Radioterapia - rozmowy codzienne
fianiebieska (offline) |
Post #1 24-08-2017 - 17:19:28 |
Warszawa |
Muszę powiedzieć że jestem pozytywnie zaskoczona. Szybko i profesjonalnie. W porównaniu z chemią to małe miki
![]() fianiebieska opowiada ![]() |
Renata40 (offline) |
Post #2 24-08-2017 - 17:25:18 |
|
Fia powodzenia ja już 12 lampek zaliczyłam jest ok.
Wusia to są przykurcze, od lamp wszystko się robi mniej elastyczne. Dziś na rehabilitacji rozmawialiśmy o tym, trzeba ćwiczyć bo będzie jeszcze większy kłopot. Ja rano mam ćwiczenia dla amazonek a potem radio, wieczorem w domu powtarzam ćwiczenia. Niech Twoja mama poprosi lekarza o skierowanie - myśle że w ośrodku w którym ma radio też takie ćwiczenia są. Ruchy które wykonujemy przy cocdziennych pracach nie są takie same jak ćwiczenia i nie zastąpią ćwiczeń, przynajmniej na tym etapie. Mnie po radio pieprzyki wychodzą jak grzyby po deszczu, byłam dziś na przeglądzie u dermatologa i te wszystkie nowe są ok natomiast jeden stary do wycięcia - nie mam diagnozy że to rak ale trzeba wywalić aby nie zrobił się z tego złośliwiec. Po tej chorobie bacznie oglądam siebie i resztę rodziny. Coś mi jednak zostało z paniki, chyba ale może i dobrze. Jeszcze przegląd ortopedyczny mam przed doba ale na ten trochę poczekam. Pytanie do dziewczyn trójujemnych, czy badacie sobie markery i kiedy po leczeniu robić kontrolne? Misia u mnie tez jest ok, narazie nie piecze, dbam o skore tak jak mi powiedziano i Oki. Ponoć sensacje zaczynaja się po 20 ale nie u każdego, zakładamy że u nas do końca będzie ok. ![]() Pozdrawiam ![]() Carcinoma ductale invasivum G3 mammae; E-Cadherin(+++), CK5/6(-),p63(-); ER-odczyn negatywny (-); PR-odczyn negatywny(-); AR-odczyn negatwyny (-); HER2-odczyn negatywny Score =0; Ki-67 około 95%.. 09.01.2017 do 16.05.2017r Chemioterapia schemat 12xPXL co tydzień /4xAC co dwa tygodnie. 31 maj 2017r Radykalna zmodyfikowana mastektomia metodą Auchinclossa. 21 czerwiec 2017r wynik histopatologiczny: Całkowita odpowiedź na leczenie neoadiuwantowe- nie stwierdza się obecności raka inwazyjnego. ![]() ![]() ![]() Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 24-08-2017 - 17:28:36 przez Renata40. |
fianiebieska (offline) |
Post #3 24-08-2017 - 20:58:55 |
Warszawa |
|
Renata40 (offline) |
Post #5 28-08-2017 - 22:03:45 |
|
Wusia nie ma za co, niech Mama ćwiczy i na pewno będzie lżej, tylko najpierw wyjdą zakwasy ale to mija szybko
![]() Carcinoma ductale invasivum G3 mammae; E-Cadherin(+++), CK5/6(-),p63(-); ER-odczyn negatywny (-); PR-odczyn negatywny(-); AR-odczyn negatwyny (-); HER2-odczyn negatywny Score =0; Ki-67 około 95%.. 09.01.2017 do 16.05.2017r Chemioterapia schemat 12xPXL co tydzień /4xAC co dwa tygodnie. 31 maj 2017r Radykalna zmodyfikowana mastektomia metodą Auchinclossa. 21 czerwiec 2017r wynik histopatologiczny: Całkowita odpowiedź na leczenie neoadiuwantowe- nie stwierdza się obecności raka inwazyjnego. ![]() ![]() ![]() |
fianiebieska (offline) |
Post #7 29-08-2017 - 14:42:40 |
Warszawa |
A ja już 4 za sobą. Gdyby któraś się z was zastanawiała, gdzie się opalać w Warszawie, to radioterapia w MSWiA wymiata. Czuję się jak w prywatnej klinice
![]() fianiebieska opowiada ![]() |
Misia77 (offline) |
Post #9 30-08-2017 - 16:25:31 |
|
Dziewczyny takie mam nietypowe pytanie: czy po zakończonej radioterapii musi być jakiś czas "odpoczynku", tj. jakiś okres w ciągu którego organizm będzie dochodził do siebie? Kiedy najprędzej będę mogła pojechać na wycieczkę zagraniczną, taką na której będzie dużo łażenia i zwiedzania? Wiecie, chodzi mi o to żebym nie padła na nos...
![]() ![]() |
dziubas (offline) |
Post #10 30-08-2017 - 16:34:19 |
Gdańsk |
misiu!
![]() ![]() ![]() rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Anika64 (offline) |
Post #11 30-08-2017 - 20:57:35 |
Warszawa Wesoła |
Misiu, dużo chyba zależy od tego w jakiej jesteś formie fizycznej, jakie wyniki. Ja zniosłam leczenie naprawdę dobrze, a jednak męczę się o wiele szybciej niż kiedyś.Słabo z białymi i czerwonymi krwinkami nadal. Miesiąc po radio zaczęłam wakacyjne wyjazdy i zauważyłam, że wszystko jest Ok, jeśli znajduję czas na godzinne poleżenie po południu. Kiedyś tego nie potrzebowałam. Ale bardzo ważne było, jak wiele psychicznie zyskałam przez te wyjazdy. Pełen relaks, zapomnienie
![]() |
Misia77 (offline) |
Post #12 31-08-2017 - 11:18:41 |
|
Dzięki!
