Radioterapia - rozmowy codzienne
sylwetka36 (offline) |
Post #4 01-07-2014 - 20:11:20 |
PRUSZCZ GDANSKI |
Dziewczyno co mam zrobić jestem w trakcie radio a łapie mnie przeziebienue
|
Gizi (offline) |
Post #5 01-07-2014 - 20:33:23 |
Warszawa |
Sylwetka, nic mi nie wiadomo o jakimś specjalnym postępowaniu. Ja jak czuję się niewyraźnie to łykam końskie dawki Rutinoscorbinu, wapna i vit. C. Najczęściej przechodzi. Mam wrażenie że najlepiej w tym zestawie działa wapno.
Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego. |
dorcia1967 (offline) |
Post #6 03-07-2014 - 16:53:10 |
Radziądz |
|
sylwetka36 (offline) |
Post #7 04-07-2014 - 13:21:38 |
PRUSZCZ GDANSKI |
kurcze kied bede mogła sie wkąpaćwe worek kończe przgode z radio,22 lipca mam brachyroterapie
|
Krynia58 (offline) |
Post #9 04-07-2014 - 17:33:15 |
Warszawa |
Olga, to wspaniale!
Wszystkiego dobrego dla opalających się Sylwetko, już jesteś na finiszu Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 04-07-2014 - 17:34:48 przez Krynia58. |
jano0244 (offline) |
Post #10 04-07-2014 - 17:48:07 |
Mrągowo |
Olga, myślę, że masz świadomość, że działanie i wpływ radioterapii na skórę nie kończy się natychmiast po ostatnim zabiegu? Mam na myśli ten wymarzony wodospad Jeśli nie masz pewności upewnij się, czy już na niego czas. Nasza onkolożka twierdziła, że trzeba z tym luksusem trochę jeszcze poczekać. Żonka nie była z tego powodu szczęśliwa, ale cierpliwie czekała. I nie był to jeden dzień. Nas dwoje, choroba tylko jedna... |
sylwetka36 (offline) |
Post #12 04-07-2014 - 17:59:34 |
PRUSZCZ GDANSKI |
na dobrą sprawę nie myłam sie jak powinnam od 3 czerwca tak ze jeszcze trochę brud sam odpadnie
|
jano0244 (offline) |
Post #15 04-07-2014 - 18:23:44 |
Mrągowo |
Olga, myślę, że dla piękna swojej skórki, powinnaś jednak jeszcze wytrzymać jakiś czas bez tego wodospadu.
Jeszcze w czasie radio poruszaliśmy tę kwestię i z lekarzem-radioterapeutką i z pielęgnarką i nawet z technikami. Opinie były zadziwiająco różne. Dopytaliśmy się jeszcze onkolożki prowadzącej i ona powiedzała tak: "Na studiach uczono mnie, że powinno się unikać wody przez 3 (a może i 4) tygodnie". Moja Ania wytrzymała. Jej koleżance z "turnusu radioterapeutycznego" śpieszyło się i pojawił się odczyn oparzeniowy na skórze. Niewielki, ale jednak. Zastanów się więc nad tym jeszcze... Nas dwoje, choroba tylko jedna... |
anian23 (offline) |
Post #16 04-07-2014 - 20:09:27 |
Głogów |
Witam dziewczyny. Jestem już po tankowaniu i mam wyznaczony termin radio na koniec lipca. 30 lampek jak na tą chwilę. Na początku leczenia bałam się chemii a teraz boję się naświetlań, bo to dla mnie nowe. Nie chcę bliskich stresować dodatkowo swoim obawami ale mam nadzieję, że dzięki Waszej pomocy i wsparciu jak przy tankowaniu uda mi się oswoić z leczeniem. Pozdrawiam Was bardzo serdecznie.
" Pozytywne nastawienie, jeśli jest prawdziwe, jest nie do pokonania " Marek Aureliusz |
aga66 (offline) |
Post #20 07-07-2014 - 14:36:31 |
Warszawa |
I niech tak zostanie "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali... |
bibi71 (offline) |
Post #21 07-07-2014 - 16:29:56 |
40 km od Wro:-) |
Zaczęłam dziś naświetlania. Miałam mieć pierwszego grilla wczoraj, ale wcięło mi kropki, dwie z czterech gdzieś zniknęły i musieli mnie dziś dziarać na nowo . Oczywiście boję się o skórę, nie kazali moczyć tylko sypać Alantanem, ile razy dziennie się pudrujecie? Zaraz po naświetlaniach, czy np. wieczorem? Dziś nie mam żadnych odczuć, też mam się posypać? Podpowiedzcie coś Dziewczyny, lekarka mówiła, że pudrować, jak się spocę, i nie sypać za dużo, żeby się kluski nie porobiły...
