Radioterapia - rozmowy codzienne

Wysłane przez Amazonki.net 

Gizi (offline)

Post #1

07-08-2014 - 16:35:03

Warszawa 

Xwesta, trzymam kciuki.okTeraz to ja mam stracha czy wszystko będzie się ładnie goiło pod tymi maściami. Normalnie cykora mam.niezdecydowany

Osiągnięcie celu jest punktem startowym do osiągnięcia kolejnego.

iwonkao (offline)

Post #2

07-08-2014 - 16:53:23

Tychy 

Polecam wszystkim zgrilowanym krem aqua stop radioterapia. Ja miałam mocne oparzenie ale po tym kremie z dnia na dzien bylo lepiej.

XWESTA (offline)

Post #3

07-08-2014 - 17:51:28

Luboń 

Gizi Kochana Ty sie nie stresuj , probowac trzeba wszystkiego. Ale wracam do masci antybiotykowej.
Dzisiaj odwazylam sie zalozyc stanik, final byl taki , ze po sciagnieciu caly dol piersi byl we krwi, tak jakbym ze stanikiem sciagnela naskorek.
Wiec wysuszanie sie nie sprawdzilo, zaczynam znowu natluszczac. bezradny

dana23 (offline)

Post #4

07-08-2014 - 20:50:36

Gdańsk, Saarbruecken 

Xwesta,oby Ci się szybko poprawiło!serce

XWESTA (offline)

Post #5

07-08-2014 - 21:15:08

Luboń 

Siedze i rycze....załamka

andzia73 (offline)

Post #6

07-08-2014 - 21:19:27

Gdańsk 

pocieszaBiedactwobuziakbuziakluźne bawełniane bluzeczki i lataj na golasa ,upał taki w domku możesz przecapocieszastanika unikajpociesza

nikulam (offline)

Post #7

07-08-2014 - 21:31:38

warszawa 

Xwesta bardzo Ci wspolczujesad smileyDla mnie tez radio bylo gorsze niz chemia,ale skora PO jako tako,byly pecherze,ktore zasuszylam,odpadly i ok,nie mam ran.Andzia dobrze radzi unikaj stanika,chodz w domu nago(ja tak chodze)ewentualnie bawelniana bluzka,stanika unikaj kiedy tylko mozesz.Okropnie mi Cie zalpociesza

danuśka1 (offline)

Post #8

07-08-2014 - 22:47:07

Xwestia pociesza

bibi71 (offline)

Post #9

08-08-2014 - 16:41:27

40 km od Wro:-) 

Xwesta, kochana,kciuki trzymam za jak najszybszą poprawę!
Ja dziś odtrąbiłam ostatnie opalanko!:-)
Skóra ok, troszeczkę czasem zaswędzi i to wszystko, oby nie było gorzej. Jeszcze trochę i będę się mogła wykąpać bez tej codziennej gimnastyki;-) No i w związku z tym znowu będę mogła jeździć konno!
(Nie da rady nie wykąpać się porządnie po bliskim kontakcie z kobyłą...;-)
Przede mną jeszcze usunięcie jajników i łykanie IA.
Czy orientujecie się może a jakim czasie od zakończenia naświetlań można zacząć rehabilitację ręki? Onka nie potrafiła mi dać konkretnej odpowiedzi, ale da za to skierowanie na rehabilitację...;-)
Trochę mi łapa spuchła, widzę po rękawach, więc coś z tym trzeba zrobić. Ćwiczenia nie do końca pomagają, przed radio było lepiej...

