RADIOTERAPIA A PRZEBYWANIE Z DZIEĆMI
Wysłane przez Wenus304
blankaIn (offline) |
Post #2 09-09-2017 - 14:28:41 |
Warszawa |
Ależ skąd! Jako, że napromieniany obszar może być radioaktywny, proponowałabym aby rodzina na ten czas gdzieś wyjechała. Możesz również obserwować nocą czy nie świecisz. Z chemią to samo, toksyczne substancje przenikają przez komórki, naczynia włosowate, tkankę a tym samym są np. w pocie. Rodzina nie powinna używac tych samych ręczników, unikać przytulania i innych bliższych kontaktów.
A tak na poważnie, LITOŚCI!!!! Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%. Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018 ![]() |
Pati02 (offline) |
Post #4 09-09-2017 - 15:39:36 |
|
blankaIn - ostatnio rzadko się udzielam na forum mimo że zaglądam i czytam ale twój wpis tak mnie wzburzył że aż mi się ciśnie na usta przysłowie "Zapomniał wół jak cielęciem był " - chyba wiesz co mam na myśli...
Na dodatek nie masz zupełnie racji jeżeli chodzi o postępowanie w czasie chemioterapii. Jestem babcią i byłam zainteresowana jak wygląda sprawa chemii a kontakty z dziećmi. Otóż nawet ekspert forumowy się wypowiedział że raczej unikać kontaktu bezpośredniego z dziećmi przez okres 2- 3 dni od podania chemii. Chodzi właśnie o " ten pot" ...... Venus - radioterapii nie miałam to ci nie odpowiem, popytaj najlepiej radiologa który będzie cię "obsługiwał". ..a na takie mądralińskie nie zwracaj uwagi.. ![]() |
jolaxyz (offline) |
Post #5 09-09-2017 - 16:25:26 |
k/Leszna |
blankaIn, po co ten sarkazm? Każdy na początku jest w swojej chorobie zagubiony, nie wie co robić. Zadaje pytania na forum, szuka odpowiedzi , bo to może mu pomóc. A my powinniśmy każdemu w miarę swoich możliwości służyć pomocą a nie naigrawać się.
Ci, którzy żyją nadzieją, widzą dalej. Ci, co żyją miłością, widzą głębiej. Ci, co żyją wiarą, widzą wszystko w innym świetle. (Lothar Zenetti) Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-09-2017 - 16:25:54 przez jolaxyz. |
Agaba190 (offline) |
Post #6 09-09-2017 - 17:11:47 |
k/Warszawy |
[portal.abczdrowie.pl]
![]() Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. Mark Twain |
blankaIn (offline) |
Post #7 09-09-2017 - 20:46:36 |
Warszawa |
Moje drogie, po pierwsze teoria "nie ma głupich pytań" jest nieprawdziwa. Właśnie po to ten sarkazm.
Po drugie, żadna z was w żaden sposób nie pomogła pytającej, za to moralizowanie wyszło dobrze. Po trzecie, skoro Agaba podała link to znaczy, że jednak mozna takie rzeczy wiedzieć i to w 0,56 s (sprawdziłam) bez czekania paru godzin na odpowiedź...i to wątpliwą jak widać. Trochę dystansu polecam. Przewodowy NST, G3, T2N2M1- kościec, wątroba Er+/Pr+/HER2-, Ki67-50%. Leczenie: Mastektomia, Owariektomia. 03/2016 Tamoxifen i Zometa. 11/2017 progresja, wątroba, węzły nadobojczykowe - AC i Zometa. 04/2018 - Stabilizacja, podtrzymująco Letrozole + Zometa. 12/2018 - Stabilizacja w kościach, całkowita remisja w wątrobie i węzłach, niestety uciekł do OUN - 12/2018 ![]() |
Renata40 (offline) |
Post #8 16-09-2017 - 10:14:27 |
|
Wenus 304 zarówno przy chemii jak i radio możesz przebywać z dziećmi i kobietami w ciąży. Pytałam o to chemika i radiologa i tak właśnie mi odpowiedzieli. Trzymaj się i dbaj o siebie i dużo pogody ducha, a wszystko będzie dobrze. Co do pytań to nie ma głupich. Pozdrawiam
![]() Carcinoma ductale invasivum G3 mammae; E-Cadherin(+++), CK5/6(-),p63(-); ER-odczyn negatywny (-); PR-odczyn negatywny(-); AR-odczyn negatwyny (-); HER2-odczyn negatywny Score =0; Ki-67 około 95%.. 09.01.2017 do 16.05.2017r Chemioterapia schemat 12xPXL co tydzień /4xAC co dwa tygodnie. 31 maj 2017r Radykalna zmodyfikowana mastektomia metodą Auchinclossa. 21 czerwiec 2017r wynik histopatologiczny: Całkowita odpowiedź na leczenie neoadiuwantowe- nie stwierdza się obecności raka inwazyjnego. ![]() ![]() ![]() |
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.