Radioterapia po operacji piersi

Wysłane przez Amazonki.net 

dziubas (offline)

Post #1

16-02-2019 - 23:19:44

Gdańsk 

dobrze wiedzieć!ok

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Kasia78 (offline)

Post #2

03-03-2019 - 02:33:23

LeśnaGora 

Hej dziewczyny :* z 3 tyg mnie tutaj nie było ..zrobiłam badanie 25 (OH) D (witamina D3) - wynik wyszedł mi zadziwiająco wysoki 107(a słońca unikałam przez cały okres leczenia czyli od kwietnia 2018 )Ale wkurzyłam się bo TSH mam 4.85. Jak u Was wyniki tarczycy po radioterapii węzłów obojczykowych?
Pozdrawiam Was i Piszcie :*

Milka69 (offline)

Post #3

05-03-2019 - 00:18:55

Witaj Kasia
Jestem 5 lat po operacji oszczędzającej i radioterapii. Rok temu podczas badań okresowych w pracy też mi wyszło TSH 4,92.
Endokrynolog stwierdził, że to klasycznie padła tarczyca po radioterapii ( nisko położona, więc się załapała na lampki , na szczęście nie ma na niej guzków i fT3 i fT4, anty-TPO i anty-TG w normie). Niestety w.g niego dość często się zdarza, że 3-4 lata po radio rozwija się niedoczynność tarczycy. Onkolog -radiolog stwierdziła,że tak nie jest , ale po podaniu nazwiska endokrynologa stwierdziła, że tak bywa. Mam wrażenie, że niedługo wszystkie choroby zwalą na radioterapię....albo Tamoxifen
Pozdrawiam niezdecydowany

dziubas (offline)

Post #4

05-03-2019 - 11:27:02

Gdańsk 

oczkorotfl

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

Kasia78 (offline)

Post #5

09-03-2019 - 01:29:53

LeśnaGora 

HEJ Milka69
Ja przed radioterapia walczyłam o pozwolenie osłony na tarczyce,czułam pismo nosem...że mogą ja uszkodzić a potem będą wmawiać że to nie od tego.Przed zgodą na radioterapię miałam obszerna wyjaśniającą rozmowę z moim onkologiem - radiologiem który przyniósł mi całą rozpiskę jaki organ ile dostanie Gy no i wg. niej tarczyca miała dostać zaledwie 2 Gy przy czym wyjaśniono mi że dopiero przekroczenie 7 Gy mogłoby ją uszkodzić w taki sposób że dałoby to jakieś kliniczne objawy.Na osłonę którą specjalnie zakupiłam przed radioterapią lekarz się nie zgodził twierdząc że nie znają skutków jaki mogłoby to wywołać na efektywność radioterapii, twierdził że np. promienie mogłyby się oid osłony odbijać i zachować w nieprzewidywalny sposób, poza tym codziennie nie byłabym w stanie jej tak samo założyć tj.mogłaby ona się przesuwać co również mogłoby wpłynąć na terapie.Nie miałam wyjścia zgodziłam się.30 stycznia zakończyłam radioterapię . 12 lutego zrobiłam badanie hormonów tarczycy.T4 mam w normie .Tsh 4.85.
W 2016 miałam incydent z Tsh wynik miałam 7.2 po czym , 2 miesiące pózniej wynik był w normie 3.92 i brak przeciwciał.
Lekarka za 3 miesiące nakazała zrobić znowu badanie Tsh plus t3 i t4 plus przeciwciała. Jeśli nie będzie przeciwciał to stwierdziła że nie leczą tego tylko obserwują.usg tarczycy robie za kilka dni by sprawdzic jej wyglad po radioterapii.
Dziewczyny ja podczas chemii brałam zoladex na osłonę jajników.Ostatni wzielam w sierpniu .Od stycznia pobolewaja mnie jajniki czy to objaw że jajniki podejmują pracę.To takie ćmienie jak podczas owulacji .Okresu nie mam nadal .Co o tym sądzić?Czy to znak że jajniki nie padły przez chemię? Czy jest w zwiazku z tym szansa na powrot miesiączek?DO grudnia miałam uderzenia gorąca przez ten zoladex.W styczniu mineły objawy farmakologicznej menopauzy.
Usg robię dopiero16 -go :/

mika85 (offline)

Post #6

14-03-2019 - 11:02:54

Ja za tydzień mam ostatni wlew białej chemii A następnie radioterapia 30 naswietlań. Jestem po operacji oszczędzającej, napiszcie mi kochane czy do tej radioterapii jakoś specjalnie się przygotować? Czy jakoś specjalnie smarować tą pierś? Jakieś specjalne kremy maści??Pozdrawiam serdecznie

Zdziwiona71 (offline)

Post #7

14-03-2019 - 12:02:20

Bialystok 

Mika ja miałam 25 naswietlan, jakoś specjalnie do tego się nie przygotowywałam.Na pierwszej wizycie przed radio dostałam od p. doktor wytyczne czym smarować i że mogę normalnie myć naświetlana pierś (oczywiście nie używałam żadnej gąbki do tej piersi, poprostu mylam te pierś sama woda) niektóre dziewczyny miały zakaz mycia naswietlanej pierśi.Ja przed radio nie smarowalam, po oczywiście 3 razy dziennie(radio protect, pharmaceris. Pierś miała już pod koniec kolor opalony, ale nic się nie działo skóra nie schodziła, za to pod pachą (bo miałam naswietlane tak jakby pół pachy) to owszem tam bylo już nie fajnie, skóra zeszła, to wtedy dostałam maść szpitalna. W czasie radio trzeba pić dużo wody no i wiadomo każdy inaczej to przechodzi

katja2407 (offline)

Post #8

14-03-2019 - 12:28:18

Ja zaopatrzyłam się wcześniej w zasypkę Alantan i krem Radioprotect. U mnie nie kazali myć, więc uważałam, żeby nie polać piersi wodą. W dniach naświetlań 2-3 razy dziennie sypałam Alantanem, a na weekend (jak nie było naświetlań) smarowałam kremem. Po domu chodziłam bez biustonosza, a do pracy zakładałam sportowy. Nie miałam żadnego łuszczenia, spalonej skóry itp. Jedynie po dwóch tygodniach zaczęła mnie swędzieć pierś, ale krem sobie z tym poradził.

mika85 (offline)

Post #9

16-03-2019 - 21:22:56

Dziękuję dziewczyny buziak

Zdziwiona71 (offline)

Post #10

16-03-2019 - 21:28:49

Bialystok 

buziak

mika85 (offline)

Post #11

04-04-2019 - 18:29:38

Pierwsze naświetlanie za mną... póki co nic się nie dzieje. Dostałam informacje, że mogę się myć samą wodą, nie używać dezodorantu i antyprespirantu po stronie naświetlanej, nie nosić sztywnej uciskajacej odzieży, nie pić dziurawca i nie stosować preparatów witaminowych. Za 8-10 dni mam iść na badanie krwi do lekarza rodzinnego. Macie jeszcze Jakieś rady czy wskazowki??
W poniedziałek byłam na oznaczeniu pola naświetlania. Popisali mnie czerwonym markerem w miejscach kluczowych przyklejona przezroczyste plastry. Dzisiaj dorysowali dodatkowe linie czarne zielone i czerwone i znów zakleili plastrami.

Zdziwiona71 (offline)

Post #12

04-04-2019 - 21:02:20

Bialystok 

Mika ja też cała radioterapie mylam pierś naświetlana sama woda (nie używaj gąbki i nie trzyj tego miejsca?) i oczywiście smaruj maścia (niewiem czym smarujesz). Żadnych dezodorantow. Pij dużo wody i staraj się odpoczywać (jeśli masz taką możliwość). A ile lampek masz?

mika85 (offline)

Post #13

04-04-2019 - 21:21:08

Zdziwiona71
Mika ja też cała radioterapie mylam pierś naświetlana sama woda (nie używaj gąbki i nie trzyj tego miejsca?) i oczywiście smaruj maścia (niewiem czym smarujesz). Żadnych dezodorantow. Pij dużo wody i staraj się odpoczywać (jeśli masz taką możliwość). A ile lampek masz?

Powiedzieli że mogę bephantenem smarować, ale jeszcze nie kupiłam. Tak mam możliwość trochę się polenić i poodpoczywać. Jakaś senna byłam dzisiaj, coś czuje że pierwszy raz od jakiegoś czasu się wyśpię w nocy. Nie wiem czy mi się wydaje ale ta naświetlania pierś jest cieplejsze.

Zdziwiona71 (offline)

Post #14

04-04-2019 - 21:27:22

Bialystok 

Tak mika możesz być senna i rób drzemki kiedy tylko Ci się zechce. Ja od pierwszego naświetlania smarowalam już miejsca naswietlane najpierw radio protect(fajne uczucie chłodzenia tak mi się wydawało) smarowalam po naświetlaniu odrazu i potem z 2 razy. A potem kupiłam sobie pharmaceris

mika85 (offline)

Post #15

04-04-2019 - 21:46:04

Zdziwiona71
Tak mika możesz być senna i rób drzemki kiedy tylko Ci się zechce. Ja od pierwszego naświetlania smarowalam już miejsca naswietlane najpierw radio protect(fajne uczucie chłodzenia tak mi się wydawało) smarowalam po naświetlaniu odrazu i potem z 2 razy. A potem kupiłam sobie pharmaceris
Lampek 28 zaplanowali. Lecze się w Niemczech tutaj tylko wspomniał lekarz o bephantenie, ale właśnie przypomniałam sobie że mam bephanten w domu. Zaraz idę pod prysznic i po prysznic posmaruję delikatnie
Tylko boję się że te kreski namalowane pisakiem mi zejdą i jutro będą na mnie głupio patrzeć.

