Kto nie miał chemioterapii, tylko hormonoterapię?

Wysłane przez dora43 

dorota79 (offline)

Post #1

12-09-2013 - 12:30:29

Ady a jakich parametrsch mowili? Chodzilo o te ki?

Grażyna1 (offline)

Post #2

12-09-2013 - 18:33:23

Warszawa 

Ja jestem hormonozależna - chemii nie miałam tylko od razu Tamoksifen ....

Perełka (offline)

Post #3

13-09-2013 - 01:09:28

Ki badaja od niedawna. Ja miałam raka G2, hormonozależnego, HER2 na minusie, węzły czyste. Miałm konsultację u 2 niezależnych chemiczek i obie były przeciwne podaniu chemii.
Ponieważ mialam operację oszczędzająca miałam radioterapie + tamosia na 5 lat.

Tola (offline)

Post #4

07-10-2013 - 14:27:12

Chojnice 

Ja też nie miałam chemioterapii. Klasyfikacja mojego raczka pT1c pN1a pMx, G1. Ponieważ byłam po menopauzie onkolog zlecił tylko Tamoxifen,który po półtora roku ze względu na zmiany okulistyczne zamienił mi na Arimidex. Ucieszyłam się,że nie mam chemii. Po czasie( jak się trochę douczyłam) nabrałam wątpliwości czy byłam prawidłowo leczona. Wątpliwości moje potwierdziły się jak genetyk wyraził zdziwienie,że nie miałam chemii(jeden węzeł był zajęty). Zdziwienie też wyraził inny onkolog do którego przeniosłam się z leczeniem. No cóż, nie zawsze można w pełni zaufać lekarzowi. Teraz już tego nie zmienię.

Zawsze się cieszę.bo cieszę się,że żyję!!!

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 07-10-2013 - 14:28:29 przez Tola.

dorota79 (offline)

Post #5

07-10-2013 - 19:53:08

Ja dziś miałam wizyte kontrolna u onki, no i dziś zapytałam dlaczego nie zlecono mi chemioterapii, przecież jestem taka ( ponoć ) młoda 34 lata! dręczyło mnie to przez 3 miesiace, bo na poprzedniej wizycie będąc w szoku pooperacyjnym nie zapytałam. Podczytując forumowe wpisy na ten temat wręcz kładłam się do trumny, no bo przecież nie dali mi chemii ( jeden lekarz ze nie , drugi i trzeci też że nie) i rak się panoszy w moim młodym organizmie.
Dziś uzyskałam odpowiedz taką, ze owszem w młodym wieku raki są bardziej agresywne ( przeważnie), niż u kobiet nieco starszych i musi być chemia mocna. U mnie nie było wskazań do podania chemii, ponieważ był jaki był i byłoby to za dużo. Ufam ,że prawidłowo mnie leczą i trochę odetchnęłam z ulgą.
Dziekuje wszystkim dziewczynom, które mnie pocieszały i odpisywały na moje zrozpaczone wiadomości- Ali, Magdzie, Grażynce,Perełce, Lulu buzki

iwciam (offline)

Post #6

07-10-2013 - 20:06:24

Dorotoserce ja mam jedynie hormonoterapię, jestem starsza od Ciebie ale jeszcze przed menopauzą. Mam zaufanie do lekarzy, którzy zadecydowali, że nie dostanę chemii.Pozdrawiampociesza

Nie można życiu dodać dni, lecz można dniom dodać życia...

Iwo_Iwo_123 (offline)

Post #7

07-01-2015 - 18:44:11

Józefosław  

I ja się wpisuję do gronasmiling smiley Od 2 tygodni jestem na Timoxifenie i po 1 zastrzyku Zoladexu. Z tego co zrozumiałam, to mam mieć tylko 3 lata ten zestaw, a później zmiana laków na kolejne 2 lata. Pewności nie mam czy dobrze zrozumiałam odnośnie długości stosowania, bo byłam w amoku i niewiele "ogarniałam" winking smiley. Na dniach wybieram się na spokojnie pogadać z onkologiem, to wszystkiego się wywiemsmiling smiley Trochę mnie martwi, że hormony(mam 32 lata) i bez chemii, ale widać mądre głowy uznały że wystarczy smiling smiley

dorota79 (offline)

