Radioterapia - rozmowy codzienne
Asia122 (offline) |
Post #11 19-04-2016 - 21:21:53 |
Warszawa |
Witam, dziś pierwsze naświetlanie. Nie wiem dlaczego ale wyszłam z naświetlań z czerwonymi policzkami. Wyglądało to tak jakby policzki mi naświetlali a nie pierś. Mam takie pytanie. Czy wam też się po tym wszystkim chciało spać ? Jak przywlokłam się do domu to zaraz chciało mi się spać. To tak za każdym razem jest ?
|
marzusia (offline) |
Post #12 19-04-2016 - 23:21:22 |
Cieszyn |
ja tak miałam za każdym razem i zimno mi było cholernie ,tylko że ja śpioch jestem okrutny i leniwiec więc może dlatego brało mnie na drzemkę.Ze dwa razy to nawet na tym stole się zdrzemnęłam na chwilunię i po nałym przebudzeniu nie wiedziałam gdzie jestem i co się dzieje
|
jola68 (offline) |
Post #13 19-04-2016 - 23:52:44 |
Dębostrów |
Witajcie. Zmęczenie i senność to jedne z objawów ubocznych po naświetlaniach, ale to wszystko to pestka w porównaniu z tym co z człowiekiem robi chemia. Dla mnie osobiście radioterapia to był najmniej uciążliwy etap leczenia, nie byłam ani specjalnie zmęczona, ani senna, jedynie w ostatnim tygodniu pojawił się odczyn popromienny i skóra trochę swędzi i się łuszczy, ale smaruję radioprotektem. Pozdrawiam.Jola.
|
patagata (offline) |
Post #16 20-04-2016 - 10:38:21 |
|
Ja byłam śpiąca w pierwszym tygodniu.Teraz różnie.
Skóra po 3 tygodniach naswietlen ma się bardzo dobrze i oby tak zostało. Przed radio,za namową rehabilitantki stosowalam codziennie po 2 razy venoruton i x-rays przez 3 mies,aby przygotowac skórę. Teraz stosuję żel z rokitnika. Nie ma ciula!!!! Nie ma!!!! Co nas nie zabija,to nas wk...a |
Miciumpka (offline) |
Post #18 22-04-2016 - 16:27:17 |
Augustów |
Julietta -zazdroszczę Ci tej siłowni, bo mi chirurg zabronił. Powiedział, że jak złapię jakąś infekcję czy coś się zacznie z piersią dziać to jest zagrożenie że trzeba będzie usuwać cały implant.
Ale jak w maju nic nie będzie się działo ze skórą to też wracam na siłownię A mi zostały jeszcze 2 lampki - jutro i w poniedziałek |
Asia122 (offline) |
Post #19 22-04-2016 - 21:04:36 |
Warszawa |
A ja dziś zaliczyłam czwartą lampę. Na razie jest ok i nie mam problemów i oby tak dalej. Choć widzę, że każdej się prawie chciało spać Czyli to norma można powiedzieć. A jak u was z badaniami krwi ? Jak często macie robione ? Ja tylko miałam raz problem z pulsem ale to już miałam te problemy na chemii. Nie mam czerwonego miejsca ale postanowiłam sypać już tym pudrem w razie czego.
|
Julietta (offline) |
Post #22 23-04-2016 - 18:28:58 |
Warszawa |
Już w trakcie chemii chciałam wrócić do sportu, ale po prostu nie miałam siły Teraz zaczynam doprowadzać swoje ciało do porządku po tym wątpliwej jakości "odpoczynku".
Mnie też radiolog kazała pudrować dopiero wtedy, kiedy coś zacznie się dziać. I badań w trakcie nie robiłam, jedynie bezpośrednio przed. Nie mogę doczekać się końca tych codziennych wypraw do szpitala! |
doubleD (offline) |
Post #23 24-04-2016 - 11:05:29 |
London |
ja mialam wielki plan biegania podczas chemi ale jeden raz mnie z tego wyleczyl, autentycznie w pewnym momencie musialam wygladac jak kreskowka biegajaca w zwolnionym tempie.
podczas radio, do reakcji skornej bylo okay, potem balam sie otarc wiec wrocilam do sportu dopiero jak opuchlizna i reakcja zeszly. ja akurat mialam radio jakies 6 miesiecy po operacji wiec cala rekonstrukcja sie dobrze wygoila ale i tak w pewnym momencie idea pocenia sie o tarcia przestala do mnie przemawiac, zwlaszcza ze ja mialam radio dolu pachowego. u mnie sie nie robi badan krwi podczas radio wiec przynajmniej tyle spokoju ;-) |
Asia122 (offline) |
Post #25 25-04-2016 - 19:22:51 |
Warszawa |
Dzięki dziewczyny. U mnie okazuje się, że raz w tygodniu sprawdzają białe i czerwone czy w normie. Tylko słyszałam że podobno potem robią z palca. Jutro się dowiem jak to wygląda. W sumie dobrze chociaż będę miała kontrolę jak wygląda mój organizm. Jutro 6 lampa (mam zaplanowane 20). Dzięki za odpowiedź.
|
Julietta (offline) |
Post #30 26-04-2016 - 13:42:48 |
Warszawa |
byłam dziś na 11 naświetlaniu, co oznacza, że połowa już za mną!
Pierś mam trochę nabrzmiałą i tkliwą, ale nic szczególnego się z nią nie dzieje - mam nadzieję, że zostanie tak do końca i po. Miciumpka, i jak poszło na konkursie? Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 26-04-2016 - 13:44:46 przez Julietta. |