Radioterapia - rozmowy codzienne

Wysłane przez Amazonki.net 

rose (offline)

Post #1

07-09-2015 - 22:57:28

Kurcze też bym chciała już pasemka ale pewnie jeszcze za wcześnie? Dziś trochę mi siadły limfocyty i leukocyty ale dostałam b6 ,kwas foliowy ,tran i mam to zażywać, zobaczymy czy się poprawią?

pozmarzen (offline)

Post #2

08-09-2015 - 17:21:11

Jestem po 7 frakcjach z 25;dzis odebralam wyniki krwi po 1 tygodniu naswietlan i az sie przerazilam spadek hemoglobiny,hematokrytu i plytek a krwinki na granicy normy.Przeszlam 4 AC i wyniki mialam zawsze prawidlowe a wahania niewielkie.Dzis mojego lekarza nie bylo.Az strach co bedzie dalej?czym sie wspomoc dziewczyny

rose (offline)

Post #3

08-09-2015 - 21:52:11

Pomarzen kwas foliowy 2×2, wit.b6,3×1, i tran ecomer 2×1 rutynoskorbin3×1 ja dostałam właśnie takie zalecenia od dr.radiolog(też mi krew poleciała na łeb)papa

pozmarzen (offline)

Post #4

08-09-2015 - 22:16:52

Dziekuje roseserceduzo tego ale jak ma pomoc trzeba brac

INDRA (offline)

Post #5

11-09-2015 - 09:51:11

Warszawa 

Rose to moze ja tez bym juz wzięła profilaktycznie to co polecasz wyżej na krew?

rose (offline)

Post #6

11-09-2015 - 12:09:53

Indra mi białe spadły do 2,9 i limfocyty 0,61 dlatego mam się posilać w.w. witaminkami.Jeśli Ty też chcesz poprawić krew to polecam wszystkie te medykamenty są bez recepty!Miałam nadzieje że przy radio krewka nie poleci ale się przeliczylam ,pyta

Majinka (offline)

Post #7

11-09-2015 - 21:38:44

Czechy 

Dziewczyny czy po radio jesteście zmęczone, ospałe. Musicie iść spać. Jeździcie same czy ktoś was wozi, boję się żebym nie usnęła za kierownicą. Ja zaczynam lampki pod koniec przyszłego tygodnia i nie wiem czy lepiej zaplanować je sobie popołudniu czy wieczorem. Z tego co słyszałam to u mnie rano nie robią. W poniedziałek mam symulację, też miałyście coś takiego.

Natasza (offline)

Post #8

12-09-2015 - 11:07:55

To trochę dziwne wyjaśnienie. Ja przechodzę radioterapię w Danii i na samym początku mnie ostrzeżono, ze jako efekt uboczny może wystąpić kaszel, lub problem z przełykaniem. Wyjaśniono, ze czasami , kiedy sie naświetla węzeł chłonny przy szyi (tego nie mogą usunąć) niechcący mogą naruszyć przełyk i stad te obiawy. Powinny one ustąpić, chociaż może sie zdarzyć ze mogą one występować przez następne kilka lat. Mi sie tez zdarzałookaslywac. Przez jeden weekend miałam problemy z przełykaniem, ale na szczescie ten obiaw ustąpił.

Kass (offline)

Post #9

12-09-2015 - 14:29:11

Majinka, mozesz byc bardziej spiaca po radio. Szczegolnie przez pierwszy tydzien, pozniej moze (ale nie musi) to wrocic do normy. A daleko musialabys dojezdzac na terapie? Moja kolezanka sama dojezdzala trzy tygodnie na radio. Jak jest w miare blisko, to moze nie bedzie tak zle za ta kierownica.. smiling smiley

Dziwie sie, ze u Was nie ma radio rano, bo to wszedzie chyba jednak najbardziej popularna pora dnia..

A ta symulacja to chyba ustalenie, ktore miejsca maja byc naswietlane... ? wydaje mi sie, ze wszyscy to przechodza.

