Radioterapia - rozmowy codzienne
Asia122 (offline) |
Post #6 24-08-2016 - 12:24:47 |
Warszawa |
Wybrałam się do radioterapeuty tam gdzie mnie naświetlano. Oczywiście odczekałam parę godzin bo urlopy itp. Lekarz była trochę zdziwiona tym stanem ale powiedziała, że na razie na jej oko to nic tu się nie dzieje. Pytała czy mam temperaturę ale powiedziałam, że nie mam i do tego nie mam czerwonego cycka. Pomacała i powiedziała, że jest obrzęk dolnych kwadratów zewnętrznych i wewnętrznych i nie mam stanu zapalnego ani róży ani jakiś tam innych chorób. Mam skierowanie na USG i zobaczymy co będzie. Znów jak szłam po maść to pani pielęgniarka która codziennie obsługuje ludzi mówi że takie rzeczy mogą wyjść nawet po pół roku. Miała takich pacjentów i przypadki że nic się nie działo a za pół roku "wywaliło opuchlizną". Każdy organizm podobno inaczej reaguje. Ona też obejrzała mi pierś i powiedziała, że raczej nic tu nie widzi ale oczywiście lekarz musi to zobaczyć. Dwie osoby z onkologii obejrzały cyc i tyle. Mam zrobić USG i zobaczymy co w środku bo na zewnątrz nic się nie dzieje oprócz opuchlizny. Może to też być spowodowane opalaniem (choć nie opalałam się i tym bardziej cyca) lub mogłam coś dźwignąć a nie wolno mi i to też może podobno mieć taki skutek. Tak więc USG i pilnowanie się na każdym kroku. Dziękuję wam dziewczyny za pocieszenie i może moje porady komuś się przydadzą w przyszłości. Mi opuchlizna przyszła po 3 miesiącach od naświetlania. Dam znać jak dostanę się na USG gdzieś w Warszawie i to jak można bez długich terminów. Może znacie takie ośrodki na NFZ ? Mam skierowanie a w szpitalu mają terminy dopiero na październik. Z góry dziękuję.
![]() |
Mgzp (offline) |
Post #7 02-09-2016 - 08:18:41 |
Warszawa |
Asia122, jak pisalam u mojej mamy miala miejsce podobna sytuacja. Onkolog stwierdzila ze moze to bc stan zapalny wiec przepisala mamie antybiotyk, i skierowala na mammografie i usg tej piersi. Juz podczas tych badan Pani doktor radiolog stwierdzila ze to jest prawdopodobnie skutek radio bo w 'srodku', oprocz 'znakow' po tadio nic sie nie dzieje. Nasteonego dnia pojechalysmy do mamy radioterapeuty, Pani dr obejrzala piers i powiedziala ze takie rzeczy sie zdarzaja nawet na dlugo po radio - opuchlizna, twardsza piers i duze zaczerwienienie. Moja mama tak jak Ty zaczerwienienia nie miala, ty,konpiers zrobila sie duza i twarda. W sumie o wiele wieksza to jest do tej pory, ale juz nie jest az tak twarda. Radioterapeuta powiedziala ze to odczyn popromienny i zdarza sie czesto i ze nie jest to stan zapalny wiec antybiotyk kazala po 5 dniach odstawic. Tak sie sprawy maja u nas, wiec skore jest nas ze tak powiem dwie, to moze jest to faktycznie tylko ten odczyn, ja mam taka nadzieje
![]() ![]() |
Asia122 (offline) |
Post #8 02-09-2016 - 12:07:23 |
Warszawa |
Mgzp, dobrze, że to tylko ten odczyn popromienny i wszyściutko będzie dobrze
![]() ![]() ![]() ![]() |
123 (offline) |
Post #11 04-09-2016 - 21:19:48 |
Wrocław |
Ja tez miałam obawy. A najgorsze w tym było codzienne wędrowanie do CO i słuchanie na korytarzach utyskiwań innych chorych. Osłabienie nie było na tyle duze żebym rezygnowała z roweru czy normalnych aktywności. Radio zakończyłam 11 sierpnia i na dzien dzisiejszy pierś wyglada ładnie, kolor jaśnieje dosłownie w oczach. Nie bój się
![]() |
Asia122 (offline) |
Post #13 06-09-2016 - 22:08:30 |
Warszawa |
Mgzp, jestem już po USG. Okazało się, że to obrzęk. Skóra spuchła mi jak nie wiem co. Zrobiła mi się tak gruba ponad 1 cm i do tego okazuje się że jest jakaś chłonka. Muszę iść do lekarza teraz radiologa i zapytać co dalej. Lekarz od USG była trochę zdziwiona, że po 3 miesiącach wywaliło ale ja mam naprawdę cyca o 2 numery większego od tego zdrowego. Podobno na to dobrze jest położyć liść z kapusty. Podobno pomaga. Muszę jutro iść po kapuchę, zbić ją aby był sok i łazić jeszcze z kapustą w staniku
![]() |
Mgzp (offline) |
Post #14 07-09-2016 - 22:46:26 |
Warszawa |
