promieniujący ból od łokcia...

Wysłane przez kucja15 

kucja15 (offline)

Post #1

21-02-2014 - 12:00:11

Serdecznie witam.
Jestem 5 miesięcy po operacij radykalnej piersi prawej z usunięciem węzłów chłonnych.
Do wczoraj wszystko było ok.Ręka sprawna, zero obrzęków.Nagle pojawił się ból łokcia,szczypiący ból mięśni ramienia i przedramienia, niewielki obrzęk okolicy nadgarstka.szok.Nie wykonywałam żadnych prac fizycznych,które mogłyby być przyczyną tych dolegliwości.
Co mam robić?
Proszę o porady.
Boję się brać jakieś specyfiki bez konsultacji z Wami.
Liczę na Waszą pomoc zanim pójdę do medyka.prosi

Al_la (offline)

Post #2

21-02-2014 - 15:07:10

k/Warszawy 

Chyba jednak musisz iść do medyka, bo "na oko" nie da się stwierdzić, co się stało.
Może to rwa barkowa, a może promieniowanie od kręgosłupa szyjnego, a może coś całkiem innego...a może już przeszło uśmiech
Jeśli nie przeszło, pewnie będzie potrzebne jakieś badanie diagnostyczne. Na razie spróbuj zażyć coś przeciwbólowego i posmarować delikatnie rękę żelem przeciwbólowo-przeciwzapalnym.

W najgorszych chwilach mego życia zawsze mogłem liczyć na przyjaciół.
Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Przewodowy NST, G2, T3N0Mx, TNBC, 6 x FEC (3 przed operacją), yT2N0Mx

maryla (offline)

Post #3

21-02-2014 - 15:23:27

gdzieś w górach... 

Miałam tak kiedyś, taki szczypiący ból i obrzęk całej dłoni - pomógł mi drenaż limfatyczny i gimnastyka,
ale do medyka, trzeba się udać.

kucja15 (offline)

Post #4

23-02-2014 - 17:19:15

Dzięki za odpowiedzi.
Pani w aptece zaproponowała mi lek Dicloziaja.Mam smarować rękę 3 razy dziennie.
Czuję ulgę, ból się zmniejszył, ale jest niewielki obrzęk na całej długości kończyny.
Obawiam się, że to początek obrzęku limfatycznego.Muszę działać.
Wykonuję ćwiczenia, które znalazłm na forum.Oszczędzam rękę jak tylko mogę.
Ale to nie takie proste przy codziennych czynnościach w domu.smutny

zuzia1 (offline)

Post #5

23-02-2014 - 17:33:55

Gdańsk 

Na nasze obrzęki lekarze raczej polecają żel Lioton 1000, bo zawiera heparynę. Ćwicz i nie zaniedbuj tego, bo może być ciężko pozbyć się obrzęku jak się utrwali. Ja bym pognała do lekarza rehabilitanta co by jakieś zabiegi przepisał. pociesza

Cokolwiek czynisz czyń rozważnie i oczekuj końca.

kucja15 (offline)

Post #6

06-03-2014 - 10:37:33

Witam. uśmiech
Wykonuję ćwiczenia kilka razy dziennie i jest o niebo lepiej.Ból ręki ustąpił, a obrzęk niewielki nadgarstku.
Wybieram się dzisiaj do Klubu Amazonek. To będzie pierwsza wizyta.
Serdecznie pozdrawiam buzki

kucja15 (offline)

Post #7

08-03-2014 - 10:26:33

Witajcie.uśmiech
Byłam w Klubie Amazonek.Uzyskałąm dużo porad.Będę chodzić na ćwiczenia z rehabilitantką.
Mam możliwość nieodpłatnego korzystania z ćwiczeń na basenie lecz drugi rak (jajnika) jest przeciwskazaniem.
Cieszę się ,że poszłam do tego klubu.W grupie zawsze rażniej.hot smiley

Grazyna S (offline)

Post #8

08-03-2014 - 10:58:50

Nalepsza jest ,maść na reke uśmiechREPARIL taka mi przepisywala lekarz od rehabilitacji na onkolgi ,pomaga ale trzeba koniecznie cwiczyć reke co najmniej przez 15 mint i bedze dobrze pociesza

"nadzieja ma skrzydła,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów,
która nigdy nie ustaje,
a jej najsłodsze dźwięki słychać nawet podczas wichury”

Emily Dickinson

kucja15 (offline)

Post #9

09-03-2014 - 14:20:05

Grazyna S dziękuję za poradę. Znam Reparil zarówno w żelu jak i w sprayu.Bardzo mi pomagał przy urazach.
Zastosuję żel i podzielę się skutkami działania.
Pozdrawiam.

kucja15 (offline)

Post #10

13-03-2014 - 09:42:35

Witajcie.uśmiech
Byłam u lekarza rodzinnego.
Pani doktor widząc mój niewielki obrzęk ręki poleciła mi zabieg rękawem pneumatycznym.Aby to wykonać nakazała kontakt z onkologiem.
Czy są jakieś przeciwskazania do tego zabiegu? Minęło 6 miesięcy od operacji,nie miałam radioterapii biorę Egistrozol.myśli
Proszę o odpowiedzi.