Zdziwiona71 (offline)

Post #16

04-04-2019 - 22:00:12

Bialystok 

To masz mika o 3 więcej odemnie lampek. A czy Ci tatuażu nie zrobili(mam po 3 kropki) zrobione i był mazak też ale mogłam go już wieczorem zmyć, no ale może u Ciebie jest inaczej. Jeszcze tylko pamiętaj nie trzyj ręcznikiem miejsca naswietlane go, albo niech same wyschnie lub delikatnie tylko dotknij ręcznikiem.Nie drap tej piersi nawet jak będzie swedzialo, i nie zapominaj natluszczac

mika85 (offline)

Post #17

05-04-2019 - 09:52:55

Zdziwiona71
To masz mika o 3 więcej odemnie lampek. A czy Ci tatuażu nie zrobili(mam po 3 kropki) zrobione i był mazak też ale mogłam go już wieczorem zmyć, no ale może u Ciebie jest inaczej. Jeszcze tylko pamiętaj nie trzyj ręcznikiem miejsca naswietlane go, albo niech same wyschnie lub delikatnie tylko dotknij ręcznikiem.Nie drap tej piersi nawet jak będzie swedzialo, i nie zapominaj natluszczac

Dziękuję bardzo, to żeby nie trzeć tylko osuszyć dotykając ręcznikiem mi powiedzieli. Dzisiaj od rana swędzi mnie blizna pooperacyjna ale staram się nie drapać . Właśnie chciałam zadać pytanie czy to normalne że swędzi. No właśnie nie mam żadnych tatuaży, żadnych kropek tylko mnie pisakami popisali i w tych miejscach gdzie te linie się przecinają i w kilku innych miejscach mam przyklejone przezroczyste plastry.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 05-04-2019 - 09:54:30 przez mika85.

Zdziwiona71 (offline)

Post #18

05-04-2019 - 11:00:55

Bialystok 

No to niewiem jak u Ciebie tylko mazak i te plastry, to może zapytaj jak to z tym myciem. A że swędzi to normalne

mika85 (offline)

Post #19

05-04-2019 - 13:05:13

Mówili o myciu, że tą naswietlaną pierś tylko wodą, nie trzeć, nie wycierać. Unikać sztywnych, obciskajacych ubrań. Resztę można myć normalnie. Ale ten pisak to się nawet w koszulkę wyciera sam np. podczas snu. Właśnie czekam na poczekalni na naswietlania to zobaczymy co powiedzą. Ja juz nawet bez biustonosza chodze confused smiley

mika85 (offline)

Post #20

05-04-2019 - 14:30:11

Mówili o myciu, że tą naswietlaną pierś tylko wodą, nie trzeć, nie wycierać. Unikać sztywnych, obciskajacych ubrań. Resztę można myć normalnie. Ale ten pisak to się nawet w koszulkę wyciera sam np. podczas snu. Właśnie czekam na poczekalni na naswietlania to zobaczymy co powiedzą. Ja juz nawet bez biustonosza chodze confused smiley

mika85 (offline)

Post #21

05-04-2019 - 14:33:32

Nic nie mówili, że linie zmazane, te pod plasterkami widoczne i przed naświetlaniem mnie poustawiały na tym stole, dorysowały sobie nowe linie i poszło. Mówiły ze po weekendzie wymienią plasterki, bo skóra pod nimi nie oddycha. Dziękuję jeszcze raz za wszystkie wskazówki buziak

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 05-04-2019 - 14:34:36 przez mika85.

Zdziwiona71 (offline)

Post #22

05-04-2019 - 14:36:53

Bialystok 

Mika to życzę Ci oby te solarium przebiegło szybko i bez komplikacji. buziak

mika85 (offline)

Post #23

07-04-2019 - 23:02:24

Zdziwiona71
Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie dobre rady jakie od Ciebie otrzymałam. Póki co dwie lampki i się za bardzo nic nie dzieje, poza swędzeniem blizny pooperacyjnej ale to tak do zniesienia .
buziak

Zdziwiona71 (offline)

Post #24

08-04-2019 - 00:09:34

Bialystok 

mika85
Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie dobre rady jakie od Ciebie otrzymałam. Póki co dwie lampki i się za bardzo nic nie dzieje, poza swędzeniem blizny pooperacyjnej ale to tak do zniesienia .
buziak
buziakNo i superbrawo

Miroslawa (offline)

Post #25

08-04-2019 - 10:07:33

Warszawa 

mika85
Lampek 28 zaplanowali. Lecze się w Niemczech tutaj tylko wspomniał lekarz o bephantenie, ale właśnie przypomniałam sobie że mam bephanten w domu. Zaraz idę pod prysznic i po prysznic posmaruję delikatnie
Tylko boję się że te kreski namalowane pisakiem mi zejdą i jutro będą na mnie głupio patrzeć.

mika ja miałam 19 lampek, po dwoch, trzech godzinach po naświetlaniu podałam jakby mie od prądu ktoś odłączył. Spałam po 10 godzin, bezradnyjesli chodzi o higienę , ja od pierwszego dnia myłam jedynie szarym mydłem i z przesadą stosowałam Alantan maść i krem, dodatkowo kupiłam krem Radioxar maść propolisowa 10% ( zaczęłam stosować dopiero po zakończeniu radio) i nagietkowy. Smarowałam po kilka razy dziennie. W połowie naświetlań zaczęły sie robic odczyny, bezradnynajpierw rana, zrobiła się bardzo czerwona i pod piersią zrobił się spory odczyn, dostałam Triderm - pomogło, choc rana teraz najbardziej jest odczytowa. Poza tym dekolt podstronę naświetlanej z wysypką. Ostatnie cztery lampki na łoże po guzie były najgorsze. Trzymaj się kochana , dobrze bedzię, smaruj naświetlane miejsce ile wlezie. brawobuziak

mika85 (offline)

Post #26

10-04-2019 - 23:17:54

Miroslawa

mika ja miałam 19 lampek, po dwoch, trzech godzinach po naświetlaniu podałam jakby mie od prądu ktoś odłączył. Spałam po 10 godzin, bezradnyjesli chodzi o higienę , ja od pierwszego dnia myłam jedynie szarym mydłem i z przesadą stosowałam Alantan maść i krem, dodatkowo kupiłam krem Radioxar maść propolisowa 10% ( zaczęłam stosować dopiero po zakończeniu radio) i nagietkowy. Smarowałam po kilka razy dziennie. W połowie naświetlań zaczęły sie robic odczyny, bezradnynajpierw rana, zrobiła się bardzo czerwona i pod piersią zrobił się spory odczyn, dostałam Triderm - pomogło, choc rana teraz najbardziej jest odczytowa. Poza tym dekolt podstronę naświetlanej z wysypką. Ostatnie cztery lampki na łoże po guzie były najgorsze. Trzymaj się kochana , dobrze bedzię, smaruj naświetlane miejsce ile wlezie. brawobuziak
Dziękuję za dobre rady i wsprcie.

mika85 (offline)

Post #27

18-04-2019 - 00:05:23

Ja ma pytanko, jestem po 9 lampach z 28. I od wczoraj wieczora czuje taki jakby ból tej naświetlanej piersi. Tak jak wcześniej przed miesiączka czułam.nabrzmienie piersi i lekki ból. Nie jest to ciagly bol tylko takie jakby rwanie_ sciskanie kilka razy w ciagu doby. Tak teraz odczuwam tą naswietlaną pierś. I nie wiem czy łączyć to z naswietlaniami czy z zoladexem i tamoxifenem które biorę od tygodnia.

Zdziwiona71 (offline)

Post #28

18-04-2019 - 08:47:27

Bialystok 

Mika zoladexu to ja nie miałam to niewiem, ale jeśli chodzi o naświetlania to z tego co wiem to różnie to może być, napewno moga być klucia, koleżanka miała przez całe radio stan podgoraczkowy. U mnie natomiast pierś jest bardziej twardsza i ogólnie tak jak by cięższa, a jestem już po naświetlaniach 2 miesiące. Z tego co mi powiedziała p. Doktor to tak może być, ale najlepiej jak zglosisz to swojej doktor

mika85 (offline)

Post #29

18-04-2019 - 11:00:10

Tak dzisiaj przed naswietlaniami to zgłoszę, zapytam czy to normalne.

mika85 (offline)

Post #30

18-04-2019 - 13:59:57

Powiedzieli, że tak może być, skóra nie jest zaczerwieniona, kontrolnie wykonali tomograf nic złego nie zaobserwowali
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 513
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024