Post #8

07-01-2015 - 20:02:04

Iwo_Iwo_23 jak bedziesz po wizycie to opowiedz co ciekawego się dowiedziałaskwiatek

libra1 (offline)

Post #9

07-01-2015 - 23:58:44

Dorota 79 rozmawialam z profesorem Byrskim linia odciecia to Ki 20 % Powyzej pacjentki dostaja chemioterapie, ponizej tylko hormonoterapie. Mam na mysli pacjentki Her - hormonozalezne w wysokim stopniu. Jestes pacjentka, ktorej chemia wyrzadzilaby wiecej szkody niz pozytku.Twoje niskie Ki oznacza bardzo dobre rokowanie i mala chemowrazliwosc guza. Za to hormony beda Cie chronic.

dorota79 (offline)

Post #10

08-01-2015 - 09:40:37

Dzięki Libra1 za słowa otuchy. To ki trzyma mnie przy zdrowych zmysłach. Takie też informacje uzykałam od swojego lekarza, gdy targały mną wątpliwości. Więcej korzyści z hormono niż chemioterapii.
Wszystko okaże się w poniedziałek jak odbiore rtg płuc, czy mieli lekarze racjestres

Ikka (offline)

Post #11

10-01-2015 - 12:58:57

Gdańsk 

Ja się też dopisuję do grupy. Od listopada mam Zoladex + Etruzli. Moje ki 67 w pierwszej wersji to 20% - jeden lekarz chciał dać chemię, dwóch innych proponowało tylko hormonoterapię ( uzasadniając , że granica "dobrego" ki przesunęła się właśnie do 20 %) Koniec końców zrobiłam powtórne badania hispat i k 67i wyszło od 2 do 6% ( miałam 4 guzki ). Hormonozależność ok 85-100% . ( znów w zależności od guzka).
W przyszłym tygodniu idę na badania genetyczne - zobaczymy co tym razem się okaże bezradny

Ikka
----------------------------------------------------------------------------
Zamiast zamartwiać się tym co będzie jutro - bądź szczęśliwa już dzisiaj ..... meloman

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 10-01-2015 - 13:00:41 przez Ikka.

dorota79 (offline)

Post #12

10-01-2015 - 13:04:25

Ikka na pocieszenie napisze Ci co mi powiedziala genetyczka.
Takie raki o cechach biologicznych jak mialysmy rzadko sa genetyczne.Ale wiadomo nigdy nic nie wiadomo.

Ikka (offline)

Post #13

10-01-2015 - 13:17:41

Gdańsk 

Dorota , dzięki za dobre słowo, brzmi dobrze...ale prawdę mówiąc mnie już chyba nic nie zdziwi ...uśmiech A Ty robiłaś badania?

Ikka
Zamiast zamartwiać się tym co będzie jutro - bądź szczęśliwa już dzisiaj ..... meloman

dorota79 (offline)

Post #14

10-01-2015 - 13:26:04

Tak.
W historii mam napisane jakie.

Ikka (offline)

Post #15

10-01-2015 - 13:32:28

Gdańsk 

No tak, już doczytałam przewraca_oczy. A gdzie robiłaś ? Wszystkie były w standardzie czy coś było extra?

Ikka

dorota79 (offline)

Post #16

10-01-2015 - 13:44:05

W invikcie robilam.Akademia wowczas nie.miala kontraktu na genetyke.
W standarcie robili mi BRCA.O te dwa kolejne sama dopytalam.
Teraz jest genetyk w Akademii i chyba troche rozszerzony brca wiec w pon.poprosze o kolejne skierowanie.

xiouken (online)

Post #17

27-09-2024 - 13:26:23

xiouken (online)

Post #18

02-11-2024 - 09:56:29

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforeman
gangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiametergeartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisions
geophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringe
halfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephonehangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteraction
hartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonment
jobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterialjournallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglory
kerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatom
knowledgestatekondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingload
laissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratiolanguagelaboratorylargeheart
lasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfield
mailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3listsnameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctor
navelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoid
onesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberrypapercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualitybooster
quasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchain
recessionconerecordedassignmentrectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrology
scarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysalestungun
tacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkas
ultramaficrockultraviolettesting
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 272
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024