No u mnie jak na razie (zostało mi 8 naświetlań) wyniki są o dziwo nie takie złe. Spodziewałam się, że będzie gorzej. A tu praktycznie wszystko w normie, czerwonych krwinek dużo, białych ogólnie też, jedynie spośród białych same limfocyty spadły poniżej normy. Trochę się przestraszyłam tymi limfocytami ale na lekarce to zrobiło żadnego wrażenia i powiedziała że wyniki super. Więc może nie jest tak źle ![]() |
Paula.kh (offline) |
Post #14 02-09-2017 - 21:49:52 |
|
Dziewczyny,
Mam pytanie- radioterapia jest w cyklach codziennych? Wiem, że Mama po chemii- najpierw 4 AC, potem 12 pali, ma mieć właśnie radio - ale nie wiem jak dużo, w jakich cyklach....Nic nie wiem, jeszcze długo do tego, bo to będzie połowa stycznia, ale ja - jak to ja- już zbieram info ;-) Jak się czułyście w czasie radio, czy są jakieś specjalne zalecenia podczas niej? |
Renata40 (offline) |
Post #17 03-09-2017 - 08:29:24 |
|
Kitka gratulacje, nie znam się ale usg chyba jak skóra dojdzie do siebie po radio.
![]() Carcinoma ductale invasivum G3 mammae; E-Cadherin(+++), CK5/6(-),p63(-); ER-odczyn negatywny (-); PR-odczyn negatywny(-); AR-odczyn negatwyny (-); HER2-odczyn negatywny Score =0; Ki-67 około 95%.. 09.01.2017 do 16.05.2017r Chemioterapia schemat 12xPXL co tydzień /4xAC co dwa tygodnie. 31 maj 2017r Radykalna zmodyfikowana mastektomia metodą Auchinclossa. 21 czerwiec 2017r wynik histopatologiczny: Całkowita odpowiedź na leczenie neoadiuwantowe- nie stwierdza się obecności raka inwazyjnego. ![]() ![]() ![]() |
Agaba190 (offline) |
Post #18 03-09-2017 - 08:33:20 |
k/Warszawy |
Przeważnie jest przepisanych 21-25 lampek. Samo naświetlanie to kilkanaście sekund. Ale przestawienie stołu ( do konkretnej osoby), rozebranie, ułożenie się, ubranie to daje razem około 10 minut. No i dochodzi jeszcze ew.kolejka pod pracownią do naświetlań. Myślę, że średnio wszystko razem to 0,5 godziny.
![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
braja (offline) |
Post #19 03-09-2017 - 14:56:13 |
|
Mialam zapisane 25 naswietlan, po 20-tym poinformowano mnie, że lekarka zmienila decyzję i konczymy
![]() Myslę, że za kazdym razem spedzałam w środku około 30 minut. Agaba, moje naświetlania nie trwały kilkunastu sekund. Z cała pewnością leżałam na stole wystarczająco dlugo, żeby mi wszystko zdrętwiało, do tego marzłam. Maszyna jeżdziła naokoło mnie i naświetlała pod róznym kątem. Podobne doswiadczenia mialy obie moje ciocie (w tym ta z rakiem płuc raz na tydzień miała jeszcze dodatkową tomografię, która jeszcze bardziej przedłużała sesję). Być może to zależy od tego jak rozległy byl nowotwór, ja mialam tez zajete dużo węzłów, obie ciocie przerzutowe. Nie czułam się jakoś źle, tylko wyniki krwi były kiepskie, ale że jedną kreskę powyzej neutropenii, to już neulasty nie dostałam tylko witamine B6 i kwas foliowy |
fianiebieska (offline) |
Post #20 03-09-2017 - 15:34:57 |
Warszawa |
|
fianiebieska (offline) |
Post #22 03-09-2017 - 16:07:39 |
Warszawa |
Ja na razie też ![]() fianiebieska opowiada ![]() |
Yaga (offline) |
Post #23 03-09-2017 - 18:08:05 |
|
Jutro zaczynam radioterapie. Wszystko było OK. a teraz dopadł mnie lekki stresik. Mam zlecone 4 tygodnie naświetleń, ale nie dopytałam ile to razy będzie. Kolejny etap, który trzeba przejść.
Słyszałem twoją modlitwę, widziałem twoje łzy. Uzdrowię cię. (Iz 38,5) |
Krynia58 (offline) |
Post #25 03-09-2017 - 19:36:29 |
Warszawa |
Ja miałam 20 naświetlań, co tydzień oglądał mnie lekarz, przed trzecią taką wizytą miałam badaną krew.
![]() Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
fianiebieska (offline) |
Post #26 03-09-2017 - 19:50:37 |
Warszawa |
|
Anika64 (offline) |
Post #27 03-09-2017 - 19:53:43 |
Warszawa Wesoła |
Ja miałam 20 lampek od pon-pt, trwały prawie 30 minut( mam ekspander). Ale przynajmniej dwa razy w tygodniu psuły się maszyny(szpital w Wieliszewie) i zamiast wyjść o 15.00 wychodziłam 17.00-20.00. Koszmar!!!
![]() To była zawsze loteria, o której wrócę do domu. Samopoczucie miałam dobre, choć czułam zmęczenie. U lekarki byłam co tydzień, ale bez żadnych badań. |
Al_la (offline) |
Post #28 03-09-2017 - 20:38:24 |
k/Warszawy |
4 tygodnie razy 5 dni w tygodniu to 20 ![]() Powodzenia i nie stresuj się ![]() ![]() W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół. Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx |