Radioterapia po operacji piersi
Gosia64 (offline) |
Post #1 22-08-2019 - 15:57:02 |
pod Olsztynem |
Dziś miałam 4 naświetlania, pierś mocno się zaróżowiła i nabrzmiała. Przed rozpoczęciem radio brałam antybiotyki, bo już wcześniej pojawiły się objawy, na które onkolog powiedział: wygląda mi to na zapalenie naczyń limfatycznych. Po antybiotyku obrzęk się zmniejszył, ale wygląda na to, że wszystko powróciło po lampkach. Czytałam wcześniej wypowiedzi ale nie znalazłam czym byłyście konkretnie leczone i czy w ogóle przy podobnych objawach. Wizytę kontrolną e lekarza mam dopiero w przyszłym tygodniu. Kurcze a to dopiero początek naświetlań.
|
Tomasz. (offline) |
Post #2 23-08-2019 - 11:27:08 |
Pruszków |
Każda radioterapia daje tzw. odczyny popromienne. Radioterapeuta musi na miejscu ocenić, czy to odczyn nadmierny poradiacyjny, czy też odczyn łączony z innym procesem chorobowym.
Jeśli po antybiotykach odczyn zmalał to nie jest to "czyste" zapalenie naczyń limfatycznych- on może być, ale jest jakaś infekcja w okolicach operowanych. Ja bym zrobił morfologię krwi z CRP- czy ono nie jest podwyższone. ____________ Nie jestem lekarzem. Moje sugestie odnośnie leczenia należy zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym. |
Katarzynka1988 (offline) |
Post #3 24-08-2019 - 22:21:39 |
Braunschweig |
Witam . Jestem po 4 naświetlaniu czuje się dobrze piers wyglada ładnie (jeszcze ) 21 maja skończyłam chemie a 28 czerwca operacja z rekonstrukcja , mam pytanie czy jest jakies przeciwwskazanie do ćwiczeń np brzuszki przysiady bieganie ?
|
Figo (offline) |
Post #4 29-08-2019 - 21:04:40 |
Poznań |
Katarzynko, chyba chodzi o rozsądny ruch, abyśmy wracały do sprawności. Ja staram się choć trochę ćwiczyć - jestem już po chemioterapii i po 7 naświetlaniu. Skóra jest normalna, myję codziennie wodą (ciut, ciut). Za to boli mnie bark i ramię po stronie naświetlanej.
Chyba trzeba ćwiczyć, bo "zgrzybiejemy". |
Katarzynka1988 (offline) |
Post #5 29-08-2019 - 21:49:27 |
Braunschweig |
Figo . Ja miałam dzisiaj 7 naświetlanie moja skóra się robi trochę czerwona , jestem bardziej senna próbuje się ruszać ale po całym dniu z małym dzieckiem nie mam już siły . Odczuwam lekki ból piersi nie wiem czy to normalne ?
|
tiflufnu (offline) |
Post #6 26-09-2019 - 02:39:13 |
Wrocław |
Witam - czy 20 naświetleń po operacji oszczedzającej TNBC to dobra liczba? Czy za mało?
Moja koleżanka leczy się z moją mamą i dostała 28, jednak miała przerzuty do węzłów i jest po mastektomii. Pozdrawiam serdecznie Invasive carcinoma NST G3 KI67: 80%, Potrójnie ujemny. cT2cN0 - IIa. . 13/08/2019 Operacja oszczędzająca z wycięciem 5 węzłów wartowniczych. 26/08/2019 Wynik histopatologiczny: Brak utkania raka po leczeniu indukcyjnym. Zatory z komorek raka w naczyniach limfatycznych i żylnych w sąsiedztwie guza nieobecne. Liczba zbadanych węzłów chłonnych: 5. Liczba węzłów chłonnych bez komórek raka: 5/5. stadium po operacji: ypT0pN0pMx |
Krynia58 (offline) |
Post #7 26-09-2019 - 06:56:17 |
Warszawa |
Tiflufnu, też miałam 20 naświetlań. Jestem po mastektomii. Porównywałam kiedyś mój wypis z radioterapii z wypisem osoby ktora miała 25 lampek. Wyszło że calkowita dawka napromieniania była u nas taka sama, natomiast poszczególne frakcje się różniły - u niej były mniejsze. Ja miałam naswietlaną oprócz blizny sporą część klatki piersiowej, może dlatego takie dawki były. Tu chyba gra rolę właśnie ta wielkość, i umiejscowienie, która strona itp.
Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
Zdziwiona71 (offline) |
Post #8 26-09-2019 - 07:38:07 |
Bialystok |
|
Krynia58 (offline) |
Post #9 26-09-2019 - 15:17:29 |
Warszawa |
No właśnie, u mnie była prawa miałam też naświetlanie z czymś co nazywa się bolus, popularnie kołderka, w celu - jak mi wyjaśniono - "dostarczenia" promieni odpowiednio blisko skóry. Myślę ze do każdego przypadku dobierana jest możliwie najbardziej skuteczna opcja.
Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
tiflufnu (offline) |
Post #10 26-09-2019 - 21:48:44 |
Wrocław |
Dziękuję serdecznie Mama też bedzie miała naświetlaną prawą pierś, więc może to jakaś reguła Pozdrawiamy Was ciepło!
Invasive carcinoma NST G3 KI67: 80%, Potrójnie ujemny. cT2cN0 - IIa. . 13/08/2019 Operacja oszczędzająca z wycięciem 5 węzłów wartowniczych. 26/08/2019 Wynik histopatologiczny: Brak utkania raka po leczeniu indukcyjnym. Zatory z komorek raka w naczyniach limfatycznych i żylnych w sąsiedztwie guza nieobecne. Liczba zbadanych węzłów chłonnych: 5. Liczba węzłów chłonnych bez komórek raka: 5/5. stadium po operacji: ypT0pN0pMx |
magdam (offline) |
Post #11 03-10-2019 - 22:29:54 |
Gorlice, Kraków |
Cześć wszystkim ????
Może jest jeszcze na forum ktoś kto mnie pamięta ???? Słuchajcie mam pytanko i nie wiem czy w dobrym miejscu napiszę ale jak nie to dajcie znać Szukam miejsca gdzie szybko można się dostać na naświetlania w Krakowie lub Nowym Sączu ale żeby było z noclegami. Moja mama będzie miała naświetlania, we środę ma wizytę u onka i pewnie coś jej zaproponują ale zawsze warto coś wiedzieć. Mama miała operacje na początku września a że wyszły 2 węzły zajęte to będzie radio. Podpowiedźcie coś żeby mieć jakąś alternatywę. I dajcie znać ile czekałyście na termin radio. Ja akurat nie miałam i nie bardzo wiem jakie są terminy teraz (zresztą nawet jak bym miała to jestem ponad 11 lat po i pewnie coś się pozmieniało) Dzięki z góry ???? Wystarczy odrobina nadziei, pozytywne myślenie wszystko odmieni!!! |
Zdziwiona71 (offline) |
Post #12 03-10-2019 - 22:38:16 |
Bialystok |
|
Ana1 (offline) |
Post #16 01-11-2019 - 18:29:11 |
|
Cześć, jestem po 6 lampach w ZCO. Na razie nie mam żadnych dolegliwości związanych z radioterapią. Za to bardzo dretwieją mi palce rąk, zwłaszcza w nocy, ból niesamowity. Biorę pregabalinę, ale na razie nie pomagają. A czy jest ktoś na forum ze Szczecina i też teraz chodzi na radioterapię?
|
Daga Czarna (offline) |
Post #17 23-11-2019 - 19:49:47 |
Wrocław |
Kochane, która miała mastektomie i od razu rekonstrukcje implantem a dopiero po tym radioterapie? Jak wygląda i jest w dotyku Wasza pierś? Moja po roku od operacji i radio jest twarda jak kamień i wciąż bolesna... ????
|
Katmil (offline) |
Post #18 02-12-2019 - 17:36:02 |
|
Witam jestem tu nowa i mam kilka niepokojących pytań dotyczących radioterapii.Jestem po 14 naświetlaniach przede mną jeszcze 13 od Ok 8 dni mam dziwne zawroty głowy cały czas praktycznie najlepiej się czuję w pozycji leżącej. Dodam iż jestem po 3 operacji guza w piersi i mam naświetlaną klatkę piersiową . Czy moje samopoczucie jest normalne podczas naświetleń czy to inna przyczyna.Pozdrawiam
|
dziubas (offline) |
Post #19 02-12-2019 - 17:39:18 |
Gdańsk |
mi podczas radioterapii bardzo sie chciało spać, więc po powrocie do domu kładłam sie i spałam
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |
Zdziwiona71 (offline) |
Post #20 02-12-2019 - 18:02:57 |
Bialystok |
|
Krynia58 (offline) |
Post #22 02-12-2019 - 22:07:04 |
Warszawa |
Bo to zdrowe jest Jeśli organizm jest odpowiednio nawodniony, szybciej się regeneruje. I dla skóry jest to korzystne. Też chodziłam zmęczona i senna w trakcie radio. Naświetlanie ma swoje skutki uboczne, na to mogą się nałożyć skutki wcześniejszych terapii. Potrzebujemy czasu żeby wszystkie minęły. Warto mówić lekarzowi o wszystkim co Cię niepokoi. Ale warto też zadbać o siebie, zwolnić tempo, dobrze się odżywiać, odpoczywać. Poprawy samopoczucia życzę Rak piersi obustronny. Chth neoadiuwantowa 8 x AT. Mastektomia zmodyfikowana obustronna. HP: Rak zrazikowy naciekający - str. prawa - pT3N1 (1/17), str. lewa - pT1cN0 (0/18). ER 100%, PGR 100%. HER 1+ Napromienianie obszaru kl. piersiowej i ww. chł.nad- i podobojczykowych po str. prawej. HTH - Tamoxifen Czasem o byle cień człowiek ma żal do człowieka. A życie jak osioł ucieka. K.I. Gałczyński |
dziubas (offline) |
Post #23 02-12-2019 - 23:30:40 |
Gdańsk |
Krynia! z ust mi to wyjęłaś!!!
rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam |