Radioterapia - rozmowy codzienne

Wysłane przez Amazonki.net 

renatar (offline)

Post #1

10-08-2016 - 23:26:17

sieradz 

Ja nie myłam 8 dni po skończeniu niestety po 10 dniach wyszedł odczyn zrobiła się skorupa która pękała ale bez sączenia tak jakby zeszło kilka warstw skóry naraz lekarz mi nie powiedziała czym mam smarować więc około tygodnia smarowałam pianką na oparzenia póżniej przepisała maść allantan.Teraz smaruję tylko kremem ale nadal mam takie opalone miejsce ale skóra zeszłą tyko raz i spokój, żadnych ran tylko do tej pory mam swedzenie.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

renatar (offline)

Post #2

10-08-2016 - 23:27:18

sieradz 

Zle napisałam, umyłam po ośmiu dniach od zakończenia.

bronia2005 (offline)

Post #3

11-08-2016 - 06:21:07

Witajcie mam pytanie czy któraś z Was ma expander i bierze radioterapie.Ja jestem przed operacją i mam mętlik w głowie.

Hania1951 (offline)

Post #4

11-08-2016 - 18:11:50

Poznań 

Skończyłam lampy (22) mam czerwoną pierś a brodawka bardzo źle zniosła naświetlanie i okazało się że większej szkody zrobiły przezroczyste plastry które przykrywały znaczniki. Teraz chodzę codziennie do gabinetu zabiegowego gdzie przemiła pani robi mi okłady i smaruje maścią ze srebrem jest poprawa w domu też robię kompresy z octenilinu i po 15 min. smaruję alantanem i tak 3x dziennie. Płyn do kompresu, maść i kompresiki dostałam do domu bezpłatnie. Myję codziennie szarym mydłem. Zaczęłam brać tamoxifen i zobaczę jaka będzie reakcja organizmu.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 11-08-2016 - 18:16:56 przez Hania1951.

niusia 46 (offline)

Post #5

11-08-2016 - 20:29:53

gratuluje Haniu1951 radocha ja mam jeszcze 8 lampek do konca juz odliczam uśmiech

Hania1951 (offline)

Post #6

11-08-2016 - 21:10:05

Poznań 

Zobaczysz niusia46 jak szybko minie reszta lampek tylko dbaj o nie bo u mnie odczyn popromienny zacząl się pod koniec, ale to już pikuś ważne że przegoniliśmy dziada!!!!melomanpapa

niusia 46 (offline)

Post #7

11-08-2016 - 21:21:04

tak umnie zaczelo sie w przy 15 lampce ,dzisiaj zaliczylam 19 .piers jest dosc czerwona i piekaca .smaruje dosc mocno w domciu latam w koszulce samej takiej zaduzej zeby przewiew byl i tak w porownaniu z chemia to niejest zle uśmiech

Netretete (offline)

Post #8

11-08-2016 - 22:23:24

Warszawa 

Ja jutro mam ostatnią lampę uśmiech. W ostatnim tygodniu również mi się zaczerwieniła cała pierś i boli, ciągnie i w ogóle jest nie przyjemnie. Smaruję ją Linomagiem i Alantanem od dwóch dni i zobaczymy co dalej.przewraca_oczy
Ile czasu trzeba smarować pierś po lampkach? Moja doktor nic mi nie powiedziała a ja gapa zapomniałam się zapytać.chichot

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 11-08-2016 - 22:24:44 przez Netretete.

dziubas (offline)

Post #9

11-08-2016 - 22:44:49

Gdańsk 

przeciez bedziesz odbierała od niej wypis-wtedy zapytaj...

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Netretete (offline)

Post #10

11-08-2016 - 22:52:06

Warszawa 

Już nie będę się widziała ze swoją doktor bo poszła na urlop.smutny

123 (offline)

Post #11

11-08-2016 - 23:00:36

Wrocław 

Mi powiedziała moja dr, że po zakończeniu jeszcze 2-3 tygodnie kremem np. Radio Sun a później po kąpieli oliwka Bambino. Radio Sun zamieniłam na Radioxar -rewelacyjny ale dosyć drogi i mam zamiar go używać ile się da a nie bawić się tłustą oliwką.

dziubas (offline)

Post #12

11-08-2016 - 23:04:15

Gdańsk 

Netretete
ale jakis radioonk powinien Ci wreczyć wypis z radioterapii, wiec jego zapytaj! tak

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

rose (offline)

Post #13

12-08-2016 - 08:34:35

Netretete
O pierś trzeba kremowo lub maściowo dbać do ok.pół roku po radioterapii.

