Wypadanie włosów

Wysłane przez tesa 

gosia0101 (offline)

Post #1

20-04-2017 - 10:30:08

małopolskie 

To jest pierwszy objaw obumierania cebulek,zaraz włosy zaczną się "kołtunić"i niestety po trochu wypadaćpociesza

Misia77 (offline)

Post #2

20-04-2017 - 12:37:46

Febe
Witam
Dostałam schemat AC i jestem już 16 dni po pierwszym wlewie od wczoraj strasznie bola mnie cebulki włosów, normalnie dotknąć się nie da glowy, ale włosy jak się trzymały tak trzymają i nawet 1 nie chce wyjść. Czekam i nie wiem co to będzie dalej.

Jak boli skóra głowy i cebulki, to ani chybi zaraz niestety zaczną wyłazić. Przeżyłam to po pierwszym wlewie :/ Potem przestało boleć, zaczęło swędzieć i z tych miejsc, które wcześniej najmocniej bolały, zaczęły wypadać włosy sad smiley

Febe (offline)

Post #3

20-04-2017 - 13:25:15

Siechnice 

Czyli to 1 syndrom w środę mam 2 wlew wiem że w końcu wyjdą ale na razie wszystko jest ok mimo tygodniowego umierania po wlewie.

eliszka60 (offline)

Post #4

13-09-2017 - 14:15:47

Zgorzelec 

Mimo,że mam 36 lat stażu jako pielęgniarka nie miałam do czynienia z pacjentkami po chemioterapii(pracowałam do ubiegłego roku na OIOM-ie a od października na rehabilitacji) i nie przypuszczałam,że tak może boleć skóra głowy.Jestem dwa tygodnie po pierwszej chemii i u mnie tak jak czytam u wielu z Was rozpoczął się proces wypadania włosów.Wczoraj mój Tede dostał w garść maszynkę i ogolił mi głowę co prawda jeszcze nie całkiem ale tak na 0,5 cm.Niestety chyba trzeba będzie powtórzyć golonko bo skoro bez włosów skóra nie boli a i tak pójdą w świat to wolę nie czekać.Muszę chyba zacząć starać się o papiery na perukę bo czasem trzeba będzie gdzięś wystąpić to lepiej z włosami niż mają się zastanawiać dlaczego noszę taką gustowną czapeczkęCieszę się,że znalazłam to forum bo jest tu tyle ważnych dla mnie informacji z pierwszej ręki.buzki

renatar (offline)

Post #5

13-09-2017 - 18:13:16

sieradz 

Ja smarowałam kremem takim co twarz i trochę pomagało. Peruka jest potrzebna bo czasami nie chcemy budzić chustką zainteresowania a szczególnie o tej porze jest dobrze bo zastępuje czapkę [ problem tylko żeby nie zmoknąć bo wtedy widać że to peruka].

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

malaisia (offline)

Post #6

17-10-2017 - 02:34:12

Ostroleka 

Witam serdecznie. Mam na imie Iwona ,mam 45 lat. Dwa miesiace temu wykryto u mnie to paskudztwo. Jestem juz po pierwszym wlewie,a za dwa dni ide na kolejny. Kilka dni temu zaczely mi wypadac wlosy,wiec w sobote postanowilam obciac. Dzis bol jest nie do wytrzymania,jakbym spala na jezu. Jak dlugo to potrwa?

gosia0101 (offline)

Post #7

17-10-2017 - 09:03:07

małopolskie 

malaisia
Witam serdecznie. Mam na imie Iwona ,mam 45 lat. Dwa miesiace temu wykryto u mnie to paskudztwo. Jestem juz po pierwszym wlewie,a za dwa dni ide na kolejny. Kilka dni temu zaczely mi wypadac wlosy,wiec w sobote postanowilam obciac. Dzis bol jest nie do wytrzymania,jakbym spala na jezu. Jak dlugo to potrwa?
Witam rówieśniczkęuśmiech
Około dwóch tygodni,dopóki całkiem nie wypadną

malaisia (offline)

Post #8

17-10-2017 - 12:38:50

Ostroleka 

Dziekuje Malgosiu. Wczoraj wsadzilam lepetyne pod prysznic i chyba te najbardziej bolace wypadly,bo noc byla juz znosniejsza. Cale dnie spedzam na wyskubywaniu tych moich resztek i aktualnie wygladam jak zmokla kura. Dziekuje jeszcze raz za pomoc. Jestem tu pierwszy raz i jeszcze slabo sie orientuje.

benia1960 (offline)

Post #9

17-10-2017 - 12:45:35

Szczecin 

Obetnij do skory i nie będzie bolała głowa. Ja tak zrobiłam jak zaczęły wypadać i nie bolała mnie łepetyna.

malaisia (offline)