PS. Bardzo sie ciesze, ze juz sie lepiej czujesz po taksanach.. buziak

nigulina (offline)

Post #10

12-09-2015 - 20:07:14

łódz 

U mnie w Łodzi w Koperniku radio jest od 8-20 godziny i każdy wybiera która godzina mu pasuje. Chodziłam na 12 , dopiero wieczorem byłam senna , było mi trochę zimno , czułam się jak po oparzeniu słonecznym.

rose (offline)

Post #11

14-09-2015 - 08:48:09

Nigulina mam do ciebie pytanie ,czy byłaś naświetlana na clinak2300?,i czy po naświetlaniu nie pobolewało cie ramie?Pytam Cie bo ja też w Koperniku się griluje,już24 frakcja jeszcze jutro i koniec .Skórę mam lekko zarożowioną ,jest tkliwa .Ale boli mnie ramie trudno określić czy to bolesność mięśni czy kości?

nigulina (offline)

Post #12

14-09-2015 - 20:57:53

łódz 

Rose nie pamiętam na którym clinak byłam naświetlana, będę w środę w szpitalu to sprawdzę.Miałam 30 naświetleń , 25 na całą pierś i 5 na lożę po guzie.Bolała mnie pierś a najbardziej miejsce po wycięciu węzła . Naświetlanie skończyłam pod koniec marca a do tej pory czuję nadwrażliwość . Cycola miałam brązowego .Moim zdaniem bolą Cię mięśni ,trzymanie rąk do góry robi swoje. Ciesz się ze już koniec i pytaj o wszystko lekarza na wizycie kontrolnej.

rose (offline)

Post #13

14-09-2015 - 22:22:59

Dzięki nigulinko !dziś wypytalam dr.papa

rose (offline)

Post #14

15-09-2015 - 21:59:39

Witam wszystkie amazoneczki!i oświadczam uroczyście że mej mordęgi nastąpił kres!!!radocharadocharadochaDziś ostatnie naświetlanko!duży uśmiechz tej okazji proszę sie drink.gifczestować! Teraz mam nadzieje być zdrowa czego wszystkim też życzę.papa

marzusia (offline)

Post #15

16-09-2015 - 01:39:04

Cieszyn 

smileys with beergratuluję ,ale masz dobrze,już wszystko co najgorsze za Tobą.Teraz tylko ten nieszczęsny tamoś ale to dla Ciebie pryszczok Miałam Cię stąd wykurzyć a tu radio mi dać nie chcą i klapazałamka

rose (offline)

Post #16

16-09-2015 - 10:34:21

Boś już zdrowa dziewczynko!!!! I dla tego nie chcą grilować!
Został nam p.T i oby nic więcej!

Majinka (offline)

Post #17

18-09-2015 - 00:48:37

Czechy 

Rose gratulacje.

Naświetlanie zaczynam w poniedziałek i naszczęście rano. Będzie mnie wozić prywatna karetka. Kdybym jeździła własnym transportem to bym miała lampki popołudniu.

Kass (offline)

Post #18

18-09-2015 - 01:48:14

Majinka, powiem szczerze, ze widze - standard opieki w Czechach jest wyzszy niz w US. tak

rose (offline)

Post #19

18-09-2015 - 08:50:32

Majinka przejdziesz jak burza przez to radio!!!zobaczysz!Ile dostałaś frakcji?

stillhope (offline)

Post #20

18-09-2015 - 15:14:29

tychy 

Witajcie Dziewczyny,
Dzięki Waszym rozmowom wiele cennych wskazówek uzyskałam, ale i tak mam jeszcze pytania:
Jestem po operacji oszczedzajacej, od 2 tyg tamoksifen i od wczoraj lampki. Mam ich 21 (17 + 4 na lożę).
Powiedzcie mi prosze, czy to jest dużo? Martwię się strasznie tym wszystkim, bo przed samym naślwietlaniem Pani doktor powiedziała mi że mam poniżej leukocyty, ale to nie jest przeszkoda żeby nie rozpocząć radio....
Badania robiłam w trakcie trwania miesiączki (obfitej) i po tym jak wyrzuciłam ze swojej diety mięso.... Pani w aptece poleciła mi spirulinę...no ja sobie teraz zapodaję...Tylko nie wiem czy słuszniemyśli.
No i pracuję...jeżdżę rano na lampki a potem do pracy..ciężko mi to ogarnąc bo głowa sama na klawiaturę leci, ale co robićniezdecydowany
Acha .... czy Wam też tak "psycha" siadła? Bo kiepściutko...kiepściutko...deprim też mi zaczął towarzyszyć.
Będę wdzięczna jak mi coś napiszeciesmiling smiley

rose (offline)