Netretete (offline)

Post #14

12-08-2016 - 10:41:01

Warszawa 

Radio zakończona hot smileyhura

renatar (offline)

Post #15

12-08-2016 - 12:56:38

sieradz 

Gratulacje.

Bodzia (offline)

Post #16

12-08-2016 - 12:58:45

Szczęściara z Ciebie smiling smiley
Gratuluję szczerze smiling smiley ja zaczynam radio 14 września.....oby tylko mi dziury w płucu nie wypalili smiling smiley

Netretete (offline)

Post #17

12-08-2016 - 21:32:09

Warszawa 

Dziękuję dziewczynyuśmiech
Bodzia-też się martwię o płuco czy mi nie uszkodzili, ale to dopiero będę wiedziała na badaniach kontrolnych.przewraca_oczy
Trzymam za Ciebie kciuki i aby szybko i bez komplikacji zleciała Ci radio.

Pozdrawiambuzkibuzki

Asia122 (offline)

Post #18

16-08-2016 - 11:36:36

Warszawa 

Netretete, ja zadałam takie samo pytanie lekarzowi odnośnie smarowania piersi. Powiedział mi, że należy smarować tym mazidłem co dodałam od nich za darmo a potem mam kupić sobie balsam do ciała lub tak jak koleżanka mówi oliwkę wszystko jedno ale musi to być nie balsam czy krem nawilżający tylko tłusty. Powiedział mi że to latami trzeba smarować aby cyc doszedł do normalności.

Dziewczyny mam taki problem. Jestem 3 miesiące od ostatnich naświetlań i w sumie było ok do momentu. A teraz po tym czasie jakiś obrzmiały mam ten cyc i czasem zaboli sutek. Jak to u was było ? Czy długo miałyście opuchnięte to miejsce naświetlane ? Trochę jestem tym przerażona. Nic mi nie sączy się z cycka i nie mam opalonego tzn nie jest ani czerwony ani bordowy jak piszecie ale jakoś jest obolały i najgorzej boli mnie sutek który był cięty. Ten jak się nachylę to zaraz jakby szczypał. Czy to normalne ?

Netretete (offline)

Post #19

16-08-2016 - 17:28:30

Warszawa 

Asia122- ja maści żadnej nie dostałam w szpitalu CO Ursynów.przewraca_oczy Gdzie trzeba się zgłosić po to mazidło to się wybiorę po ten eliksir na skórę.
buzki
Pozdrawiam
Monika

Asia122 (offline)

Post #20

17-08-2016 - 17:39:52

Warszawa 

Moniko, nie wiem jak to wygląda w CO na Ursynowie bo ja się "opalałam" na Wawelskiej i tam po skończonych lampach poszłam do pokoju tam gdzie pobierają krew i tam dostałam taki słoiczek tego żółtego mazidła. W sumie to dziwne bo Wawelska jest jakby oddziałem Ursynowa. Może spytaj się ich na miejscu na Ursynowie czy możesz po takie mazidło jechać na Wawelską bo tu takie wszystkim dawali. Trzeba tylko pokazać dowód osobisty (przynajmniej na początku) a potem jak poszłam drugi raz to już nie chcieli tego dowodu tylko dali mi tą maść. Ona bardzo mi pomogła. Po pierwsze za darmo, po drugie dostosowana do tego naszego naświetlania. Teraz zabrakło mi i nie miałam kiedy po nią jechać i coś czuje jak mi cycek coś spuchł. I nie wiem od czego to. Muszę wybrać się jeszcze raz na Wawelską aby zobaczyli ten mój cyc i czy to normalne.

Asia122 (offline)

Post #21

17-08-2016 - 17:50:08

Warszawa 

Chciałam ponowić swoje pytanie odnośnie mojej spuchniętej piersi. Ona dopiero po 3 miesiącach zaczyna puchnąć czy to jest normalne ? Wcześniej było wszystko ok a teraz coś mojemu cyckowi "odbiło" i jest jakby spuchnięty. Czy któraś z was tak miała ? Z góry dziękuję za odpowiedzi. uśmiech

doubleD (offline)

Post #22

17-08-2016 - 18:00:34

London 

wg mojego onkologa tkanki dochodza do siebie po radioterapi do 18 miesiecy a czasem nawet dluzej. czesc zmian to potencjalne zwloknienia i odbudowujace sie tkanki, stad wrazenie opuchniecia albo tkliwosc/ bol. ja skonczylam radio w listopadzie zeszlego roku i nadal mam lekko opuchniety miesien piersiowy i lewa strone klatki piersiowej pod pacha co z kolei sprawia ze implant po tej stronie jest troche wyzej niz po prawej. nawilzanie i cwiczenia rozciagajace wydaja sie pomagac ale jak dlugo to potrwa trudno powiedziec.

