zwolnienie lekarskie, jak dlugo po operacji

Wysłane przez katpawl 

katpawl (offline)

Post #1

12-03-2022 - 14:31:50

Torun 

Dzien dobry
Bardzo nurtuje mnie kwestia rekonwalescencji po zabiegu wyciecia guza i wezlow chlonnych. Dowiedzialam sie,
Ze guz w moim przypadku bedzie wycinany najprawdopodobniej wraz z dwoma wezlami chlonnymi
Potem (nie wiem w jakiej kolejnosci) radioterapia i chemia ze wzgledu na mlody wiek
Nie bardzo wiem czego sie spodziewac jezeli chodzi o czas.. W sensie, ile bedzie to trwalo
Ile poterzebuje zwolnienia lekarskiego. Bylabym wdzieczna za podzieleniem sie doswiadczeniem, jak to wygladalo u was
Czy przy chemii mozna pracowac? ( praca siedzaca, przy komputerze?) Jestem osoba, ktora dopiero od onkologa otrzymala swoje pierwsze l4 i tak najzwyczajniej w swiecie nie wiem jak to ugryzc organizacyjnie. Z gory dziekuje

Magdaaa (offline)

Post #2

12-03-2022 - 14:56:26

Witaj, moja mama przez całą chemię pracowała (praca biurowa). Miała tylko dzień wolny w dniu wlewu i na drugi dzień szła do pracy. Po chemii miała mastektomię. Przyjęcie do szpitala w poniedziałek, we wtorek zabieg, w środę do domu, a w poniedziałek po pięciu dniach od operacji poszła do pracy pomimo naszych próśb że jeszcze za wcześnie. Dodam, że mama pracuje na własny rachunek, jest emerytką lecz uwielbia swoją pracę, choć pracować nie musi. Przypadki są różne. Jedni są cały okres leczenia na zwolnieniu, inni wolą chodzić do pracy aby czymś zająć głowę (jeśli oczywiście to praca nie uciążliwa). Zależy pewnie też jak będziesz znosić samo leczenie. Mam nadzieję, że tak jak moja mama, czyli bez specjalnych skutków ubocznych. Powodzenia serce

katpawl (offline)

Post #3

12-03-2022 - 20:23:31

Torun 

Dziekuje za informacje ????ja tez chce byc aktywna, podbnie jak Pani Mama, raczen balam sie, ze przeszacowuje zamiary nad sily. Ale wychodzi na to, ze da sie byc aktywnym bardzo szybko. Balam sie, ze takie leczenie na dlugo zamyka czlowieka w domu

Tomasz. (offline)

Post #4

13-03-2022 - 20:19:54

Pruszków 

Nie da się generalizować. Jedna osoba jest "przeczołgana" po leczeniu, inna zaś pracuje. Należy wykorzystać zwolnienie, gdy organizm domaga się wypoczynku. Bo leczenie jest obciążające ustrój.

Kobietka123 (offline)

Post #5

27-03-2022 - 17:43:35

Po samej mastektomii i wycięciu węzłów (miałam wszystkie usunięte) optymalny czas dojscia do pełnej formy to ok 2 mce.
Każdy organizm jest inny i w różnym tempie dochodzi do siebie, ale nie ma się co szarpać bo zdrowie jest tylko jedno.
Samo ściąganie chłonki, rekonwalescencja,wyrobienie nawyku ćwiczeń zabiera ok m-ca.
Mi choroba bardzo przewartościowała priorytety życiowe. Teraz na pierwszym miejscu jestem ja, bo gdy sama o siebie nie zadbam to w pracy napewno nikt nie zadba. Warto nauczyć się szanować.
Choć wiem że niektórym praca pomaga, więc co kto lubi i co kto potrzebuje.

Mroczkowska (offline)

Post #6

04-04-2022 - 18:15:17

USA 

Ja pracowalam cala chemie. Ustawilam chemie na czwartki o 9 rano. O 12 bylam w pracy z powrotem. Tylko tyle ze wozil mnie maz ze wzglegu na mozliwosc wystapienia zaslabniecia. W czwartek i piatek dzialaja sterydy podawane wraz z chemia wiec czujesz sie OK. - ja bylam jak nakrecona. Kryzys przychodzil w sobote, niedziela - powrot do normy a w poniedzialek do pracy. Jak lubisz to co robisz to pracuj, pozwala to na oderwac sie od leczenia i rozmyslania o chorobie, pozwala to czuc sie ze nawet bedac chora mozesz byc uzyteczna i cos osiagnac. Najgorzej to dla mnie byloby siedziec w domu i czekac ... na kolejna chemie.

Hanna

Przewodowy, invazyjny, G3, TNBC, cT2NOMO, chemia przedoper. 4AC + 12Taxol, Oper. oszczed (VII 2016 r.)., ypT1aN0, radiacja

Kobietka123 (offline)

Post #7

06-04-2022 - 13:45:36

W okresie chemioterapii to od Ciebie zależy czy chcesz L4 czy nie. Mi ZUS przyznał z marszu świadczenia rehabilitacyjne na 6 mcy. Czuję się w miarę ok, ale nie wyobrażam sobie żebym miała pracować - nawet za dopłatą. To czas dla mnie i mojego zdrowienia i dbania o siebie. Spędzając 8h w pracy jest to zwyczajnie nie możliwe, chociażby odżywianie , dieta, odpoczynek w ciągu dnia itp. Rak nie lubi pędu i stresu.
Co do L4 po samej operacji to szpital standardem daje 30 dni od dnia wyjścia a potem sama decydujesz, lub lekarz w oparciu o tok leczenia. Ja cały okres leczenia nie pracuję i bardzo sobie cenię ten czas. Leczenie to Twój czas i dla Ciebie.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 449
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 14207 dnia 25-04-2022