Post #10

17-10-2017 - 13:27:50

Ostroleka 

Beniu,na zapalke? Kurcze,obciecie na 2cm bylo przezyciem,trzeslam sie jak osika i plakalam na fotelu u zaprzyjaznionego fryzjera. Bede moczyc te swoje piorka pod woda,z wartkim strumieniem splyna,a ja jeszcze chwile sie nimi pociesze. Fakt,ze przerzedzone,ale radocha,ze jeszcze sa pomimo nieznosnego bolu.

dziubas (offline)

Post #11

17-10-2017 - 14:11:50

Gdańsk 

... wolnoć Tomku w swoim domku ... bezradny

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

gosia0101 (offline)

Post #12

17-10-2017 - 14:32:36

małopolskie 

malaisia sama zobaczysz jak będziesz się czuła.Ja ścięłam na ok.0,5cm i jakiś nie duży procent włosów mi pozostał do końca na głowie.Wyglądałam jak szympansduży uśmiechale wolałam to niż nic.

dziubas (offline)

Post #13

17-10-2017 - 14:37:49

Gdańsk 

jak szympans rotfl boki zrywać!!!

rak przewodowy, G1, wym. 0,8x0,6x0,9 cm, ER 95%, PgR 10%, Her2-neg, Ki67 1%, w wartowniku mikroprzerzut, pT1bN1(sn)Mx, operacja oszczędzająca z biopsja wartownika, radioterapia 25x, brachyterpia, hormonoterapia-tamoxiffen do 10lat
po 8,5 roku rak endometrium, operacja unowoczesniona z resekcja macicy, przydatków, węzłów biodrowych i brzusznych i wyrostka robaczkowego, rak pierwotny, rokowania dobre, stan zaraz po operacji i póżniej - bardzo dobry, oblgatoryjnie naświetlania - wybrałam narazie tylko brachyterapię, na kikut macicy, do tamoxiffenu juz nie wróciłam

gosia0101 (offline)

Post #14

17-10-2017 - 14:46:09

małopolskie 

dziubas
jak szympans rotfl boki zrywać!!!
Dokładnie dziubaskurotfl

malaisia (offline)

Post #15

17-10-2017 - 16:23:33

Ostroleka 

Tak siedze i mysle,ze skoro inne dziewczyny daly rade,dlaczego ja mam nie dac? Jak czytalam watki ,stwierdzilam,ze jestescie dzielne,a ja takim bzdetem sie przejmuje. Jestescie WIELKIE. Dziekuje za porady i wsparcie. Ten portal bedzie teraz czesto przeze mnie odwiedzany. Jutro ide na kolejny wlew i mam nadzieje,ze zniose lepiej niz ten pierwszy. Czy tez dostajecie na drugi dzien po chemii,zastrzyk na wzmocnienie?

marika2 (offline)

Post #16

20-10-2017 - 17:58:01

Warszawa 

A ja się cieszyłam że moje się trzymają 2 tygodnie po chemii
choć perukę zakupiłam i czeka w pudełku
wczoraj wieczorem poczułam ból skóry głowy, środkowa część
na szczotce zostawała taka ilość włosów że bałam się dalej czesać
dziś umyłam włosy i właściwie połowa spłynęła do wanny
trzeba posłuchać mądrych kobiet o obciąć bo wannę zapcham przewraca_oczy
dobrze że jesteście, z wami łatwiej

Ola8 (offline)

Post #17

20-12-2017 - 09:59:55

Mi pomógł szampon i wcierka keep professional (www.keep24.pl), bo inne preparaty, tabletki nie pomagały. Włosy przestały wypadać po pierwszym tygodniu używania, a po miesiącu urosły mi nowe.

Mandi (offline)

Post #18

20-02-2018 - 11:49:41

Łódź 

Mam pytanka: dwa razy zgolilam włosy, teraz zaczęły mi odrastac na górze taki puszek z tyłu twardsze.. Czy ten puszek też się goli? Marzę, żeby odrosły mi kręcone i nie chciałabym przypadkiem sciac :p Jak będą wyglądać włosy jak zostawię ten puszek?

fianiebieska (offline)

Post #19

20-02-2018 - 11:52:26

Warszawa 

Ja zostawiłam choć każdy radził zgolić, ale szkoda mi było każdego odrastającego milimetra winking smiley włosy mam obecnie kręcone smiling smiley

fianiebieska opowiada

Mandi (offline)

Post #20

20-02-2018 - 12:25:47

Łódź 

Czyli nie pewnie nie ma to znaczenia.. A wcześniej miałaś kręcone? serce

fianiebieska (offline)

Post #21

20-02-2018 - 12:33:56

Warszawa 

Lekko falowane od spodu, teraz mam sprężyny jak ich nie rozprostuję spinning smiley sticking its tongue out

fianiebieska opowiada

Mandi (offline)