Mgzp (offline)

Post #23

17-08-2016 - 20:15:51

Warszawa 

Szanowne Panie, prosze o pomoc, mama jest 2 miesiace po radioterapi, operacja oszczedzajaca, wczoraj wyczula ze operowana piers zrobila sie twarda, powiekszona i bardziej tkliwa. Dzis bylysmy u lekarza, dr przepisala antybiotyk i zlecila pilna mammografie i usg operowanej piersi, ja jestem znow przerazona, czy ktoras z Pan miala podobne objawy po radioterapii ?

Asia122 (offline)

Post #24

17-08-2016 - 22:11:35

Warszawa 

DobubleD, dzięki za informację. Czyli to nawet może potrwać do 18 miesięcy no to mi jeszcze brakuje uśmiech Tylko dziwi mnie fakt, że po samym naświetlaniu czułam się dobrze i nie miałam spuchniętej piersi a teraz naglę po 3 miesiącach spuchła. Przejdę się do lekarza ale może tak musi być. Został tylko problem ze stanikiem. Nie robią jednej miseczki dużej a drugiej mniejszej uśmiech

Mgzp (offline)

Post #25

17-08-2016 - 22:27:48

Warszawa 

Asia122, widze ze masz podobny proglem do mojej mamy. Jak sie bardzo przerazilam faktem ze lekarz w trybie pilnym zlecil usg i mammografie, po wieczorze spedzonym na czytaniu forum zastanawiam sie czy to moze byc jakas wznowa tak 'okazujada sie' albo np nowotwor zapalny ? U mamy zdiagnozowano rak naciekajacy piersi bez specjalneto typu, ale wiadomo jak czlowiek czyta to sie niestety podswiadomie nakreca.

doubleD (offline)

Post #26

18-08-2016 - 16:00:27

London 

asia jak to nagla i znaczaca zmiana to moze warto sie skonsultowac z lekarzem. tkanki sie roznie regeneruja i jesli pojawia sie jakis problem moze sie okazac ze da sie ta opuchlizne jakos rozwiazac.

niusia 46 (offline)

Post #27

18-08-2016 - 19:21:41

czy radiacja moze miec wplyw na zeladek,sluzowke zeladka ? dzisiaj wzielam 24 lampke a od wczoraj mam takie pieczenie w gardle i przelyku az do zeladka tak mialam przy chemii .mam naswietlana lewa strone wiec moze ma to jakis zwiazek ? co moze pomoc?bezradny

dziubas (offline)

Post #28

18-08-2016 - 19:26:18

Gdańsk 

talketki isla duży uśmiechtak

Krynia58 (offline)

Post #29

18-08-2016 - 20:35:31

Warszawa 

Niusiu, mnie na podrażnienia śluzówki pomagał "kisiel" z siemienia lnianego. Robiłam go w bardzo prosty sposób - zagotowywałam pół litra wody, wsypywałam 2 łyżki siemienia i na małym ogniu gotowałam 15-20 minut. Potem odcedzałam i jadłam. Dwa razy dziennie. Ten kisielek pomagał mi już podczas ciąży,
robiłam też go sobie podczas chemii i radio. Fakt, wygląda mało apetycznie i jest bez smaku, ale działa. Spróbuj uśmiech

Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna.
HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+
Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen

Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka.
K.I. Gałczyński

Asia122 (offline)

Post #30

19-08-2016 - 12:40:31

Warszawa 

Mgzp, nie wiem jak u twojej mamy to wygląda. U mnie po prostu po lecie spuchł. Może za dużo słoneczka ? Choć starałam się przykrywać tą pierś. Nie wiem kompletnie. Byłam wcześniej na kontroli i wszystko było ok ale oczywiście przejdę się w następnym tygodniu do lekarza. Muszę sprawdzić co to jest. Nie musi to być najgorszego bo moja mama też miała kiedyś naświetlania i chodziła dość długo z opuchniętą piersią. Dopiero po roku jej to przeszło. Nie można też mieć "jakiś tam złych myśli" to może być po naświetlaniach. Jak chodziłam tam na naświetlania to był pan co powiedział że go opuchlizna trzymała jeszcze pół roku. Tak więc najważniejsze dostać się do lekarza który oceni co to jest. Myślę aby dostać się do radiologa bo to chyba jest po radio. I tak muszę tam iść bo zabrakło mi maści więc może uda się dostać i do lekarza. Jak tylko czegoś się dowiem dam ci znać. I nie myśl źle naprawdę bo naświetlania potrafią dać w kość i to nieźle. uśmiech Dziś teraz już trochę przechodzi ale i tak się wybiorę do lekarza. Dzięki.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 704
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024