Chemioterapia i radio

Wysłane przez metalusia 

metalusia (offline)

Post #1

05-03-2012 - 13:22:11

Witam
Drogie amazonki mam pytanko i za bardzo nie wiem pod jaki wątek je wkleić. Jestem w tym momencie przed ostatnią chemią (czwartek) AT na 26 marca mam wyznaczoną operację oszczędzającą. I po niej prawdopodobnie chemia i radio. I tu moje pytanko czy można stosować je razem tzn. brać chemię i radio jednocześnie ?? czy muszę najpierw skończyć chemię i dopiero potem radio? I jeszcze jedno: bolą mnie nerki czy to normalne i czy normalne jest, że pomimo stosowania diety tyję??!! Czy mi to zostanie po skończeniu leczenia czy waga spadnie? Już wyglądam jak mały hipopotam. Z góry dziękuję za wszystkie odp. Serdecznie pozdrawiam.

b_angel (offline)

Post #2

05-03-2012 - 13:29:19

radom 

Metalusia
po pierwsze to w trakcie leczenia chemicznego nie powinnaś się odchudzać
poza tym Skoro masz schemat AT w skład, którego wchodzi lek z grupy taksanów dostajesz premedykację w postaci sterydów i to one sa odpowiedzialne zw wzrost wagi - po zakończeniu chemioterapii spokojnie możesz się "dietować" w granicach rozsądku oczywiście i schudniesz smiling smiley

a radioterapię stosuje się rozłącznie z chemią zazwyczaj po zakończeniu tejże

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

metalusia (offline)

Post #3

05-03-2012 - 13:51:48

Wiem, że nie powinnam się dietować ale ta waga męczy tym bardziej, że po operacji także chemia tylko nie wiem jaka. A czy herceptynę można brać razem z radio? Mam her +++ więc pewnie hercię dostanę. Chciałabym jakoś skrócić ten czas leczenia bo jego długośc strasznie mnie przeraża.

aga66 (offline)

Post #4

05-03-2012 - 14:01:18

Warszawa 

Metalusia, już Ty sobie tego leczenia nie chciej skracać za wszelką cenę. Lekarze wiedzą co robią. Przerwy pomiędzy kolejnymi etapami muszą być, gdyż jest to leczenie wyniszczające organizm i kardiotoksyczne, więc musisz się w międzyczasie zregenerować. Co Ty chcesz pogonić raka, ale osłabić sercepociesza

"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska
Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali...

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 05-03-2012 - 14:03:41 przez aga66.

b_angel (offline)

Post #5

05-03-2012 - 14:03:51

radom 

to ja myślę, że najpierw będzie radio a potem hercia myśli

a hercia to już pikuś w porównaniu do chemioterapii

. . . . . . . . . . . . . .

...na forum od 16 listopada 2005 ...

metalusia (offline)

Post #6

05-03-2012 - 15:27:38

Tak wiem nie powinnam tak myśleć jak narazie priorytet dla mnie to pozbyć się pasożyta gadziny z mojej piersi. A potem się zobaczy najwyżej zacisnę zębysmiling smiley) tylko czasami nachdzą mnie te czarne złe myśli bo przed chemia i po chemia... a to tak daje w kość

ellaj (offline)

Post #7

08-03-2012 - 21:17:26

Opole 

Leczenie w Twoim przypadku jeszcze bardzo długie...Po chemii dopiero radioterapia a później herceptyna 18 wlewów co trzy tygodnie co daje równo rok- jak Ci oczywiście serce nie wysiądzie...Dasz radę, tylko wiecej cierpliwości.

aga66 (offline)

Post #8

09-03-2012 - 10:40:52

Warszawa 

Ellaj Ty nie strasz dziewczyny, że jej może serce wysiąść, bo to się rzadko zdarza, a poza tym każdemu z nas w każdej chwili coś się może popsuć. Metalusiu przeżyjesz obie chemie, naświetlania i herceptynę śpiewająco, czego Ci życzęuśmiech

"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". W. Szymborska
Alexis de Tocqueville „Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.” Niestety, wielu z nas uważa, że ich wolność nie podlega ograniczeniom, przynajmniej nie takim, które oni sami by akceptowali...

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-03-2012 - 10:41:21 przez aga66.

filipinka35 (offline)

Post #9

09-03-2012 - 11:08:29

Metalusiu nic sie nie martw będzie wszystko dobrze. Przezyjesz chemie,naswietlania i herceptyne. Ja już prawie 10 herceptyn przyjęłam i mam sie znakomicie. Juz niedługo jade na następna dawke i juz sie nie moge doczekać.
Metalusiu głowa do góry i tak jak pisze Aga bedzie wszystko ok.

Ja mialam 6 chemii, 20 radioterapii,mam wszyty port i prawie 10 herceptyn.

Zycie jest najpiękniejsze !!!

Prowadzę bloga kulinarnego: Kulinarne inspiracje Moniki. Po informacje zapraszam do mojego profilu (domku) znajdującego sie na Naszym forum.

xiouken (offline)

Post #10

27-09-2024 - 13:25:10

xiouken (offline)

Post #11

02-11-2024 - 09:55:16

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkas
инфоинфо
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 746
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024