Radioterapia - rozmowy codzienne

Wysłane przez Amazonki.net 

majka1 (offline)

Post #1

18-02-2013 - 20:47:46

Jastrzębie -Zdrój 

nie nie było zle troche sie naczekałam na swoja kolej ale spokosmiling smiley oczywiscie z ciekawosci oczy mialam otwarte i patrzyłam co sie bedzie działo he he, wlasciwie nic sie nie działosmiling smiley pare razy cos "zapiszczało" i tyle ja myslałam ze jakies swiatło bedzie na to miejsce padało a tu nic nawet jak skonczyłam zapytałam czy to tak miało wyglądac, może maszyna zepsuta.Ale Pani uświadomiła mnie ze to tak własnie ma byc Człowiek uczy sie całe zycie he he he

DUM SPIRO SPERO - dopóki oddycham nie tracę nadziei

Renka623 (offline)

Post #2

28-02-2013 - 17:21:58

No i koniec lampek.Troszeczke "boczki " podpieczone no ale było tego 29 .radocha

ewawlo24 (offline)

Post #3

28-02-2013 - 22:12:09

Łódź 

Gratulacje Renkaok

Renka623 (offline)

Post #4

01-04-2013 - 12:34:02

Witam jestem 1m-c po lampkach a na karcie informacyjnej napisali mi żebym się zgłosila na badanie kontrolne po 2m-c.Moje pytanie czy to jest konieczne i ewentualnie co jest badane czy to tylko pokaz jak to lekarze nazywają.Pozdrawiam

ToJa (offline)

Post #5

01-04-2013 - 12:47:17

Renka, na badanie kontrolne warto iść. Lekarz obejrzy skórę po naświetlaniach. Dobrze by było, żebyś zabrała aktualne wyniki badań krwi.

kasiaf (offline)

Post #6

01-04-2013 - 20:31:20

SZKLARĘBA 

Renka słucha sie Tojki,ma racje
lekarz Cie zbada a nie tylko popatrzy w papiery,pamietaj że radio to bardzo silna ingerencja w organizm i przypilnować trzaduży uśmiech

- Żyj! - powiedziała nadzieja.
- Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie.

zuzia1 (offline)

Post #7

04-04-2013 - 18:28:22

Gdańsk 

Byłam dzisiaj u lekarza rehabilitanta (dr. Nyka w Gdańsku) i przy okazji dowiedziałam się paru rzeczy na temat pielęgnacji, które sprzedaję dalej. Może się komuś przydadzą. Podczas radioterapii, która mnie czeka po chemii mam nie nosić stanika, bo podrażnia ew. poparzenia. Trzeba znaleźć sobie i poświęcić jakąś chustę lub szalik, ale z prawdziwego jedwabiu i tym się opasywać. Jedwab będzie chłodził skórę. Tak więc trzeba poszperać w swojej garderobie lub u mam. Druga sprawa to kosmetyki. Firma Oceanic wypuściła serię Oncoderma dla skóry po radio i chemioterapii i dostałam też od pielęgniarki próbkę kremu Aquastop radioterapia firmy Ziołolek. Mam ten krem stosować już żeby zmiękczyć i uelastycznić bliznę, a po radio można stosować Nescare bo wybiela blizny i skórę.
Nie wiem czy się komuś te wiadomości przydadzą, ale może...uśmiech

Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca.

dziubas (offline)

Post #8

04-04-2013 - 18:32:12

Gdańsk 

Zuziu! Jak najbardziej! W poniedziałek zaczynam solarium! Same nowości i to rodzime - z Gdańska!

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

zuzia1 (offline)

Post #9

04-04-2013 - 18:53:59

Gdańsk 

Dziubasku trzymaj się, powodzenia. uśmiechJa solarium zaczynam dopiero po chemiach. Jeszcze "tylko" trzy.

Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca.

skyman (offline)

Post #10

07-04-2013 - 13:47:09

Rzeszów 

Moja mama jutro i pojutrze ostatnie lamy bierze, potem pewnie stres jakie wyniki...
Ale mam pytanie...znowu. Czy po radioterapi ktore sa w okolicach klatki piersiowej..wiadomo., maja prawo boleć pięty i to tak ze trudno stanąć ? Czy bardziej to wina tabletek hormo ? Bo wątpie ze w obu nogach ma np. ostrogę.

lulu (offline)

Post #11

07-04-2013 - 14:02:16

k/Kwidzyna 

Skayman ja mam koleżankę, która była na obie nogi "podkuta", nie chorowała na nowotwór. Pierwsze co, to lekarz zalecił jej zmniejszenie wagi. To tylko tak dla wyjaśnienia, że ostrogi mogą razem zaatakować.
W przypadku Twojej mamy może to zupełnie inna przyczyna.

Na Forum od 07 lutego 2008

2007 amputacja prawej piersi, 5 lat na Tamoksyfenie, Egistrozolu, Mamostrolu
2015 amputacja lewej piersi, 4xAC, rok Herceptyna
Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

dziubas (offline)

Post #12

07-04-2013 - 14:03:33

Gdańsk 

Na mojego nosa(a jestem przed radioterapią), to raczej po tamoxie. Najlepiej zgłosić lekarzowi!

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

lulu (offline)

Post #13

07-04-2013 - 14:17:24

k/Kwidzyna 

Ja akurat nic podobnego nie miałam przy hormonoterapii (nie miałam chemii i naświetlań), może to są skutki uboczne chemii ??? ...

Nigdy nie jedz do syta. Jedna trzecia żołądka dla pokarmu, jedna trzecia dla napoju, jedna trzecia dla ducha.
je

skyman (offline)

Post #14

07-04-2013 - 14:26:37

Rzeszów 

Waga u niej nie jest zła...nawet lepiej niż gdyby schudla masakrycznie bo wiadomo rak wtedy dziala...a tak to wiem ze schudla przez stres i chemie troche - choc ma apetyt co sie chwali a waga chyba dobra. W sumie...waga moze faktycznie bo te kosci są oslabione a duzo chodzi w porównaniu do tego co mowili lekarze..ze ma odpoczywac i lezec, ale jak mozna lezec caly dzien.

lulu (offline)

Post #15

07-04-2013 - 14:34:44

k/Kwidzyna 

Skayman ja nie miałam zamiaru sugerować aby Twoja mama odchudzała się. Dałam przykład koleżanki, która nie chorowała na raka, tylko na ostrogi. Niech mama poprosi lekarza o USG lub RTG pięt, jeśli lekarz wykluczy skutki uboczne leczenia.

je

skyman (offline)

Post #16

07-04-2013 - 15:23:55

Rzeszów 

Rozumiem smiling smiley tylko tak doszedlem do wniosku ze nawet waga stała moze miec skutek bo kosci sa slabsze. Przkażę jej o USG lub RTG

malgos 10 (offline)

Post #17

07-04-2013 - 21:54:13

Łódź 

Skyman a ja mam pytanie czy w czasie radio mama ma robiona morfologię
Bo po chemii i radio krwinki białe lubia lecieć na łep i te pięty to może bola kości bo szpik slabiutki
ale to tylko moje zapytanie bo tak nie musi być a moga tylko byc ostrogi ( tylko..........ale bolą
)

jestem na forum od 25-10-2008

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.

- Fiodor Dostojewskiserce

skyman (offline)

Post #18

08-04-2013 - 03:18:30

Rzeszów 

miesiąc temu miała robioną i powiedziała mi ze wyniki były dobre.