Asia122, dziekuje za info. Dobrze jest przeczytac ze to w sumie nic az 'tak powaznego'. U mojej mamy na usg chlonki nie bylo, ale rady ze spaniem z reka w gorze i kapusta przekaze
![]() ![]() ![]() |
Asia122 (offline) |
Post #15 14-09-2016 - 16:09:46 |
Warszawa |
Muszę powiedzieć, że jak tylko to możliwe to chodzę z kapuchą w cyckonoszu
![]() |
Roch (offline) |
Post #16 01-10-2016 - 17:25:13 |
|
Witam
Sprawa dotyczy mojej mamy. Przepraszam za pytanie ale mało dziś czasu na przeszukiwanie forum i być może gdzies jest odpowiedż na moje pytanie. Czy jako skutkiem ubocznym radioterapii kości po dwoch lampach może wystąpić kilkugodzinna gorączka? Lampy były dzień po dniu. Gorączka ustąpiła bez żadnej ingerencji farmakologicznej. Dziś byla trzecia lampa i zastanawiam się czy gorączka powróci. Jesli tak to czy to coś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę czy poprosty jest to możliwy objaw radioterapii. Jeszcze jedno pytanie. Po dwoch naswietleniach na lewą łopatke pojawił się ból w lewym biodrze. Czy to może być efekt radioterapii czy kolejne miejsce bólowe które wcześniej nie doskwierało. Zaznaczę, że na badaniu PET wyszły ronież przerzuty do biodra jednak nie doskwierały wcale aż do po drugiej lampie na łopatkę. Dzieki za wszelkie informacje Pozdrawiam |
Tomasz. (offline) |
Post #17 06-10-2016 - 09:39:02 |
Pruszków |
Gorączka po radioterapii być może- to objaw uboczny ogólny (tak jak nudności czy wymioty). Dochodzi wszak do radiacyjnego uszkodzenia tkanek które organizm musi zneutralizować (wydalić). Ból biodra po radioterapii łopatki to przypadek. Prawdopodobnie biodro i tak zaczęłoby boleć- nawet bez radioterapii łopatki.
____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Magda córka Eli (offline) |
Post #18 19-10-2016 - 12:55:39 |
Gorlice |
Bardzo proszę o informację czy mogę mojej mamie jakoś pomóc przy przeziębieniu?
Dzisiaj mama po 16 lampie była badana przez panią doktor radiolog, nie wysłuchała żadnych zmian tylko tyle, że oskrzela troszkę "zakatarzone"...przepisała Tussicom w saszetkach. Mam w domu nebulizator, różne cuda do inhalacji...mogę to wdrożyć mamie. Plus oklepywania? Nie zaszkodzę jej? Bardzo proszę o odpowiedź, może ktoś z was przechodził infekcje podczas radioterapii? "Powiedz swojemu problemowi, że masz Wielkiego Boga" |
dziubas (offline) |
Post #19 19-10-2016 - 14:09:03 |
Gdańsk |
nie przechodziłam, ale oklepywania moim zdaniem to znakomity pomysł!
![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
alusia (offline) |
Post #20 23-10-2016 - 12:35:51 |
Radomsko |
Witajcie melduje 13 naswietlanie z 25 . Poki co nic sie nie dzieje. Raz na jakis czas smaruje linomagiem. Nie moge sie doczekac konca tych wycieczek codziennych to jest njabardziej meczace i wkurzajace reszta to pikus
![]() Buuuuuziakiii Kobietki :* |
dziubas (offline) |
Post #21 23-10-2016 - 12:39:46 |
Gdańsk |
Alu!
![]() ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
dziubas (offline) |
Post #26 04-11-2016 - 22:59:52 |
Gdańsk |
dario!
![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Netretete (offline) |
Post #27 07-11-2016 - 00:30:11 |
Warszawa |
Dziewczyny ratunku
![]() Jestem trzy miesiące po naświetlaniach prawej piersi i od tygodnia zrobiła mi się twarda i duża jak bania od lewej. Trochę też pokłuwa i pobolewa, co to znaczy i co mam dalej robić. Od dwóch miesięcy pracuję fizycznie i może to jest powód tej zmiany piersi. Proszę poradźcie co mam dalej z tym zrobić. ![]() |
Anika64 (offline) |
Post #30 12-11-2016 - 14:50:27 |
Warszawa Wesoła |
Drogie forumowiczki, jestem w trakcie chemii a lekarz prowadzący chce bym już zapisała się w kolejce na radio. Doradza mi bardzo Wieliszew, ale to 50 km ode mnie. Do Otwocka mam tylko 15 km. Po chemii odwozi mnie córka, bo tego dnia mam zawsze kłopoty z koncentracją, czuję się jakbym na głowie miała blok skalny. W następne dni czuje się dobrze, wyniki mam bardzo przyzwoite. Na radio musiałabym jeździć sama, bo nie da się tego pogodzić z pracą rodziny
Jak wracacie do domu po radio, same czy z kimś? |