Radioterapia - rozmowy codzienne
ElciaAnna (offline) |
Post #1 24-06-2015 - 16:38:58 |
|
Witaj .Ja miałam naświetlenia w Wałbrzychu to nie pomogę . Co do tatuaży to u nas były konieczne.
Śpieszę donieść że dziś miałam ostatnią z 33 lampek. Teraz można mieć prawdziwe wakacje ![]() Pozdrawiam i życzę wszystkim pięknego lata ![]() ![]() |
Krynia58 (offline) |
Post #4 08-07-2015 - 10:42:34 |
Warszawa |
Myślę tak samo jak Mea, nie cykaj się
![]() ![]() ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
ewa77 (offline) |
Post #7 12-07-2015 - 12:01:35 |
|
ponieważ chemię już zaliczyłam to teraz zapisuję się do działu radio
![]() cześć dziewczyny, w poniedziałek mam mieć symulację radioterapii a od czwartku zaczynam wraz z jednoczesnym pobytem w oddziale szpitalnym wziązku z podaniem herceptyny tam też chyba ipowinnam odcisnąć palucha ![]() Jakieś wskazówki ? porady? przeciwskazania? obawy? |
Wielka7 (offline) |
Post #8 13-07-2015 - 22:31:58 |
|
Witajcie Dziewczyny
Jutro ostatnie 22 naświetlanie ![]() ![]() |
davis (offline) |
Post #13 31-07-2015 - 14:57:44 |
|
Dzis zakonczylam naswietalanie na Ursynowie w Warszawie. Wszystko jest tam bardzo dobrze zorganizowane, personel przemily. Nigdy nie musialam za dlugo czekac - generalnie wszystko bardzo sprawnie. Zastasowano u mnie metode bramkowania. Podsumowujac - to koniec mojego leczenia - teraz hormonoterapia i troche mam stres
![]() |
Wielka7 (offline) |
Post #16 01-08-2015 - 21:21:38 |
|
Rose,nic sie nie cykaj
![]() ![]() ![]() |
rose (offline) |
Post #17 02-08-2015 - 13:36:15 |
|
Ja mam obrzęki na stopach teraz to skutecznie lecze.herbaty nie pije już 25 lat .Zaczęła bym pić herbate ale mam wysuszony przełyk i całą tą rurę do żołądka i obawiam się że herbata mi go bardziej wysuszy..Co do przemiany materiałów to na pewno jest do bani, popijam siemię może się polepszy!
Wielka podbudowałaś mnie dzięki!!! |
Renka623 (offline) |
Post #19 03-08-2015 - 15:58:10 |
|
Mam pytanie czy któras tak miała? ,moja kuzynka po operacji piersi oszczedzającej, rak hormonozalezny wezly czyste przepisano tabletki oraz 25 lampek a po radio zaproponowano 3 dni w szpitalu celem podania chemi bezpośrednio szczykawką w loże po wyciecia gadziny.Może nie w tym miejscu piszę ale to zwiazanie z radio.pozdrawiambuziak. Ale dałam plame! Dziewczyna wystraszona wszystko kojarzy sie jej z chemią a byla brachyterapia .
|
dziubas (offline) |
Post #20 03-08-2015 - 17:02:41 |
Gdańsk |
Brachyterapie jatez miałam, w szpitalu byłam w zwiazku z nia 1 dobe ale nic strzykawka nie podawali tylko przez loze przeprowadzili 10elektrod i na 14 godz podłaczyli mnie do aparatury...
![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Renka623 (offline) |
Post #21 03-08-2015 - 17:14:36 |
|
Dziubas ja i kuzynka juz wiemy że to była brachyterapi ale ja zadałam to pytanie jeszcze w czerwcu. Miala własnie w taki sposób robione jak piszesz./cytowałam pierwszy wpis z czerwca i na podglądzie było inaczej a wyszło jak wyszło/ale wiek robi swoje
![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 03-08-2015 - 17:16:01 przez Renka623. |
rose (offline) |
Post #23 11-08-2015 - 10:57:56 |
|
Cześć!dziś zaczynam radioterapię, trochę późno bo o dziewietnastej ale mi to na rękę. Ciekawe jak będzie?Mam dylemat co do biustonosza ?Jestem po mastek. radykal. I trochę glupio będzie mi z jednym cyckiem paradować przez szpital!Może na czas podróży niezawadzi mieć sztuczniaka na sobie !Jak uważacie ?
Mam jeszcze pytanko ,,czy w trakcie (miedzy)naświetlania mi można robić masaż limfatyczny na rękę po naświetlanej stronie? |
rose (offline) |
Post #25 11-08-2015 - 13:00:04 |
|
Ircia no ja właśnie w całej swej okazałości
![]() ![]() ![]() |
Krynia58 (offline) |
Post #27 11-08-2015 - 18:53:29 |
Warszawa |
Rose, podczas nauki automasażu tak właśnie tłumaczyli....i że masaż trzeba robić mówili. Pod linkiem filmik. Od ok. dwudziestej minuty masz pokazane, jak masować także w trakcie radio ![]() [amazonki.net] ![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
rose (offline) |
Post #28 11-08-2015 - 22:23:06 |
|
Dzięki dziewczyny
![]() ![]() Ale naprawdę nawet nie czulam jak mi rysowała mazakiem po klacie ,zato teraz czuje jak by ktoś trzymał dłońmi mi za żebra i łopatkę !Mam nie myć naświetlonych miejsc ,talkowac alantanem i wietrzyć .Dziewczyny jak to jest z tym słońcem Bo ja wracam autem ok.100km w jedną i100km z powrotem w słońcu(prawie)!,a panie które mnie naświetlały zwróciły mi uwagę że szyje i naświetlanie miejsca mam mieć okryte .A tu cholerka taka skwara na dworze!!! i weź się jeszcze ubierz żeby słonko nie dotarło!!! ![]() ![]() |
rose (offline) |
Post #29 14-08-2015 - 11:56:52 |
|
Witam !Mam pytanie jestem dopiero po 3 frakcji ,a czuje się tak jak by wszystkie siły zemnie wyszły.
![]() ![]() |
Wielka7 (offline) |
Post #30 14-08-2015 - 13:09:24 |
|
Rose,ja w czasie naświetlań przez cały czas czułam się ospała i senna.Codziennie po powrocie do domu musiałam się zdrzemnąć godzinkę a czasami nawet dwie.Jak skończyłam naświetlania wszystko minęło.Też mnie delikatnie bolała naświetlana strona ale potem przeszło.Nie denerwuj się,wszystko będzie dobrze a naświetlania szybko zlecą i zapomnisz o trudnościach z nimi związanych.A i osłaniaj naświetlane miejsca przed słońcem.Może to być lekka chusta bądz szal o którym piszesz.Jest gorąco ale trzeba to przetrzymać
![]() |