Renka623 (offline)

Post #19

08-04-2013 - 11:44:15

Ja na radio miałam robioną morfologię co tydzień pozdrawiam

skyman (offline)

Post #20

08-04-2013 - 23:49:17

Rzeszów 

przy chemi miala co tydzien jak dobrze pamietam. Jutro ost radio...i chyba badania czy cos zostalo. Jak sie okaze ze tak to wiem to ze sie matka podda. Ma dosc juz.

dziubas (offline)

Post #21

09-04-2013 - 08:28:55

Gdańsk 

Skyman! Ooodwaaagiii dla Ciebie i dla mamy! Będzie dobrze!ok

Dyra (offline)

Post #22

09-04-2013 - 09:02:39

Dziewczyny jak jest ze stosowaniem maści na blizny po operacji? lekarz, który mnie operował powiedział, że mam zacząć stosować Dermabliz lub Bliznasil ok. 4 tygodnie po operacji, a ja dokładnie w tym czasie zaczynam radioterapię, czy podczas radio mozna stosować te maści? czy musze z tym poczekać do zakończenia naświetlań?

dziubas (offline)

Post #23

09-04-2013 - 09:24:35

Gdańsk 

Moim zdaniem powinnaś zaczekać do zaokńczenia. Juz na symulacji pani techniczka powiedziała, że wyrysowanego pola nie wolno niczym smarować ani myć. Powodzenia!papa

Dyra (offline)

Post #24

09-04-2013 - 09:38:06

Dzieki uśmiech

bozena_stanczyk (offline)

Post #25

09-04-2013 - 10:07:35

Tomaszów Mazowiecki 

U mnie też tak było- nie wolno myć ani smarować podczas radioterapii.

skyman (offline)

Post #26

09-04-2013 - 14:34:06

Rzeszów 

Dziś skonczyla radio...radioterapeuta powiedzial tylko : Proszę mieć nadzieje i się modlić. Nie wiem do czego to było, gdyz nie robili jej badań (spalone ciało). Do tego ma podobny ból w prawej piersi i wiadomo...jesli sie okaze ze...prawa ma raka..to wtedy ona nie zniesie kolejnej chemi a potem radio i czekania na wyniki. Podda się co widzę już teraz.

Perełka (offline)

Post #27

09-04-2013 - 22:27:59

Zadne leczenie nie daje 100% szansy na wyleczenie. Nikt ci nie zagwarantuje, ze twojej mamie nic więcej sie nie przydarzy, że gadzina nie powróci lub, że nie pojawi sie nowa. Nikt nie jest jasnowidzem/ Pewnie radioterapeuta to miał na mysli mówiąc, żeby mama miała nadzieję i się modliła.
piszesz
"gdyz nie robili jej badań (spalone ciało)"
A jakież to badania miał robić radioterapeuta?
Po kilku tygodniach od naswietlan, mama dostanie skierowanie na badania i wówczas będzie mozna coś powiedzieć.

skyman (offline)

Post #28

09-04-2013 - 23:10:36

Rzeszów 

Ja się z nią niedogaduje juz jeśli chodzi o raka...raz mowi tak raz inaczej...takze dlatego te moje posty są chaotyczne bo oparte na "nie pamietam, nie wiem" mojej mamy. Sam też nie wiem czy rezygnować ze studiów i szukac pracy bo rodzinka sie sypie pod względem chorób...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-04-2013 - 23:14:10 przez skyman.

Dyra (offline)

Post #29

10-04-2013 - 00:19:27

trudne to wszystko ale ... nikt nie mówił, że będzie łatwo. ja jutro a raczej już dizisiaj zaczynam radio, i oczywiście mam stresa i nie moge spać, i żeby chociaż po tym usłyszeć "jest pani już zdrowa" a to niestety nigdy nie nastąpi stres

skyman (offline)

Post #30

10-04-2013 - 00:32:11

Rzeszów 

Dyra
trudne to wszystko ale ... nikt nie mówił, że będzie łatwo. ja jutro a raczej już dizisiaj zaczynam radio, i oczywiście mam stresa i nie moge spać, i żeby chociaż po tym usłyszeć "jest pani już zdrowa" a to niestety nigdy nie nastąpi stres

te słowa są najcenniejsze chyba...moja mama zrobiła ten blad ze zdecyowala sie zostawic 2gą piers..co sprawia ze znowu grupa ryzyka.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-04-2013 - 00:32:29 przez skyman.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 866
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024