Post #22

20-02-2018 - 13:47:20

Łódź 

Supergrinning smiley czyli nadal mogę mieć nadzieję radocha

marzusia (offline)

Post #23

20-02-2018 - 13:56:35

Cieszyn 

Ja ani razu nie goliłam, przed chemioterapią miałam całe życie murzynskiego barana, którego przeklinałam. Niestety odrosł taki sam i znowu prostownica w ruchu i niszczenie włosów. Kręconych nienawidzę, wyglądam jak przydupas

goja66 (offline)

Post #24

20-02-2018 - 17:40:29

Ozorków 

Ja ogoliłam -ten pierwszy puch...bo trudno to było nazwać włosami...kacza dupka to była....Ok...łabędzia....niech będzie....To co odrasta (szybko ...bardzo ...z dnia na dzień...) tona kręcone się nie zanosi-ale może któregoś dnia się zdziwię....i szron taki bardziej niż kolor....ale nie będę wybrzydzać....bezradny

Biorę ...co rośnie radocha

edit: scalono posty. Jeżeli nie minęło 15 minut od ostatniego napisanego postu, a chcemy coś dopisać, bądź zmienić - używamy funkcji ZMIEŃ

NST Gx po chemioterapii ypT3N3
Er- 30% ,Pr-0 , HER2-0 , Ki67-18-20%

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 26-02-2018 - 19:39:48 przez myszka.

renatar (offline)

Post #25

20-02-2018 - 18:01:13

sieradz 

Mnie odrosły takie same tylko więcej siwych, takie lekko wywijające się oczywiście nie w tę stronę co bym chciała i znowu jak tylko mi na tyle odrosły to wałki i tapirowanie.

T3NOMO/ER10 PR10procent\12 taksanów,3AC,lampek 25.Tamoksifen.Inwazyjny śluzowy.

Alexandra (offline)

Post #26

10-09-2018 - 19:50:24

Cześć dziewczyny, nie muszę Wam pisać z jaką niecierpliwością czekam na nowe włosy. Jestem po 4 AC i 9 taksolach, jeszcze 3 przede mną w sumie będzie ich 12. Przed ostatnią 4 AC zaczęły mi odrastac włosy. Dbalam o nie stosuję wcierke Jantar i Wax. Dziś zauważyłam ze zaczynają mi znowu wypadac włosy.
Czy któraś z Was miała taki przypadek. Czy w trakcie taksolu też wypadaly Wam włosy ? Jaki zasięg ma to zjawisko? Wypadna tak jak po czerwonej czy tylko sie przerzedzą. Na co się mam nastawić ? Będę wdzięczna za informacje, bo nie ukrywam, ze przykro mi się zrobiło

ec89 (offline)

Post #27

17-09-2018 - 09:11:25

ostrów wlkp 

Hej smiling smiley ja również jestem ciekawa smiling smiley jestem dopiero po 1 AC a teraz w czw ide na 2.... włosy szok sa wszedzie :/ wypadaja aby lekko się dotknie :/ nie wiem co zrobic...nie mam ich jakos duzooo tzn mam swoje bardzo cienkie i pytanie kiedy powinnam pozwolic się "ogolić" sad smiley czy w ogóle sie odwaze....pffff

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 17-09-2018 - 09:12:09 przez ec89.

Agaba190 (offline)

Post #28

17-09-2018 - 09:17:02

k/Warszawy 

Są dwie metody. Możesz czekać, aż same wypadną. Konsekwencją tego jest zbieranie włosów po całym domu. Druga metoda ogolić się maszynką (najlepiej elektryczną) na tzw. 0. Mnie zaczęły wypadać włosy tuż przed drugą chemią. Ogoliłam się, bo dla mnie było bardzo niekomfortowe zbieranie włosów z ubrań i pościeli.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain

ec89 (offline)

Post #29

17-09-2018 - 09:40:04

ostrów wlkp 

No własnie sa wszedzie i tez mnie to strasznie denerwuje :/ wiec bede musiala stawic temu czoła smiling smiley

A jeszcze pytanie...jakie najlepiej stosować preparaty aby włosy odrosły jak najszybciej smiling smiley

Agaba190 (offline)

Post #30

17-09-2018 - 09:50:50

k/Warszawy 

Wg mnie nie ma takich preparatów. To tylko wyciąganie pieniędzy. Musi cała "trucizna chemii" wyjść z organizmu a cebulki zaczną kiełkować. Wtedy można wcierać coś w głowę. Ja wcierałam jeden z tzw. Wax-ów (nie pamiętam który to był - taki do włosów po chemii). Ale nie zauważyłam jakiegoś przyspieszonego tempa wzrostu włosów.

Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia.
Mark Twain
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 207
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024