Al_la (offline)

Post #11

13-03-2014 - 11:12:38

k/Warszawy 

Kucja, poczytaj odpowiedzi naszego eksperta - Adama Iwańskiego. Może znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie. Jeśli nie, możesz zapytać eksperta uśmiech

Odtąd wiem, że pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, to poprosić o pomoc. Paulo Coelho

Krystyna (offline)

Post #12

13-03-2014 - 17:42:13

Mogilno 

Ja też walczę z bólem ręki i obrzękiem.
Właśnie wróciłam od lekarza rodzinnego, który zalecił rękaw pneumatyczny.
W mojej miejscowości takiego rękawa nie ma, tzn. jest od roku na stanie gabinetu rehabilitacyjnego, ale nikt nie jest przeszkolony aby go obsługiwać i nawet nikt nie jest zainteresowany żeby zacząć go używać bezradny
Gabinet rehabilitacyjny jest tak oblegany przez pacjentów, że o nowych nie zabiegają.....Amazonki mają w d...., a jest nas bardzo dużo.
Dlatego od poniedziałku będę jeździła 30 km żeby się rehabilitować.
Jestem przeziębiona, źle się czuję, mam dreszcze, ale antybiotyk zapisany i trzeba działać....nie wiem czy dam radę.

nanet (offline)

Post #13

15-03-2014 - 21:12:58

Konstancin/Góra Kalwaria 

Na pewno dasz radę pociesza Ja też zakichana, zasmarkana ale bez antybiotyku. Staram się jakoś tak oswoić choróbsko, aby samo sobie poszło.
Co do rehabilitacji to coś wiem na ten temat, choć mieszkam w Konstancinie, podobno „Centrum Rehabilitacji” a w rzeczywistości jak się chcesz zapisać na NFZ to czas oczekiwania wynosi jakieś 18 miesięcy. No, może w dobrym momencie to tylko 13 miechów. Jest na to sposób, nawet dwa: po pierwsze na skierowaniu musisz mieć na CITO i czas oczekiwania skraca się do 8 tygodni!!!!! Drugi sposób, to zapisać się do lekarza prywatnie i czas oczekiwania na rehabilitacje wynosi już około 4 tygodni!!! A co najważniejsze podobno nie rehabilitują amazonek tzn. nie chętnie, bo nie mają przeszkolonych osób w tym zakresie.
Także z tego, co wiedzę wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

„Gdy tkwisz głęboko w ciemnym wąwozie bólu, stajesz się głuchy na słowa. Ukojenie i schronienie przynosi wówczas tylko ciepło dotyku i ramiona innych osób”.
John O’Donohue

kucja15 (offline)

Post #14

23-03-2014 - 15:48:11

Witajcie.uśmiech
Otrzymałam odpowiedż od fizjoterapeuty Pana Adama Iwańskiego.Mam dokładne zalecenia dotyczace stosowania rękawa pneumatycznego + inne zabiegi.
Idę po skierowanie i zaczynam rehabilitację.Pan Adam bardzo szczegółowo odpowiedział na moje pytania.
Jestem mu bardzo wdzięcznaserce
Al_la dzięki za podpowiedż buzki

kucja15 (offline)

Post #15

08-05-2014 - 10:41:47

Witajcie duży uśmiech
Zaliczyłam w kwietniu 10 zabiegów masazu pneumatycznego.Chodziłam na zabiegi co drugi dzień.
Efekt cudowny. radocha
Obrzęk całkowicie ustąpił.
Mam jeszcze skierowanie na kolejne 10 masaży, lecz odkładam to na póżniej.
Ten rękaw pneumatyczny działa super.
Pozdrawiam papa

Al_la (offline)

Post #16

08-05-2014 - 10:49:38

k/Warszawy 

ok

kdadak (offline)

Post #17

08-05-2014 - 11:28:31

Brzeszcze 

Cieszę się że masaż Ci pomógł, mamy w stowarzyszeniu taki boa ale opinie sa różne, ja tez twierdze że pomaga- przy obrzękach. jeżeli ktoś nie ma , nie powinno sie brac zabiegów.

Krysiek

xiouken (online)

Post #18

27-09-2024 - 14:20:38

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować

Użytkownicy online

Gości: 575
Największa liczba użytkowników online: 77 dnia 11-10-2011
Największa liczba gości online: 134213 dnia 15-09-2024