Don't worry so much. Worrying is praying for what you don't want.
-Bibi-

Gizi (offline)

Post #10

08-08-2014 - 20:29:39

Warszawa 

Mi też bardzo przykro, ale wiesz jak tam się zaczęła robić młoda, cieniutka, delikatna skórka i ją dogniotłaś stanikiem, to on się do niej przykleił i po prostu zerwał ją. A jak podkrwawiło to znaczy że żyje i dobrze dożywia młody naskórek.
Biedna Ty jesteś. pociesza

nadika (offline)

Post #11

11-08-2014 - 23:17:03

Kalisz/Ostrów Wlkp 

Hej, ja dopiero będę zaczynać przygodę z radioterapia. Jestem już po chemioterapii, operacji a teraz w kolejce czeka radio. Trochę się boję bo czytam i widzę że tutaj też mogą pojawić się skutki uboczne. Jutro mam wizyte u radiologa więc wszystkiego się dowiem. Najgorsza dla mnie będzie rozłąka z dziećmi bo będę leczyć się 120km od domu więc tylko na weekendy będę wracać do domu. Czy są tutaj może Panie które leczyły się w Poznaniu na ul. 28 czerwca w HCP i nocowały w hostelu?

dziubas (offline)

Post #12

11-08-2014 - 23:38:46

Gdańsk 

Bibi! Jak masz skierowanie to ruszaj na rehabilitację! Ja dopiero od lekarza z rehabilitacji dowiedziałam sie, że trzeba ja rozpoczynac jak najwcześniej a ja pojawiłam sie ponad rok od zakończenia leczenia (radio)! I tak jeszcze w kolejce do lekarza poczekasz, a potem kolejka na zabiegi...

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Al_la (offline)

Post #13

12-08-2014 - 10:59:14

k/Warszawy 

nadika
Czy są tutaj może Panie które leczyły się w Poznaniu na ul. 28 czerwca w HCP i nocowały w hostelu?

Panie może są, ale niekoniecznie czytają ten wątek.
Zobacz, kto się leczył w HCP i może skontaktuj się z tymi osobami poprzez PW (oprócz patrycji23).

[amazonki.net]

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

nadika (offline)

Post #14

12-08-2014 - 22:13:49

Kalisz/Ostrów Wlkp 

Dziękuję Al_la. Już wiele razy mi tutaj na forum pomogłaś róże

bibi71 (offline)

Post #15

13-08-2014 - 17:47:39

40 km od Wro:-) 

dziubas
Bibi! Jak masz skierowanie to ruszaj na rehabilitację! Ja dopiero od lekarza z rehabilitacji dowiedziałam sie, że trzeba ja rozpoczynac jak najwcześniej a ja pojawiłam sie ponad rok od zakończenia leczenia (radio)! I tak jeszcze w kolejce do lekarza poczekasz, a potem kolejka na zabiegi...

Dzięki, Dziubas!:-)
Skierowanie już mam, więc teraz trzeba ruszyć, żeby się poumawiać.
Kurcze, gardło boli dalej, mam nadzieję, że w końcu zacznie to wszystko powoli się normować......

Don't worry so much. Worrying is praying for what you don't want.
-Bibi-

caca (offline)

Post #16

15-08-2014 - 21:41:27

SŁUPSK 

nadika nasza Al_la to wspaniała istota ,anioł nie człowiek duży uśmiech znajdziesz w Niej niesamowite pokłady cierpliwości, zrozumienia i w ogóle jest NAJ pod każdym względem rotfl

XWESTA (offline)

Post #17

16-08-2014 - 02:24:36

Luboń 

Nadika, ja sie tam lecze. Wszystko Ci napisalam, ale powtorze na forum, lepszego miejsca nie moglas wybrac.
Dodam ze EUROMEDIC to Miedzynarodowe Centrum Onkoterapii, jest to prywatny osrodek i tylko miesci sie w szpitalu. Standardy sa nieporownywalne z CO. Dla mnie BOMBA !

benia1960 (offline)

Post #18

20-08-2014 - 18:23:19

Szczecin 

Dzisiaj miałam pierwsze naświetlanie. Zaserwowali mi 25 plus 8.

Gizi (offline)

Post #19

20-08-2014 - 20:11:43

Warszawa 

Benia, pierwsze koty za płoty. Zbliża się koniec leczenia.rotfl

nadika (offline)

Post #20

21-08-2014 - 22:08:03

Kalisz/Ostrów Wlkp 

XWESTA mam zaczynać 25.08 więc w poniedziałek stawiam się w HCP stres no i zacznie się naświetlanko, 25 lamp i niestety z dala od domu i dzieci :/ pocieszam się tym, że na weekendy będę w domku.