Don't worry so much. Worrying is praying for what you don't want. -Bibi- |
bibi71 (offline) |
Post #23 07-07-2014 - 16:58:14 |
Moja radiolog z kolei zakazała mi kontaktu z cieczami;-)
Mam piankę taką do pielęgnacji ciała bez wody, tym mogę się przeciągnąć, jak się upocę, cholera, mam nadzieję, że te upały wkrótce się skończą, bo muchy szybko zaczną nade mną latać.. ;-) Don't worry so much. Worrying is praying for what you don't want. -Bibi- Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 07-07-2014 - 16:59:40 przez bibi71. |
Tuninek (offline) |
Post #24 07-07-2014 - 17:28:14 |
Wrocław |
Bibi naświetlasz się w DCO? Nie pamiętam jak było u Ciebie ale ja mam usuniete węzły chłonne pod pachą i naświetlają mi tylko pierś,a pacha bez węzłów właściwie nie śmierdzi-więc da się to chyba przetrwać
Ja dziś zaczęłam 3 tydzień naswietlań-ciągle bez pełnego prysznica bo pomimo zgody onk na szybkie prysznice utrzymuję skórę w suchości-jak goraco i mam ciało wilgotne to podyspię talkiem. Dziś usłyszałam rozmowę lekarza z pacjentką że jeszcze miesiąc po ukończeniu radio nalezy skóre traktowac jak podczas radio i najlepiej utrzymywać w suchości. |
bibi71 (offline) |
Post #26 07-07-2014 - 19:33:25 |
Tak Tuninku, grillują w DCO. Dzisiaj to z pół godziny leżałam na tym łożu Madejowym, na brązowym aparacie, bo robili jakieś zdjęcia, dokładnie określić ten obszar do naświetlania. Ja też jestem po usunięciu węzłów, miałam zajęte pięć z piętnastu które wyharatali i pachę mam chyba naświetlaną, albo będę miała, kurcze już nie pamiętam co radiolog mówiła, węzły w każdym razie będą też grillowane.
Jakieś mam lekkie swędzenie brodawki w tym naświetlonym cycu, ale to chyba moje wsłuchiwanie się w niego jest temu winne;-) Don't worry so much. Worrying is praying for what you don't want. -Bibi- |
dorcia1967 (offline) |
Post #27 07-07-2014 - 22:21:19 |
Radziądz |
Ja też griluję się w DCO dzisiaj byłam jedenasty raz ale ja leżę na zielonym i opalam lewą pierś[ a raczej to miejsce]i pachę. Moja onk powiedziała że mogę brać krótki prysznic ale ja boję się ryzykować i myję się pianką. Tęsknię za wodą i czekam na koniec upałów. Pozdrawiam wszystkie opalające się
"Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać." |
bibi71 (offline) |
Post #29 08-07-2014 - 08:54:49 |
Jutro ma być lepiej:-)
Dorcia, a jak wrażenia po piance? Też mam taką do pielęgnacji ciała, Seni care, radiolog powiedziała, że mogę, ale po przeczytaniu wątku o skórze boję się użyć czegokolwiek, więc pytam;-) Don't worry so much. Worrying is praying for what you don't want. -Bibi- Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 08-07-2014 - 08:56:15 przez bibi71. |
Tuninek (offline) |
Post #30 08-07-2014 - 09:49:16 |
Wrocław |
To nas w DCO Wrocław sporo się grilluje.....Niektórzy podchodzą do tego grillowania zbyt dosłownie-wczoraj przyszedł pan na niezłym rauszu Mówił że wypił trzy piwka tylko bo wódki to by się w ten upał nie napił!!!!! - ja w tym tyg naświetlam się o 13tej na pomarańczowym grillowniku
Miłego dnia-chyba ostatni dzień skwaru |