Post #21

19-09-2015 - 11:46:47

Stillhope biorąc pod uwagę fakt że nie miałaś chemi, wydaje mi się że tych lapmek jest nie dużo!, a raczej chyba standard w tobie podobnych przypadkach!Fachørą nie jestem ale ze mną była naswietlana kobitka z hormonozależnym ,która to nie miała chemi była po oszczedzajaceji miała podobną ilość naświetlania co Ty.Jeśli chodzi o wyniki to mi tez trochę spadły ale radio dostałam +kwas foliowy+b6i tran Wiec na spadek jest rada!!!duży uśmiechCo do psychiki to siada każdemu prędzej czy później, ale trzeba myśleć pozytywnie ,że dobrze będzie nos do góry! Przetrwasz!wróci czas że życie znormalnieje !tak

Majinka (offline)

Post #22

19-09-2015 - 18:53:49

Czechy 

Kass muszę powiedzieć, że na systém zdrowotny nie mogę narzekać. Jak opowiadam koleżankom w Polsce to się dziwią. Czesi jednak narzekają.

Będę miała 25 frakcji. Też byłyście pomalowane pisakiem.

Stillhope mnie też jakaś deprecha dopadła. Jestem jakaś podrażniona, pesymistycka i zła na cały świat. Może to tylko zmiana nastroju związana z pogodą. Sama nie wiem.

iwusiak (offline)

Post #23

21-09-2015 - 11:07:13

Warszawa 

Dziewczyny operację miałam 10,radykalna mastektomie.Do chwili obecnej mam dreny icały czas schodzi chlonka, a 28 mam wstępna wizytę u radiologia.czy naświetlanie może się odbyć w takim przypadku jak ja.Dodam,że jeszcze tam szwy.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-09-2015 - 11:08:55 przez iwusiak.

marzusia (offline)

Post #24

21-09-2015 - 19:13:14

Cieszyn 

przed radio musi być wszystko wygojone i nie może być zadnej opuchlizny.Nawet przymiarki nie da zrobić bo wszystko musi być idealnie i bardzo dokładnie.IWUSIAK jakie Ty masz wskazania do radioterapii?

Majinka (offline)

Post #25

21-09-2015 - 20:47:33

Czechy 

Dziewczyny pierwsze opalanko już za mną i wszystko przebiegło szybko i bez problemów. Jak narazie nie obserwuje żadnej zmiany.

O 6.20 przyjechała po mnie karetka po drodze wzieliśmy jeszcze dwie babki. O 8 już miałam po opalanku. Na karetkę czekałam 25 min a o 9 byłam w domu.

Po powrocie okrzątnęłam dom, ugotowałam obiad i potem się zdrzemnełam godzinkę, a po obiedzie umyłam nawet cztery okna. Całkiem nieźle co.

Zobaczymy jak jutro.

rose (offline)

Post #26

21-09-2015 - 21:58:43

Brawo Majinkabrawo,a będzie lepiej!!!

marzusia (offline)

Post #27

22-09-2015 - 22:26:46

Cieszyn 

miałam dzisiaj konsylium i przyznano mi 25 lampek choć początkowo nie chcieli.Teraz się zastanawiam czy to dobrze,że się upierałam przy radioterapii.Dzięki temu bedę miała pełny pakiet leczenia,nic więcej by się dodać nie dało przy moim typie histologicznym.Tak więc niedługo dołączę do grona fanek solarium

Wandka (offline)

Post #28

22-09-2015 - 23:39:43

Warszawa 

Marzusia jak pakiet to pakiet. Ja też będę upierała się przy radio.... Brać wszystko co dają a jak będą chcieli zabrać to pod pachę i w nogiradocha

marzusia (offline)

Post #29

23-09-2015 - 21:42:57

Cieszyn 

z tą maszyną do radio to zabrać i w nogi specjalnie się chyba nie daniedowiarek

Wandka (offline)

Post #30

23-09-2015 - 22:15:24

Warszawa 

Co się Marzusia nie da????? Polak wszystko potrafi. Jakiś czas temu złodzieje bankomat wyrwali u ukradli to i aparat się da wynieśćrotfl

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 315
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024