Ruda Kropka (offline)

Post #21

21-08-2014 - 22:24:44

Szczecin 

Powodzenia smiling smiley

Jeśli z czegoś nie możesz wyjść to jeszcze możesz przez to przejść. Doświadczaj życia świadomie i uważnie. We wszystkim jest ukryty sens serce

nadika (offline)

Post #22

23-08-2014 - 12:22:25

Kalisz/Ostrów Wlkp 

dziewczyny a czy pierwsza wizyta przed radioterapia wiąże się z tym że trzeba być na czczo? W pon po 10-ej mam się stawić a nie dopytałam czy muszę być na czczo. Napewno będą robić mi jeszcze jakieś badania.

dziubas (offline)

Post #23

23-08-2014 - 12:25:02

Gdańsk 

Jeżeli nie powiedzieli, że na czczo to nie. duży uśmiech

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

mea (offline)

Post #24

23-08-2014 - 12:35:40

Piaseczno 

Nadika, ja byłam po solidnym śniadaniuje

With or without you...

aga66 (offline)

Post #25

23-08-2014 - 19:09:59

Warszawa 

Ja też nie byłam na czczo. Do symulacji nie trzeba pościć, chyba że masz badanie krwi tego samego dniauśmiech

"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska
Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali...

Ani33 (offline)

Post #26

23-08-2014 - 20:29:29

Ostrów Wlkp 

Witam koleżanki,

Moja mama 8 sierpnia miałam ostatnią chemie i obecnie jest zapisana na dalsze leczenie czyli na radioterapie i czekamy sobie na to solarium.
Ogólnie mam dwa pytania. Po pierwsze czy po chemii mieliście robione jakąś kontrole odnośnie stanu całego organizmu pod względem przerzutów badania kości czy coś w tym stylu. Mama miała operacje wycięcie guza małego, przerzutów nie było ale nowotwór 3 stopnia skłonny do przerzutów dlatego była chemia w 6 cyklach AC. Po zakończeniu chemioterapii myślałam że będą sprawdzać czy wszystko ok ale nici z tego. Teraz czekamy na to radio.
Jak myślicie czy zrobić sobie prywatnie przegląd usg itd czy się tym nie martwić wogóle?
Po drugie jak przygotować się do tych naświetleń słyszałam o jakiś kremach lub pudrach?
Jeszcze nie wiemy ile będzie tych lamp ogólnie nic nie wiemysmiling smiley

mea (offline)

Post #27

23-08-2014 - 22:57:49

Piaseczno 

Ja przed leczeniem miałam usg brzucha, rtg klatki i scyntygrafię. Najpierw miałam chemioterapię, potem operacje i po operacji znów badania rtg klatki i usg brzucha, aaaaa i jeszcze usg blizny, pachu i drugiej piersi.
Co do radio, ja skórę zasypywałam Alantanem.

With or without you...

Ani33 (offline)

Post #28

24-08-2014 - 18:11:39

Ostrów Wlkp 

Dzięki za odpowiedź mea

nadika (offline)

Post #29

24-08-2014 - 23:11:07

Kalisz/Ostrów Wlkp 

dzięki dziewczyny. Dobrze że można jeść bo jak pomyśle że w HCP mam się stawić na 10 i nic miałabym nie zjeść to aż zołądek mi skręca smiling smiley Anii ja jutro mam zaczynać radio. Mi teraz w okresie po operacji a przed radio nic nie badali. Miałam tylko zrobić badania ginekologiczne. Mam nadzieję że po zakończeniu lamp coś zlecą a jak nie to znów pójdzie kasa na prywaciarzy :/ kiedy i gdzie mama będzie miała naświetlania? Może się znów spotkamy? smiling smiley pozdrowienia dla Was!

Danula72 (offline)

Post #30

25-08-2014 - 22:05:38

Warszawa  

Proszę o trzymanie kciuków, bym jutro nie uciekła przed maszynami i nie zrobiła z siebie pośmiewiska. Boję się symulacji, szczególnie wjeżdżania w jakieś tuby/rury...

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 377
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024