Post #27 17-10-2012 - 13:07:41 |
|
Pamiętam ta machine
![]() Techników mialam przesympatycznych dwóch Panów. I ja se ich wybralam a co ! ![]() Wspomnienia mam dobre. ![]() ![]() ![]() ![]() Eeeee tam najwazniejsze , ze dalam rade ![]() Zycie jest najpiękniejsze !!! Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum. |
ela74 (offline) |
Post #30 25-10-2012 - 15:38:29 |
jastrzebie |
Witajcie dziewczyny .moja mama miala jutro wyjsc juz do domu po brachyterapia tu niespodzianka piers boli cala czerwona ma stan zapalny ,dali antybiotyk wczoraj ale dzis maja podac w kroplowce ,myslalam ze nie naswietlaja przy stanach zapalnych a tu jednak tak martwie sie czemu tak nie tak poszlo
![]() |